Değersizlik inancı nasil aşılır?

Chloelve

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Şubat 2018
583
265
103
Sanırım bendeki sorun bu.

Düşüncem ve duygum bu yönde değil ama bilincaltimda değersiz olduğum fikri var. Öyle ki hayatıma giren insan da zamanla bunu bana gösterip tezimi doğruladı. Güzel başlıyor ama zamanla değer gorememeye başlıyorum, ve ilginç olan karşımdaki yoracak üzecek hiçbirşey yapmadan bunlarla karşılaşıyorum. Degerim bilinmiyor. Çünkü fazla taviz veriyorum.

Bu zamana kadar iki ilişkim oldu son iliskimde bunları yaşadım. Ilki bambaşkaydı. Onda daha çok seven karşı taraftı bende zamanla sevdim ama bitti. Çok üzücü zamanlar geçirdim. Sanırım o zaman yerleşti bilincaltima daha çok sevmezsen mutsuz olursun, taviz vermezsen uzulursun.

Pek sağlıklı bir ruh hali değil bu. Gayet güzel bir mesleğim, kazancim, ailem, cevrem varken hiçbirinin tadını alamıyorum.

Bu duygu nasıl asılır?

değersizlik hissiniz sadece ikili ilişkilerde anladığım kadarıyla. siz sanırım ilişki de farklı bir şey istiyorsunuz yani aradığınız şeyi bulamadığınız için değersiz hissediyorsunuz.

değersizlik hissiniz sadece ikili ilişkilerde anladığım kadarıyla. siz sanırım ilişki de farklı bir şey istiyorsunuz yani aradığınız şeyi bulamadığınız için değersiz hissediyorsunuz.
Sadece romantik ilişkilerde yaşıyorum bunu

Mesela en son ilişkim, güzel başladı, dedim tamam bu kez olacak galiba ama hiç sebep yokken değer görmemeye başladım

çoğu insan hemen hemen aynı şeyi yaşıyor. ikili ilişkiler biraz özveri ister, karşılıklı anlayış ister ama malesef artık istediğimiz gibi birini bulmak çok zor o yüzden kendinizi değersiz hissetmeyin. erkekler kadınlar gibi değil sizin verdiğiniz ilginin fazlasını onlardan beklemeyin yani. ya olduğu kabul ediceksiniz ya da istediğiniz gibi birini bulucaksınız :)

Bence siz kendinizi çok değerli görüyor
Bu değerlilik duygusu karşı tarafta yeterince karşılık bulamadığı için hem kendinizi hemde karşı tarafı mutsuz ediyorsunuz
Bana öyle geldi

bence şimdiki ilişkinize birazcık ara verin , kafanızı toparlayın .daha önceki konularınızı da takip ediyordum .Her geçen gün kendinizi bu ilişkiye daha çok bağlanmış hissediyorsunuz ,nasıl yapayım da bu ilişkide değer göreyim diye düşündükçe daha da kendinize olan saygınızı kaybediyorsunuz.öncelikle sakin olun ve eğer maddi durumunuz müsaitse uzman bir doktordan yardım alın ve size son bir tavsiyem dini kişisel kitaplar oluyor o kitapları okuyun o kitaplar gerçekten çok faydalı.

Kendi değerinizi öncelikle kendiniz bileceksiniz.
Kendi sınırlarınız ve kurallarınız olmalı öncelikle.
Karşınızdakine verdiğiniz taviz, özveri ve fedakarlıklar konusunda bu yolu izleyeceksiniz.
Sizin yapabilecekleriniz ile alakalı herşey.

Nasıl örnek versem bilemedim.
Ama mesela çok sevdiğiniz bir arkadaşınız, biliyorsunuz ki eli sıkışık paraya ihtiyacı var, ancak biliyorsunuz ki paraya sıkışık olmasının sebebi de kendisinin sorumsuzluğu ve biliyorsunuz ki borç verirseniz size geri ödeme yapmayacak, bu kadar sorumsuz davranacak.
Gidip bu insana borç veriyorsanız ve sonrasında "yaptığım fekadarlık anlaşılmıyor" diyorsanız, bu sizin hatanız.
Bile bile birşeyleri yapmamalısınız demeye çalışıyorum.

Umarım anlatabilmişimdir.

Yaptığınız fedakarlıklar, özveriler karşınızdaki kişiye göre değişir.
Bu da karşınızdaki kişiye kendi değerinizi bildirmektir aslında.

Bence siz kendinizi çok değerli görüyor
Bu değerlilik duygusu karşı tarafta yeterince karşılık bulamadığı için hem kendinizi hemde karşı tarafı mutsuz ediyorsunuz
Bana öyle geldi
Anlattiklarimdan nerden çıkardınız ki bunu? Karşı tarafı mutsuz edecek hiçbirşey yapmıyorum kendisi de çok kez soyledi

Taviz veriyorsunuz cunku kaybetmekten korkuyorsunuz. Bu niye sizi bu kadar korkutuyor, buna odaklanin bence. Kaybetmek de iliskinin, hayatin bir parcasi halbuki. Karsi taraf da bu zaafinizi fark ettigi anda basliyor deger vermeme durumu.

Demek ki once guclu olmayi, dik durmayi ogreneceksiniz. Aman birilerini kaybederim korkuyla yasanilan iliskiler mutluluk getirmiyor maalesef.

Ben de öyle hissediyorum.Hep kendime sevilmeye layık değilim,çirkinim kötüyüm değersizim gibi sözler söylüyorum ama bilinçsiz olarak.Yeni yeni farkına varıyorum ki bu bir hastalık galiba.Hatta en son konu açmıştım hasta mıyım diye.
Artık bu durum ruhumu daraltıyor.Hep daha fazla fedakarlık yapıp daha çok üzülüyorum.
Sanki kötü şeylere katlanmak zorundaymışım gibi hissediyorum.
Hayatımda hep durumları iyi olmayan işi gücü yerinde olmayan kişiler oldu.kendimi onlara layık görüyorum.Kariyerli biri hayatta beni istemez gibi geliyor.
Benim durumum daha vahim sanırım

Merhaba Choelve,

Değersizlik hissi günümüz sorunlarından biri. Gerçekten böyle hissediyorsan neden hissettiğin önemli. Çocukluk dönemi aile ilişkilerinden ötürü ortaya çıkabilir ama bir ilişkinin seni çok yıpratması, aldatılma, aşağılanma vs. gibi durumlarda travma yaşatabilir. Bu nedenle hissediyor olabilirsin. Mesleğin ve kazancın iyiymiş. Bu durumda iyi bir psikolog araştır ve git bence. Çünkü bu durum senin sürekli bir şey yapman ile geçmez. Ve psikologlar sorunun derinine iniyorlar senin bir şeyler yapman geçici çözümler olabilir.

Önce kendine değer vererek , önce kendini severek
Ben mesela kendime bana değer vermeyenlerin gözüyle bakarsam: 27 yaşında, bir baltaya sap olamamış, ailesi boşa okutmuş, hala ailesiyle yaşayan, kız kurusu , yollu, yaşıtları atandı etti bunun aklı hala laylaylomda
Gibi (içinde gerçeklik payı olan) cirkin cümlelerle kendimi yaftalayip mutsuz olabilirim. Ama ona rağmen kendime değer verdiğim için kendimi ' ulke ulke gezen, hayatı monoton olmayan, içinde yaşam enerjisi olan, flörtöz, özgür ruhlu , maceraperest , neşeli , güzel Kadin' olarak tanımlıyorum.
Her iki tanım da doğruluk barindiriyor.
Tarafını seç :)
Yani demek istedigim asıl sen kendini nasıl görüyorsun? Senin değerini hayatına girmiş üç beş insan belirleyemez. Önce sen kendini sev, değerli gör, kendi kıymetini bil
Hiç kimsenin de senin kendinden soğumaya sebep olmasına izin verme

ne güzel özetlemişsiniz :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…