Deprem

Bir Eylul Aksami

Nirvana
Pro Üye
3 Şubat 2018
6.636
25.385
548
28
Daha önce de konu açmıştım hanımlar. Adana’dayız biz. 6 şubattaki hatırlamak bile istemediğim depremden sonra bir süre İç Anadolu’da akrabaların yanında kaldık, daha sonraki süreçte ise köy evi, araba, çadır arasında mekik dokuduk çünkü artçılar devam etti hep.

Bu süreçte uzmanlar Adana’da çok büyük bir tehlike beklemediklerini söylediler ve apartmanımız da 2 farklı uzman tarafından kontrol edilip güvenli denilince (aradan da 1 ay geçtiği için) biz mecburen eve yerleştik diğer herkes gibi.

Ancak dün akşam saat 11’e doğru bir anda yerden garip bir gürültü geldi ve deprem oldu, derecesi çok fazla değildi ama yüzeye yakındı, çok korktuk ve herkes aşağılara indi sarsıntı bitince.

Psikolojim darmadağın vaziyette. Her an tetikte olmak, acaba sallanıyor muyuz acaba bir şey olacak mı diye düşünmek çok zor. Üstelik geçen depremdeki kayıplar hala çok taze ve onları da düşündükçe çok kötü oluyorum. Ailesini, nişanlısını, arkadaşlarını, evini kaybedenler… Bizim de tanıdığımız bir aile vefat etti mesela.

Bilmiyorum sadece yazmak ve içimi dökmek istedim. Belki biraz moral vermek istersiniz veya “seni anlıyorum” deseniz bile yeterli olur. Teşekkür ederim.

Depremi yaşayan herkes böyle sanırım. Hatay'da evi yıkılan arkadaşım 1 hafta kadar bizde kaldı, duş alması tekrar geri dönecekleri gün oldu, duştayken deprem olur korkusu taşıdığı için. Onda da ben kapıda bekleyip hiçbir şey yok her şey yolunda diye konuştum, ona rağmen nefes nefese dışarı çıkıp sallanıyor muyuz dedi. Bu etkiler biraz daha sürecek bence ama çok şükür fiziksel olarak iyisiniz, ruhen de iyi olacağınız günler gelecek. Belki biraz sürecek, artçıların bitmesinden sonra bile sürecek bu hisler ama sonra geçecek inanın. Yalnız değilsiniz onu bilin yeter.

Canım çok geçmiş olsun.En kısa zamanda geçen 6 Şubat gibi depremler beklenmiyor korkma.Normal rutin hayatına düşüncelerine dönmeye çalış,bugün pazar kahvaltı hazırla,dışarı çık gez toz. 1-2 gün kendine depremi düşünmeyi yasaklamayı dene biliyorum çok zor ama buna mecburuz Türkiye haritası deprem bölgesi.
Nereye gidersek gidelim bu bir gerçek. Bunun sonu yok ki tamam bugün yarın ve üç gün daha tetikte olalım ama bir ömür bunu nasıl yapalım kafayı kıracağız normal hayatını özlemedin mi,6 şubattan önce neler yapıyordun onlara dönmeye çalış

6 Şubat depremlerine Malatya'da yakalanan biri olarak seni çok iyi anlıyorum. Yaşadıklarına çözümüm maalesef yok ama anlıyorum. Sadece normal rutinlerimizi elimizden geldiğince yapmamız gerektiğini biliyorum. Bize iyi gelecek şeyin bu olduğunu söylüyorlar.

Ben hala evime girip oturmuş değilim, bugün tekrar kontrol edilecek. 6 Şubat'tan sonra birkaç defa kıyafet almaya girdim. Kırıklar, dökükler, korku, panik... O ev benim değil gibi hissediyorum, çok yabancılaşmışım. Evime hırsız gibi girip hızlıca bir şeyler alıp çıkıyorum. Yaptığım şey bu.

Umarım iyi olacağız. Her şey tam olarak eskisi gibi olmasa da düzelecek. Umut etmekten başka bir şey yok elimizde. Ona sarılacağız.

Biz uzak bir şehirde böyleyiz. O kadar normal ki. Eşim nöbetteyken normalde tek kalırdım. Nu olaydan sonra illa annemi çağırıyorum koca kadın yalnız kalamıyorum. Hala çocuğumun yanında uyuyorum deprem olursa yanına yetişemezsem diye.
Hepimiz dağıldık. Çok normal. Korkuyoruz. Umarım başka büyük depremler yaşamayız daha fazla

ailem o 11 şehirden birinde yaşıyor
ben de deprem anında o şehire 80/90km uzakta bir şehirde nöbetteydim
yani depremi bayağı hissettim.
sonrasında kısa vadede olsa bir iki deprem bölgesinde gönüllü çalıştım
ben de deprem hiçbir anksiyete yaratmadı ve yaratmıyor.
hatta depremden sonra annemlerin çok güvenli olan müstakil evinden kendi çalıştığım şehre binaya taşınma kararı aldım ( güvenliklerini de bilmiyorum açıkçası)
deprem için şunu söyleyebilirim baza yanları çok ama çok güvenli.
yatağınızın yanına güzel bir deprem çantası hazırlarsaniz kolay kolay bir sorun yaşamazsınız
maalesef hiç kimse bunu yapmamıştı, yapani hiç duymadım ve görmedim

Öte yandan öyle ya da böyle ölüm var , hepimiz öleceğiz.Bence çoğu insan bunun bilinçdışı olarak farkında değil
bu çağın bu kadar tüketim üzerine kurulma nedeni bu , insanlar öleceklerini kabul etmeyip ölüm korkusunu sürekli bastırmaya çalışıyorlar ,yemekle tuketmekle saçma sapan toksik ilişkilerle ya da aşırı çalışarak bunu yapıyorlar

Geçmiş olsun öncelikle. Adana ya çok yakınız, hissederdik hep biz ama bu kez azdı şiddeti demek.. biz. Güya iç adanoludayız, adana ile de sınırız böyle de söylemiş kadar oldum da ama o deprem gerçekten sıra dışıydı, Allah bir daha yaşatmasın ben hayatımda deprem ile uyanacağımı düşünmezdim (gerçi nedense) o gece bitmek bilmeyen bir depremle ne yapcağımızı şaşırana kadar.. daha biz de iki haftadır falan kısmen korkumuzu attık, annem panikatak o hala uyuyamıyor neyse şükür yine de..
Adana merkezde misiniz siz? Bu enerji adana ua geçti… muhabbeti adana nın güney kısmını kapsıyor zannedersem öyle diyor uzmanlar Feke, Saimbeyli miydi o ilçeleri (böyle bize uzaksa kısmen rahatlamak bencilce belki ama insanız işte oluyor malesef). Yine olamauacak plsa sa 6 yı geçmez diyenler var (gerçi bizim ülkede depremin yıkılıcığı 5,5 ama işte)
Yani bu fikirleri konuşuyoruz biz son ara, Adana da, Allah korusun, olası bir yıkıcı deprem bizim şehrimizde de yıkıcı olabilir çünkü

Kimseyi korkutmak değil derdim ama bazı binalar toprak gibi dökülüyor, yaşam üçgeni oluşmuyor pek o binalarda. Kuzenlerimin cenazelerini çıkardığımız binada katlar arasında neredeyse boşluk kalmamıştı mesela. Evet bir gün hepimiz öleceğiz ama sağlam binalarda yaşamak varken bir gün öleceğiz diye bunu kabullenmek saçma.
Kendi adıma konuşayım, deprem anında ölüm korkusu aklıma bile gelmedi. Enkazda kalmaktan korktum.

Bana kalırsa Ankara'ya filan taşının
Adana'da kalmaya mücbir sebepleriniz yoksa

anladım da ben tutacağıniz binaya hiç bakmayın direkt salın gibi bir şey mi yazmisim ?
olabildiğince bakın elbette bina sağlam mi vs bunu takıntı haline getirip her şeyi buna göre yaşamakta bana göre pek yaşamak sayılmıyor açıkçası.
bu tarz anksiyete atakları kolay kolay geçmiyor, siz kendinize bunu yapmak istiyorsanız yapın.
ben yapmıyorum kendi deneyimimi paylastim.
o şekilde bir binada da öleceğim varsa ölürüm
sonuçta herkes depreme evinde yatağında yakalanmıyor.
nerede olacağının hiçbir garantisi yok.

Biz kendimize bunu bile isteye mi yaptık diye düşünüyorsunuz siz? Küçük bir kıyamet yaşadık. Can pazarı dedikleri şey gerçek oldu buralarda. Sizi tebrik ediyorum çok sağlam bir psikolojiniz varmış. Evet depreme nerede yakalanacagimiz bilinemez ama biz bütün binaların sağlam olmasını istiyoruz, bunu istemek de hakkımızdır diye düşünüyoruz.
Kadercilik oynamayacağım.

Yazdıklarımı mantığınızla okumadığınızı düşünüyorum açıkçası
sanki ben bina sağlamlığı ile ilgili yorum yapmışım gibi konuşuyorsunuz
iyi isteyin bakalım , kaderci olmayın
eminim her şey çözülür bunu isteyerek ve yazarak.
iyi forumlar.

Sizin yaşadığınızın çok daha hafif ve kısa süreli olanını yaşadıktan sonra yalnız kalamamaya başladım. Sadece çok geçmiş olsun diyebiliyorum, umarım güvende olursunuz

Çok geçmiş olsun tüm ailem Adana’da ve Hatay’da
Ceyhan depremini yaşadım yaşadığınız travmanın boyutunu tahmin ediyorum
Allahım bir daha göstermesin inşallah.

Çok geçmiş olsn.. 99 depremini yaşamış biri olarak sizi çok iyi anlıyorum. Anlatıklarınızı yaşadık. 2 yıl barakada yaşadık. Yıkım verilen binamızın orta hasara çevirip güçlendirme yaptılar. Eşim askerdeydi o dönem, gelir gelmz evimi bırakıp kiraya çıktım. Sonrasında ev aldım bir daha o binaya dönmedim. Şu anki depremden sonra şimdi buradaki 24 yıllık yıkım verilmiş ağır hasarlı evleri yıkmaya başladılar... Dşünebiliyormusunuz 24 yıl sonra yıkmaya başladılar. Biz kimlere güveneceğiz.
Benim evim 2 katlı müstakil, fakat depren bölgesinde 2 anne ağlıyordu 2 katlıydı evimiz, çocuklarım öldü diye.... Bnde çocukların odasını çatıkatına taşıdım. En azından üzerlerinde beton tavan ve kolon yok. Amma velakin evvellsi gün oğlum arkadaşında kaldı sabah arkdşını erknden doktora götürecekmiş,,, kocaman 6 katlı her tarafı çıkmalı bina.. Gece hiç uyumadım... Dün akşamda kızım alt sokakta yine kocaman bir binada arkdşında kaldı,,, yine sabahladım hatta aileme kardeşine nerede kaldığı bilgisini veriyorum ki bize bir ly olursa onu bulsunlar gibi bni yoran, mahveden düşünceler. Sağlam evimizde olsa komşularımız, arkadaşlarımız, iş yerlerimiz var.... Nerede tedbir alalım, hangi birine.. Deprem sadece gece gelmiyor ki...

Ben de deprem yaşanan illerden birindeyim. Bildiğim tek şey insanlarımız böyle bir ölümü haketmedi. Senelerdir yer bilimciler uyardı. Ama kimsenin umrunda olmadı. Öncelikle ülkemizin deprem bölgesi olduğunu kabul edip riskli illleri prefabrikleştirmeliler. Ama ne yazık ki..

İnan bana her gece rüyamda deprem.İzmir de depreme yakalandim.Ciddi anlamda sallandım.3 çocukla çaresiz şekilde evin içinde binanın yıkılma olasılığını bekledim. Bitince depremde evi yikilanlara ilk yardıma koştuk yan yatmış binaları vinçle desteklemeleri gördüm amaaa yaşamadığım sizin yaşadığınız o deprem kadar etkilenmedim.3.gun bir şeyi bahane ederek evde bağıra çağıra ağladım Uzun zamanlardir görüşmedigim arkadaşım tüm ailesiyle Nurdağı'nda öldü.Ne zaman gülecek olsam o geliyor aklıma onların yaşadıkları,son anlarında ki o korku...O kadar haklısınız ki ne desek az yetersiz.Rabbim beterinden korusun.Allah in izniyle bu günler de geçecek.

Yazılan yorum ilgi çeksin diye de saçmalamaya gerek yok yani. Kum gibi dağılan binalar var dediğiniz gibi. Ne idüğü belirsiz yere aileyi taşımak saçmalamanın nirvanası artık. Gerçekçi bile bulmuyorum o yorumu. Nasıl olsa öleceğiz diye arabada giderken emniyet kemeri de takmayalım o zaman.

Bende adanada yım aynı psikolojideyim küçük kızım bile sürekli anne sallanıyor muyuz diyor
Seni anlıyorum ama alışacağız Rabbim cümlemizi korusun

99 depremlerini ve en sonki Düzce depremini yasamıs ve hala atlatamamıs diken üstünde uyuyan biri olarak sizi cok iyi anlıyorum.Insanlar mecburiyetten evlerine girmek zorunda kalıyorlar.Biz 99 depremlerinde traktör römorkundan cadir yapmısti babam onda uyumustuk hazır cadır yoktu sonra derma catma prefabrik oda yapti dedem onda durmustuk 3 yıl kadar ama perisanlıkti ayda bir ancak yikanabiliyorduk cok zordu.Kış ayi bir de yaz olsa insan bir sekilde idare eder ama kışın karnı büyük işte Allah yardımciniz olsun sizi cok iyi anlıyorum ben hala daha eşim yatakta sağa sola dönerken deprem oluyor zannediyorum bu psikolojiyi atlatmak 1 seneyi bulabilir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…