Zaten mesele vegan olması değil, veganlar hayvansal ürünler tüketmediğinden kilo alır diye bir şey de yok, hepimizin yapması gereken sağlıklı ve dengeli beslenme+ spor, fakat çalışıyorum veya üşeniyorum deyip makarna, pilav, ekmek, abur cubura yönelirseniz, vegan da olsanız hayvansal gıdalarda tüketseniz kilonuzun 2-3 katı olursunuz.
Annemden örnek vereyim, kadın diyabetli, diyabet hastaları hayatından unu, şekeri çıkarmak zorunda, bunu başaran hem şekerini kontrol altında tutuyor, hem de un ve şeker tüketmediğinden kilo veriyor, anneme sorduğumuzda su içse yarıyor, asla hamur işi şekerli gıdalar tüketmediğini söylüyor ama telefon görüşmelerimizde ağzından öyle şeyler kaçırıyor ki, yediği tatlılar, börekler, tabak tabak gömdüğü şekerli meyveler, sağlıklı bir insanın bile tüketmemesi gereken şekerli gazlı içecekler, e haliyle her ne kadar benim gözümün önünde tartılmayı reddetse de yaklaşık 150 kilo olduğunu anlamam zor olmuyor, diyabet ilacı kullanmasına rağmen de şekeri hep yüksek.
Yüksek tansiyonu da var, ki hipertansiyon ve diyabete bağlı bir sürü sağlık sorunu da olduğundan aslında annemin yediğine içtiğine ekstra dikkat etmesi gerekiyor fakat yapmıyor.
yorgunbitkin88 şu an annemin yarı yaşında, kendisi de bu gidişe dur demesi gerektiğini biliyor, eğer henüz daha gençken kilosunu kontrol altına almazsa, birkaç seneye kadar Allah göstermesin karaciğer, böbrek, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabetle savaşmak zorunda kalır.
Kilo dış görünüş bir yana, sağlık için kontrol altına alınmalı, su içmek ve hareket etmek de önemli, günümüz insanları hazır gıdalara alıştı, 2 kat merdiven çıkmak yerine asansöre binmeye, 1 km’lik yolu dahi taksiyle özel aracıyla gitmeye alıştılar.
Pandemide sokağa çıkma yasağı yüzünden insanlar önce midesini düşündü, aç kalırız korkusuyla marketlere hücum etti, çoluk çocuk herkes evdeyken çok daha fazla yenildi, yasaklar bittiğinde çoğu insan aldığı kilolardan şikayetçiydi, yani hayatımızı etkileyecek bir durum yaşandığında hemen yemeğe sarılıyoruz, dışarı çıkamamayı bahane edip hareketsiz kaldık diyoruz.
Niye uzattım bilmiyorum :))) bahaneler arkasına sığınmayalım diye belki de, istersek her şeyi başarabiliriz ama biz teslim olmayı seviyoruz maalesef.