usg de bi şey çıkmazsa derken neyi kastettiniz? sizin usg de ne yazıyordu? kusura bakmayın çok soru soruyorum. ama bu konuyla alakalı en çok sizden bilgi alabildim.
Merhaba sırf bu soruyu cevaplamak için üye oldum.
Haziran 2010 doğum yaptım. Oğlumun bel bölgesinde dermal sinüs traktı vardı.
1 günlükken usg çekildi. Usg bu tür durumlarda yeterli bi görüntüleme yöntemi olmadığı için ileri tetkik için 1,5 aylıkken mr önerildi. Fakat mr’ı iki ayrı nöroşirurji prof. onayı ile 6 aylıkken çektirdim. Sonuçta oğlum duraya uzanan dermal sınus traktı ve gergin kord sendromu tanısı aldı. Şubat 15 opere oldu. Çok şükür bi sıkıntımız yok şuan
Şimdi sağlıkçı olmam (veteriner hekimim) ve konuyla ilgili birçok literatür ve kitap okumam nedeniyle çok teknik olmadan bildiklerimin bir kısmını aktarayım.
-kesinlikle mr gerekli (mr sistemine bağlı gaz anestezi istanbulda 1-2 yerde var en rahatı ve komplikasyıonsuz olanı bu)
-etrafındaki kırmızı bölge (hemangiom) geçmez. Bazı olgularda burada kıllanma olur
-dermal sinüs kendisi bi rahatsızlık olmayıp genellikle kapanma defektlerinin belirtilerinden biri.
Yani dst varsa hafiften ileri dereceye giden bir kapanma defekti söz konusudur. Önemli olan defektin derecesidir. dura (kabaca omurilikteki zar) ilişkili değilse ve omurilikte sorun yaratacak anomali yoksa operasyona veya takip etmeye gerek yok.
Aksi durumda bizimki gibi duraya uzanıyorsa ve başka bi durum varsa operasyon lazım.
Burada kritik nokta operasyon zamanı. Dr’ lar ve literatürler bunun için en kısa sürede operasyonu öneriyor.
geçmiş olsun