Dertleşme

aradan gecen 10 senede arkadaslik baginiz nasildi?
kac zamanda bir konusurdunuz, en son ne zaman bulustunuz?

Böyle bir davranışın sebebi tam olarak ne olabilir diye düşünüyorum.
Uzun süredir görüşmediyseniz araya soğukluk girmiş olabilir.
Kadın arkadaşlıklarında gözlemlediğim bir durum var: Arkadaşlıkta bir problem gördüklerinde bazen karşı tarafı haberdar etmeden kırılıp sizi silebiliyorlar. Belki zamanında bu kişi için böyle bir şey yaşanmıştır ve sizi artık arkadaşı olarak görmediğine karar vermiştir.
Ne kadar içten ve samimi yazmış olursanız olun baş edebileceğinizi düşünüp empati kuramamış da olabilir.
Ya da belki de karşı tarafın da çok yoğun bir hayatı vardır, size vakit ayıramamış olabilir.
Bir sürü olasılık var, böyle afaki bir belirsizlik için senaryolar kurup canınızı sıkmayın.
Bu arkadaşınıza değer veriyorsanız suçlayıcı olmadan yanıtına üzüldüğünüzü, konuşmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
Başkalarının bize karşı olan duygularını ve davranışlarını değiştiremeyiz ancak bunların üzerimizdeki etkisini yönetebiliriz.
Zor bir süreç, her şey gönlünüzce gelişsin...
Zaten yakın zamanda konuşmamış olsaydık iletişimimiz kopjk olsa ben bu durumu söyleyemezdim uzun süre görüşmediğim kişiye. Ama tekrar yazmam hiç cvp vermedim açıkçası çünkü samimiyetsiz bir mesajdı.

10 yıl önce kendi boşanma sürecini bana anlattığı dönemdi iletişimimiz var yani kendisi boşanmadı 2 çocuk yaptı sonrasında. Belki de unutmustur o gğnlerini bilemiyorjm.
Bu arada yazmak bana hiç iyi gelmiyor ben sonra açıp tekrar okuduğumda neler yaşamışkm diye bir kere daha üzülüyorum yaşadıklarıma. Terapiler çok pahalı malesef ben şu süreçte para biriktirmeye çalışıyorum bir yandan yoksa güzel olurdu terspi almam ve evet iş bulmam tek kilit nokta.
Size neyin iyi gelip gelmediğini bilmek iyi bir şey bence. Ben günlüğe yazdıklarıma bakınca " demek ki o zaman böyle düşünüyormuşum, almam gereken bir ders vardı" diyorum kendi kendime. Tabi geçmişe dair yazılan her detay sonrasında bakınca iyi gelmeyebilir. Bu kişiye ve yaşanan olaya da bağlı biraz. Ücretsiz psikoterapi desteği veren yerler de var devlette. İsterseniz denemeye değer.

Amin 🙏🏼 insan eleye eleye insan kalmayacsk hayatımda artık. Ben de aynı fikirdeyim karşılıklı olduğunu düşünüyorum. Bekelntiye girmeden olmuyor malesef yalnızlık allaha mahsus demişler. Ama kimse de kimsenin umrunda değil başa çıkmaya çslışıyorum bir şekilde.
Canım o kadar iyi anlıyorum ki çünkü benim de çevrem de 1 tane insan kalmadı. Zamanında evimden çıkmayan çocuğunun üstüne titrediğim alışverişler yaptığım kişi mesela ben ikiz doğum yaptım çocuklarım çok uzun süre küvözde kaldı ve bana nasılsın bile demedi doğum yapıp yapmadığımı bile merak etmedi. Ve bu insan 7/24 beraber olduğum kapı komşumdu inanabiliyor musun? Bir diğerinin çocuğu vs oldu aynı şekilde ona da yaptım mevlüdünde totom yer görmedi geçenlerde kocası görüşmemizi yasaklamış ve asla sebebini bile bilmiyorum tabi ki gururuma yedirip soramadım da. Ve daha niceleri var. Yani demem o ki inan bu tip insanlar olacağına yalnız olmak çok daha iyi ve kaliteli.

Farklı şehirlerdeyiz cok uzun yıllar görüşmesek bile kaldıgımız yerden aynı devam edebiliyorduk her görüştüğümüzde. Telefonla uzun uzun konusmalarımız oluyordu görüntülü çok sık değil ama her konusmamız uzun olurdu saatlerce ve ben normalde cok dert anlatabilen biri değilim üstü kapalı anlatmıstım sıkmamak için onu , en son gecen hafta konusmustuk aramızın cok kötü oldugınu vs biliyordu zaten ailemin yanına da gelince nedense o konusmalardan dolayı bosanmam kesinlesince ona mesaj atmak istedim ama aldıgım cevap bu oldu

10 yıl önce kendi boşanma sürecini bana anlattığı dönemdi iletişimimiz var yani kendisi boşanmadı 2 çocuk yaptı sonrasında. Belki de unutmustur o gğnlerini bilemiyorjm.
Bu arada yazmak bana hiç iyi gelmiyor ben sonra açıp tekrar okuduğumda neler yaşamışkm diye bir kere daha üzülüyorum yaşadıklarıma. Terapiler çok pahalı malesef ben şu süreçte para biriktirmeye çalışıyorum bir yandan yoksa güzel olurdu terspi almam ve evet iş bulmam tek kilit nokta.
Arkadaşınız ayıp etmiş bence. Zamanında siz onu dinleyip destek olmuşsunuz. Vefalı davranması gerekirdi. Ama bazen ilişkiler istediğimiz gibi ilerlemiyor maalesef.

Size neyin iyi gelip gelmediğini bilmek iyi bir şey bence. Ben günlüğe yazdıklarıma bakınca " demek ki o zaman böyle düşünüyormuşum, almam gereken bir ders vardı" diyorum kendi kendime. Tabi geçmişe dair yazılan her detay sonrasında bakınca iyi gelmeyebilir. Bu kişiye ve yaşanan olaya da bağlı biraz. Ücretsiz psikoterapi desteği veren yerler de var devlette. İsterseniz denemeye değer.
Evet bana iyi gelmiyor malesef anlık yazıp yırtmam gerekiyor belki bir nebze o olabilir soneadan okuyunca cocukluk günlüğümü bile oturup ağlamıstım hep kötü anılarımı yazmışım çünkü 😢

Bir yıldır randevu alamadjm bulundugum ilçenin ücretsiz psikolog hizmetinden.

Canım o kadar iyi anlıyorum ki çünkü benim de çevrem de 1 tane insan kalmadı. Zamanında evimden çıkmayan çocuğunun üstüne titrediğim alışverişler yaptığım kişi mesela ben ikiz doğum yaptım çocuklarım çok uzun süre küvözde kaldı ve bana nasılsın bile demedi doğum yapıp yapmadığımı bile merak etmedi. Ve bu insan 7/24 beraber olduğum kapı komşumdu inanabiliyor musun? Bir diğerinin çocuğu vs oldu aynı şekilde ona da yaptım mevlüdünde totom yer görmedi geçenlerde kocası görüşmemizi yasaklamış ve asla sebebini bile bilmiyorum tabi ki gururuma yedirip soramadım da. Ve daha niceleri var. Yani demem o ki inan bu tip insanlar olacağına yalnız olmak çok daha iyi ve kaliteli.
Nankörlük resmen umarım ektiğini biçer. Ama nedense böyle insanların da hep çevresi daha kalabalık olur hiç şaşmaz.

Herkes dostluğa gerekli önemi vermiyor işte yapacak birşey yok..Su zor gunlerinizde bir de ona üzülmeyin lütfen .Allah gönlünüzü feraha cikartsin..Kimi insan kendi gemisini yurutebildigi kadar dosttur..Ben de aynı yollardan geçtim..Liseden samimi olduğum arkadaşım vardı ayrı sehirlerdeyiz ama telefonla falan görüştügumuz zaman hiç ayrılmamış gibi konuşurduk..Boşanma sürecinde olduğumu söylediğimde iyi olmuş zaten geçmişten de mutsuzdunuz demişti..Bir gün dahi ne oldu nasılsın diye aramadi..Geçen ay çocuğuna sünnet düğünü yapacakmış davet için aradı..Ben de şartları zorlamamak için gitmedim..Belli bir yaştan sonra mi oldu bilmiyorum eskiden dostluk benim için çok önemliydi..Ama çevremde kardeşim dostum dediğim kisilerin samimiyetinin gerçek olmadığını gördükçe insanlardan soğudum..Arkadaşlarım var birlikte iyi vakit geçirdiğim.. Onun dışında ailem ve kızlarım bana yetiyor..

Bu dönem keyfi yerindedir, unutmuştur sıkıntılı zamanlarını empati yapamamıştır belki. Kim bilir..
Bu ayrıntılar önemsiz elbette.
Vefa sahibi insan değilmiş hepsi bu.
Evet şu an keyifli doğru tespitiniz 👍🏻 ama onun benç aradğı dönemler ben de cok keyifliydim iyi bir işim maaşım 20 li uaşlarımın başı gençliğim flörtlerim vardı aklım beş karış havadaydı hayatımı yaşıyordum sürekli geziyordum ama yine de elimden geldiğince dinledim empati kurdum aman ne anlatıyor bu erkenden evlendin boşver boşan daha gençsin bile demedim. Sürekli ağlıyordu mesela eşini de seviyordu çözüm üretmeye calısıyordum kendimce. Ama dediğiniz givi vefa sabibi değilmiş anlamış oldum.

Evet bana iyi gelmiyor malesef anlık yazıp yırtmam gerekiyor belki bir nebze o olabilir soneadan okuyunca cocukluk günlüğümü bile oturup ağlamıstım hep kötü anılarımı yazmışım çünkü 😢

Bir yıldır randevu alamadjm bulundugum ilçenin ücretsiz psikolog hizmetinden.
Ya aslında ben de psikolog ile konuştum hatta telefon numaramı verdim bana da sıra gelmedi. Ama sonrasında e devletten başvuru yaparak destek alındığını öğrendim. Siz de İstanbul'da yaşıyorsunuz diye hatırlıyorum, konunuzda yazmıştınız. E devlet arama motoruna "aile ve sosyal hizmetler bakanlığı" yazıp "bireysel danışmanlık" kısmını seçip başvuru yapabiliyorsunuz. Ben başvuru yapınca 1 gün sonra aradılar beni. Bulunduğum adrese 1 buçuk saat mesafede bir yerde randevu ayarlayalım eğer müsait olursanız ona göre gün saat ayarlayabiliriz demişti doktor. Yüz yüze görüşme oluyor yani. Ama ben hem sınava çalıştığım hem de biraz mesafe olduğu için gitmedim. Siz de bir şansınızı deneyin bence vaktiniz varsa yüz yüze görüşün.

Ya aslında ben de psikolog ile konuştum hatta telefon numaramı verdim bana da sıra gelmedi. Ama sonrasında e devletten başvuru yaparak destek alındığını öğrendim. Siz de İstanbul'da yaşıyorsunuz diye hatırlıyorum, konunuzda yazmıştınız. E devlet arama motoruna "aile ve sosyal hizmetler bakanlığı" yazıp "bireysel danışmanlık" kısmını seçip başvuru yapabiliyorsunuz. Ben başvuru yapınca 1 gün sonra aradılar beni. Bulunduğum adrese 1 buçuk saat mesafede bir yerde randevu ayarlayalım demişti doktor. Yüz yüze görüşme oluyor yani. Ama ben hem sınava çalıştığım hem de biraz mesafe olduğu için gitmedim. Siz de bir şansınızı deneyin bence vaktiniz varsa yüz yüze görüşün.
Ben yıllar önce belediyeye bağlı bir hizmet almıstım. Sizinki hastane hizmeti mi cünkü arkadasım hastanelerden randevu cok zor alnıyor demişti memnun kalmamıstı sürecten. Benim gittiğim yer cok iyiydi ama o dönem bir tanıdık ayarlamıstı randevumu hiç hatırlamıyorum süreci su an kendim alamıyorjm randevu malesef. Ama bir baslayınca haftalık ayarlıyorlardı cok rahattı

Aradan zaman geçip iletişiminiz seyrelmiş bile olsa doğru değil bu yaptığı. İnsan sokaktaki birine bile duygusal anında bunu söylese o kişi bile dinler teselli eder eğer vurdumduymaz biri değilse. Biri eğer aradan zaman geçtikten sonra sana böyle bir konuda yazıyorsa seninle konuşmak istiyordur, geçmişte benzer konuda sana destek olmuş biri üstelik. Ben olsam bir daha iletişim kurmam arkadaşım da demem.

Herkes dostluğa gerekli önemi vermiyor işte yapacak birşey yok..Su zor gunlerinizde bir de ona üzülmeyin lütfen .Allah gönlünüzü feraha cikartsin..Kimi insan kendi gemisini yurutebildigi kadar dosttur..Ben de aynı yollardan geçtim..Liseden samimi olduğum arkadaşım vardı ayrı sehirlerdeyiz ama telefonla falan görüştügumuz zaman hiç ayrılmamış gibi konuşurduk..Boşanma sürecinde olduğumu söylediğimde iyi olmuş zaten geçmişten de mutsuzdunuz demişti..Bir gün dahi ne oldu nasılsın diye aramadi..Geçen ay çocuğuna sünnet düğünü yapacakmış davet için aradı..Ben de şartları zorlamamak için gitmedim..Belli bir yaştan sonra mi oldu bilmiyorum eskiden dostluk benim için çok önemliydi..Ama çevremde kardeşim dostum dediğim kisilerin samimiyetinin gerçek olmadığını gördükçe insanlardan soğudum..Arkadaşlarım var birlikte iyi vakit geçirdiğim.. Onun dışında ailem ve kızlarım bana yetiyor..
İşte böyle konusmalars hiç gelemiyorum arkadasınız gibi kişilere bir şey anlatmak insana zaten iyi gelmiyor. En sevmediğim insan tiplerinden biridir iyi olmuş, aman boşver takma ya tarzı konuşan kişiler. Direk konuşmayı kesesim geliyor. Bir Arkadasım yakın zamanda cok berbat bir adamdan bosandı ama o bile cok kötü hissediyor ekonomik anlamda ben gidip ona bile aman zaten cok kötüydü eşin iyi oldu demiyorım. Cünkü eşinin kötü oldugunu biliyor zaten ona ihtiyacı olan şeyi vermek istiyorjm. Emapti kuruyorum onjnla ve örneğin;çok normal böyle hissetmen sonucta ekonomik olarak biraz sıkışacaksın belki ama hayatının geri kalanını istedigin givi özgür yasayacaksın bu hiç bir paraya değişilmez diyorum(eşi çok baskıcı ve dağ ayısı biriydi) iyi yapmıssınız davetine gitmeyerek

Aradan zaman geçip iletişiminiz seyrelmiş bile olsa doğru değil bu yaptığı. İnsan sokaktaki birine bile duygusal anında bunu söylese o kişi bile dinler teselli eder eğer vurdumduymaz biri değilse. Biri eğer aradan zaman geçtikten sonra sana böyle bir konuda yazıyorsa seninle konuşmak istiyordur, geçmişte benzer konuda sana destek olmuş biri üstelik. Ben olsam bir daha iletişim kurmam arkadaşım da demem.
Ahh lunimunicim🌸 aslında onunla yakın zamanda konusmamıza güvenerek yazmıstım o mesajı. Ben uzun süre konusmadıgım birine işi düşmüş gibi görünmek istemem. Bu da normalde yazmıyor kötü olunca yazdı diye düşünmesin diye uzun süre konusmasaydık yazamadım ona. Ve evet zaten o samimiyetsiz mesaja cvp yazmadım resmen cvp yazmak için yazılmış bir mesajdı.

İşte böyle konusmalars hiç gelemiyorum arkadasınız gibi kişilere bir şey anlatmak insana zaten iyi gelmiyor. En sevmediğim insan tiplerinden biridir iyi olmuş, aman boşver takma ya tarzı konuşan kişiler. Direk konuşmayı kesesim geliyor. Bir Arkadasım yakın zamanda cok berbat bir adamdan bosandı ama o bile cok kötü hissediyor ekonomik anlamda ben gidip ona bile aman zaten cok kötüydü eşin iyi oldu demiyorım. Cünkü eşinin kötü oldugunu biliyor zaten ona ihtiyacı olan şeyi vermek istiyorjm. Emapti kuruyorum onjnla ve örneğin;çok normal böyle hissetmen sonucta ekonomik olarak biraz sıkışacaksın belki ama hayatının geri kalanını istedigin givi özgür yasayacaksın bu hiç bir paraya değişilmez diyorum(eşi çok baskıcı ve dağ ayısı biriydi) iyi yapmıssınız davetine gitmeyerek
Değil mi ama kestirip atacağına insan iki destek cümlesi bekliyor..Anladığım kadarı ile siz de benim gibi empat birisiniz..Ben birisi önemli önemsiz benimle birşey paylaştığında ben olsam ne yapardım ile düşünüyorum..Varsa yardım edebileceğim veya rahatlatabilecegim bir yol onu yapmaya çalışıyorum..Sonuçta o insan bana guvenmis paylaşımda bulunmuş.Artık sorun bende diye düşünüyor insan belki bir yerden sonra çekiyorsun elini eteğini işte.

Değil mi ama kestirip atacağına insan iki destek cümlesi bekliyor..Anladığım kadarı ile siz de benim gibi empat birisiniz..Ben birisi önemli önemsiz benimle birşey paylaştığında ben olsam ne yapardım ile düşünüyorum..Varsa yardım edebileceğim veya rahatlatabilecegim bir yol onu yapmaya çalışıyorum..Sonuçta o insan bana guvenmis paylaşımda bulunmuş.Artık sorun bende diye düşünüyor insan belki bir yerden sonra çekiyorsun elini eteğini işte.
Evet empat bir insanım. Biri bana derdinş alattığında telefonu kapatsak bile tamam bitti diyemiyorum. Ne yapabilirim diye düşünüyorum. Geçen yeni mezun yazılım okuyan bir tanıdık iş bulamadığını söyledi. Daha o demeden hemen cv sini istedim. Eski iş arkadaslarıma falan verdim. Cünkü kendim de aynı sürecteyim onu o kadsr iyi anladım ki bana söylemesine gerek kalmadı. Ben de sizin gibi sorunu kendimde arıyorum malesef ihtiyacım oldufunda gercek yakın ilişkide olmuyor kimse. Kendi ihtiyacları söz konusu olunca ama bir sekilde kuruyorlar o yakın ilişkiyi benimle.

Evet empat bir insanım. Biri bana derdinş alattığında telefonu kapatsak bile tamam bitti diyemiyorum. Ne yapabilirim diye düşünüyorum. Geçen yeni mezun yazılım okuyan bir tanıdık iş bulamadığını söyledi. Daha o demeden hemen cv sini istedim. Eski iş arkadaslarıma falan verdim. Cünkü kendim de aynı sürecteyim onu o kadsr iyi anladım ki bana söylemesine gerek kalmadı. Ben de sizin gibi sorunu kendimde arıyorum malesef ihtiyacım oldufunda gercek yakın ilişkide olmuyor kimse. Kendi ihtiyacları söz konusu olunca ama bir sekilde kuruyorlar o yakın ilişkiyi benimle.
Kuzenime geçen bayram çattım ciddi ciddi..Kendisi benden önce boşandı.O süreçte gün aşırı arar dert anlatırdı..Süre geçti rahatladı..Ben boşanma sürecine girdim bildiği halde arayıp sormadı..Ben de özellikle derdimi anlatmak için kimseyi aramam..Hal hatir sorarlarsa içinde olduğum durumu biliyorlarsa onunla ilgili soru sorarlarsa az buçuk anlatırım işte yormamak icin.Dedim ne o kız derdin varken sabah akşam ariyordun artık işin bitti naber demek için bile aramiyorsun..Olur mu öyle dertlerimle sizi çok bunalttim daha da sıkarım diye aramadım diyor..La dert anlatmaya arama ozaman nasılsın de dert dinle varsa tavsiye ver kapat dimi ama..🙂

Çocukluk arkadaşım evlenip baska sehire tasındı yıllar önce beni arayıp ağlayarak bosanıyoruz demişti üstünden 10 yılı aşkın bir süre geçti o erken yaşta evlenmişti ben evli değildim o dönem. Geçen gün mesaj attım bu arkadasıma boşanıyorum diye bir mesaj yazdım duygu durumumu da içeren bir medajdı. hakkında hayırlısı olsun cnm diye 4 kelimelik bir mesaj attı ve bir daha hiç sormadı. Kendisi de bu dönemlerden geçmiş ve o dönemlerinde beni aramış birisi,haliyle içten içe kırıldım bu mesajına. Ben direkt kşmseyi arayamıyorjm cünkü rahatsız ederim vs diye düşünüyorjm ama bana biri bu mesajı yazsa direkt arardım. Bu süreçte beni en çok zorlayan şeylerden biri de yakın arkadaslarımdan ilgi görememek. Kendime neden insanlardan beklenti içine giriyorsun diye kızıyorjm yine kendime yükleniyorum bir şekilde.. çok sancılı bir süreçmiş boşanma il çok yalnız ve umutsuz hissediyorum kendimi sadece dertleşmek için yazmak istedim.
Öncelikle geçmiş olsun. Boşanma kararınız için de şimdiden hayırlı olsun dilerim. Bence doğru kararı verdiniz.

Eşinizi anlatıyordunuz. Anlattığınız kadarı ile zaten sadece alışkanlık kalmıştı ev arkadaşı gibi olmuştunuz. Hatta hiçbir duygusal paylaşım yoktu. Bu sizi üzüyordu.

Arkadaşlık konusuna gelirsem de ben insanlardan beklentiye girmemelisin olayına katılmıyorum. Özellikle vefa gerektiren durumlarda bana az ya da çok manevi destek vermesi lazım.

Ben en zor gününde başım çatlayana kadar ona destek oluyorsam o da bir telefon açıp en azından benim halimi hatırımı sormalı, bana destek olmalı..

Ama siz destek istediğinizi belli ettikten sonra size destek olmuyorsa o arkadaşlığın bitmesi gerektiğini düşünüyorum.

Benim de geçenlerde başıma geldi. Bir tanıdık arkadaşımı aradım. Bana ertesi gün geri dönüş yapacağını söyledi. Ama 6 gün geçti hiç dönüş yapmadı. Bende onu bir daha aramayacağım. Eğer beni ararsa ve hiçbir şey olmamış gibi davranırsa kusura bakma bile demezse de konuşmayı kısa kesip bir daha iletişim kurmayacağım.

İnsanların çevresinde güvenilir kişiler olmalı. İş kendi işine, kendi derdine gelince sizden full paket destek ister ama iş sizin sorununuza gelince çok yoğundur, 5 saniyesi bile yoktur. Kimse kimseyi kandırmasın..

Bence tavrınızı koyun. Boşanma zaten zor bir süreç.. size destek olan insanlara ihtiyacınız var. Bir de böyle çer çöp insanlarla uğraşmaya değmez.

Back
X