Ben Zeynep Kamil'de tüm sürecini en başından beri geçirmiş olan (Buna kanlar,genetik test her şey dahil ) biri olarak 2. Denemede pozitif sonuç aldım. Bizim erkek kaynaklı (sperm azlığı) benim de amh düşük ( 0.50) olarak tedavi sürecine başladık. Tabi daha önce özelde tedavi görmüş 17 haftalık iken kanama sebebi ile bebeğini kaybetmiş biriyim. Çift rahimliyim. Yüksek riskli gebeyim. Bu nedenle Zeynep Kâmil'de tedaviye başladım. Yaşım gereği de rapor hakkımdan faydalanmak istedim. Başka hastane düşünmedim çünkü riskli olduğum için Zeynep Kamil'de riskli gebelerin hastanesi olduğu için burada başladım.
Olumlu yönlerini sayıyorum : İlk muayene adetin 2 veya 3. Günü gidiliyor. Gittiğin gün kan ve ultrason veriyorsun. Sonra sonuca göre ilaç dozu yazılıyor. Hemşireleri iyidir. Doktorları iyidir. İlaç takibati çok iyidir. Hiçbir detay atlanmaz. Tamamen hastanın kan ve ultrason sonucuna göre ilaç ve iğne tedavisi uygulanır. Dozlar da ona göre ayarlanır. Hastanenin zaten medikal aletleri üst düzey. Tüm yapılan işlemler dosyana kaydediliyor. Randevu sorunu hiç yaşamadım. Zaten süreç başlayınca gel dedikleri zaman randevusuz gidip geliyorsun. Bu da kolaylık sağlıyor. Kesinlikle ilaç ve iğne yükü yok. En sevdiğim yanı bu olabilir. Kanıtlanmamış bilimsel hiçbir işlem yapılmıyor. Özelde ilaç ve iğne yükü görmüş biri olarak aşırı psikolojim bozulmuştu. Ama şu an inanılmaz konforluyum. Olması gereken iğne ve ilaç veriliyor..Ben kendimi şu an doğal gebe gibi hissediyorum. Süreç başladımı çok hızlı ilerliyor. Hasta üzerinde durmalı. Sen gidersen gereken hizmeti alırsın.
Gelelim olumsuz yönlerine; Hastane temiz bir hastane değil. Bunun sebebi temizlik şirketinden kaynaklı ve şikayetler dikkate alınmıyor. Anlamadım. Ama bu kısım beni ilgilendirmiyor. Yine de bilgi vereyim dedim. Bilgi eksikliği çok fazla. Bir dr bulup toplanan yumurtaların kalitesi hakkında bilgi alamiyorsun. Muhatap yok. Çok kalabalık olduğu için hangi birine cevap verecekler. Ancak yumurta toplamaya girdiğin zaman kaç tane toplandığı söyleniyor. Transfere girdiğin zamanda kaç tane transfer edilecegi ve kaç hücreli olduğu söyleniyor. Çoğu kişiye hormon sorunu yoksa rahim de ok ise 3. Gün embriyosu taze transfer yapılıyor. Çoğu kişi ben de dahil buna takıldım. Neden 5. Gün beklenmiyor diye ama binlerce hasta var hangisi beklensin?? Ama olumlu sonuç alan da olduğu gibi olumsuz sonuç alan da oluyor. Gördüğüm kadarıyla 2. ve 3. Denemelerde olumlu sonuç alan çok kişi oluyor. Çok yumrutasi toplanıp geriye 3 tane 1 tane kalan çok gördüm. Bunun sebebini bilmiyorum. Ama kalanlar transfer edilip olumlu sonuç alan da çok gördüm. Bu da enterasan. Benim rezervim az ama yumurta kalitem iyiydi. Mesela 3 tane toplanıyordu 3 de dölleniyordu. İlkinde 2 tane transfer oldum olmadı. 2.sinde 1 tane oldum pozitif sonuç aldım. Bililenemiyor. Hastaya teknik bilgi verilmiyor. Ama dosyan eline geçtiğinde tüm teknik bilgilerin işlendiği,kaç yumurta kaç hücreli,erkek sperm analizi ,kadın kan sonuçlarının hepsini görüyorsun. Enteresan diyorsun... İşlerine hiçbir şekilde müdahale edilmesini istemiyorlar. Çok katılar. Yasin 30 'dan küçükse tek transfer 35+ ise çift transfer ediliyor. Talep edemiyorsun bana iki tane koyun diye. Devlet kanunu ne ise o. Eğer kaliteli çok yumurtan varsa dondurulur. Bir sonraki transfere kullanılır. En iyi olanlar transfer edilip en iyi olanlar donduruluyor. Kaliteli değilse dondurulmuyor. Çöp oluyor. Bu da en çok eleştirilen konulardan biri. Niye çöp ediyorsunuz? Bekleyin belki büyüyecek. Ama böyle bir durum söz konusu değil. İlaç dozu yazarken çok bekletiliyor. Sabah her isin bitiyor. Ama öğlen 2 ye kadar bekliyorsun. Niye ? Hekim heyeti toplanıp ilac dozları yazılıyor. Telefonuna mesaj şeklinde gelmesini bekliyorsun. Sonra eve gidebiliyorsun. Bu süreçte çok sabırlı olman gerek , konfor aramaman gerek, kimseye kulak asmaman gerek.