• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dikkat!!!! Anne adayları,hamileler hastanelere tek kuruş ödemeyecek!!!!

kozmatik

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
18 Kasım 2011
1.213
17
158
İstanbul
evt arkadaşlar bakmayın konunun başlığının bu kadar keskin olduğuna ama bugunlerde haberlerde sıkça yer verilen bu konu anne adayı olduğum için çok dikkkatimi çekti....
yeni çıkan,( aslında pekde yeni değilmiş ama yeni duyduğum diyeyim)bir yasaya göre hamilelik işlemlerinde muayene,tahlil,ultrason,tetkik her ne yapılırsa yapılsın kesinlikle ücret alınamayacakmış?özel hastanelerde buna dahil.
fakat aklımı karıştıran şey SUT un yasaya aykırı koyduğu muayene ücreti olan 12 tl ve bazı tetkikler için konulan 24 tl gibi bir fark alınması ki dediğim gibi yasaya aykırı imiş bu yüzden "HASTANELERDE SİZDEN ÜCRET TALEP EDİLİRSE YASAYA GÖRE BENDEN ÜCRET ALAMAZSINIZ DEDİĞİNİZDE SİZDEN ÜCRET TALEP EDEMEYECEKLER MİŞ!"
HATTA ÜCRET TALEP EDİLDİĞİ TAKDİRDE AYRINTILI FATURA İSTEMENİZ GEREKLİYMİŞ EĞER ELİNİZDE SİZDEN ÜCRET TALEP EDİLDİĞİNE DAİR BİR FATURANIZ OLURSA EĞER HASTANEYE 6BİN TLDEN BAŞLAYAN TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİYORMUŞSUNUZ...
ŞİMDİ BENİM MERAK ETTİĞİM :BU KONUDA TAM BİR BİLGİYE SAHİP OLAN VARMI? ÇÜNKÜ SAĞLIK BAKANLIĞINA TELEFON ETNENİZE RAĞMEN KİMSEYLE GÖRÜŞEMEDİK,VE OKUDUKLARIMIZ İNTERNET VE GAZETE HABERLERİ OLUNCA KESİN BİR BİLGİ ELDE EDEMEDİM...

evt arkadaşlar bakmayın konunun başlığının bu kadar keskin olduğuna ama bugunlerde haberlerde sıkça yer verilen bu konu anne adayı olduğum için çok dikkkatimi çekti....
Yeni çıkan,( aslında pekde yeni değilmiş ama yeni duyduğum diyeyim)bir yasaya göre hamilelik işlemlerinde muayene,tahlil,ultrason,tetkik her ne yapılırsa yapılsın kesinlikle ücret alınamayacakmış?özel hastanelerde buna dahil.
Fakat aklımı karıştıran şey sut un yasaya aykırı koyduğu muayene ücreti olan 12 tl ve bazı tetkikler için konulan 24 tl gibi bir fark alınması ki dediğim gibi yasaya aykırı imiş bu yüzden "hastanelerde sizden ücret talep edilirse yasaya göre benden ücret alamazsınız dediğinizde sizden ücret talep edemeyecekler miş!"
hatta ücret talep edildiği takdirde ayrıntılı fatura istemeniz gerekliymiş eğer elinizde sizden ücret talep edildiğine dair bir faturanız olursa eğer hastaneye 6bin tlden başlayan tazminat davası açabiliyormuşsunuz...
şimdi benim merak ettiğim :bu konuda tam bir bilgiye sahip olan varmı? çünkü sağlık bakanlığına telefon etnenize rağmen kimseyle görüşemedik,ve okuduklarımız internet ve gazete haberleri olunca kesin bir bilgi elde edemedim...

bende dun aksam haberlerde gordum bu konuyu paylasacaktım sen benden cok yasayacaksın :1::1:ayda bazen 2 kere ucret oduyoruz.. Bu konuda ne yapacagımızı bende arastırdım ama kimseyle irtibata gecemedim :((( benden ucret alamazsınız dedigimizde almıyorlarmıymıs sanmıyorum ya bi dahaki muayenede deneyecegim:)

bende dun aksam haberlerde gordum bu konuyu paylasacaktım sen benden cok yasayacaksın :1::1:ayda bazen 2 kere ucret oduyoruz.. Bu konuda ne yapacagımızı bende arastırdım ama kimseyle irtibata gecemedim :((( benden ucret alamazsınız dedigimizde almıyorlarmıymıs sanmıyorum ya bi dahaki muayenede deneyecegim:)

bende bu hafta deneyeceğim ücret isterlerse fatura isteyeceğim bakalım ne olacak:)ilk bebeğimde hamile iken tüm hamilelik ilaçları ücretsizdi b akalım bu seferki bebişim ekonmik yönden şanslımı?:)

Hamilelik muayenelerinde bırak parayı provizyon bile istenemez

5510 sayılı Kanun gereğince, tıpkı 18 yaşından küçükler de olduğu gibi hamilelik ve doğum gibi analık sigortaları için hiçbir hastane tek bir kuruş bile para isteyemez… Ancak, yasaya aykırı düzenlenen SUT gereğince muayene ve ilave ücret alınabiliyor ama diğer ödenenler yasa dışı istenmiş…

Marmara Üniversitesi’nde öğrencinizdim. 25.01.2012 tarihinde Özel Gaziosmanpaşa hastanesine hamile olduğum için muayene olmaya gittim, SSK’lı çalışıyorum. Kadın doğum muayene ücreti olarak ödediklerim,
-Katkı payı için 12 lira,
-SSK’lı olduğumdan hastanenin aldığı fark %70’miş bunun içinde 24 lira,
-Ayakta hasta işletme gideri olarak 27 lira,
Olmak üzere toplamda 63 lira ödeme aldılar.
Ayrıca, doktor benden tahliller istedi idrar ve kan tahlilleri bunlar içinde 320 lira ödedim. Ayakta hasta işletme gideri olarak yazıyor faturada daha sonra tansiyonumu yüksek bulduğu için kardiyolojiye gönderdi (sevk kağıdı yazdı).
Burada da benden 12 lira katkı payı, eko işlemi için de 60 lira ayakta hasta işletme gideri olarak yazıyor faturada yani 72 lira ödeme yaptım.
-İkili testi kendim istedim bunun için 115 lira aldılar, bu faturada sadece laboratuar yazıyor.
Daha sonra hastane yetkilisini aradım bu ücretlerin çok yüksek olduğunu hamile olduğum için tahlillerin bu kadar tutmaması gerektiğini söyledim. Bana şu cevabı verdiler bir yanlışlık yapılmış geri ödeme olarak 241 lira yapılacağını, hastaneye gelmemi söylediler. Gittiğimde ise geri ödemenin sadece ücret 211 lira olduğunu ifade edince de peşimden geldiler faturaları istediler vermeden hastaneden ayrıldım. SGK Cibali’ye gittim ve şikayet ettim. Songül KARAYANIK

5510 sayılı Kanun’un 67 ve 63’üncü maddeleri gereğince; “Analık sebebiyle ayakta veya yatarak; hekim tarafından yapılacak muayene, hekimin göreceği lüzum üzerine teşhis için gereken klinik muayeneler, doğum, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri, konulan teşhise dayalı olarak yapılacak tıbbi müdahale ve tedaviler, hasta takibi, rahim tahliyesi, tıbbi sterilizasyon ve acil sağlık hizmetleri, ilgili kanunları gereğince sağlık meslek mensubu sayılanların hekimlerin kararı üzerine yapacakları tıbbi bakım ve tedaviler.”den hiç sigortanız olmasa bile provizyonsuz tüm hastaneler hamilelik ve doğum olaylarını gerçekleştirmek zorundadır.

***SİZDEN YASADIŞI PARA ALMIŞLAR
Aslında kanuna göre hamilelik ve doğumlar ilgili muayenelerden muayene ücreti ile ilave ücret bile alınamaz ama kısa adı SUT olan Sağlık Uygulama Tebliği bunu göz ardı etmiştir. Sizin gittiğiniz hastane sizden SUT’ta belirtilen rakamlardan fazla para almışlar. Mesela,
-Katkı payı için (SGK’ya gider) 12 lira SUT’a uygun yasaya uygun değil,
-SSK’lı olduğumdan hastanenin aldığı fark %70’miş bunun içinde 24 lira SUT’a uygun yasaya uygun değil,
-Ayakta hasta işletme gideri olarak 27 lira TAMAMEN YASA DIŞI.
-İdrar ve kan tahlilleri bunlar için ÖDEDİĞİNİZ 320 lira TAMAMEN YASA DIŞI.
-60 LİRALIK EKO ÜCRETİ TAMAMEN YASA DIŞI.
-İKİLİ TEST İÇİN ALINAN 115 LİRA TAMAMEN YASA DIŞI.
Yani, toplamda 495 liralık para sizden yasadışı bir şekilde tahsil edilmiş. Üstelik yasa dışı aldıkları paraları da fatura kesmişler. Siz, SGK Cibali’ye şikayet etmişsiniz merak etmeyin CİBALİ ne eder yapar size paranızı iade ettirir. Bu arada,

***HASTANELER YENİ SUT’U CEZA YEMEMEK İÇİN İSTEMİYORLAR
Şu an da geçerli olan SUT gereğince, hastaneler tıpkı siz de olduğu gibi yasadışı para aldıklarında 5 bin lira ceza yiyorlar ayda da en fazla 75 bin lira ceza uygulanabiliyor ama SGK size parayı iade alamıyor. Hastane isterse ödüyor. Yeni düzenlenen ve hastanelerin imzalamayız dedikleri SUT yürürlüğe girince ise sizden aldığı paranın 5 katı ceza yiyor, parayı size geri öderse ceza 2,5 kata düşüyor. Ayrıca da aylık cirosunun yüzde 20’sine kadar ceza yazılabiliyor. İşte bu sebeple özel hastaneler yeni SUT’u imzalamak istemiyorlar. Biz her vatandaştan yasadışı para alalım (ki bir hastane genelde bu şekilde ayda 400 bin liraya yakın yasadışı para topluyor) SGK’ya da bunun 75 bin lirasını ceza olarak ödeyelim üstü bize kar kalsın mantığındalar ve bunun böyle devam etmesini istiyorlar. Umarım Bakan bey konu üzerinde durur ve yeni SUT bir an önce imzalanır. Zira, imzalamadıkları için eski SUT’un süresi bittiği halde hala devam ediyor, özel hastaneler de bundan aşırı şekilde memnunlar.

konuyla ilgili tek bulabildiğim sey bu kızlar ben de daha yenı hamileyim ama ne yapacağımı bilmiyorum

Ben başımdan geçen olayı şöyle anlatayım.

bir kaç hafta önce sarıyer devlet hastanesine gittim. sigortam yeni başladığı için eşimden faydalanamadım ve ücretli vezneden numara aldım. kimse sormadı bende söylemedim ne bileyim... 15.5 tl muayene ücreti verdim muayene sırasında hemşire hanım dedi analık indirimi var tahlillerini vermeden önce vezneye tekrar uğra nerdeyse yarısını ödemezsin dedi. öyle de oldu. sonra ki muayeneye gidişte bir form doldurttular ve muayene ücreti 5 tl aldılar ve tahlil vs ne varsa ücretsiz dediler. tabi bu arada ben ikili testimi de şişli etfalde yaptırdım ve onlar hiç bir para almadı ne muayene ne tahlil. hemen formu imzalattılar ve ücret almadılar.

bende konu hakkında yeteri kadarı bilgili değilim sadece yaşadıklarımla biliyorum. ama hala bir hastanenin 5 lira alıpta diğerinin hiç almamasını anlamış değilim...

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 63 ve 67 inci maddeleri gereğince analık sigorta yardımları için hamile kadına ait sağlık karnesi olması gerekmez. Daha doğrusu artık sağlık karnesi yerine geçen SGK ana bilgisayarında aktive edilmiş olması gerekmemektedir. Bu sebeple de hamile kalan her kadına SGK ile sözleşmesi olan tüm kamu ve özel hastaneler, sağlık kuruluşları hamile olduğu için sorgusuz sualsiz muayene ve tedavi etmek zorundadırlar.

Kanunu’nun 67 inci maddesine göre;

-18 yaşını doldurmamış olan kişiler,

-Tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler,

-Acil haller,

-İş kazası ile meslek hastalığı halleri,

-Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar,

-63 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri gereğince sağlanan sağlık hizmetleri,

-75 inci maddede sayılan afet ve savaş ile grev ve lokavt hali

Durumlarında herhangi bir şart aranmaksızın ilgililere konuları ile ilgili tüm sağlık hizmetleri verilmek zorundadır.

Yukarıda belirtilen 63 üncü maddenin (c) fıkrası analık sigortasını belli eder. İlgili düzenlemeye göre;

“c) Analık sebebiyle ayakta veya yatarak; hekim tarafından yapılacak muayene, hekimin göreceği lüzum üzerine teşhis için gereken klinik muayeneler, doğum, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri, konulan teşhise dayalı olarak yapılacak tıbbi müdahale ve tedaviler, hasta takibi, rahim tahliyesi, tıbbi sterilizasyon ve acil sağlık hizmetleri, ilgili kanunları gereğince sağlık meslek mensubu sayılanların hekimlerin kararı üzerine yapacakları tıbbi bakım ve tedaviler.” İçin hamile kadına sigortan var mı? Eşinin sigortası var mı diye sorulmadan sağlık yardımı verilmelidir.

Ya ben hala şunu anlamadım maden yasa dışı sut neden muayine ücreti alınabileceğini bildirmiş?
Ve sanırım özel hastanelerde buna dahilmiş?!!!

mrb kızlar oncelıkle sunu soylım ben hamıle degılm :) fakat ozel hastanede calısıorm ve muayene ucretı dahıl kan ulturason vb. şeyler ıcınn kurusu kurusuna ucretini alıolar. ve delı gıbı paralar donuoo bu durumda yanı hastanede bn duymadım ole seyler. :S

Ben gebelik kontrollerim için özel hastaneye gidiyorum, her seferinde 20 tl muayene ücreti veriyorum, yasaya aykırı olmasına rağmen neden kimse ses çıkarmıyor ve ücretler alınabiliyor anlamıyorum?Ayrıca devletin doğum hastanesinde bile 8 tl katkı payı kestiklerini biliyorum.

mrb kızlar oncelıkle sunu soylım ben hamıle degılm :) fakat ozel hastanede calısıorm ve muayene ucretı dahıl kan ulturason vb. şeyler ıcınn kurusu kurusuna ucretini alıolar. ve delı gıbı paralar donuoo bu durumda yanı hastanede bn duymadım ole seyler. :S

tubacım bizim için içerden biri olarak bu konu hakkında bizim için biraz araştırma yapabilirmisin pratikte bu nasıl işliyor.

tubacım bizim için içerden biri olarak bu konu hakkında bizim için biraz araştırma yapabilirmisin pratikte bu nasıl işliyor.

valla arkadaşım bu ali tezel amcanın dediğini yapacağız hastaneye gidişimizde fatura isteyeceğiz o fatura ile gidip ssk ya şikayet edeceğiz madem böyle diyo

insan gerçekten ne yapacağının bilemiyor özel hastaneye özel ilgi görmek için gidiyorsun para alamazsın diyince adamlar ilgilenmiyor zorla benimle ilgilenmek zorundasın deyipte tartışmaya da giremiyorsun para ödemeyeceksen devlete git o zaman diyorlar e devlete gidelim diyince devlet hastanelerinin durumu malum kendi adıma asla gitmeyi düşünmem ki onlarda zaten para alıyorlar muayene için inşanllah bir çıkar yol olurda hepimiz nasipleniriz

arkadaşlar yukarıda adı geçen songül karayanık benim evet tüm bunlar doğrudur
hastane beni aradı paranın hepsini hesabıma havale etti sonra kurye gönderip faturaları da benden geri aldılar
sonraki gidişimiz de sadece 12 tl ödedim bilginize

özel hastanede bi kağıt imzalatıyolar artık, bu yeni yasaya göre.
fark ücreti ödemeyi kabul ediyorum ve ödediğim ücreti geri istemeyeceğim diye..
sanırım geri isteme hakkımız var ama özel hastanede girişte o kağıdı imzalamazsan muayene de olamıyosun.
özel hastaneler bi şekilde aynı parayı alıcak yani.

arkadaşlar yukarıda adı geçen songül karayanık benim evet tüm bunlar doğrudur
hastane beni aradı paranın hepsini hesabıma havale etti sonra kurye gönderip faturaları da benden geri aldılar
sonraki gidişimiz de sadece 12 tl ödedim bilginize

tam olarak ne yapmamız gerektiğini anlamadım açıklarsanız sevinirim

özel hastanede bi kağıt imzalatıyolar artık, bu yeni yasaya göre.
fark ücreti ödemeyi kabul ediyorum ve ödediğim ücreti geri istemeyeceğim diye..
sanırım geri isteme hakkımız var ama özel hastanede girişte o kağıdı imzalamazsan muayene de olamıyosun.
özel hastaneler bi şekilde aynı parayı alıcak yani.

son gittiğimde bana da öyle bir kağıt imzalattılar..yolunu bulup,üçkağıtçılıklarını kılıfına uydurmuşlar yani..

4 haftada bir her kntrole gidişimde paraları savuruyoruz ..devlete gidiyorum oda bni tatmin etmiyo doktorlar cok ilgili degil ..öyle bişey olsa o kdr güzel olur ki :)

Arkadaslar biri beni su konuda aydinlatabilirmi ben hamileligim geregince hastaneye gittim benden sigortam olmadigi icin ucret aldilar ilk muayine ildugu icin aliyoruz dediler tamam dedik verdik sonra ben sigortayi arafigimda sigortaninda bana boyle bir yasa olmadigini ve en yakin saglik bakanligina basvrup gelir belirtip dwvletin bana verecegi saglik guvencesiyle muayine olabilecegimi soyledi burda okuyorum o kadar yasâ geregi odeme yapmadan muayine olqbilcegimi anlatiyorlar ama sgk neden boyle birsey diyor ve ben halaucret oduyorum bu yasayi gercekten bilen biri beni lutfen aydinlatabilirmi

Back
X