K.B.B. - Kulak-Burun-Boğaz Dil Uyuşması Nedenleri

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.959
605.016
43
dil-uyusmasi-neyin-belirtisidir.jpg

Dil uyuşması neyin belirtisidir?

Dil uyuşması, karıncalanma hissi ile gelen dilde hafif yanma ve batma hissi olan bir durumdur. Dildeki sürekli meydana gelen değişiklikler bir çok hastalığın habercisi olabileceği için bu durum dikkatlice ve çok yönden ele alınmalıdır.

Dildeki uyuşma sonrasında, ağızda ve dilde basınç hissi, tat alma duyusunda kayıp veya dilin yapısında bir takım değişiklikler meydana gelebilir. Peki, neden dil uyuşur? Dildeki uyuşma neyin belirtisidir?

Dil uyuşması

Sinir Yaralanması İle İlgili Nedenler

Bir dizi faktör, sinir yaralanmasına neden olabilir. Sık karşılaşılan faktörler arasında;

  • Nadiren de olsa diş tedavisi
  • Çene kırığı yada çıkığı
  • Şişme yada basınca neden olan kafa yaralanması
  • Oral yada maksillofasiyal cerrahi
  • Gelişen bir tümörün sinirlere baskı yapması
Hastalıkla İlgili Nedenler



Çeşitli hastalıklar dil uyuşması ve dilde karıncalanmaya neden olabilir. Bu hastalıklar arasına;

  • Troid bezinin çalışmaması yada az çalışması
  • Migren baş ağrısı
  • Multipl skleroz (halsizlik, koordinasyon ve denge güçlükleri, beyin ve omuriliği etkileyen hastalık ve diğer sorunlar)
  • Nöbetler veya kasılmalar
  • İnme
  • Geçici iskemik atak (yaklaşan bir inmenin bir uyarı işareti olabilir)


images.jpg


Diğer Nedenler Nelerdir?

Yukarıdaki iki neden dışında, çeşitli faktörler de dil uyuşması ve karıncalanmaya neden olabilir. bunlar;

  • Alkol ve tütün kötüye
  • Kalsiyum, sodyum veya potasyum gibi çeşitli minerallerin eksikliği ya da fazlalığı
  • Ağır metal zehirlenmesi
  • İlaçların yan etkileri veya etkileşimleri
  • Radyasyona maruz kalma veya radyasyon terapisi
  • Vitamin B12 eksikliği
Hayati Nedenler

Bazı nedenler ciddidir ve yaşamın sonlanmasına neden olabilir.

  • Kafa travması
  • İnme


 
Dil Uyuşması Neyin Belirtisidir?
içerik.jpg


Dili motor bir sinir beslemektedir. Sadece hareketi sağlayan sinirlere verilen addır motor sinir. Bunun sonucunda ise dilin sinirinin hastalandığı durumlarda dilde bir duyu bozukluğu oluşmamaktadır.

Beyin sapı da denilen başın alt bölgesinden, iki tarafı da ayrı olarak idare eden sinirler çıkmaktadır. . Bunlar kranial sinirler ya da kafa çiftleri denilen sinirlerdir. Eğer dilde bir uyuşma varsa bu, onikinci sinir denilen dil sinirinden kaynaklanmaz.

Dil Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Beşinci sinir denilen, baş ve boyun bölgesinin duyu bölgesi olarak kabul edilen ve her iki tarafı ayrı ayrı idare eden sinir çifti vardır. Hatta bazı hastalıklarda trigeminal nevralji bu bölgelerde ortaya çıkar.

Eğer uyuşma tek taraflı ise bu önem arz etmektedir. Beyne çıkışında bu sinirin etkilendiği bir durum olduğunu düşünmek gerekmektedir.

Ama hasta dilinin her tarafından ya da sadece ucunun uyuştuğundan şikâyet ediyorsa, o zaman bu sinirle birlikte, yanında başka sinir kökleri olduğu için başka bulguların da görülmesi gerekir. Tek başına uyuşma, bu yönden o sinirin tutuluşunu çok fazla beyinle ilişkili olarak düşündürmez.

Dilin papillaları denen ve tat almayı sağlayan hücrelerin de bulunduğu alanda, bazen alerji ya da ödem olabilir. Vücudun başka bölgelerinde ödem oluştuğu zaman nasıl bazı uyuşmalar ve duyu bozuklukları yaşanıyorsa, dilde de aynı şekilde yaşanır.

Dilin bütünün değil de yarısının uyuşması daha önemli bir bulgudur. Ama tümü uyuşuyorsa, o zaman bununla ilgili baş boyun bölgesinde, boğazda bir şey olup olmadığını anlamak için bir kulak burun boğaz muayenesi olunmasında fayda vardır.
 
Dil Şişmesinin Nedenleri

dil-iltihabinin-nedenleri.jpg


Çoğu insanın hayatı boyunca karşılaşabileceği rahatsızlıklardan olan dil şişmesinin birçok nedeni olabilir. Çok ciddi bir hastalık belirtisi olabileceği gibi, hafif rahatsızlıklar için de böyle bir belirti başınıza gelebilir.

Dilimizin şişmesi genel olarak alerjik tepkilerin bir sonucu olarak ortaya çıkmakla beraber, diğer hastalıkların belirtisi olarak da gözlemlenebilir. Bu hastalıklardan en ciddi olanı dil kanseridir. Ağız içinde oluşan enfeksiyonların saptanması da dil ve boğaz şişkinliklerine neden olabilir. Eğer dil şişliğimiz varsa ve bu şişlik 1-2 gün içerisinde geçmediyse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidip doktora görünmelisiniz.

Eğer vücudunuzda her hangi bir şeye karşı alerji varsa, bu alerji belirtileri arasında dil şişmesi de görülebilir. Şişliklere ek olarak öksürme, hapşurma, kaşıntı, kızarıklık, solunum yollarının tıkanması gibi belirtiler ile de karşılaşılabilir. Bazı durumlarda dil fazlasıyla şişerek solunum yapmanıza engel olabilir. Alerji nedeniyle rastlanan belirtiler vücudunuzun herhangi bir bölümünde veya her yerinde bu tür belirtilere neden olabilir.

Dil kanserinde ise eğer böyle bir hastalık varsa, zamanında teşhis edilmez ve tedavi uygulanmaya başlanmaz ise ölümle sonuçlanabilir. Dilin şişmesi haricinde ağızınızın içinde kanama, uyuşma, ağrı, dil üzerinde kırmızı lekeler, şişmiş lenf bezleri, rahatsız edici kulak ağırları, beyaz lekeler gibi başka belirtiler ile de karşılaşılabilir. Böyle bir rahatsızlığınız var ise en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gidip tedavi için başvurmanız büyük önem taşır.
 
X