Diş Hassasiyeti

dttubakoc

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Ekim 2012
644
3
46
İstanbul
Diş hassasiyeti, dentin hassasiyeti veya kök hassasiyeti için kullanılan genel bir terimdir. Sıcak, soğuk, tatlı veya çok fazla asitli yiyecek ve içecekler; soğuk hava şartları dişlerde ağrıya ya da hassaslaşmaya neden olması;ekşi tatlara karşı dişlerin kaşınması ya da dişleri gıcırdatma isteği olması dişlerin hassasiyeti olduğunu gösterir.
Dişe şeklini veren, diş minesine destek olan ve diş minesinin alt kısmında yer alan yumuşak tabakaya dentin adı verilir. Dentin; Yanlış ve sert şekilde dişlerin fırçalanması, aşındırıcı oranı çok yüksek diş macunu kullanılması,diş eti çekilmesi ve asit erozyonu gibi nedenler yüzünden açığa çıkar ve soğuk-sıcak, tatlı-tuzlu yiyecek ve içecekler,soğuk hava ya da fırçalamadan kaynaklanan dokunma etkisi sonucunda sızı ortaya çıkar. Buna ek olarak blumia rahatsızlığı (kişinin kendini kusturması) da ağızda meydana getirdiği asitler nedeniyle diş erozyonuna ve hassasiyete neden olabilir.Yapılan araştırmalara göre 20-40 yaş arasındaki her 3 kişiden 1’i diş hassasiyeti sorunu yaşıyor.
Diş hassasiyetine karşı, uygun diş macunu kullanmak son derece önemli… Yapılan araştırmalar hassas dişlere sahip kişilerin yüzde 50’sinin bu pratik yöntemi tercih etmediğini gösteriyor. Araştırmaya göre;hassas dişler için özel olarak üretilen diş macunlarının sadece tek bir yönde faydasının olduğunu düşünülüyor ve yaşlılar için olduğu sanılıyor.Hassas dişlerle diş fırçalamak kabusa dönüşebilir;dişleriniz ağrıdığı için daha az fırçalarsanız da daha fazla dişeti hastalığı ve diş çürüğü oluşma riski ortaya çıkmaktadır.
Diş hassasiyeti oluşma riskini, dişeti hastalıklarını ve dişeti çekilmesini önleyecek şekilde ağzınızı temiz tutarak azaltabilirsiniz. Diş hekiminiz tarafından önerildiği şekilde günde en az iki kere dişlerinizi fırçalar, diş ipi kullanır ve daha az aşındırıcı bir diş macunu kullanırsanız, diş hassasiyeti oluşturma riskini azaltabilirsiniz.
Diş hekiminize hassas dişiniz konusunda bilgi vermeniz önemlidir. Diş hekiminiz sizi muayene ederek probleminiz gerçekten dentin hassasiyeti olup olmadığını belirler ve sizin için uygun olan tedaviyi önerir.
Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya asitli yiyecek ve içeceklerden sonra hissedilen ağrı, derin diş çürüğünün veya kırık bir dişin belirtisi de olabilir. Bu durumda diş hekiminiz dolgu yapacak ya da başka bir tedavi uygulayacaktır.
 
benim dişlerimde bu aralar özellikle ön alt dişlerim geceleri nedense bazen kendi nefes alışımla bile sızlıyor ve bi tuhaf hissediyorum anlatamadığım bi şekilde üşüme mi desem yanmamsı hassasiyetmi desem sızlama işte bazen de aşırı sızlıyor sanki diş kemiğime kadar sızlıyor bunun için napabilirim?
 
Son düzenleme:
benim dişlerimde bu aralar özellikle ön alt dişlerim geceleri nedense bazen kendi nefes alışımla bile sızlıyor ve bi tuhaf hissediyorum anlatamadığım bi şekilde üşüme mi desem yanmamsı hassasiyetmi desem sızlama işte bazen de aşırı sızlıyor sanki diş kemiğime kadar sızlıyor bunun için napabilirim?

dişlerde küçük çatlaklar oluşmuş olabilir. Diş etlerinde hafif hasar başlayıp dişi tam koruyamıyır olabilir, diş ve diş etinin birleştiği yerlerde aşınmalar olmuş olabilir. Hepsi nefes alırken bile hassaiyet olmasına sebep olur. Dişlerin yüzeyine flor uygulaması ve hassasiyet giderici jel uygulaması sizi muhtemelen rahatlatacaktır. Ama bunun için bir diş hekimine müracaat etmelisiniz. Devlette ağız diş sağlığı merkezlerinde vardır varsa ama ne kadar olur bilmiyorum sormanız gerekli. Özel hekimlerin hepsinde bulursunuz.
Hassiyet için sensodyn hep önerilir ama artık ipana pro expert hassasiyet kalkanı diye bir macun çıkardı ve daha etkili .
 
sağol canım sensodyn alayım o zaman ben hassasiyet için zaten bi ara müsait olunca kök dişim için dolguya gidicem o zaman sorarım doktora artık;)

sensodyn alacaksan onarıcı ve bakım için olanını tercih edersen daha faydalı olur.

Diş hekimine gittiğinde hassasiyet giderici ya da flor uygulamasını ihmal etme. Ben gelen hastalarımın hepsine flor uyguluyorum, çok kolay ve kısa süren bir işlem. Tedirginlik oluşturacak bir işlem değil.
 
Back
X