Diyetsiz Hayat: Sui Generis'in sağlıklı hayat günlüğü

sui_generis

Guru
Kayıtlı Üye
23 Haziran 2009
134
170
303
Merhabalar,

Bilinçsizce yaptığım düşük kalorili diyetlerin ardından eski yeme düzenime döndüğüm son iki ayda toplam 7 kilo aldım. Zaten toplamda 10 kilo vermiş olduğumdan, neredeyse başladığım yere geri döndüm. Üstüne üstlük, diyetim esnasında kendimi pek çok besinden ve besin grubundan mahrum bıraktığım için diyetin ardından çeşitli yeme bozukluklarına yakalandım. Sonuç olarak, diyetlere olan tüm inancımı yitirdim.

Bu günlükte, belli bir besini veya besin gruplarını yasaklayan, kısıtlayıcı, kısa sürede kilo vermeyi vaadeden diyetler yerine, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak yavaş yavaş kilo vermeye çalışan birinin deneyimlerini okuyacaksınız.

Bunun uzun vadeli bir dönüşüm olduğunu bildiğim için "şu kadar sürede şu kadar kilo vereceğim" gibi bir hedef belirlemiş değilim. Zaten tartılmayı takıntı haline getirmiş olmam nedeniyle mümkün olduğunca az tartılmaya çalıştığım için, her gün buraya kilomu yazıp alkış almak gibi bir amacım da yok.

Burada, diyet yaptığım dönemdeki hatalarımı ve edindiğim sağlıklı yaşama alışkanlıklarını kendi deneyimlerimden yola çıkarak paylaşmaya çalışacağım.

Önümdeki zamanı birkaç aşamaya ayırdım. İlk aşama, bugünden başlamak üzere toplam 10 hafta sürecek olan geçiş aşaması.

Bu süreçte, çerez, cips, çikolata, fast food vb. işlenmiş ve yapay gıdalardan uzak durup, mümkün olduğunca sağlıklı ve doğal şekilde beslenmeye çalışacağım. Bu alışkanlıkları bir kere edinince, eksikliklerinin hissedileceğine ve vücudun kendiliğinden doğal beslenme seçeneklerine yöneleceğine inanıyorum.

Bunu yaparken, günlük bazal metabolizma hızımın ihtiyaç duyduğu 1350 kalorinin altına inmeden besleneceğim. Ortalama 1500 kalori ile beslenmeyi öngörüyorum. Günlük kalori ihtiyacım 1700 kcal olduğundan ve her gün 1,5 saatlik sporla 450 kalori yaktığımdan, her gün 1500 civarında kalori almam halinde, günlük 500-600 kalorilik bir açık yaratmış olacağımı ve bunun da kilo vermeme yeteceğini düşünüyorum. Unutmadan, her gün en az 2,5 litre de su içiyorum.

En son 10 gün önce tartıldığımda kilom 61,7 idi. 10 gün içinde regl dönemim nedeniyle biraz fazla kaçırdığım için kilo aldığımı tahmin ediyorum. Fakat kendimi iyi hissedene ve kilo verdiğimi düşününceye kadar tartılmayacağım.

aynen bende ayni durumdayim arkadasim, kafam allak bullak, cok karistirdim, onu denedim, bunu denedim, ne duyduysam gittim aldim ve sonuc kilo üstüne kilo almak oldu. zaten oglumun dogumundan sonra kilo vermek adina bir basladim arastirmaya, her duyyugumu, okudugumu denemeye, aldi gitti kilolar, ayrica, diyete girdigim zaman, kendimi daha cok vermek adina ac birakiyordum, daha sonra yemeye baslayincada, fazla fazla geri aliyordum, düsün öyle hale geldimki, artik diyete baslayayim dedigim zaman bile, daha cok yemeye sariliyorum, tamamen psikopat yapti bu tür düsünceler, iki senedir burayla tanistim, ama bir gram bile veremedim. haa verdim ama hep geri aldim, dönüp baktigimda bir arpa boyu bile yol almamisim. o yüzden yazdiklarini okudugumda, aynen kendimi gördüm ve yazma ihtiyaci hissettim. kolay gelsin uzun yolunda, umarim bu kez basaririz. hayirli olsun yeni sayfan sana ugur getirsin

Bugün yediklerim:

08:45'te 1 dilim tam buğday ekmeğinden tost - 1/2 dilim tam buğday ekmeği 3 tatlı kaşığı armut reçeli ile - 1 salatalık ve şekersiz çay (toplam 315 kalori)

11:00'de kendi yaptığım şekersiz kekten bir dilim (115 kalori)

14:00'te 1 porsiyon zeytinyağlı pırasa ve yanında yarım dilim tam buğday ekmeği (315 kalori)

14:30'da 1 kuru erik - 1 kuru kayısı ve 5 badem (85 kalori)

16:00'da şekersiz çubuk tarçınlı yeşil çay

17:00'da 1 porsiyon meyve (1/2 elma - 7-8 kumkuat ve 3-5 çilek) (160 kalori)

20:00'da 1 porsiyon meyveli yulaf ezmesi (250 kalori)

Bugün yaklaşık 1250 kalori almış oldum. Her gün böyle olmayacak tabii ama dün biraz fazla kaçırdığım ve karnım akşamın şu saatinde bile halen şiş olduğu için bugün özellikle az yemek istedim.

Bugün yediklerim arasında iki şeye dikkat etmenizi istiyorum: kahvaltıda yediğim reçel ve ara öğünde yediğim şekersiz kek.

Reçelden başlamam gerekirse, tatlı hayatımın vazgeçilmezlerinden olduğu için, bal veya reçelsiz bir kahvaltı benim için kahvaltı sayılmıyor. Ne yaptımsa bırakamadığım bu alışkanlığımı günde 900 kalori ile beslendiğim en sıkı rejim döneminde bile sürdürdüm. Miktarına dikkat etmek koşuluyla diyette her şeyin yenebileceği kanaatindeydim. Zaten 2-3 tatlı kaşığı reçel 50-60 kaloriyi geçmeyeceğinden, kendimi bu keyiften mahrum bırakmıyorum. Buradan varmak istediğim nokta şu ki, sizin için vazgeçilmez olduğunu düşündüğünüz yiyecekler varsa diyet yaptığınız dönemlerde bunları hayatınızdan tamamen çıkartmak zorunda değilsiniz. Yiyeceğin niteliğine göre miktarda aşırıya kaçmayarak ve sıklığına dikkat ederek istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz.

Şekersiz keke gelirsem, öğleden sonraki ara öğünümde meyve yediğim için kahvaltı ve öğle yemeği arasındaki ara öğünde karbonhidrat bakımından daha zengin, açlığımı bastıracak ve ofiste içtiğim çayın yanında iyi gidecek bir ara öğün seçeneği arıyordum. Uzun süre diyet bisküviler ve yulaflı barlarla idare ettim. Ancak yiyeceklerin besin değeri tablosunu okuma alışkanlığı edindiğimden bu yana, diyet adı altında satılan şeylerin yüksek miktarda katkı maddesi ve yapay tatlandırıcı içerdiğini fark ettim. Bunun üzerine, evde sağlıklı ara öğün seçenekleri pişirmeye başladım. Şekersiz kekte şeker yok ve tam buğday unundan yapılıyor. Tatlandırmak için bir tatlı kaşığı pekmez ve bol bol kuru meyve var. Kalorisi o diyet bisküvilerle hemen hemen aynı, fakat daha tok tuttuğu ve sağlıklı olduğu kesin...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…