Doğal ve Organik Mi?

knbalci

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2019
5
4
39
Günümüzde pek çoğumuz sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla sağlıklı besleniyor, egzersiz yapıyor, organik besinler tercih ediyor ve karbon izimizi azaltmaya gayret gösteriyoruz. Yapabildiğimiz kadar... ama hepimiz bir çaba içerisindeyiz.

Son yıllarda bu alanda başlayan çabalar sonucu kozmetik üreticileri de bu akıma kapıldı ve bir anda etrafımız "organik", "doğal" ve "kimyasal içermeyen" ürünlerle dolmaya başladı. Biz de çok mutlu olduk... Ama peki gerçek ne?

Etiketinde "saf, doğal ve organik" yazan bir ürün satın aldığınızda onun saf, doğal ve organik olmasını bekliyorsunuz. Şimdi sürprize hazır olun.

Çok yakın bir zaman da ABD'de oldukça yüksek satış rakamları olan ve "organik deneyim" sloganını kullanan bir şampuanın içerisinde ne organik ne de organik olmayan bir bitki olmadığı ve hatta içerisinde pek çok sentetik petrokimyasal olduğu ortaya çıktı. Ne sürpriz değil mi?

Tıpkı gıda sanayinde olduğu gibi maalesef organik ve doğal bakım ve kozmetik ürünleri pazarında da yasal bir düzenleme bulunmuyor. Bunun anlamı firmaların bu terimleri canlarının istediği gibi ve pazarlama aktivitesi olarak kullanabilecekleri.

Bazı firmalar bir madde doğal bir kaynaktan geliyorsa doğal olarak adlandırılmalıdır diyorlar. Yani doğal kaynaktan alınan bir maddeyi daha sonra kendileri için işe yarayacak şekilde diledikleri kimyasal modifikasyona uğratsalar bile o maddenin doğal sayılması gerektiğini ifade ediyorlar. Ne hoş değil mi?

Biraz daha açıklayalım örneğin şampuan, saç kremi ve vücut yıkama jellerinin çok büyük kısmı sudan oluşuyor. Bu durumda bu ürünlerin tamamı doğal ürün anlamına geliyor ne de olsa su doğal bir madde değil mi!? Şampuanın %90'ı su ise üretici firma "%90 organik ya da doğal" diyebilir, yalan da söylemiş olmaz! Şurası açık ki bu durum tüketicilerin organik ya da doğal bir ürün tercih etmelerinin ruhuna uymuyor, ama mevcut yasalar buna izin veriyor.

Peki bunu değiştirmek için birşeyler yapılıyor mu?

Evet bazı firmalar gerçekten "organik" ve "doğal" ürün ifadesinin ruhuna uygun işler yapıyorlar. Kendi belirledikleri sıkı kurallarla organik ve doğal ürünler üreten bu firmaların sayısı oldukça az maalesef.

Bu yüzden bu noktada iş size düşüyor.

- Aldığınız ürünlerin lütfen etiketlerine iyice bakın.
- Almadan önce internet sitelerini araştırın, sitede içeriklere yer verilmiş mi diye bakın. Eğer tüm içerik yazılı değilse neden diye sorgulayın.
- Ürün içeriğinde kullanılan maddelerin gerçekten organik olduğunu gösteren USDA Organik gibi sertifikalara sahip olup olmadığına bakın.
- Fiyatları sorgulayın. Organik ya da doğal olduğunu iddia eden benzer iki ürünün arasında ciddi fiyat farkları varsa hemen pahalı satanın sizi kandırmaya çalıştığını düşünmeyin, ucuza satanın sattığı ürünün doğruluğunu da sorgulayın.
 
Organik olabilmesi için ürünün Tohumun genetiği ile oynamamış olması lazım Toprağına kimyasal gübre değil hayvan gübresi atılması lazım ilaçsız olması lazım araba traktör egzosuna maruz kalmaması lazım ve öküz ile çift sürülmesi lazım. :) bunun dışındakiler organik değildir.
 
Organik ve doğal olması kadar diğer içerikleri de önemli bence. Ülkemiz adeta gıda konusunda tabir yerinde ise zehirlenme yaşıyor. Her üründe ki en bilinen markalar da dahil içeriğinde sayısız zararlı madde ve koruyucu var. Bunlardan uzak durmak gerekiyor kesinlikle. Yöre Gurme Şekersiz Ahududu Reçeli 300 gr - Peynirci Baba mesela son dönemde şu tarz ürünlere sarmış durumdayım. Bu tarz da yöresel yerlerin ürünleri emin olun çok bilinen dünyaca ünlü markaların ürünlerinden daha kaliteli oluyor. Sizler de bu konuda dikkatli olursunuz umarım.
 
X