Doğu insanı...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Doğuda doğmuş arkadaşlar madem bu kadar memnunlar memleketlerinden, neden başka şehirlere göç etmişler ki? Üniversiteyi Adana’da okudum. Neredeyse yerli halktan çok daha fazla doğudan gelenler mevcuttu. Demek ki orada her şey güllük gülistanlık değilmiş.

On yıldır Doğuda yaşıyorum büyük bir şehrinde. Şimdiye kadar hiç bakışlardan rahatsız olmadım. Ki batılıyım kendi memleketimde rahatsız olurdum, Ankara’da okudum orada da rahatsız olurdum.
Birkaç yıl önce iş çıkışı yakında pazar vardı biraz meyve alayım dedim sonra yanında nakitim kalmadığını farkettim ATM’ye döndüm, önümde bir kız yürüyor eteği abartısız 1 karış ve inanılmaz dar, o kadar kalabalık sokak, sıra sıra dükkanlar var bir Allah’ın kulu dönüp bakmadı. Ben kızdan 2-3 metre arkadan yürüyordum özellikle dikkat ettim yani burası da doğu.
Genellemeler yanlış, çok küçük ücra bir ilçede yabancıysanız bakarlar ama sadece doğuda değil batıda da. Ben Kemer’de bakışlardan rahatsız oldum, ki bir sürü güzel turist var.

Eşim Doğulu. Ben Karadenizliyim. İkimizin yetiştiği iller muhafazakar denilebilecek yerler. Evet benim yetiştiğim ilde de belli şeylerin lafı sözü edilir. Millet diline dolar falan ama genelleme yapmadan sadece eşimin memleketi ve şu an yaşadığım il için söylüyorum bu boyutta değil. Burda biraz zorba bir tavır var. Ayıp, günah, yanlış vs onlar için çok net. İyi insanları elbette var. Ama bu kadar benzer kötü özelliği bir arada barındıran bir grup aynı şehire naısl toplanmış anlamadım. Özellikle söz konusu para ve kadınsa cidden tahammül edilemez insanlar. Ayrıca riyakar bir tavır var. Yani önüne kral sofrası serip arkandan konuşuyorlarH. ak din iman kuranı dillerinden düşürmeyi, namaz kılıp dua edip kaçak elektrik kullanıyorlar ve devlete bu mübah mantığındalar. Biliyorum çünkü velilerimde, komşumda, eşimin akrabalarında görüyorum. Yani evet düm Doğu halkına genellenemez bazı yanlışlar ancak yaşadığım il için söylüyorum böyleler. Linç edebilirsiniz.

Doğuda kendimi çok rahatsız hissediyorum. Tam olarak nerden sonra başlıyor bilmiyorum. Galiba insanların digerlerine karşı umarsizligi bırakıp dik dik bakmaya basladikları yerde bana göre başlıyor doğu. . Dün akşam eşimle yemek yiyorum adamın biri dik dik bakıyor eşim görmese bari diyorum huzursuz oluyorum . Sigara içiyorum yol kenarinda dik dik bakıyorlar. Bir insan hiç birşey yapmadan bile bakarak insanı bu kadar huzursuz edebilir mi ediyor işte. Şimdi taşınıyoruz hayatımızın bir dönemini doğuda gecirecegiz mecburi sebeplerden. İçimi dökmek istedim linç edecekseniz de hazırım
Tayin sebebi ile taşınıyorsunuz sanırım hayırlısı olsun öncelik ile. Linç olmanızı gerektiren bir durum yok asla bana göre kelime uanlışı ötekileştirme yanlışı doğulu olmak değil sorun. Yalnız arada ince bir detay var şansınıza yobazı bol bir ile tayin oluyorsunuz sanırım. Allah kolaylık versin. Ama inanın İstanbul içinde de hala var bu tip insanlar yolda sigara içene kötü gözle bakan yahut atıyorum ramazanda restoranda yemek yiyene bir sağlık sorunu var mı diye düşünmeden oruç tutmasını hatırlatan hatta giyinişi sebebi ile kötü kadın diye tabir eden zihniyet. En azından kafanızın uyabileceği bir kaç dost edinmenizi dilerim.

Doğuda doğmuş arkadaşlar madem bu kadar memnunlar memleketlerinden, neden başka şehirlere göç etmişler ki? Üniversiteyi Adana’da okudum. Neredeyse yerli halktan çok daha fazla doğudan gelenler mevcuttu. Demek ki orada her şey güllük gülistanlık değilmiş.

Ne saçma bir yorum bu. Olaya böyle bakmanız, içler acısı. Buradaki imkanları oralarda bulamadıklarından dolayı olabilir mi acaba? En basiti iş. Oralardaki şartları biliyor musunuz? Benim bir sürü tanıdığım var oralarda iş bulamayıp buralara gelen. O zaman şöyle diyelim keşke batıya sağlanan olanakların aynısı, oralarda da sağlansaydı da insanlar başka illere gitmek zorunda kalmasaydılar mesela. Keşke doğusu da batısı da eşit olsaydı! Doğu bölgesindeki insanlarımızdan uzaylıymış gibi bahsetmeyin.

Ayrıca batı ne sizin ne de bizim malımız. İsteyen istediği yere gider bu memlekette yaşıyorsa.

Not; doğma büyüme batı.

Son düzenleme:
İstanbulun göbeginde en merkezi en elit sayılan yerlerinden birinde dün eşimle elele yürürken karnım burnumda üstümde diz hizası sıfır kol hic bi yerinden bişey gözükmeyen elbisemle bön bön bikaç adamın bakısına maruz kaldım
E napayım simdi İstanbul a mı küseyim veya batıda bu oluyor diye tüm batıyımı sileyim fişliyim
Her gün her dk her sn olan bişey değil sonucta bakan ordada bakıyor burdada
Aynen memleket tutucu die antalya mayo giydik adamlar baka baka gidiyor yerli halk antalya gibi yerde gözü doymamış insanşarın şaşırırsın

Doğuda kendimi çok rahatsız hissediyorum. Tam olarak nerden sonra başlıyor bilmiyorum. Galiba insanların digerlerine karşı umarsizligi bırakıp dik dik bakmaya basladikları yerde bana göre başlıyor doğu. . Dün akşam eşimle yemek yiyorum adamın biri dik dik bakıyor eşim görmese bari diyorum huzursuz oluyorum . Sigara içiyorum yol kenarinda dik dik bakıyorlar. Bir insan hiç birşey yapmadan bile bakarak insanı bu kadar huzursuz edebilir mi ediyor işte. Şimdi taşınıyoruz hayatımızın bir dönemini doğuda gecirecegiz mecburi sebeplerden. İçimi dökmek istedim linç edecekseniz de hazırım
Doğu batı ayrımı ya harbiden saçmalıyorsunuz insanları neden bölgeye göre ayırıyorsunuz ben batıda da dik dik bakan insanlar gördüm bunu sadece doğuya bağlamanız ne kadar çirkin her yerde iyide var kötü de burda doğululari kötüleyerek insanlardan alkış mı bekliyorsunuz?

Bakma konusu cok ilginc. Yani kimin kime nasil ve ne kadar bakmasi "normal," kulturden kulture cok degisiyor. Amerikali antropolog bir arkadasim ilk soylemisti bunu. Elestirel olarak da degil, bir gozlem olarak. Pek rahatsiz da olmuyordu hani. "Turkler bakiyor." O kadar. Ben de bazi bakislardan rahatsiz olurum, bazilari normal gelir, bazen de insanlarin hic bakmamasina sasiririm. Epeydir Amerika'da yasiyorum mesela, insanlar kalabalik yerlerde gayet dogal bir sekilde birbirlerine bakmamayi basariyor, anlamiyorum. Ben yapamiyorum. Cok caba sarf etmem gerekiyor! Ilk geldigim yil sokakta insanlar hep gulumseyip selam veriyordu. Neden dersiniz? Gozumu dikip bakiyordum herhalde! Mesela diyelim onlar icin gozu dikip bakmak belki 2 saniye. Biri daha uzun bakinca bir sey yapmak gerekiyor. Belki bizde uc saniye. Falan. Oyle iste. Ben epey ilerleme gosterdim bu konuda, ama yine de kalabalik bir metroda isim cok zor. Tavanlara mavanlara dikmeye calisiyorum gozumu. :KK70:
Sizin sahsiniza soylemiyorum ancak bende turkum ve kimseye bakmiyorum , bakma durumu egitim ile alakali bence , egitim duzeyi yuksek insan baskasina bakmiyor genelde
Dedigim gibi sahsiniza soylemiyorum ama bende arkadaslarim da esim de kimseye bakmayiz , yasadigim ulkede de kimse kimseye bakmiyor , turkuyeden sonra cennet gibi geldi bana bu konuda , bir insanin baskasina gozlerini dikip bakmasi cok cok rahatsiz edici bir durum ( erkek ya da kadin fark etmez)

Sizin sahsiniza soylemiyorum ancak bende turkum ve kimseye bakmiyorum , bakma durumu egitim ile alakali bence , egitim duzeyi yuksek insan baskasina bakmiyor genelde
Dedigim gibi sahsiniza soylemiyorum ama bende arkadaslarim da esim de kimseye bakmayiz , yasadigim ulkede de kimse kimseye bakmiyor , turkuyeden sonra cennet gibi geldi bana bu konuda , bir insanin baskasina gozlerini dikip bakmasi cok cok rahatsiz edici bir durum ( erkek ya da kadin fark etmez)
Demek ki tahsil benim cehaletimi aldi, ama bakislarim baki kaldi :D Saka bir yana, herkes birbirine bakar, ama kabul edilebilir bakis uzunlugu ve cesidi kulturden kulture degisir. Insan kendi alistiginin disinda bir seyle karsilastiginda da yadirgar ve olumsuz seyler dusunebilir. Atiyorum musasip bakis suresi New York'ta 0.1 saniyedir (size bakildigini fark bile etmezsiniz), Roma'da 0.3 saniyedir, Istanbul'da 2 saniyedir, Tokyo'da 5 saniyedir (tamamen atmasyon, batidan doguya sehir siraladim, bahsi gecen yer ve kulturlerle alakasi yoktur). Istanbullu biri Tokyo'ya gidince "Bunlar da amma cok bakiyor" der, Ama Romali biri de Istanbul'a gidince aynisini diyebilir. Yani benim kaldirimda yururken karsidan gelen insana 2 saniye bakmam (benim icin bir anlik bir bakis, karsidan kim geliyor, yana cekileyim mi, vs diye bakmisim) o insan icin selamlasma gerektirecek uzunlukta bir kontakt olabiliyor. Cok guzel calismalar yapiliyor bu konularda, son zamanlarda eye tracking makineleri kullanmaya da basladilar.

"Bence" ! Nasıl ki ben kapalı bir kadın olarak resmi bir ortama girdigimde usul adap geregi ortama göre pantolon giymek olabilir hafif makyaj olabilir yapıyorsam açık arkadaşların da doğuda gezerken usul adap geregi şort degil de kapri ip askılı degil de kısa kollu falan giyseler daha uygun olur diye düşünüyorum. Bu tamamen benim fikrim.

O sizin tavizkarlığınız hanımefendi.
Tesettürün mekana göre usulü olduğunu da duyduk hamdolsun!
Gayrımüslim ülkelere giderken başörtüyü çıkaralım o zaman,ne mana?

Konu sahibi bir başkasının hoşnutluğu için neden kendinden taviz versin ki.
Onlar adam olsun,insan olsun,işine baksın.

Dogusu batisiyla akakasi yok.Cogu kirsal,muhafazakar,kucuk yerlerdeki durum bu.Karadenizin en uc dag koyunde 5 yilim gecti.Once 2 sokagi olan,5000 nufuslu bir ilcede sonrada dahada uzak bir köyünde yasadim.Yadirgiyorlar.Erkek ogretmen arkadaslarla birbirimize gidip gelmeyi,en leş lokantasinda kalabalik kizli erkekli oturmayi,giyim tarzimizi yadirgiyorlar.Hee,sonradan alisiyorlar mi ? Evet.Ama bir sure o bakislara maruz kaliyorsun.Artik tum yeni atamalar kirsallara gidiyor.Oranin halki da bu duruma alisiyor ve ayak uydurmaya calisiyor.Dogu ,apayri bir kultur.Gormedigim,gitmedigim icin yorum tam yapamam ama uc asagi bes yukari durum oralarda bir nebze daha zor olsada boyledir.

Size dik dik bakana neden bir "hayırdır", ya da "merhaba" ya da ne bileyim 'bir sorun mu var" filan demiyorsunuz ben onu anlayamadım.
Her yer oluyor dik dik bakanlar ama kişiye göre ya merhaba, selam deniyor ya da herşey yolunda mı?deniyor. Ben susup sessiz kalmanizi, içten kizmanizi anlayamadım.

Size dik dik bakana neden bir "hayırdır", ya da "merhaba" ya da ne bileyim 'bir sorun mu var" filan demiyorsunuz ben onu anlayamadım.
Her yer oluyor dik dik bakanlar ama kişiye göre ya merhaba, selam deniyor ya da herşey yolunda mı?deniyor. Ben susup sessiz kalmanizi, içten kizmanizi anlayamadım.
Neden desin ki Doğulu değilmi cahil işte kafası varken önyargı lar tavanken 😁

Ben karadenizliyim. Sahil insanı ile iç kesim insani kültür olarak elbette farklı. Ama nedense "doğulu" kelimesi doğu insanını rahatsız ediyor.

Yani biri çıkıp bana kuzeyli dese darılmam. Kuzeyliyim çünkü.

Volkan Konakın da kuzeyin oğlu yakistirmasina üzüldüğünü pek sanmıyorum.

Doğu kültürü farklı. Sevgili doğulu arkadaslar neyi kabul etmiyorsunuz.

Ha karadeniz ile akdeniz ayni mi derseniz... hayir o da farkli.

Ama doğu dediğimiz kısım genele bakıldığında hepsinden farklı.

Bembeyaz tenimle etek giyip doğuda nispeten daha büyük ve gelişmiş bir şehire gitmiştim. Seneler önce.

Herkesgözünü dikip bakmıştı. Onlar bana bakıyor
Ben de saf saf onlara bakiyordum.çünkü etegim dizimdeydi mini etek değildi.

Arkadaşım döndü dediki "insanlar neden sana bakıyor bi fikrin var mı"

Yok dedim.

Dediki çok beyazsın. Doğu insani için çok tanıdık olmayan bi sey dedi.

Doguyu fazla gezmedim. Ama gezdiğim kadari ile bizden farklilar. Bu farklılık onlari kötü yapmaz. Hemen bir savunma psikolojisine girmeye gerek yok.

Kaldı ki bu ülkede "şark görevi" isimli bir kavram var.

Demek ki farkli olan bir durum var ki bu kavram var.
Bunu kabul etmek bu kadar zor olmamalı.

Herkes kendi kültürünü kabullenirse bu anlamsiz savunma gayreti ortadan kalkar.

Doğu benim sevdiğim bir kültür değil. Yaşamayı da tercih etmem.

Aynen birisi çıksa "ben de kuzey kültürü sevmem" dese. .

Kimse ateşli savunmalara girmez. Ben de girmem. Çünkü bi derdim yok.
Super! Yorumlarin geneli bu yonde , konu butunluk olunca TEK DEVLET ,TEK DIL diyorsunuz! Ama her firsatta bir asagilama, dislama ve hor gorme...uvey evlat gibi. Doguyu verin de gitsin , herkes rahatlasin.

Super! Yorumlarin geneli bu yonde , konu butunluk olunca TEK DEVLET ,TEK DIL diyorsunuz! Ama her firsatta bir asagilama, dislama ve hor gorme...uvey evlat gibi. Doguyu verin de gitsin , herkes rahatlasin.
Beyaz tenli insan görmemişler oradakiler marsda olduğu için hepsi yeşil yada kırmızı 😁😁 bayana göre ne acayip Bi yorum yapmıs

Neden desin ki Doğulu değilmi cahil işte kafası varken önyargı lar tavanken 😁

Garip bir dert benim için :)) doğuluyum ama batıda büyüdüm, yaşıyorum ve biri her nerede olursa olsun (bunun içerisine Avrupa ülkelerini, özelde bir süre yaşadığım İngiltere'ye katıyorum) biri size uzun uzun baktığında bir tepki verilir. Gulumsenir, selam verilir, bir sorun mu var diye kibarca sorulur. Yani iletişim kurulur. Bunun için de kimse kimseyi yemez herhalde. Çok garip cidden.

Garip bir dert benim için :)) doğuluyum ama batıda büyüdüm, yaşıyorum ve biri her nerede olursa olsun (bunun içerisine Avrupa ülkelerini, özelde bir süre yaşadığım İngiltere'ye katıyorum) biri size uzun uzun baktığında bir tepki verilir. Gulumsenir, selam verilir, bir sorun mu var diye kibarca sorulur. Yani iletişim kurulur. Bunun için de kimse kimseyi yemez herhalde. Çok garip cidden.
İnsan yerine koymuyor ki sorsun yada kızsın insanları aşağılamak hor görmek Bi kılavuz olmuş

Haklisiniz , iki yildir Belcikadayim Istanbuldan geldik. Buradada kadin erkek bakisir . Ilk geldigimde bana bakan kisiyle gozlerimiz kesisince karsi taraf selam verdi:)) tabi gulumseyen de oldu ama cogunluk selam verir .Ben mon mon bakismalara alisik oldugum icin ilk basta cok sasirmistim. Ama kultur farki iste , Turkiyede biri sana baksa ve gulumsese veya selam verse asilmaya girer.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X