yol kenarında sigara içmem mesela bakılacak bir sebep mi sizce ne yapabilirim ki öyle olsaydı diğer sehirlerde de bakarlardi
Sürekli şahit olunmayan bir şeyse, ilçeye sirk gelmiş edasıyla bakarlar.
Daha yeni yaşadığım bir olayı anlatayım sana;
Geçtiğimiz haftalarda yayla şenlikleri vardı, eşimi oraya gönderdim yeter ki şu totosunu kaldırsın biraz evden, dibimden bi gitsin diye, arkadaşları ile. Orada kampladılar bir gece artık eğlendiler vs.
Ertesi sabah erkenden çıktı geldi, illa sizi de gezdireceğim; annemlere de haber etmiş onlar da hazırlanmış artık tamam dedim gönlü olsun herkesin.
Altıma basit bir şort giydim, üzerimde askılı bir bluz vardı, güneş gözlüğü, saçlarım ensemden bağlı yani böyle sıradan bir giyim, tip.
Tabi bu yaylalar için, köylerden de geçtik arabayla.
Çok tuvaletim geldi yolda, bir köyde durmak zorunda kaldık; yemin ediyorum sana, yanımda babam, kocam var ve o adamlar bana nasıl baktılar utanmadan, değil dik dik bakmak, kafaları döndü yürüdüğüm yol boyunca.
Bu adamların ilk kez kadın görüşü mü? İlk kez şort bacak görüşü mü? Tvlerde görmüyorlar mı, hiç mi o köylerde treking yapan turist olmuyor? Kamplara oralardan geçiliyor. Ama bakıyorlar işte. Onlara göre fark bu, kendilerinden farklı bir hayat, kafa, giyim. Ve o cahil ortamda, kendilerini birbirleri arasında ne kadar terbiye edebildilerse o kadarlar işte, dönüp gözlerinin içine baktığımda kafasını çeviren bir iki kişinin haricinde geri kalan 4-5 kişi bakmaya devam etti.
Bu da kişisel bir edep, ahlak; kendini, kendi ortamında geliştirebilmiş güzel insanlar...
Böyle canım.
Ondan kolay gelsin. Sigara içesin olduğu yerde yak sigaranı elbette ama inadına da gidip "Sizin kadın burada sigara içemez kültürünüze baltayım ben" demenin ve kendini de bu rahatsızlığın içine sokmanın, durduk yere ortam germenin manası yok. Sirk izleyecekler onlar sadece, kendilerine ders çıkarmayacaklar.
Bu da doğu değil, Akdeniz'ın göbeğinden bir örnek olsun.