• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Jinekoloji Doğum kontrol hapı için doktora gitmek şart mı

Bir kerede vermediğini biliyorum yine de fikri hoşuma gitmiyor
Doğrudur ama hormon yükü olarak haptan daha iyi bi seçenek yan etkisi yok hem yasmin hem clarista hem implant kullandım 10 senede 2. İmplantım ama tabii sonuçta bir iğne var kolda ben unuturum diye hap tercih etmiyorum

chatgpt soyle dedi;
Adet döngüsünde hormon testleri genellikle döngünün belirli günlerinde yapılır çünkü hormon seviyeleri gün gün değişir. Örneğin:
FSH, LH, estradiol: çoğunlukla adetinizin 2–5. günleri arasında bakılır.
Progesteron: genellikle luteal fazda, yani döngünün 21. günü civarında ölçülür.
Soruna gelecek olursak:
Eğer adet başlangıcı olarak kırmızı kanamanın başladığı gün baz alınıyorsa, ilk gün kahverengi akıntı olsa bile genellikle onu adet başı kabul etmezler.
Test için baz alınan “1. gün”, genellikle kırmızı kanamanın başladığı ilk gündür.
Dolayısıyla kahverengi akıntı ile gelen bir gün genellikle “0. gün” sayılmaz, bir sonraki gün yani kırmızı kanamanın başladığı gün 1. gün kabul edilir ve test 2. gün yapılır.
Yani senin örneğinde:
İlk gün sadece kahverengi akıntı: genellikle adet 1. gün sayılmaz.
Kırmızı kanama başladığı gün 1. gün olur → hormon testi ertesi gün yani 2. gün yapılır.
Çok teşekkür ederim inşallah bu zamana uygun randevu bulabilirim 🤣

Doğrudur ama hormon yükü olarak haptan daha iyi bi seçenek yan etkisi yok hem yasmin hem clarista hem implant kullandım 10 senede 2. İmplantım ama tabii sonuçta bir iğne var kolda ben unuturum diye hap tercih etmiyorum
Evet uzun vadede güzel bir korunma yöntemi ama ben çocuk sahibi olmak konusunda net değilim. aramızda da konuşmadık ama 1. Yıldan sonra düşünürüz gibi geliyor o yüzden uzun vadeli bir korunma tercih etmeyi düşünmüyorum. Yoksa uzun süre gebelik düşünülmüyorsa kafayı rahatlacak bir seçenek olduğu komsuna katılıyorum

toplumsal yargılardan dolayı annem de genç kızken hiç kontrole götürmedi
Bu bana riskli geldi bence zaten 18 üstünde genel kontrole hiçbir sorununuz yokken de gitmeliydiniz ama buna gitmenin ayıp ya da kadınsı algılandığı ( anladınız ne dediğimi) bir yerde yaşıyorsanız ve şimdiye kadar hiç gitmediyseniz evlenmeye 1 ay kala hiç gitmeyin bu sefer de farklı algılanabilir
Doğum kontrol hapına da asm den bilgi al nasıl kullanacağını anlatsınlar öyle başla doğum kontrol hapı bana zor geliyor her gün aynı saatte iç falan unutuyorum aylık iğne daha benim kafamı rahatlatıyor

Doktora gitmeden karar vermeyin. Nihayetinde vücudunuza hormon alacaksınız. Bu ağrı kesici gibi bir şey değil.

Bu bana riskli geldi bence zaten 18 üstünde genel kontrole hiçbir sorununuz yokken de gitmeliydiniz ama buna gitmenin ayıp ya da kadınsı algılandığı ( anladınız ne dediğimi) bir yerde yaşıyorsanız ve şimdiye kadar hiç gitmediyseniz evlenmeye 1 ay kala hiç gitmeyin bu sefer de farklı algılanabilir
Doğum kontrol hapına da asm den bilgi al nasıl kullanacağını anlatsınlar öyle başla doğum kontrol hapı bana zor geliyor her gün aynı saatte iç falan unutuyorum aylık iğne daha benim kafamı rahatlatıyor
Evet doktora hep gitmeye niyetlendim ama korkup randevumu defalarca kez iptal ettim. Büyükşehir de yaşıyorum ama ne yazık ki toplumumuzun bakış açısı sabit. Benim de bir şikayetim yok diye çekingen davrandım. Açık görüşlü bir insanım ama dogmatik kalıplar ister istemez etkiliyor. E nabız da görülse vs açıklama yapma durumunda kalmaktan çekindim

Evet uzun vadede güzel bir korunma yöntemi ama ben çocuk sahibi olmak konusunda net değilim. aramızda da konuşmadık ama 1. Yıldan sonra düşünürüz gibi geliyor o yüzden uzun vadeli bir korunma tercih etmeyi düşünmüyorum. Yoksa uzun süre gebelik düşünülmüyorsa kafayı rahatlacak bir seçenek olduğu komsuna katılıyorum
Çıkarıyorsun taktın 3 sene orada durmuyor ben 3 sene olmadan çıkardım bebe yaptım sadece hapta 5.000 µg günlük hormon dozu implantta 30–40 µg hapta 2 hormon var implantta tek. Kan pıhtılaşma baş ağrı vs yok zaten 2 ay falan kondom kullanman lazım hap tam olarak korumaz

Çıkarıyorsun taktın 3 sene orada durmuyor ben 3 sene olmadan çıkardım bebe yaptım sadece hapta 5.000 µg günlük hormon dozu implantta 30–40 µg hapta 2 hormon var implantta tek. Kan pıhtılaşma baş ağrı vs yok zaten 2 ay falan kondom kullanman lazım hap tam olarak korumaz
Yan etkisi hiç yok mu? Ben de implant düşünüyorum. Kolunda yara kaldı mı bacım?

İmplant bana mantıklı gelmiyor. Vücudumda o kadar hormonu bir kerede taşımak istemiyorum

Haplarin dozu implantdan daha yüksek olabiliyor. Lütfen söz konusu vücudunuz ve her hormon ilacin kendine göre yan etkileri oluyor. Herkes aliyor diye alinacak birsey degil. Izin alabileceginiz zamana kadar esiniz prezervatif de kullanabilir. Bu konuda kendi sagliniz icin doktora gidin öyle hap konusunda karar verin.

İnternette adetin ilk haftasında başlanırsa ilk ay koruyuculuğu başlar diyordu. Ben 2 gün sonra adet olacağım ilaca hemen başlarım diyordum. Bir de bir sonraki döngüden sonra düğünüm birazcık vaktim var yani 1.5 ay kadar ama ilaç nasıl etki eder süreleri değiştirir mi onu bilmiyorum

Yan etkisi hiç yok mu? Ben de implant düşünüyorum. Kolunda yara kaldı mı bacım?
Bende olmadı hiç yan etki ve iz 2. takışım spiral ve implant arasında kaldım spirali deneyeyim dedim ama ne gerek var dedim bildiğimden devam ediyorum

İlk zamanlarda kondom kullanmayı düşünmüyorum ya eşim için zor olacak gibi ne yaşanacak bilmiyorum onun daha önce bir deneyimi yok yaş itibariyle kontrol konusunda zorluk yaşar gibi geliyor. İlk aylar erken boşalma vs durumlar da olacağını sezip ön görüyorum. o yüzden birbirimize alışana kadar bu konuda ben biraz işleri kolaylaştırmak istiyorum doğru mu düşünüyorum , yöntemim doğru mu bilmiyorum

Evet doktora hep gitmeye niyetlendim ama korkup randevumu defalarca kez iptal ettim. Büyükşehir de yaşıyorum ama ne yazık ki toplumumuzun bakış açısı sabit. Benim de bir şikayetim yok diye çekingen davrandım. Açık görüşlü bir insanım ama dogmatik kalıplar ister istemez etkiliyor. E nabız da görülse vs açıklama yapma durumunda kalmaktan çekindim
Toplumun değil de çevreniz baskıcı gibi geldi eğer hala aynı çevredeyseniz 1 ayla çok büyük bir kaybınız olmayacak gitmeyin evlendikten sonra gidin

İlk zamanlarda kondom kullanmayı düşünmüyorum ya eşim için zor olacak gibi ne yaşanacak bilmiyorum onun daha önce bir deneyimi yok yaş itibariyle kontrol konusunda zorluk yaşar gibi geliyor. İlk aylar erken boşalma vs durumlar da olacağını sezip ön görüyorum. o yüzden birbirimize alışana kadar bu konuda ben biraz işleri kolaylaştırmak istiyorum doğru mu düşünüyorum , yöntemim doğru mu bilmiyorum
Yanlış düşünüyorsun kucağına bebeği alırsan ne olacak? O zaman biraz daha erken başlayacaktın. Hem hap hem geri çekilme olsun ama hap 2 3 döngü içinde olsun

Yani tabii ki gidip reçetesiz alınabilir ama ben olsam muayenemi olur ve kendime en uygun ilacı birlikte seçmek isterdim. Kan pıhtılaşma sorunu ya da sigara içme gibi sorular soracak zaten. Ben 3 ya da 4 tane marka kullanıp hepsinde ciddi sorunlar yaşayıp birinde derin bir depresyona girdikten sonra hap defterini tamamen kapattım mesela. Birinde öyle bir kuruluk yaşadım ki ilişkime bile yansıdı. Kimisi içip hiç sorun yaşamaz kiminin başına bunlar gelir yani şans biraz da.

İlk aydan çocuğu kucağına alabilirsin dikkat et.

Yani tabii ki gidip reçetesiz alınabilir ama ben olsam muayenemi olur ve kendime en uygun ilacı birlikte seçmek isterdim. Kan pıhtılaşma sorunu ya da sigara içme gibi sorular soracak zaten. Ben 3 ya da 4 tane marka kullanıp hepsinde ciddi sorunlar yaşayıp birinde derin bir depresyona girdikten sonra hap defterini tamamen kapattım mesela. Birinde öyle bir kuruluk yaşadım ki ilişkime bile yansıdı. Kimisi içip hiç sorun yaşamaz kiminin başına bunlar gelir yani şans biraz da.
Clarista mıydı o hap peki

Evet tamamen şans işiymiş araştırmalarım sonucu buna ulaştım. Siz hangi yöntemi daha uygun buldunuz

Clarista mıydı o hap peki
Depresyona sokan maalesef eski nesil bir haptı. Pcos için o dönem o tarz seyler yazarlardı. Clarista ben kullanmadım. Hatta 5.olarak da onu önermişti doktor, o dönem daha yeni bir haptı ama diğer denemelerde çok korkup kötü şeyler yaşadığım için tekrar hormon işine girmek istemedim. Ama kullanıp cildim düzeldi diyen bir arkadaşımdan biliyorum ilacı 😅 Ben hormonlarimla bu kadar oynamaya karşıyım. Herkesin kendi tercihi.

Back
X