Doğum ve süt parası

mlt44

Guru
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2011
137
61
Devletin annelere desteği olan doğum parası ücreti 2018 yılı için ne kadar olacak? Doğum parası nereden alınır? Kimler, nasıl doğum parası alır? Başvuru nasıl yapılır? İstenen belgeler nelerdir?
Doğum yardımının 2018 yılında ne kadar olacağı konusunda bakanlık tarafından henüz bir resmi açıklama gelmedi. Şu an için Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı destek sağlıyor. 300 lira ile 600 lira arasında değişen doğum yardımı ve 149 TL de süt parası veriliyor.
DOĞUM PARASI NE KADAR?

Birinci çocuklarından dolayı 300 TL

İkinci çocuklarından dolayı 400 TL,

Üçüncü ve sonraki çocuklarından dolayı da 600 TL

Bu tutarlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının ortak kararı ile artırılabiliyor.
DOĞUM PARASI ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR ?

Süt parası için doğum yapan kişinin kendisinin veya eşinin SSK veya Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Kadına 15 Mayıs 2015'ten sonra doğan ilk çocuk için 300, ikinci çocuk ta 400, üçüncü çocukta 600 TL doğum yardımı yapılır.
KİMLER DOĞUM YARDIMI ALABİLİR?

Doğum yardımından Türk vatandaşları ve mavi kartlılar yararlanabilirler. Annenin ya da babanın veya her ikisinin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanmak mümkündür. Dolayısıyla yalnızca annenin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanılabileceği gibi, yalnızca babanın Türk vatandaşı olması halinde de doğum yardımından yararlanılabilir.
BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR ?

Yardım için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak. Başvuru yaparken yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı yanınızda olmalı.
Anne ya da baba çocuğun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden de başvuru yapabilir.

Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz. hamile ve yenidoğum yapmış olan arkadaşlarınızı etiketlemeyi unutmayın
 
Doğum parası 2015 yılında başladı. Bebeğinizin ilk çeyrek altını devletten sloganı ile başlayan uygulamadir.Eğer bebeğiniz 15mayıs 2015 tarihi yada sonrasi doğduysa doğum parası alma hakkınız vardır. Başvuru yapan Türk vatandaşı olan herkes bu haktan faydalaniyor. Birinci çocukta 300, ikinci çocukta 400 ve üçüncü çocukta 600tl yardım veriliyor. Eğer 2015ten önce doğan iki çocuğunuz var ve 2015ten sonra 3.çocuğunuz dünyaya geldiyse yine 600lira ödenek yatirilir. İkiz çocuklara 700 üçüz olanlara ile bin 300tl yardım yapılır.
başvuru anne ya da baba tarafından yapılabilir.
para anne adına yatar.
bu yardımdan faydalanmak için anne çalışması gerekmez.
sadece Türkiye deki Türk vatandaşlarına değil yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da veriliyor.
yardım mayis 2015 sonrası her doğum için bir defaya mahsus yapilir
Başvuru için:
⭐aile sosyal politikalar Bakanlığı mudurluklerine
⭐sosyal hizmetler mudurluklerine
⭐ilçelerde kaymaklik içinde sosyal yardımlaşma dayanışma bakanliklarina
⭐aile Bakanlığı internet sitesi üzerinden başvuru formuna de başvuru formunda ulaşılabilir. ⭐memurlar basvurularini kendi kurumlarına yapabilir.
⭐yurt dışında yaşayan vatandaşlar konsolosluk büyük elçilik aracılığı ile başvuru yapabilir.
Başvuru yaparken eğer birden fazla çocuk varsa onlarında bilgilerini vererek kaçıncı çocukta ona göre yardım almayı ihmal etmeyin.
ödeme PTT den iki ay içinde yapılır. Onay geldikten sonra ödeme çıktığında dair size mesaj gelecektir.
Para anne üzerine yatar bu yüzden anne kimliği ile PTT den almalidir. Doğumda vefat eden bebek için yardım yapilmaz. Anne vefatı durumda babaya yada bakımı ustlenen yakınına yardım yapılır. Konu ile ilgili bilgi almak isteyenler 144 ve 183 nolu telefon numaralarindan bilgi alabilir. 2018 de alan anneler varsa doğum parası arttı mı yazarlarsa sevinirim.
 
Halk arasında süt parası olark geçen emzirme yardimidir.2009yılında 70lira ile başlayan yardım 2017yılında 132tl ye çıkmıştır. Bu parayı alabilmenin bazı şartları vardır.
kendisi veya eşin sigortalı olması
bir yıl içinde en az 120gün prim yatmış olması
eğer anne baba işten ayrılmışlar ise 300gün içinde doğumun gerçekleşmesi 15ay içinde 120gün prim odemesinin olması.
emzirme yardımı anne çalışıyorsa anne adına baba çalışıyor ise baba adına yatırılıyor.
Bu emzirme yardımı bir kereye mahsus her bebek için SGK tarafından yapılır.
Kimler alamaz;
❌memurlar, emekli sandığı çalışanları, prim borcu olan bagkurlular bu yardımı alamaz.
Yani emzirme yardımı sadece sigorta kollarında çalışan işçi statüsünde yada esnaf olanlara SGK tarafından ödenir.
Başvuru için;
⭐4/A li çalışan hizmet akdine bağlı sigortalı anne veya baba için doğumdan sonra SGK sistemine hastane tarafından girildiginden emzirme yardımı almaya hak kazanılır. Yani herhangi bir talepleri bulunmadan emzirme yardımı sigortalı olan anne ise anne adına baba ise baba adına ziraat bankasına yatirilir. ⭐Eğer 4/B sigortalı iseniz yani kendi adınıza kendi hesabınıza bağlı calisiyorsaniz bulunduğunuz yerdeki sosyal il müdürlüğüne doğum raporu ve kimliği ile talep dilekçesi vererek odenekten faydalanabilirsiniz.
Hizmet akdine bağlı 4/A sigortalisiniz fakat odenek kendiliğinden çıkmadı bir aksama oldu yine sosyal il müdürlüğüne dilekçe doğum raporu çocuğun kimliği ile basvurabilirsiniz. Erken çıkmasını istiyorsanız yine basvurabilirsiniz. Çıkıp çıkmadığını e-devletten kontrol edebilirsiniz.
✔eğer bu şartları sagliyorsaniz bu parayı çekmek için hakkınız 5yıldır. Ödenek çıktıktan sonra ziraat bankası yada PTT den ödenek alınabiliyor. Ayrıntılı bilgi almak için 170 ı arayarak sorgulayabilirsiniz.
 
Çocuk bir yaşına kadar günlük bir buçuk saat anneye süt izni verilir. Bu izin devlet memurları bebek doğum izni bittikten sonra ilk altı ay 3saat,sonra ki 6ay sonra bir buçuk saat olarak verilir. Özel sektöre hep bir buçuk saattir.Anne bu izni istediği saatlerde kullanir. Fakat özellikle şehir yaşamında annenin bu saat dilimi içinde evine gidip gelmesi pek mümkün olmamaktadır. Bu yüzden anneler ya ise bir buçuk saat geç gelir yada erken çıkar. Çoğu anne de bu izni birleştirip kullanır ve haftanın bir günü fazladan evinde olmayı bebeği ile zaman geçirmeyi tercih eder. Bu anne için daha iyi fakat iznin verilisine biraz aykırı çünkü izin günlük çocuğun memeden kesilmemesi emzirme olayının devam etmesi için verilir. Süt iznine çıkan annenin bu izinler ücretinden kesilmez. Bazı isyerinde mola ve yemek saatlerini süt izni ile birleştirip birazcık daha zaman kazanmaya çalışır.
Evet sevgili anneler özellikle çalışan anneler için izinler odenekler genel olarak bu şekilde. Hepinizin çok az yetersiz dediğini duyar gibiyim. Benim içinde öle ama en azından elimizde olan hakları bilelim ve kullanmaya çalışalım. Is hayatında doğum yapan bir çok anne haksızlıklara ugramakta işveren açısından doğum izni üstüne süt izni eleman eksikliği iş akışının yavaslamasi demek. aslında hepsinin çözümü var ama yine de bazen annelere haksızlık yapılabiliyor. Anne doğum izinde olduğu sürece eleman yoksa yerine iskurdan kolayca geçici işçi bulmak mümkün. Şimdi annelere yarım çalışma hakkı verileceği konuşuluyor. Bu da dedikleri gibi devamlı yarım çalış tam maaş değil birinci çocukta sadece iki ay yarım çalış tam maaş ikinci de dört ay. Maaşın yarısını devlet yarısını iş yeriniz veriyor uzatmak isterseniz yarım çalış yarım maaş devam edeceksiniz.
 
⭐hamilelik süreci
Öncelikle hamilelik sürecinde gebelik periyodik kontroller için isyeriniz ucretinizi kesmeden izin vermek zorundadır. Isinizde gebeliğin zarar verecek ağır bir durum varsa hafif işlerde çalışmayı talep etme hakkınız ve hatta bu konuda hekimin raporu alma hakkınız vardır. Hamilelik sürecinde bir sıkıntı yaşadığınız her an sağlık kuruluslarindan hekimin gerekli gördüğü kadar günlük rapor alma hakkınız vardır. Ikı günlük raporlar maasinizdan kesilmez 3.gün ve sonrası aldığınız raporlar maasinizdan kesilir ama size SGK tarafından geri ödenir. Raporları işyeri SGK ya bildirmek zorundadır.
⭐doğum öncesi ve sonrası
Öncelikle 8hafta doğum öncesi 8hafta doğum sonrası ücretli izin hakkınız vardır. Hamilelik 40hafta kabul edilir. 32.haftada izne çıkma hakkınız doğar. Genelde çalışan anneler iznin fazlası doğumdan sonraya kalmasını bebekle daha çok vakit geçirmek istediklerinden daha geç izne çıkmak isterler. Eğer calisabilecek durumunuz varsa 32. haftada doktorun verdiği çalışabilir raporu ile 5hafta daha yani 37.haftaya kadar calisabilirsiniz. 37+0 olduktan sonra yasal olarak calisamazsiniz.40hafta hesaplanan hamilelik surecinde doğuma en az üç hafta kala izne çikma zorunlulugunuz vardır. Eğer 32.haftadan sonra çalışabilir raporu aldınız ve çalışmaya devam ediyorsunuz fakat 37.haftaya kadar dayanayacaksaniz istediğiniz an işveren ile konuşup izne ayrilabilirsiniz. Rapor aldınız diye 5hafta daha çalışmak zorunda değilsiniz. Hak kazandığınız doğum öncesi 8hafta sürenin 32.den sonra çalıştığınız süre doğum sonrasına eklenecektir. Diyelim 37.haftaya kadar çalıştınız aradaki beş hafta doğum sonrasına eklenir.
Erken doğum nedeniyle kullanılmayan izinler önceden yanıyordu fakat artık torba yasayla bu kalktı doğum öncesi iznine çıktığınız erken doğum yaparsanız bu süre yine doğum sonrasına eklenir. Doğum belgenizi işyerine göndermeniz yeterli olacaktır.38.haftada doğum yaptınız iki hafta daha doğum öncesi izin var. Bu iki hafta doğum sonrasına otomatik eklenir. Hastaneden size verilecek olan raporda ücretli izin bitiş tarihiniz hesaplanarak yazıyor olacaktır. Doğum raporlarini işyerine bildirdiginizde işyeri sgkya verecektir
 
Doğumdan sonra özel sektör çalışanları 16haftalık ücretli izin bittikten sonra 6ay kadar ücretsiz izin alma hakkı vardır. Devlet memurları ise 24ay ücretsiz izin alma hakkı vardır. Ücretsiz izinde bulunduğunuz sürede herhangi bir maaş ödemesi yapilmaz. Ücretsiz izin talebi için işyerine dilekçe vermeniz gerekir ve ücretsiz izin bitimi iş yeri sizi tekrar çalıştırmak zorundadır. Izın sonrasi bulunduğunuz konudan düşük bir işte veya maasta çalıştırma hakkı yoktur.Diyelim özel sektör calisanisiniz 6ay ücretsiz izin dilekçesi doldurdunuz istediğiniz durumda ise erken dönme hakkınız da vardir. Toplam 6ay olan izni ister üç ister beş ister tamamını kullanıp 6ay kullanırsınız.Yani ücretli ücretsiz toplamda özel sektör için 10ay devlet memurları için toplam 28ay izin kullanma hakkı vardır. Fakat 16haftalık izin dışında anneler ücretsiz izinde yani maaş alamıyor, sigortası ödenmiyor.
Verilen ücretli izin anneler için çok az geliyor, ücret almadan izne çıkmak zorunda oluyor. Aile bebeği için fedakarlık yapıyor. Yeni bebeği olmuş aile bu süreçte maddi sıkıntıya düşüyor. Onunda ötesinde bu haklar var fakat çoğu doğum yapan anne özellikle ücretsiz iznini kullanmakta sıkıntı yaşıyor. Işyeri baskı yapıyor işe bir an önce geri dönmesini istiyor. Bazen izindeyken iş akdini feshediliyor, izinden döndüğünde farklı pozisyonları atanma, alt bir pozisyon da ise baslatilma gibi haksızlıklara uğruyor. Yapılan anketler %70 çalışan annelerin çalışmak durumunda olmasaydım ailemle çocuğumla vakit geçirirdim cevabı geliyor. Hal böyle olunca hem çalışmak zorunda olan hem ona muhtaç yeni bir bebeği olan hemde bu şekilde haksızlıklara uğrayan anneler oldukça yipratiliyor. Benim görüşüm ücretli izinin doğumdan sonrası için en az altı ay olması çünkü bebeğin 6ay sadece anne sütü alması noktasında tüm uzmanlar hemfikir
 
mlt44 mlt44 merhaba yeni doğum yaptım
İlçede oturuyoruz
Süt parası ve doğum parası için hangi iki kuruma başvuracağım
Ve başvuru yaptıktan sonra işyerime bilgi vermem gerekli mi ödeme konusunda?
Ödemelerini nerelerden alacağım?
İkinci konu ise; beklenen doğum tarihimden 6 gün önce doğum yaptım. Bu 6 günü de doğum sonrasında kullanma hakkımı otomatik kazanıyor muyum? Yoksa işyeri veya hastanede rapor bölümü ile mi halletmeliyim? Devlet memuruyum
 
2022 Yılı 316 TL. Ek bir işlem yapmanıza gerek kalmadan otomatik hesabınıza yatıyor.

Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları​



2022 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları, Doğum yapan anneler için devlet tarafından sağlanan sosyal yardım türlerinde birisi de süt parasıdır. Doğum yapan annelere verilen bu ödenek anne olan kişi ister çalışsın ister çalışmasın devlet iki konuda ödeme yapar. Yapılan bu yardım diğer bilinen ismiyle süt ve emzirme parası şeklinde de bilinmektedir. Her yıl rakamsal olarak değişiklik gösteren süt yardımının vatandaşlar tarafından çocuk süt parası ne kadar olduğu merak konusudur. Peki 2022 alınacak süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? başlıklar halinde konumuzun devamında.
Süt yardımı, Türkiye’de 2015 yılından sonra doğum yapmış kişilere sağlanan maddi yardım türüdür. Halk arasında çokça emzirme ödeneği şeklinde de tabir edilir. Yapılan bu yardım ilgili kurum ve bakanlık tarafından belirlenmektedir. Çalışan anne yada kocası sigortalı olarak çalışan babalara bir defaya mahsus doğum sonrasında ödenir. Genellikle süt parası ödeneği PTT hesaplarına yatırılmakta ve PTT şubelerine gidilerek çekilebilmektedir. Süt parası hesaplaması asgari ücret baz alınarak yapılmaktadır. Peki, 2022 alınacak süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? Süt parası kimlere verilir? ve daha fazla detaylar için;

1 SÜT PARASI KİMLERE ÖDENİR?
2 SÜT PARASI NASIL ALINIR?
2.1 SÜT PARASI DESTEĞİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?
3 SÜT PARASI DESTEK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
4 SÜT PARASI DESTEĞİ NEREYE YATIRILIR?
4.1 SÜT PARASI DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRILIR?
5 SÜT PARASI ÖDENEĞİ NE KADAR?
5.1 Süt Parası Ne Zamana Kadar Alınabilir?
5.2 Süt Parasını Kimler Alabilir?
5.3 Çalışmayan Annelere Süt Parası Verilir mi?
5.4 Süt Parası Hangi Bankaya Yatıyor?

SÜT PARASI KİMLERE ÖDENİR?

Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları
4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) statüsünde sigortalı olan kişilerin hizmet akdine bağlı veya kendi adına ve hesapları yaptıkları çalışmadan ötürü aylık maaş alan anne ve babalar bu maddi yardımdan faydalanabiliyorlar.
Burada belirtmek isteriz ki süt parasından tüm anneler yararlanamıyor. Burada önemli olan SSK’lı olarak annenin çalışması yada kocasının SSK’lı çalışan olması gerekmektedir.

SÜT PARASI NASIL ALINIR?

Süt yardımı ile ilgili olarak bazı özellikler bulunmaktadır, bunlar şu şekildedir;

  • Doğum yapan annelere tek seferlik sağlanan bir ödenektir.
  • SSK’lı olarak anne yada kocanın çalışıyor olması gerekir.
  • 4A ve 4B statüsünde bulunan sigortalı vatandaşlar emzirme ödeneğinden istifade edebilir.
  • 2015 yılından sonra doğum yapan anne ve babalara her bir doğum sonrasında ayrı şekilde ödeme yapılır.

SÜT PARASI DESTEĞİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?

Süt parası başvurusu yapabilmek için bazı şartlar gerekir ve bu şartlar şu şekilde;

  • Süt parası başvurusu yapacak kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  • Süt parası alacak kişilerin sigortalı olarak anne veya babanın çalışıyor olması,
  • Süt parası 4A ve 4B statüsünde olan kişilere verilen bir destek olup 4C yani emekli sandığına verilmez.
  • 2015 sonrası doğum yapan kişiler için verilir.
  • Süt parası ödeneği 5 yaşını geçmemiş çocuklar için başvuru yapılabilir.
  • Emzirme ödeneği alabilmek için doğum yapılması ve doğan çocuğun hayatta kalması gerekir.
  • Emzirme ödeneği başvuru öncesinde çocuğun kimliği çıkarılmalıdır.
  • Süt parası ödeneği sadece anneler tarafından çekilebilir.
  • SSK’lı olarak çalışan kadının eşi için de süt ödeneği çıkarılmaz.

SÜT PARASI DESTEK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları
Doğumun gerçekleşmesinden sonra sisteme ilgili hastane ve kurumlar tarafından girişi yapıldıktan sonra süt parası verilmesi kararı alınır. Anne olan kişinin e-devlet üzerinden Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama işlemi yapması halinde süt parası banka hesabına aktarılır. Ancak anne yada baba Bağ-Kur’lu olması halinde ise başvuru alınabilir. Süt parası ödeneği başvurusu ikamet ettiğiniz il yada ilçede bulunan en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip fiziki olarak yapılır. Başvuru esnasında anne olan kişinin kimliğiyle birlikte doğum yapıldığına dair evraklarla birlikte başvuru yapılır ve 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde sonuçlanır.
Süt parası başvurusu için kullanılması gereken evraklar şu şekilde:
Süt parası müracaat talep dilekçesi
Doğum raporu
Doğum raporu
Kimlik belgesi

SÜT PARASI DESTEĞİ NEREYE YATIRILIR?

Süt parası eğer e-Devlet üzerinden şahıs ödemeleri banka hesabına şahsi hesabınızı tanımlamadıysanız Ziraat bankası yada PTT şubelerinize isminize yatırılır. Anne olan kişinin Ziraat bankasında hesabı olması durumunda direkt olarak bu hesaba para aktarılır. Eğer hesabınız yoksa, isminize size en yakın PTT şubesine yatırılır ve iletişim numaranıza bilgi SMS’i gönderilir. Süt parası sorgulama yapmak için PTT şubelerine giderek yada e-devlet üzerinden takip ederek sorgulama yapabilirsiniz.

SÜT PARASI DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRILIR?

Doğum sonrasında 8 ila 14 iş günü içerisinde ödeme yapılır. Doğumun yapıldığı ay içerisinde yapılan başvurular bir sonraki ayın 8’i ile 14’ünde yapılır. 2022 yılında süt parası 315 TL olarak ödenmeye devam edecektir. Bu ödenek bir çocuk için tek seferlik verilmekte olup her doğan çocuk için ayrı ödenek verilir. Süt parasını 5 yıl içerisinde almanız gerekir.

SÜT PARASI ÖDENEĞİ NE KADAR?

Yıllara göre süt parası tablosu şu şekilde;
YılÖdenen Tutar
2019180,00 TL
2020202,00 TL
2021232,00 TL
2022316 TL

Süt Parası Ne Zamana Kadar Alınabilir?​

Süt parası 5 yıl içerisinde alınması gerekir.

Süt Parasını Kimler Alabilir?​

Süt parası anne veya kocanın SSK’lı olarak çalışması durumunda verilir.

Çalışmayan Annelere Süt Parası Verilir mi?​

Anne olan kişi çalışmasa dahi kocasının SSK’lı çalışan olması durumunda süt parası verilir.

Süt Parası Hangi Bankaya Yatıyor?​

Süt parası Ziraat ve PTT hesaplarına adınıza yatırılır. Ancak e-devlet üzerinden şahıs ödemeleri kısmına banka hesabınızı tanımlamanız durumunda hesabınıza yatırılır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X