Merhaba,ılk dondurulmuş embryo bebeği 1984’de doğmuştur. Embryo dondurulması ile bir kez toplanan yumurtalardan birkaç kez transfer yapma şansı doğmaktadır ve böylelikle toplam gebelik oranı artmaktadır.
* Embryo dondurulmasının avantajları nelerdir?
Toplamda gebe kalma şansı artmaktadır. Kalan iyi kalitede embryoların da daha sonra değerlendirilmesi sözkonusu olmaktadır.
Polikistik over sendromu olan hastalarda yumurtalıkların aşırı cevabı oluştuğunda (Şiddetli ovaryan hiperstimulasyon sendromu olarak adlandırılır) yumurtalar toplanarak oluşan tüm embryolar daha sonra transfer edilmek üzere dondurulabilir.
Siklus seyrinde endometrium kalınlığı yetersiz izlendiğinde, endometrial polip tespit edildiğinde ya da transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduğunda embryolar dondurularak daha sonra transfer edilebilir.
Kanser kemoterapisi ya da radyoterapisi öncesi embryo dondurulması önerilebilir.
* Embryolar nasıl dondurulmakta ve çözülmektedir?
Embryolar tüm gelişim evrelerinde dondurulabilmektedir. Embryolar koruyucu bir sıvı ile karıştırılarak plastik straw yada cam ampullere konulur ve sıvı nitrojen içerisinde -196 derecede dondurularak saklanır.
Dondurulmuş embryolar çözülecekleri zaman sıvı nitrojenden çıkarılır, oda sıcaklığında çözülür, koruyucu sıvıdan ayrılarak özel bir kültür ortamına alınır ve inkübatöre konulur. Aynı gün iyi görünen embryolar transfer edilebilir.
* Dondurulmuş embryolar ne kadar saklanabilir?
Her ülkenin kendisini bağlayan yasal düzenlemeleri mevcuttur. Türkiye’de dondurulmuş embryolar en fazla 5 yıl saklanabilmektedir.
* Dondurulmuş embryolar çözüldüğünde canlılık oranı nedir?
Tüm dondurulan embryoların çözüldüğünde aynı canlılıkta bulunmaları mümkün olmamaktadır. Fakat iyi bir dondurma çözdürme programında bu oran %75-80’dir. Yani dondurulan her 10 embryonun 7-8’i çözüldüğünde transfer edilebilir durumda olmaktadır. Bunun sebebi dondurma ve çözme işlemleri sırasında embryoların zarar görebilmeleridir.
* Dondurulmuş çözülmüş embryolar nasıl transfer edilmektedir?
Hastanın transfere hazırlanmasında temel felsefe endometriumun hazırlanması ve yeterli kalınlığa ulaşmasıdır. Bunun için doğal siklus ya da estrojen içeren ilaçlarla hazırlanmış siklus tercih edilebilir. Bu iki yöntemin de başarısı aynıdır.
Doğal siklusta folikül takibi yapılır ve endometrium kendi halinde kalınlaşmaktadır. Transfer genellikle ovulasyondan 2-3 gün sonra yapılmaktadır. Kan hormon düzeyleri (E2, LH ve Progesteron) takip edilir ve belirleyicidir. Transfer gününe kadar herhangi bir ilaç verilmez. Embryolar transfer edildikten sonra ise progesteron ile destek tedavisi başlar.
Hazırlanmış siklus ise kadının adetleri düzenli değilse ve yaşı ileri ise tercih edilir. Estrojen bantları ya da hapları ile endometrium kalınlığı minimum 7-8 mm’ye ulaşana kadar ultrason ile takip edilir. ılaçlara GnRH analogları da eklenebilmektedir. Transfer sonrası rutin progesteron destek tedavisine başlanmaktadır .
Çoğu IVF kinliğinde dondurulmuş çözülmüş embryolarla yapılan transferlerin başarısı taze embryo transfer sonuçlarından düşüktür. Bizim kliniğimizin dondurma ve çözme teknikleri oldukça başarılı olup taze transferlerdeki gebelik oranlarına yakın gebelik oranları elde etmekteyiz.
Şimdiye kadar olan bilgiler dahilinde dondurulmuş çözülmüş embryoların transferinden doğan bebeklerde doğuştan anomali oranı diğerleri ile kıyaslandığında daha yüksek değildir. Evet size bu surec ile ilgili bilgiler vermek istedim.Sevgiler ve bol sans