• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dosya masrafı

Maritsa

Bazen sktri cekmek lazim
Kayıtlı Üye
12 Kasım 2011
4.185
25
108
İzmir
Arkadaşlar yaklaşık 10 ay kadar önce ufak bir kredi çekmiştim .

Bugün nette dolanırken ,şöyle bir yazıya rastladım :26: bu şekilde ödediği dosya masrafını alan var mı ?

"Bankalardan çekmiş olduğunuz krediler için ödediğiniz Dosya masraflarını bağlı bulunduğunuz ilçenin kaymakamlık binalarında yer alan tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunarak geri alabilirsiniz. Dosya masrafı iade işlemi için aşağıda yer alan dosya masrafı iade dilekçesi örneğini kendi bilgileriniz ile doldurmanız yeterli olacaktır. "

Son düzenleme:
ewttt konu hakknda bılgısı olan arkdaslarr bızee yardımcıı olsunlarr lutfenn..

duymustum ancak arastırmadım 6000 lıralık kredıme 320 lıra dosya masrafı aldı garantı

[h=1]Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Detayları![/h]Kredi dosya masrafı geri alma Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi Dosya Masrafı Geri Alma Konut kredilerinde talep edilen dosya masrafları kanuna göre ‘haksız şart.’ 4 bin liraya kadar çıkan bu paraları geri alabilirsiniz.

Bankaların tüketicilerden aldıkları komisyon ve masraflar, gerek mahkemeler gerekse hakem heyetlerince hukuksuz bulunarak geri ödeniyor.

Bunların içinde konut kredisi kullanırken alınan dosya masrafları da var. Bankaların 2 bin lira ila 4 bin lira arasında aldıkları bu masraflar, 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’na göre haksız şart sayılıyor.

Sözleşmelerin tek taraflı ve tüketiciyle müzakere edilmeden hazırlanması, bu masrafların geri ödenmesini gerektiriyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, sözleşmelerde bu masrafların açıkça belirtilmediğini, bu yüzden de tüketicilerin geri alabildiğini söyledi. Çetin, “Bankalar kredi verirken faiz oranlarını ve taksitleri söylüyor ancak, dosya masrafı ve yeniden yapılandırmayı belirtmiyor. Bu yüzden de mahkemeler ve hakem heyetlerinde kararlar büyük çoğunlukla tüketicinin lehine çıkıyor. Tüketici sözleşmenin içine müdahale edemediği için haksız şart oluyor” dedi.

YAPILANDIRMA İSTEĞİ

Dosya masrafının yeniden yapılandırılan konut kredilerinde ikinci kez istenmesinin de doğru olmadığını kaydeden Çetin, söyle konuştu: “Bu konuda çok sayıda mahkeme kararı ve Yargıtay içtihadı da var. Tüketicilerden ikinci bir dosya masrafı istenmesi doğru değil. Yeniden yapılandırma diye istenen paralar geri alınabilir.”

NASIL BAŞVURULACAK?

Bankadan paranızı geri almak için; 1.061 TL’ye kadar olan alacaklarda kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetlerine, üzeri için tüketici mahkemelerine gitmeniz gerekiyor.
Yazacağınız dilekçeye mutlaka ödeme dekontlarınızı ve kesinti belgelerini de ekleyin.
Tüketici mahkemeleri 1-3 ay arasında karara varıyor.
İki tarafa da 15 gün içinde itiraz hakkı doğuyor. kredi dosya masraflarının geri ödenmesi, dosya masrafını geri alma, kredi masraflarının geri ödenmesi, Dosya masrafı nasıl geri alınır
dosya masrafı, dosya masraflarının geri ödenmesi

alıntı

[h=1]Bankalar bunu da yaptı[/h]
Zonguldak'ta bir emekli, çektiği krediler için kesilen dosya masraflarını geri almak için gittiği bankadan evrak isteyince, yeniden bir dosya masrafı adı altında para istendiğini ileri sürdü.
Zonguldak'ta oturan emekli orman işçisi Murat Gebedek, 2009-2011 yılları arasında bir devlet bankasından 4 seferde, 32 bin TL kredi çekti. Halen kredi borcu ödeyen Gebedek, Yargıtay'ın aldığı dosya masrafı adı altında ödenen paraların geri iadesi ile ilgili bir haberi televizyonda izledi.

Son 10 yılda kullanılan kredilerin dosya masraflarının geri alınabileceği haberi üzerine krediyi çektiği bankaya giden Gebedek, banka yetkilileri tarafından yönlendirildiği Zonguldak Valiliği Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyetin kredi miktarı, yapılan kesintiler ve dosya masraflarının belgelendirmesini istemesi üzerine tekrar kredi çektiği bankaya giden Gebedek, büyük bir şaşkınlık yaşadı. Gerekli evrakların temini için ise yine dosya masrafı adı altında 30 TL ödemesi istenen Gebedek, bu kez üyesi olduğu Tüm Emekli, İşçi, Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi ile Zonguldak Tüketici Hakları Derneği'ne müracaat ederek yardım istedi.

İzlediği bir haber üzerine bankaya gittiğini anlatan Gebedek, şöyle konuştu: "banka, beni hakem heyetine yönlendirdi. Buradan da evrak istediler, bu evrakları almak için bankadan dosya masrafı adı altında 30 TL istediler. Param olmadığı için o belgeleri alamadım. Şimdi ne yapacağım bilmiyorum. Herhalde param olunca o belgeleri alıp mücadelemi sürdürürüm.' Tüm girişimlerine rağmen evraklarını alamayan Gebedek, şimdi ise evraklarını alabilmesi için gereken dosya masraflarını karşılayacak miktarı bulmaya çalışıyor.

Konuyu takip ettiklerini belirten Tüm İşçi, Emekli, Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Murat Gebedek gibi bir çok mağdurun dernek yönetiminden yardım istediğini ifade etti. Dosya masraflarının iade edilmesini öngören Yargıtay kararı hakkında tüm üyeleri bilgilendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Topaloğlu, şöyle konuştu: 'Günlerdir, Yargıtay'ın almış olduğu tüketici hakları ile ilgili karar doğrultusunda emekli arkadaşlarımıza, kredi olan tüm arkadaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Gelen arkadaşlarımıza, makul ve mantıklı cevap vermeye çalışıyoruz. Biz ne kadar iyi niyetli hareket edersek edelim, tüketici kredisi alan arkadaşlarımızı, banka müdürlüklerine gönderdiğimizde, banka müdürlükleri tarafından arkadaşlarımıza yeterli cevap vermemektedir. Yeterli belge ve bilgileri vermemektedirler. Onların verdiği bilgilerle arkadaşlarımız, Tüketici Hakları Komisyonu hakem heyetine başvurmakta. Hakem heyeti de haklı olarak, 'hangi bankadan, ne kadar kredi alındığı, ne kadar kesinti yapıldığı, ne kadar dosya masrafı alındığı' ile ilgili bankadan belge getirmesini talep etmektedir. Arkadaşlarımız, ilgili bankaya gittiğinde dosya masrafı olarak 30 TL talep ediliyor. Arkadaşlarımız, Yargıtay'ın almış olduğu karar doğrultusunda, masraflarını geri almak için müracaat ediyor. Banka da, yeniden dosya parası adı altında 30 TL para talep ediyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Topaloğlu ile istişare içerisindeyiz. Arkadaşlarımızın hakkını alabilmek için yasal yollardan tüm gücümüzle mücadele edeceğiz'

Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu da, bankaların dosya masrafı adı altında aldığı para nedeniyle bir çok kişinin mağdur olduğuna dikkat çekti. Özellikle emeklilerin başlattığı hak mücadelesinin çok önemli olduğunu ifade eten Topaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Özellikle kışın gelmesiyle kömür alacak, çocuklarını üniversiteye gönderecek emeklilerimiz haksız olarak yapılan kesintileri haklı olarak talep etmektedirler. Başta kamu bankaları olmak üzere bazı bankalar, tüketiciye kesilen dosya masraflarının aslında kesildiği zamanda vermesi gereken bedelleri vermemekte. Hatta, 'bundan bir şey çıkmaz, sizi yanlış yollara saptırıyorlar' gibi aslı olmayan söylem kullanarak, vatandaşların mücadele şevkini kırmaya çalışmaktadırlar. Biz, bankalarımızın şube yöneticilerine ve müdürlerine sesleniyoruz. Verdiğiniz kredinin tüm bilgi ve belgelerini, tüketicilere mutlaka veriniz. Bu tüketicilerin en demokratik hakkıdır. Kendisinden kesilen bilgi ve belgeyi vermek yerine dilekçe almamakta, bir sürü bir neden öne sürülmektedir. Bir kamu bankası belge veririz ama 30 TL alırız gibi bir mantık yürütmektedir. Bu doğru bir yaklaşım değil.'

Sarıoğlu ve Topaloğlu, dosya paralarını geri ödememek için gerekli belgeleri müşterisine vermeyen bankaların şube müdür, yönetici ve yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunacaklarını söyleyerek, bankaları uyardı.

sabah

[h=1]Bankalar bunu da yaptı[/h]
Zonguldak'ta bir emekli, çektiği krediler için kesilen dosya masraflarını geri almak için gittiği bankadan evrak isteyince, yeniden bir dosya masrafı adı altında para istendiğini ileri sürdü.
Zonguldak'ta oturan emekli orman işçisi Murat Gebedek, 2009-2011 yılları arasında bir devlet bankasından 4 seferde, 32 bin TL kredi çekti. Halen kredi borcu ödeyen Gebedek, Yargıtay'ın aldığı dosya masrafı adı altında ödenen paraların geri iadesi ile ilgili bir haberi televizyonda izledi.

Son 10 yılda kullanılan kredilerin dosya masraflarının geri alınabileceği haberi üzerine krediyi çektiği bankaya giden Gebedek, banka yetkilileri tarafından yönlendirildiği Zonguldak Valiliği Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyetin kredi miktarı, yapılan kesintiler ve dosya masraflarının belgelendirmesini istemesi üzerine tekrar kredi çektiği bankaya giden Gebedek, büyük bir şaşkınlık yaşadı. Gerekli evrakların temini için ise yine dosya masrafı adı altında 30 TL ödemesi istenen Gebedek, bu kez üyesi olduğu Tüm Emekli, İşçi, Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi ile Zonguldak Tüketici Hakları Derneği'ne müracaat ederek yardım istedi.

İzlediği bir haber üzerine bankaya gittiğini anlatan Gebedek, şöyle konuştu: "banka, beni hakem heyetine yönlendirdi. Buradan da evrak istediler, bu evrakları almak için bankadan dosya masrafı adı altında 30 TL istediler. Param olmadığı için o belgeleri alamadım. Şimdi ne yapacağım bilmiyorum. Herhalde param olunca o belgeleri alıp mücadelemi sürdürürüm.' Tüm girişimlerine rağmen evraklarını alamayan Gebedek, şimdi ise evraklarını alabilmesi için gereken dosya masraflarını karşılayacak miktarı bulmaya çalışıyor.

Konuyu takip ettiklerini belirten Tüm İşçi, Emekli, Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Murat Gebedek gibi bir çok mağdurun dernek yönetiminden yardım istediğini ifade etti. Dosya masraflarının iade edilmesini öngören Yargıtay kararı hakkında tüm üyeleri bilgilendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Topaloğlu, şöyle konuştu: 'Günlerdir, Yargıtay'ın almış olduğu tüketici hakları ile ilgili karar doğrultusunda emekli arkadaşlarımıza, kredi olan tüm arkadaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Gelen arkadaşlarımıza, makul ve mantıklı cevap vermeye çalışıyoruz. Biz ne kadar iyi niyetli hareket edersek edelim, tüketici kredisi alan arkadaşlarımızı, banka müdürlüklerine gönderdiğimizde, banka müdürlükleri tarafından arkadaşlarımıza yeterli cevap vermemektedir. Yeterli belge ve bilgileri vermemektedirler. Onların verdiği bilgilerle arkadaşlarımız, Tüketici Hakları Komisyonu hakem heyetine başvurmakta. Hakem heyeti de haklı olarak, 'hangi bankadan, ne kadar kredi alındığı, ne kadar kesinti yapıldığı, ne kadar dosya masrafı alındığı' ile ilgili bankadan belge getirmesini talep etmektedir. Arkadaşlarımız, ilgili bankaya gittiğinde dosya masrafı olarak 30 TL talep ediliyor. Arkadaşlarımız, Yargıtay'ın almış olduğu karar doğrultusunda, masraflarını geri almak için müracaat ediyor. Banka da, yeniden dosya parası adı altında 30 TL para talep ediyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Topaloğlu ile istişare içerisindeyiz. Arkadaşlarımızın hakkını alabilmek için yasal yollardan tüm gücümüzle mücadele edeceğiz'

Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu da, bankaların dosya masrafı adı altında aldığı para nedeniyle bir çok kişinin mağdur olduğuna dikkat çekti. Özellikle emeklilerin başlattığı hak mücadelesinin çok önemli olduğunu ifade eten Topaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Özellikle kışın gelmesiyle kömür alacak, çocuklarını üniversiteye gönderecek emeklilerimiz haksız olarak yapılan kesintileri haklı olarak talep etmektedirler. Başta kamu bankaları olmak üzere bazı bankalar, tüketiciye kesilen dosya masraflarının aslında kesildiği zamanda vermesi gereken bedelleri vermemekte. Hatta, 'bundan bir şey çıkmaz, sizi yanlış yollara saptırıyorlar' gibi aslı olmayan söylem kullanarak, vatandaşların mücadele şevkini kırmaya çalışmaktadırlar. Biz, bankalarımızın şube yöneticilerine ve müdürlerine sesleniyoruz. Verdiğiniz kredinin tüm bilgi ve belgelerini, tüketicilere mutlaka veriniz. Bu tüketicilerin en demokratik hakkıdır. Kendisinden kesilen bilgi ve belgeyi vermek yerine dilekçe almamakta, bir sürü bir neden öne sürülmektedir. Bir kamu bankası belge veririz ama 30 TL alırız gibi bir mantık yürütmektedir. Bu doğru bir yaklaşım değil.'

Sarıoğlu ve Topaloğlu, dosya paralarını geri ödememek için gerekli belgeleri müşterisine vermeyen bankaların şube müdür, yönetici ve yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunacaklarını söyleyerek, bankaları uyardı.

sabah

Bankalar bunu da yaptı

sabah

Sağolasın canım da bunları ben de biliyorum .

İtiraz eden ve sonuç alan birilerinin yol göstermesi, daha doğru olur diye düşündüm .

dava açıp alan var arkadaşım ama henüz fazla kesim almamıştır

[h=2][/h][h=2]Dosya masrafını geri aldı![/h]Öğretmen Şamil Özkan, dosya masrafı adı altında bankanın aldığı parayı geri aldı.Özkan, çekilen krediye istinaden komisyon ve masraf adı altında toplam 400 lira kesildiğini öğrenince durumu Selçuklu Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı’na bildirdi.

Yapılan incelemelerin ardından Heyet, ”Komisyon ve dosya masrafı adı altında alınan ücretlerin karşılığının bulunmadığı, bu miktarın bankanın kredi verilirken yaptığı mutat işlemlere yönelik olduğu anlaşıldığından, sözleşmede yer alsa da miktarlar açıkça sözleşmede yazılmadığından dolayı haksız şart söz konusu olup, bu ad altında alınan toplam 400 liranın tüketiciye iade edilmesi” şeklinde karar verdi.

Haklılığını ispatlamaya çalıştı

Şamil Özkan, çektiği krediden komisyon ve masraf adı altında 400 lira kesildiğini belirtti. Özkan, parayı ödemek zorunda kaldığında banka yetkililerine, ”Bu nasıl pahalı bir dosyaymış ki, 400 lira yapıyor” diye tepki gösterdiğini anlattı.

Mart ayında Selçuklu Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı’na şikayetini ilettiğini kaydeden Özkan, kesilen paranın geri iade edileceğini öğrendiğinde çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Kararın kesinleştiğini vurgulayan Özkan, ”Haksız yere benden ve birçok tüketiciden dosya masrafı alındı. Açıkçası ben verdiğim paranın peşinde de değildim. Kararı maddi değil, hukuki açıdan bir zafer olarak görüyorum” diye konuştu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise bankalar tarafından yapılan bu tür kesintilere tüketicilerin dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Dinç, tüketicilerin hukuki açıdan haklarını aramaları gerektiğine de dikkati çekti.

yukarıdaki ögretmen almış

alıntı

Sağol arkadaşım :16:

Yalnız merak ettiğim birşey daha var .Kredi ödemelerim bitmedi henüz :( Bittikten sonra mı dosya masrafını geri alabiliyoruz ki ?

orasını bilemiyorum ama bitmeden başvuru yapılır bana göre tabi bankalar biraz zorluk çıkartacaktır orası kesin

Merhaba
Geçen sene bende konut kredimi yapılandırmak için bankama başvurdum ve yapılandırdım. Benden yapılandırma cezası ve yapılandırma dosya masrafı adı altında paralar aldılar. Bende bunların iadesi için ,hakem heyetine başvurdum ve aide kararı aldım banka itiraz etti karara ve mahkemede dava açtı, geçen hafta dava lehime sonuçlandı avukatım parayı yatırmazlarsa icra ile bankadan parayı alacağımızı söyledi. Eğer kendi bankanız kredinizi yapılandırmayı kabul ediyorsa yapılandırma cezası kesemezmiş, ödeseniz bile geriye dönük on seneyi alabiliyormuşuz. Son bir senede bu konu ile ilgili epey bilgi sahibi oldum isteyen olursa da yardımcı olabilirim.

Canim hic bir banka vermiyor gerii bunu belirteyim once bankaya dilekce verceksin sana olumsuz cevap gelince kaymakamliga gidiceksin

şu anda sadece hakkınızı tüketici mahkemeleri ile arayabiliyorsunuz, bunun dışında resmi bir yasa bulunmuyor.
bankalar bu paraları ödemeyi red ediyorlar ve karşı mahkeme açıyorlar, biz şu anda yasa çıkmasını bekliyoruz.

şu anda sadece hakkınızı tüketici mahkemeleri ile arayabiliyorsunuz, bunun dışında resmi bir yasa bulunmuyor.
bankalar bu paraları ödemeyi red ediyorlar ve karşı mahkeme açıyorlar, biz şu anda yasa çıkmasını bekliyoruz.

O zaman beklemede kalmak mı en mantıklısı .

Sen genede git olumsuz cvp gelincr tuketici mahkemesine basvur alanlar oldu tuketici mahkemesi onaylarsa vermek zorundalar

Babam bir dilekçe ve banka dökümleriyle gitti tüketici mahkemesine 2 ay falan oldu başvuralı. Pazartesi günü bankalardan aradılar, iadesine karar vermişler :)

Ben yoğunluktan gidemedim bir türlü yılbaşından sonra ilgilenmeyi planlıyorum.

Edit; iadesini aldığı krediler tüketici kredisiydi bu arada konut değil.

Son düzenleme:
2011 aralık ayında ben de taşıt kredisine başvurmuştum 500 lira dosya masrafı adı altında para ödedim ama bu ay kredimi bitirdim ben de tüketici hakem heyetine başvuruda bulunsam alabilir miyim?

Back
X