• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Düğünler Ticari mi?

sel

🦁🧚‍♀️
Kayıtlı Üye
31 Ocak 2008
9.980
1.381
698
bu gün çalıştığım yerde düğün var. dün akşamda vardı. sık sık da olur zaten.
gittiğim bir çok düğünde de karşılaşmışımdır zaten...

düğünün girişine bir masa, üstüne güzel bir örtü, kolonya, şeker, kimi zaman sigara vb. şeyler bulunur. birde kutu :uhm:

gelen misafirlerden zorla bağış toplanır gibi, gelenlerde ona kendilerini mecbur hisseder gibi içine bir zarf bırakırlar.
bana zaman zaman tuhaf gelmişti bu gün olduğu gibi.
biz o mutlu günümü paylaşırız sevdiklerimizle, hediye etmek isteyen ister, takı takmak isteyen taakar.

fakat bu mecburi görev gibi görülen elinde zarfla gelenlerin yaklaştığı masadan hiç hoşlanmıyorum. sanki düğünü sadece maddi menfaatler için yapılıyormuş gibi gösteriyor ya da ben çok ayrıntıya iniyorum.

sizin bu konudaki düşüncelerinizi merak ettim

a.s.

işte bende bu sebepten ötürü düğünlerden hiç hoşlanmıyorum
her insan seni sevdiği saydığı için gelmiyoki düğününe
çoğu insan sen bizim düğünümüzde şunu takmıştın bende gelip sana takmak zorundayım mantığıyla yaklaşıyo

düğünün girişine bir masa, üstüne güzel bir örtü, kolonya, şeker, kimi zaman sigara vb. şeyler bulunur. birde kutu :uhm:

gelen misafirlerden zorla bağış toplanır gibi, gelenlerde ona kendilerini mecbur hisseder gibi içine bir zarf bırakırlar.
biz o mutlu günümü paylaşırız sevdiklerimizle, hediye etmek isteyen ister, takı takmak isteyen taakar.

fakat bu mecburi görev gibi görülen elinde zarfla gelenlerin yaklaştığı masadan hiç hoşlanmıyorum. sanki düğünü sadece maddi menfaatler için yapılıyormuş gibi gösteriyor ya da ben çok ayrıntıya iniyorum.

a.s.

sen çok doğru söylüyorsun canım...
burdada düğündeki yaşpasta nın üstünü paralarla donatırlar,pasta hiç gözükmez para gözükür....
ben senin düğününe geldim şunu taktım sende benimine gelip aynısını takacaksın mantığı var...fisfisfis

O nasl b adet ben hiç görmedm

kesinlikle ticari cnm ya düğün derler düğünün amacını sevdiklerinle bu mutlu günü paylaşmak adet olarakta hediye vermek bi nikah ardından en yakınlarınla ufak bi yemek hepsi bu amaç sevdiklerinle bekar olarak son günün tadını çıkarma değilmi???

a.s.

sen çok doğru söylüyorsun canım...
burdada düğündeki yaşpasta nın üstünü paralarla donatırlar,pasta hiç gözükmez para gözükür....
ben senin düğününe geldim şunu taktım sende benimine gelip aynısını takacaksın mantığı var...fisfisfis

Aaaaaa her iki adeti de ilk defa duydum inanın ki...:1shok:
Demek ki her yere göre değişiyor bu işler..
Konuya gelince elbette düğünler ticari değil,ama hani Allahım evlenene de ev kurana da yardımcı olur derler ya,eş dost takı,para takar.. Bir çok çift evlilik hazırlık hazırlıkları sırasındaki borçlandıklarını bu takılanlarla ödüyor di mi?:delphin:

a.s.

Sakarya'da böyle canımkaydirigubbakcemile3
Benimde akrabalarım var bir tarafımız sakaryalı. Banada tuhaf gelirdi. Ama alıştım.:teytey:

kutu falan deilde takı takma töreni oluo elbette.Allah nasip ederse yaz aylarında benimde düğünüm olcak fakt ben bunu maddi çıkarımı düşünerek istemiorum .isteğim ailemn ve sevdiğimn ailesini birarada görmk eğlenmk oynamak vs.yemek vermk istesen durumu pek iii olmayanlar için çk zorlayıcı olacaktır.fakat düğünler daha mütevazi gelio bana nedense.bütün hısım akrabalar birbirini görüp kaynaşıo.zaten insanlarımz telefon icat edildiğinden itibaren sadece onunla yetinio,ziyaret gibi geleneksel adetler unutluo.düğünlerde böle biraraya gelmede öncü oluo die düşünüorum Şeniz

bizim buralarda gelin ve damadın üzerine kurdela takılır takılarda ona iğnelenir. isteyen glin ve damadın önüne sepette konulabilir.

ama ilk takıyı ailler takar gerisi gelirse gelir.

bizim buralarda gelin ve damadın üzerine kurdela takılır takılarda ona iğnelenir. isteyen glin ve damadın önüne sepette konulabilir.

ama ilk takıyı ailler takar gerisi gelirse gelir.

aynen bizdede böyledir.
zarf olayını ilk defa duyuyorum
.

zorla olması kötü tabi ki ama o paraların gelinle damatın çok işine yarayacağından eminim

Bizde öyle para atılmak için bir kutu filan olmazzz
sadece takı takma merasimi olur oda herkesin ki gibi ne takcaksa kalkar herkes sırayla takar önce aileden baslanılır
ama sunun için yapılıyol olabilir evlenen ciftte yardım olsun
pasta üstüne para takmak burdada var adet diyolar cagrıyolar herkesi her kata para dösetiyolarrr zorlaa nerdeyse
ne bilim demekki heryerin adeti farklıı ilk defa duydum bunuda

inanın böyle bir olayı ilk defa duydum ve
çok ayıpladım...
tabiki düğünler ( genelleme yapmadan söylüyorum)
ticari amaç düşünülmeden yapılır...oradaki amaç,
yeni evlilerin ya da sünnet edilen çocuğun mutluluğunu sevdikleriyle paylaşmak,
bir anı olarak resimlemek ya da etiketlemektir...
hediye olayına gelince,akrabaların haricinde yapılan hediyeler,
hoş bir jesttir yada iadeyi ziyerettir diyebilirm...
ama özellikle hediyeler için masa ayrılıyorsa,benim yapacağım varsa da yapmam...
emrivakiler hoş karşılanmaz bu durumlarda...
sevgiler...

Bizde sandık olayı yok ama gelinle, damada kurdela takılır kim ne takacaksa takı merasimi yapılır.

Bana göre düğün kız tarafı için heyecandır düğünden gelecek parayı pek fazla düşüneceklerini sanmam sonuçta insanın hayatında 1 kere hayal edebileceği bir şeyi kimse parasal açıdan düşünmek istemez ama genelde erkekler için hatunu alana kadar ettiği masrafları çıkaracağı bir çıkar kapısı gibi gözüküyor. En azından düğünden öncesinde düğünde ne kadar toplanacağına dair hesap kitap işi yapan beyleri çok gördüm. İşi kalem kağıda döküp ekonomistlere taş çıkarıyorlar valla.

ben boyle bır adetı hıç duymadım ve yasamadımda...
ama dugunlerden hış hoşlanmam...kımseyı memnun edemezsın...
ancak gereksız cebınden para gıder...
ve bır surude dedıkodu...en guzelı nıkah...

Aaaaaa her iki adeti de ilk defa duydum inanın ki...:1shok:
Demek ki her yere göre değişiyor bu işler..
Konuya gelince elbette düğünler ticari değil,ama hani Allahım evlenene de ev kurana da yardımcı olur derler ya,eş dost takı,para takar.. Bir çok çift evlilik hazırlık hazırlıkları sırasındaki borçlandıklarını bu takılanlarla ödüyor di mi?:delphin:

laliş cim belki şaşırıyorsun ama burda kaç düğüne gittiysem pasta palalarlan donatıldı benim düğünümdede öyle oldu...

tabi palalarıda düğün salonu sahipleri alıyorlar....
ha bide düğünde az para takanlar parayıda bi zafın içine koyup öyle veriyorlar...:delphin:

takı takma işi her yerde bir şekilde yapılıyor
ama bu iş harbi harbi ticarete dönmeye başladı acayip geriliyorum o yüzden, düğüne eğlenmeye değilde ilerisi için yatırım görüyor çevremdekilerin bir çoğu :S

size yaşadığım, duyduğum, gördüğüm şeylerin hangi birini anlatayım ki :S

millet artık ilerde çocuğumun düğünü olur ya da sünneti vs için demiyorda takayım bana gelicek mantığı içinde. Bir yerde görmüştüm mesela gelini aldık geldik, gelinle damat arabadan hiç inmeden arabanın üstüne havlu açtılar, kayınbaba başında takıları aldı havluyu topladı gitti sonunda :S aa dedim burası da bi ilginçmiş gelini hiç indirmediler dedim, dediler ki takıyı kayınbaba aldı, ben aynen böyle :1shok: aaa oda nesi takı gelinin olmaz mı dedim niye olacak ki, o takıları şimdiye kadar onlar mı taktı sanki, adamın gittiği yerden geri geliyor onlar, ben dumurlarda sustum artık ne diyim :S

komşumuzun bir tanesinin kızı evlendi, işte gönlünden kopan getiren getirmeyen takılar takılmış, kızın annesi kim ne taktı hepsini not etmiş, sonra kızı annesinin evine gidince el öpmeye, ne dese beğenirsiniz, kızım şunlar şunlar fazladan geldi onları ver bana ben yeri gelince takarım , ben yine böyle :1shok: gelinden isteyememde sen ver demiş ki bu bahsettiğim komşumuzun durumları son derece iyi

son birşey daha, yine bir komşumuz sünnet yaptı bu yaz, önceden planları yapıyorlar tabi şuna şu kadar taktık filan diye, karı koca konuşuyorlar ya şundan gelmezse filan diye, adam diyorki getirmezlerse telefon açar isterim :1shok: neyse sünnet oldu bitti, tabi umduklarının bi çoğu gelmedi, sonra bir sürü lafını ettiler filancaya ben 2 altın takmıştım o bana 1 tane getirdi, filancaya takmıştım o hiç getirmedi bile diye :1shok:

sırf bunları gördükçe midem bulanır oldu, bu nasıl nizamdır bu nasıl mantıktır bilmiyorum :1no2:

kapıya zarfla gelenleri vs ben de yeni duydum.
ama takı takmak isteyen takar,ya da gelinin küçük bi kesesi olur,
ona koyarlar vs..
ama genelde biz falancaya şunu taktık,o da bize şunu takcak muhabbetini bilirim..
tabi insanların düğüne sırf bu amaçla,
altta kalmamak için gitmesi hoş değil ama
yeni evlenenlere de karınca kararınca destek olmak güzel..

ben düğünlerin ticari amacı olduğunu düşünmüyorum.düğün mutlaka yapılmalı.o güzel günün sevdiklerinle yaşamanın ne sakıncası var.bence sevdiklerinin getirdiği altın veya parada bir hediyedir.bizdede kapıda hediye verilmez.gelin ve damada kurdela takılır altında oraya iğnelenir.
ayrıca düğünde ve ölüde tüm akrabalarda biraraya gelir.hediye olarak getirilen altın ve parada evlenen çifte maddi olarak destek olmaktır.o yüzden mutlaka düğün yapın.sevdiklerinizle o güzel günü kutlayın derim.ben düğün yaptım ve hiç pişman olmadım.iyiki düğünüm olmuş.çok güzel ve mutlu birgün geçirmiştik sevdiklerimizle.

eskiden olsa evet derim ama şimdi tersini savunurum,kimsede ne düğün yapacak kadar para nede atacak kadar para yok bence,aşiret düğünleri bile eskisi gibi olmuyor ,kimseninde bir beklentisi yok mesala biz mayısta abimin düğünü olacak düğün salonu ,kuaför,gelin arabası süsü,takı vs...bir sürü şey kardan çok zarar,eskisi gibi düğünde olmuyor bir nikahla işi bitirende var,ama sizin çevre için birşey diyemem:)

Back
X