Yöresel Tarif Elazig Mutfagi

Yöresel Yemekler

gerbera

Derinle Hayat
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
88
4
286
39
HESÜDE

7 kaşık nişasta
1 litre su
yarım paket margarin
yarım paket tereyağı
yeteri kadar toz şeker
1 paket fıstık
bir miktar rendelenmiş çikolata

Nişastayı , bir litre suda bir su bardağı şekerle birlikte karıştırarak eritin. Margarini bir tavada eritin. Daha önceden hazırlanan nişastayı , yağın içerisine döküp kısık ateşte katı hamur kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.Tabaklara koyup yağa batırılan kaşıkla düzeltin. Üzerine dövülmüş fıstık ve rendelenmiş çikolata serpin.

HALBUR HURMASI

yeteri kadar un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat ve tuz
1 çay bardağı yoğurt
½ çay bardağı süt ve zeytinyağı
2 çorba kaşığı şeker

Şurp için:

1 su bardağı şeker
1 su bardağı su

Malzemelerin hepsini karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın;bol ve kızgın yağda kızartıp; önceden hazırlanan şurubun içine atın.

KURUT ÇORBASI

3 adet büyük kurut
3 kase erişte
nane
yağ
tuz

Kurutu ılık suda ezerek ayrana dönüştürün. Erişteleri makarna gibi haşladıktan sonra süzerek geniş bir kaba alın. Hazırlanan ayranı ateşte devamlı karıştırarak erişteyi üzerine ilave edin. Ayrı bir kapta yağla naneyi kavurup üzerine dökün

Harput Köftesi

Malzemeler

İç Malzemesi İçin;
250 gr. küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
125 gr. margarin
2 baş kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
1 tutam reyhan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı

Önce köftenin içini hazırlayalım. Bir tencerede kuşbaşı eti suda hafifçe, 15 dakika kadar haşladıktan sonra bir tavaya alalım. Yağı ilave ederek etleri iyice kızartalım. İnce ince doğranmış soğanları ekleyip, sarartalım. Salçayı ve baharatları ilave ederek karıştıralım. Sonra ceviz ile maydanozu ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım.
Köftenin dış malzemesi için; kıyma, bulgur, salça ve tuzu derin bir kaseye alalım, 1 çay bardağı ılık suyu ilave edip, çiğköfte gibi yoğuralım. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayalım. Sonra da parmak yardımıyla içlerine çukurluklar açalım. Bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzemeyi içine koyalım ve tekrar köftenin ağzını kapatalım. Köftenin ağzını düzgün olarak kapatma işlemi yemeğimiz için çok önemlidir.
Sos için; bir tavada veya sahanda yağı eritelim. Sonra salçayı ilave edip, biraz karıştıralım. 1 litre suyu ilave edip, bir taşım kaynatalım. Kaynayan suyun içine köfteleri ekledikten sonra 10-12 dakika kadar pişirelim. Sonra köfteleri süzdürerek çıkarıp servis tabağına alalım. İsterseniz suyuyla da servis yapabilirsiniz.
Arzu ederseniz, süslemek için yanına bir kase yoğurt ve domates dilimlerini dizerek süsleyebilirsiniz. Yoğurdu köftenin üzerine sürmeyiniz, servis tabağının bir köşesine alınız.

Kurut:

Çökeleğin kurutulmuşudur. Yeterince ayran bir tencereye bırakılır. Zaman içerisinde ayranın üzerinde oluşan su devamlı surette alınır. Dibe çöken yağ ve yoğurt tortuları tam bir macun katılığına ulaşınca ele alınarak bir patates büyüklüğünde iyice sıkıldıktan sonra temiz bir bez veya tahta üzerine dizilerek güneşte kurumaya terk edilir. Kış mevsiminde sert zeminli bir üsküre (kase) de sıcak su içerisinde bu kurutlar ezilir ve ayran olarak kullanılır. Ayrıca bu kuruttan çorba da yapılır. Özellikle ava meraklı aileler kuruttan bol bol yaparlar. Eskiden bir çok evde kurut ezme taşı vardı ve kurut bu taşlarda ezilirdi. Bunun ağaçtan yapılmış olanına tepir adı verilirdi.

ellerine sağlık gerbera.bende özledim valla bizim oraların yemeğini

Harput Köftesi

Malzemeler

İç Malzemesi İçin;
250 gr. küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
125 gr. margarin
2 baş kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
1 tutam reyhan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı

Önce köftenin içini hazırlayalım. Bir tencerede kuşbaşı eti suda hafifçe, 15 dakika kadar haşladıktan sonra bir tavaya alalım. Yağı ilave ederek etleri iyice kızartalım. İnce ince doğranmış soğanları ekleyip, sarartalım. Salçayı ve baharatları ilave ederek karıştıralım. Sonra ceviz ile maydanozu ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım.
Köftenin dış malzemesi için; kıyma, bulgur, salça ve tuzu derin bir kaseye alalım, 1 çay bardağı ılık suyu ilave edip, çiğköfte gibi yoğuralım. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayalım. Sonra da parmak yardımıyla içlerine çukurluklar açalım. Bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzemeyi içine koyalım ve tekrar köftenin ağzını kapatalım. Köftenin ağzını düzgün olarak kapatma işlemi yemeğimiz için çok önemlidir.
Sos için; bir tavada veya sahanda yağı eritelim. Sonra salçayı ilave edip, biraz karıştıralım. 1 litre suyu ilave edip, bir taşım kaynatalım. Kaynayan suyun içine köfteleri ekledikten sonra 10-12 dakika kadar pişirelim. Sonra köfteleri süzdürerek çıkarıp servis tabağına alalım. İsterseniz suyuyla da servis yapabilirsiniz.
Arzu ederseniz, süslemek için yanına bir kase yoğurt ve domates dilimlerini dizerek süsleyebilirsiniz. Yoğurdu köftenin üzerine sürmeyiniz, servis tabağının bir köşesine alınız.

gerbera canım bu harput köftesi değil. içli köfte tarzı birşey adını yanlış yazmış olmayasın

bende elazığlıyım bu harput köftesi değil içli köfte ben ananemden öğrendim yapılışını şöyle:
ince bulgur,yağsız kıyma,rende soğan,salça,baharat,tuz,yoğurulur.küçük köfteler yapılır.salçalı suda pişirilir üstüne bide reyhan attımı tadından yenmez.isterseniz pişirirken su yerine et suyuda koyabilirsiniz.böyle benim bildiğim harput köftesi

Canim gagoslar tesekkür ederim tarifleriniz icin. Bende Elazigliyim ve Elazig`la alakali herseyi cok seviyorum.
sevgiler...

bugün annemi aradım harput köfte yapıyomuş.ne koyuyosun içine dedim soğan rendesi,ince bulgur(düğür),yağsız kıyma,azbişey salça,yumurta,1-2 kaşık nişasta,ince kıyılmış maydonoz,tuz ,baharat koyup yoğuruyomuş.küçük yuvarlak top halinde yuvarlayıp üstüne hafif bastırıp şekil veriyomuş sonrada salçalı suda köfteler suyun üstünde yüzene kadar pişiriyomuş ilgilenenlere duyrulur cokacimcoook

evet bu köfteye gıldirik köftesi de derler Elazığda :)

annem Elazığlıdır güzel yapar ben de güzel yaparım :)

--------------------------------------------------------------------------------
HARPUT KÖFTESİ (Elazığ)
Tarih: 20.Nis.2006
41 defa bakıldı

--------------------------------------------------------------------------------

HARPUT KÖFTESİ (ELAZIĞ)

MALZEMELER
1 paket köftelik bulgur
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 baş soğan
maydanoz
reyhan
salça
tuz

HAZIRLANIŞI
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağ ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.

işte meraklısına harput koftesı tarıfınaniknanik

ayy kızlar eşim elazığlı özledim oraları valla eltim ve kayınvalidem içli köfteyi harput köftesini süper yaparlar.
kaynımında çiğ köftesini özledim allahtan yazın orda olcam ohh bol bol yerimzemuszemus

bende sıze bır elagzı yemegı tarıfı verım tadından yenmez kızlar adı sırındır

yuvarlak bır tepsıye ıslatıp rulo yaptıgınız yufka ekmeklerı 4 cm boyunda kesıp yuvarlak sekılde tup tepsıye dosuyorsunuz ustune sarmısaklı yogur dokuyoruz ayran kıvamından bıra kalın olacak sonra tereyagı yakıp ıstege baglı pulbıber dokuyosunuz o 1 saat duruyor kenarda harcı cekıyor nefıs oluyor

bırde elagzıda peynırlı pdeyı sekerlı yaparlardı cocukken cok severdık tuzsuz peynıre seker koyarlar fırında pıde yaptırılar

bırde bıberı meshurdur sarı dolmalık bıber gıbı bıberı vardır onu kızartırlar sonra yemeklık dogranmıs domatese bıraz tereyagı koyup bıberlerıde ekleyıp 10 dk fokordatırlar sogukta yenır cok pratıktır

aaaaa bır arkadasım resımlı tarıfını vermıs lınk burda kesınlıkle deneyın pratık ve super bır lezzet cocuklugumdan kalma bu arada annem elagzılıdır

http://www.kadinlarkulubu.com/hamur-isleri/205524-siron-yore-yemegi-resimli.html

Son düzenleme:
bende elazığlıyım=)
herşeyini seviyorum..
ayy annem harput köftesini yapıyo
sizde yapın harput köftesini pişirdikten sonra köfte ile suyunu ayrı koyuyosunuz..şişmesin diye tabi yeneceği zaman köfteyi suyuna katıyosunuz..birazcık köfte ayırın ayrı bir tabağa birazcık yoğurt.yumurta,un.tuz koyun çırpın..köfteleri içine atın ve yağda kızartıncokacimcoook
nefiss oluyo
kahvaltıda hele süperrr..çok severim

Back
X