Elektrik faturasında yeni dönem! 750 lirayı aşan iki kat ödeyecek

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
58.677
224.132
1.223
53

Elektrikte kademeli tarife düzenlemesiyle birlikte destek limiti aşağı çekiliyor. 750 lirayı geçen faturalar, 2026 itibarıyla iki katı bedelle ödenecek.​

Kademeli destek uygulamasında yeni eşik: 750 lira

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Şubat ayında devreye aldığı kademeli elektrik tarifesi uygulamasında yeni bir adım atılmaya hazırlanıldı. Hâlihazırda yıllık 5 bin kilowattsaat (kWh) tüketim sınırını aşan mesken aboneleri, devletin sağladığı sübvansiyon desteğinden yararlanamıyordu. Ancak bu sınırın 2026 yılı itibarıyla 3 bin kWh’e düşürüleceği öğrenildi.

Böylece, elektrik tüketimi bu seviyenin üzerine çıkan abonelere artık herhangi bir devlet desteği sağlanmayacak. Bu kapsamda, aylık yaklaşık 750 TL’yi aşan elektrik faturalarına uygulanan tarife, iki katı bedelle tahsil edilecek.

Destek kesiliyor, fatura katlanıyor

Düzenleme kapsamında hâlihazırda 5 bin kWh sınırını aşan hanelerin 1.300 TL'yi geçen elektrik faturaları destek dışı bırakıldı. Bu da, bu seviyenin üzerindeki her bir liranın tüketiciye tam bedelolarak yansıması anlamına geliyor. Yeni tarifeyle birlikte bu destek sınırının düşürülmesi, daha geniş bir kesimin faturalarının iki katına çıkmasına neden olacak.

Sektör verileri istendi, hazırlıklar başladı
Gazeteci Olcay Aydilek’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, enerji yönetimi dağıtım şirketlerinden abonelerin yıllık tüketim verilerini talep etti. Paylaşımda, sektördeki genel beklentinin yeni limitin 3 bin kWh’e çekileceği yönünde olduğu belirtildi.

Yeni düzenleme ne getirecek?
Yapılacak değişiklik sonrası, yıllık tüketimi 3 bin kWh’i geçen mesken aboneleri sübvansiyon desteği alamayacak. Bu da 2026 yılında, aylık 800 TL olarak tahmin edilen elektrik faturasınındoğrudan 1.600-1.700 TL’ye çıkacağı anlamına geliyor. Böylece, belirlenen tüketim eşiğinin üzerine çıkan aboneler, elektrik için iki kat fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.

Hâlihazırda uygulanan tarife nasıl işliyor?
Mevcut sistemde, devlet destekli sübvansiyonun sona erdiği sınır 5 bin kWh olarak belirlenmişti. Bu sınırın aşılması hâlinde, tüketici artık destek almıyor ve birim elektrik fiyatı %100 artırılarak faturalandırılıyor. Yeni düzenleme ile bu sınırın daha da aşağı çekilmesi, daha fazla hane halkının bu yük altında kalmasına neden olacak.

Ne zaman yürürlüğe girecek?
Yeni kademeli tarife düzenlemesinin 1 Ocak 2026 itibarıyla uygulanmaya başlanması bekleniyor.

Faturası 750 TL’yi geçmeyen var mı😂 hele kış mevsiminde elektrikli ısıtıcıların ve kombilerin devreye girdiği zamanlar, kademeli tarife değişikliği için kışın göbeğini seçmişler çooooook teşekkür ederiz 🙏

Back