Embriyo Glue (yapıştırıcı) nedir ?

Kazen

Babalar ve Oğulları
Administrator
14 Kasım 2001
21.391
92.142
Embryo glue, embriyo transferi sırasında kullanılan yeni bir kültür ortamıdır. İçerisinde bulunan hyaluronan adlı maddenin etkisiyle, embriyonun rahim içerisinde tutunma şansının arttığı gösterilmiştir. Aslında bu artışta en önemli rolü embriyoların laboratuvar şartlarında büyütülmesi ile ilgili gelişmeler oynamaktadır.

Tüp bebek uygulamalarında üreme hücreleri anne vücudunda değil, laboratuvar şartlarında birleştirilmekte ve embriyolar özel sıvılar içerisinde, aynı anne karnındaki gelişimlerini taklit edecek şekilde büyütülmektedir. Tüp bebek uygulamalarında tedavinin verimliliğini kısıtlayan önemli noktalardan birisi de budur. Laboratuvar şartları hiçbir zaman anne vücudunun sağladığı özellikleri tam olarak taklit edemeyecektir. Ancak, laboratuvar şartlarındaki gelişmeler her geçen gün bu benzerliği arttırmakta, bu durumda direkt olarak tedavi başarısına yansımaktadır.

“Embriyo-yapıştırıcı” özel bir kültür ortamının ticari adıdır. Bu kültür ortamı embriyoların rahim içerisine transferi sırasında, embriyoların kateterde içerisinde barındıkları ve rahim içerisine transfer sırasında embriyoları taşıyan sıvıdır. Bu sıvının özelliği içerisinde bulunan “hyaluronan” adlı maddedir. Bu maddenin embriyo transferi kültür sıvısına eklenmesinin, embriyoların rahim içerisinde tutunma şansını arttırdığı ancak “embriyo glue” kullanımının gebelik şansını arttırdığına dair bir çalışma yoktur. düşünülmektedir.Hyaluronan bu güne kadar tıbbın pek çok diğer branşında önemi kanıtlanan, hücreler arası bağlantılar ve dokuların kendine has farklı özelliklerini belirlemede rol oynayan bir maddedir. Bu maddenin embriyo-endometrium arasındaki ilişkide ne şekilde bir rol oynadığı net olarak bilinmemektedir.

Tedavide en önemli noktalardan birisi iyi kalitede yumurta hücresi gelişimini sağlamaktır. Bu noktada kişiye uygun ilaç protokolünün ve ilaç dozunun doğru seçilmesi, yumurta gelişiminin takibinin doğru ve özenli bir şekilde sürdürülmesi, çatlatma iğnesinin doğru zamanda yapılması, yumurta toplama ve embriyo transferi işlemlerinin en sağlıklı şekil de gerçekleştirilmesi gerekir.

Embriyolar rahim iç duvarına yapıştırılamaz. Embriyo (eğer sağlıklı ise) rahim iç duvarına tutunma işlemini kendisi gerçekleştirir. Tutunma potansiyeline sahip olmayan bir embriyonun herhangi bir işlem veya bir madde aracılığı ile rahim iç duvarına yapıştırılması söz konusu olamaz.
 
Ya cnm biz eşimle ilk tüp bebek denememizde emriyomuz kalitesiz oldugu için gebelik oluşmamıştı yani doktorlar öyle oldugunu düşünüolardı eger böyle bişey varsa ozaman gebelik sansı çok daha yüksek oluyor cnm bende netde bilgi toplarken böyle bişey okudum şimdi birazda sevindim ama bunu türkiyede sanırım sadece amerikan hastanesi yapıomuş sanırım bu ilaç da A.B.D den getiriliomuş bakalım hakkımızda hayırlısı.. Her çıkan yenilik bizim sansımızdır öyle degilmi?
 
Bide bu yapıştırmayı doç. dr. Bülent urman yapıomuş.. azospermi olan bi çift bu sayede ikizlere gebe kalmış sabah gazatesinde okumuştum...
 
X