• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Emeğime mi çörekleniyorlar?

Cileklivanilinn

Guru
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
20.402
Puanlar
348
Merhabalar,
Ben türkiyede çok çalışılmayan azınlık bir grupla ilgili akademik makale çıkarıyorum. Bu grupla veri toplamak zor ve çok emek istiyor. Danışman hocamın makalede ismi olacak.
Fakat veri analiziyle ilgili bir sıkıntı oluştu. Bu sıkıntıyı çözmek için eski okulumdan bir hocayla iletişime geçtik daha doğrusu danışmanım geçti. Normalde ücret karşılığı yapıyor fakat makalede 3.kişi olarak ismi olursa tüm analizde ücretsiz yardımcı olacağını söylüyor.
Açıkçası vaktim çok az bu yardıma ihtiyacım var. Danışman hocama 3. kişi konusunu söylediğimde tabii ki olur başımızın üstünde yeri var senin de işin çözülmüş olur dedi.
Ama onca zamandır verileri tek tek toplayan, literatürü yazan benim. Birinci isim olarak benim ismim olacak ve bu çalışmayı TR' de yapan ilk kişi olacağım. Aslında hocalarım için de büyük avantaj. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz nasıl bir yol izlemeliyim? Amacım emeğimi de koruyarak karşılıklı fayda içinde olabilmek.

Parayla başkasına yaptır
Biraz akademi ve etik bilen biri bir çalışmanın başından sonuna emek vermeden isminin yazılmaması gerektiğini bilir
Ama bizim ülkemizde akademinin hali malum
Tren gibi isim yazılıyor yayınlara

Merhabalar,
Ben türkiyede çok çalışılmayan azınlık bir grupla ilgili akademik makale çıkarıyorum. Bu grupla veri toplamak zor ve çok emek istiyor. Danışman hocamın makalede ismi olacak.
Fakat veri analiziyle ilgili bir sıkıntı oluştu. Bu sıkıntıyı çözmek için eski okulumdan bir hocayla iletişime geçtik daha doğrusu danışmanım geçti. Normalde ücret karşılığı yapıyor fakat makalede 3.kişi olarak ismi olursa tüm analizde ücretsiz yardımcı olacağını söylüyor.
Açıkçası vaktim çok az bu yardıma ihtiyacım var. Danışman hocama 3. kişi konusunu söylediğimde tabii ki olur başımızın üstünde yeri var senin de işin çözülmüş olur dedi.
Ama onca zamandır verileri tek tek toplayan, literatürü yazan benim. Birinci isim olarak benim ismim olacak ve bu çalışmayı TR' de yapan ilk kişi olacağım. Aslında hocalarım için de büyük avantaj. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz nasıl bir yol izlemeliyim? Amacım emeğimi de koruyarak karşılıklı fayda içinde olabilmek.
Emeği geçtiyse kişinin yazabilirdim ben.

İlk isimsem, 4-5 kişiyi geçip çalışmanın değerini düşürmeyecekse.

O kişiden hoşlanmıyorsan ya da başkasına yaptırabilecekseniz öyle de yapabilirsin. Çalışma senin çalışman.

Emeği geçtiyse kişinin yazabilirdim ben.

İlk isimsem, 4-5 kişiyi geçip çalışmanın değerini düşürmeyecekse.

O kişiden hoşlanmıyorsan ya da başkasına yaptırabilecekseniz öyle de yapabilirsin. Çalışma senin çalışman.
hoşlanmama durumu değil ama değer meselesi düşündürüyor. 3 kişi olacağız.

para miktarı karşılayamayacağınız bi miktar mı? hadi öyleyse neyse derim de cuzi bişeyse çalışmamın değerini düşürmezdim.

Eğer akademik olarak puan toplama gibi bir kaygınız yoksa 3.kişi yazılabilir, çünkü o da tüm analizleri yaparak o makaleye emek vermiş olacak. Ama puan toplama kaygınız varsa parasını verip yazmayın, 2 kişiyken ilk isimden alacağınız puan ile 3 kişiyken ilk isimden alacağınız puan farklı sonuçta.

Makalelere çok isim yazılmıyor muydu… 5-6 isim de gördüm ben. Şok olmanız garip geldi aslında… hocalara da puan lazım.

Siz doktora mı yapıyorsunuz yoksa doktoranız bitmiş miydi? Yani hiç şahit olmadınız mı bu işlerin nasıl yürüdüğüne? Ben bu kadar şok olmanıza şok oldum açıkçası😅
ya normalde şok olmazdım ama sonradan çıktı bu iş. konu da önemli bi konu o yüzden arada kaldım

ya normalde şok olmazdım ama sonradan çıktı bu iş. konu da önemli bi konu o yüzden arada kaldım
Aralarında ne konuştular biliyor musunuz? Yani mesela mailleşilirken sizi cc’ye koydular mı? Danışmanım iletişime geçti dediğiniz için soruyorum bunu.
Bu arada hocaların ekürileri, eşleri falan yazılıyor hiçbir şey yapmadıkları halde ben hiç şaşırmıyorum böyle şeylere ne yazık ki.

Parayla başkasına yaptır
Biraz akademi ve etik bilen biri bir çalışmanın başından sonuna emek vermeden isminin yazılmaması gerektiğini bilir
Ama bizim ülkemizde akademinin hali malum
Tren gibi isim yazılıyor yayınlara
Çalışmalarda başından sonuna kadar olunmasına gerek yok. İş bölümü yapılır, herkes kendi kısmını yapar.

İstatistik de öyle kolay bir işse konu sahibi öğrenip kendisi yapsın veya parayla yapacak başka birisini bulsun. Veriyi toplamak analizlerden kolaydır.

Bu ilk makaleniz mi? Makaleler zaten özgün olmak zorunda. Küresel olarak da ilk olması gerekiyor ki yayınlansın.

Ben de arkadaşımın istatistiğini hem ücretli hem de isim karşılığı olarak yaptım. O verilerle uğraşana, analiz edene ve yorumlayana kadar canım çıktı. Deneyleri ben yapsam bu kadar yorulmazdım. Verilerde de sıkıntı olunca uğraş dur.

Patent vs almayı düşünüyorsanız ekstra isim yazmayın diyeceğim ama zaten makaleden önce bu işler yapılır.

Merhabalar,
Emeğiniz korunuyor zaten. Akıllıca düşünecek olursak, 3. Bir kişinin ismi eklenecekse ve bu kişi zaten akademik alanda başarılı bir hoca ise makalenizin atıf sayısı artar. Bu da sizin işinize yarar hiçbir sorun olmaz sizin açınızdan emeğiniz korunur artı prestij kazanırsınız.

Sence?

veri toplamak = emeğin ve temel malzeme
literatür = teorik arka plan
analiz = bu malzemenin bilimsel sonuca dönüşmesi

Bence burada asıl mesele 3. kişinin yardım etmesi değil, verdiği katkının gerçekten yazarlık gerektirip gerektirmediği. Anladığım kadarıyla bu çalışmanın asıl yükünü sen taşıdın, konuyu sen çalıştın, veriyi sen topladın, literatürü sen yazdın.
O yüzden birinci isim olarak adının olması zaten doğal bir şey.

Ama bu hoca sadece ufak bir teknik destek vermeyecekse, gerçekten analiz sürecini kuracaksa, yöntemi netleştirecekse, analizleri yapacaksa ve sonuçların yorumlanmasına da ciddi bir katkı sunacaksa o zaman ismini yazar olarak bir zahmet eklemen gerekiyor

Edit; bir makalenin en önemli bölümlerinden biri zaten analiz kısmı. Yapamadığınız bir şeyi başkasına yaptırınca "emeğime mi çörekleniyorlar" diye düşünmeniz aşırı itici.

Son düzenleme:
Back
X