Merhaba,
Arkadaşlar siz yine şanslısınız, benimki bir ara tamamen bırakmıştı 2 aylıkken falan... Memeye yaklaşınca direk ağlamaya başlıyordu. Durumunuzda bir gelişme oldu mu bilmiyorum, ama belki bir faydası olur diye deneyimlerimi yazayım dedim.
Öncelikle sadece biraz içip bırakıyorsa bu iyiye işaret, uzun süreli emzirmeler hem yorup, hem sıkıp ve hem de belki göğüslerinizde acıya neden olabilir, ama biberonle mama vermektense yeğlerim.
Doktorunuz sütünüzün yettiğini söylüyorsa, yani çocuğunuzun aylık gelişiminde bir kilo sorunu yoksa zaten mamaya hiç ihtiyacınız yok demektir.
Belki bebeğiniz tam acıkmadan emzirmeyi teklif ediyorsunuzdur, belirttiğiniz gibi memeyi alıp bırakması genelde bebeklerin doyduktan sonraki anneyle oynama şekline benziyor çünkü.
Biberonle beslenmeye her bebeğin tepkisi farklı oluyor, kimi alışıp memeyi bırakmaya kalkışıyor, kimi memeden hiç vazgemniyor, biberon istemiyor. Ama biberondan yoğun akış alan bebeklerin genelde emmeyi daha yorucu bulduğu ve memeyi bırakma eğiliminde oldukları fikrine katılıyorum. Çok az akış sağlayan biberonlerı tercih etmelisiniz. Ben çok az akıtan aventin 1 numarasını bulmuştum. Kaşıkla bebek beslemek ise sanırım efsane gibi bir şey. Bunu ne ben becerebildim, ne de becerebilen birini duydum.
Bebeklerde emme isteksizliğinin birçok nedeni olabiliyor. Sütte hoşlanmadığı acı bir tat alması (soğan, sarımsak, yoğun baharat gibi) biberona alışma, gaz sancısı, sütün az gelmesi, sütün fazla gelmesi....
Ben bizim ufaklığın neden bıraktığını hiç anlayamadım, sonra neden geri başladığını da anlayamadım. Ama 3,5-4. ay civarında yeniden emmeye başladı. Bu süreçte sütümü sağarak biberonla verdim, tabii sütüm azaldı, mama takviyesi de yaptım.
Emme grevi her zaman kalıcı olmayabiliyor. Hatta genellikle duyduğum kadarıyla geçici bir şey oluyor. Bu yüzden fazla üzülmeden, kendini yıpratmadan bu süreci atlatmak önemli. Malum, üzüntü de sütü azaltan bir şey.