Cok teskr edrm suan ek gdaya gectm meyve puresi yedrym sebze yedrmedim hic yogurtn tadna baktirdm. Sebze olarak ne yapmaliym? Yeni başladm mama olarakta kasik mühallebi yediryorum aralarda gündüz annesütü veriyorum gece gögsmdn ayrilmyor her saat kalkyor besignd yatiramyorum., ne yapabilirm gece? simdidn teskrler
öncelikle anne sütünü aralarda değil analarda ver :) yani ana öğünleri anne sütü olacak şekilde, günde 2 öğün ek gıda vermeye başla, hatta her verdiğin ek gıdanın hemen ardından ona anne sütü de ver (su vermek gibi düşün)
anne için zor olsa da geceleri sık emzirmek sütü çoğaltır , bebeğin süt istiyor, senin kokunu istiyor , hele de bu ikisine bir arada bayılıyor.. evet gece sık emzirmek çok yorucu ama bebeğin için çok faydalı.. gece verilen mamayı önermem.. benim iki çocuğum da her saat emmeye uyanırdı yine de gece biberon maması vermedim.. yani tercih senin "rahat edeyim" diyenler biberon maması verir "bebeğim için en iyisi" diyenler vermez..
geceleri üşürse ya da çok sıcak olursa da sık uyanır.. o yüzden çok kalın ya da çok ince giydirme/örtme
sebze olarak ; ilk başlarda havuç, patates, kabak, balkabağı püreleri verebilirsin, başlarda ayrı ayrı sonraları bir arada haşlayıp blendırdan geçirir, kendi suyuyla sulandırıp verirsin, bir kaç zaman sonra içine 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı veya yarım çay kaşığı tereyağ ekleyebilirsin, labne peynir ekleyebilirsin
pirinç haşlayıp suyuyla blendırdan geçirip verebilirsin, ilk başlarda boza kıvamında olsun, bunu yoğurtla da karıştırıp verebilirsin..
haşlanmış yumurta sarısını 4/1 (çeyrek) oranda verebilirsin, onu da ilk günlerde hafifçe sulandırırsan severek yer.. alıştıkça miktarını artırırsın
muz mutlaka her gün ver, muz da ilk günler biraz katı gelirse elma, armut suyuyla ya da bir kaç kaşık içtiği suyla sulandırıp verebilirsin..
portakal mandalina 8. aydan önce verme..
yoğurdu kendin günlük olarak mayalarsan iyi olur..
patlıcan, soğan, sarımsak, fasulye nohut bu aylarda verme
ıspanak, pazı, brokoli, maydanoz, dereotu gibi yeşillikleri suda çok hafif haşlayıp püre halinde sebze yemeklerine ekleyebilirsin
6-7. aydan sonra azar azar et, kıyma, tavuk 8-9 aydan sonra da balık vermeye başlarsın
8. aydan sonra pilav, makarna, dolma, bulgur, sebzeli-terbiyeli köfte verebilirsin (tuzsuz)
vitaminleri tam alabilmesi için öğünlük pişirmeler yap, 2. kere ısıtma yapma , meyve pürelerini de hiç bekletmeden yedir.
asla tuz, şeker kullanma,
1 yaşından önce inek sütü verme, bal verme
yumurta beyazını 10.aydan sonra verirsin
yağ olarak sadece sızma zeytinyağ ve tereyağ kullan
ben 2 çocuğuma da muhallebi, bebek bisküvisi, hazır meyve püreleri, hazır yoğurtlar, meyveli yoğurtlar ve hazır mama yedirmedim.. bu konudaki tercihini kendin yaparsın
bebeğini güle güle büyüt.. sevgiler