Emzirmek yeni fobim oldu..

Büyük oğlumda ilk 3-4 gün süt olmadı. Mama da verdirmediler bir şekilde. Yada çok çok az verdik.. boş boş emerken sürekli yara oldu gogsum. O kadar çok yara olmuştu ki parça bile kopmuştu. Kilosu çok fazla olmasa da 40+3 de doğduğu için biraz daha büyüktü. Yani az ense doyardi belki daha küçük doğsa ama doymuyordu. Bağıra bağıra enziriyordum. Emzirmeyi hiç sevmedim. Sürüm zar zor arttı derken süre doldu işe başladım. İş stresi vs süt daha da azaldı. Hep mama ile karışık gittik. Ben emzirmeyi sevmediğimi söylediğimde ben çok seviyorum hatta başka emen çocuk gördüğümde hoşuma gidiyor diyenleri anlayamıyordum bile. Ac olduğu için ağlıyor sürekli uyaniyordu ben de ne uyuyabiliyordum ne yemek yiyebiliyordum. Öyle böyle 7-8 aylıkken birakti emmeyi. Sonra yaşına yakın annemin zoruyla bir gün emzirdim geri emmeye başladı. İkinci partta emzirmek neymiş anladım. Çalıştığım için eve gelince yatana kadar saatlerce emerdi. Sınavlarım vs olurdu o yüzden iki yaşında mecbur biraktirdim.
İkinci çocukta süt sorunum olmadı. Yara olmadı. Ücretsiz izin alabildim. Emzirme grupları sayesinde emzirmenin sadece doyurmak olmadığını anladım.ve gerçekten emzirmeyi sevdim. Şimdi ben de emen çocuk görünce çok hoşuma gidiyor. Küçük oğlumda süt çoktu ve çok severdi emmeyi. Kana kana su içer gibi emerdi iştahla. Büyüktü süt olsa belki o da öyle emerdi ama onun kısmeti öyleymiş.

Ben büyük oğlumda aylarca yara ve acı ile uğraştım. Sonra sağıp biberonla vermeye başladım. Bu arada göğüs yarami iyilestirmeye çalıştım. Tamamen iyileşince normal emzirmeye gecebildim.
Sanırım ilk etapta doğru yonlendirilmek çok önemli. Ben prematüre doğdum minicikti zaten göğsüme iki kere getirdiler yaladı tutamadı bı baktım silikon aldırmışlar ne olduğunu bilmiyorum etrafımda kullanan hiç görmedim aç kalmasın kilo kaybı çok olmasın dediler zaten gelen sütte üç beş damla bisey tamam dedik başladık. Hatta biraz mama da getirdiler aç kalmayacak dediler onada tamam dedik zten sarilik olmuştu öyle başladık devam ettik.

Emzirmenin anne bebek arasindaki köprü olduğuna güzel bı bağ olduğuna inanıyorum emzirmekten nefret etmiyorum sadece böyle sancılı geçmesi beni yıpratıyor bebeğim gazlı bı bebek bazen emse sakinlesecek daha iyi olacak diye düşünüyorum ama silikonu emip sütü çıkarana kadar ya ağlama krizine giriyor ya da yorgun düşüp uyuyakaliyor. Aciktigi zaman gogsumu çıkarıp onu da kendimi de yormadan emzirebilmek istiyorum şuan evden cikmadigim için doymadiginda kalkıp mama hazırlayıp veriyorum ama acil bı durumda ya da dışarıda bu imkanlar kısıtlı olacak

Memeyi tuttuğunda ritmik hareketlerle salla bebişi. O an sallanmaya odaklanır emmeye devam eder. Ya da pış pış popişe vur.
Tutarken o kadar cebellesiyoruz ki ama denicem onu sakinlesip hareketleri duraklayinca 🌸 bide silikonsuz tutturmaya çalışınca ağzı göğsümden kayıyor emmek için çabalarken bu benim göğüs yapımla mi alakalı yoksa tam olarak ağzıyla cekemiyor diye mi onu anlamadım tabi bazen kafasını hareket ettiriyor o yuzdende çıkıyor ağzından

Çıplak ten teması yap. Sen soyun bebişi de soy sarıl aranmaya başlayınca ver memeyi. Bi yandan ayakta gezebilirsin. Sakin ol herşeyden önce tutacak mı tutmayacak mı diye düşünme.
Sanırım denemediğim tek bu kaldı etkili bı yontemmis okumuştum şu sıralar çok gaz sancısı çekiyor biraz kendini toparlasin bunu denicem inşallah ise yarar

Tutarken o kadar cebellesiyoruz ki ama denicem onu sakinlesip hareketleri duraklayinca 🌸 bide silikonsuz tutturmaya çalışınca ağzı göğsümden kayıyor emmek için çabalarken bu benim göğüs yapımla mi alakalı yoksa tam olarak ağzıyla cekemiyor diye mi onu anlamadım tabi bazen kafasını hareket ettiriyor o yuzdende çıkıyor ağzından
Hayır göğsünle alakalı değil. Ama çok gerginse birazını sağ biraz göğsünü yumuşat. Hem göğüs ucunda çıkmış olur. Sonra bebiş henüz sakinken ağlamıyorken soyun onu da soy vücüduna deysin, sakince güzel şeyler düşünerek göğsüne yaklaştır. Sakin bi müzik açabilirsin klasik müzik gibi. Ya da kısık sesle kuran falan. Bebek tutunca da hafif hafif sallan. Yanlış hatırlamıyorsam emzik biberon ve slikon 3ünü de almış. Kafası karışık nasıl emeceğini bilemiyor. Emziği ve biberonu özellikle verme mamayı kaşık biberonla falan ver.

Bu arada emmediği zaman sütünü sağmaya çalış. Sağdığın sütü mama yerine verebilirsin yetmezse mama takviyesi. Önünde sonunda emecek, biraz çeneleri kuvvetlenince biraz da zamanla öğrenecek. En azındam öğrendiğinde sütün azalmasın.

Yakın olsak gerçekten yardımcı olmayı çok isterdim. Emzirme danışmanı falan değilim ama çok bebeği memeye döndürmüşümdür. Yine de sen gelebilirim dersen sarıyerde oturuyorum buyur gel bi kahvemi içmeye o arada gösteririm sana. 😊

Hiç öyle düşünmeyin. Benim annemde benim sütum yaramaz bebeklerim zayıf olur der dururdu..benzer tarihte doğanlar emmekten boğum boğum kilolu olurken benimki ek gıdaya kadar hep zayıftı. Ben de anneme çektiğimi ve benim hep böyle olacağını düşündüm. Ama ikinci çocukta sütüm çok fazlaydı ve çocuk emerken çok tombuldu. O da ek gıdaya geçince zayıfladı.
Çocuktan coguga fark ediyor sanırım. Bende direktmen göğsümden emerse daha mutlu olur sütüm çoğalır diye düşünüyorum. Süt yarar mı yaramaz mı diye hiç düşünmedim. Ama annem ona çektiğimi onunda sütünün az olduğunu söyler hep

Bu arada emmediği zaman sütünü sağmaya çalış. Sağdığın sütü mama yerine verebilirsin yetmezse mama takviyesi. Önünde sonunda emecek, biraz çeneleri kuvvetlenince biraz da zamanla öğrenecek. En azındam öğrendiğinde sütün azalmasın.
Manuel pompa ile sagmaya çalışıyorum ama felç falan olucam sanırım iki büklüm 🙄 uygun fiyata elektronik bakıyorum öyle hem daha çok sagmis olurum hemde zaman acisindan tasarruf ederim. Emzirme danışmanı önce emzir sonra sagdigini ver sonra mama ver dedi. Ama problem şu sagiyorum sonra sütüm geç geliyor bebeğim emerken bazen hiç gelmiyor bile sonradan oluyor sütüm belki çoğaldıkça düzene girer

Yakın olsak gerçekten yardımcı olmayı çok isterdim. Emzirme danışmanı falan değilim ama çok bebeği memeye döndürmüşümdür. Yine de sen gelebilirim dersen sarıyerde oturuyorum buyur gel bi kahvemi içmeye o arada gösteririm sana. 😊
Yaaa çok teşekkür ederim inan ki böyle konuştukça biraz ferahladim 🌸 çünkü burda arkadaşım yok yeni bı düzenin içine girdim etrafimdakiler anlatmak istediğimi anlamıyor kendi bildiklerini söylüyorlar bunlar beni çok germisti

Manuel pompa ile sagmaya çalışıyorum ama felç falan olucam sanırım iki büklüm 🙄 uygun fiyata elektronik bakıyorum öyle hem daha çok sagmis olurum hemde zaman acisindan tasarruf ederim. Emzirme danışmanı önce emzir sonra sagdigini ver sonra mama ver dedi. Ama problem şu sagiyorum sonra sütüm geç geliyor bebeğim emerken bazen hiç gelmiyor bile sonradan oluyor sütüm belki çoğaldıkça düzene girer
Şimdi o sağmayı süte göre yap. Mesela süt çok var göğüs çok gergin bebeğin ağzı tam kavrayamaz biraz sağ gerginlik azalsın. Ama süt zaten çok yoksa sağma az gelirse de beğenmez. Sadece göğsünü biraz uyar emzirmeden önce hem sütü indirir bebek kolay ulaşır hem de göğüs ucun çıkar. Emzirdikten hemen sonra kalan sütü sağ. Doymadıysa onu ver. Daha da doymazsa mama.

Yani göğüste süt bitmez aslında. Bebek emdikçe akar. Ama işte onun için bebişin emmeye alışması lazım. 😊

Özel mesaj attım size görebildiniz mi

Yaaa çok teşekkür ederim inan ki böyle konuştukça biraz ferahladim 🌸 çünkü burda arkadaşım yok yeni bı düzenin içine girdim etrafimdakiler anlatmak istediğimi anlamıyor kendi bildiklerini söylüyorlar bunlar beni çok germisti
Kimseyi dinleme. Evet bebek mamayla da gauet sağlıklı büyür ama senin emzirmeyi çok istediğin belli oluyor. Emin ol hep böyle gitmeyecek. Alışacak cuk cuk çekecek. Dönüp memesini sen uyurken kendi bile bulacak. Belki biraz başta uğraşacaksın ama sonra mama yap suyu kaynat soğusun parası ayrı onlarla uğraşmayacaksın. Bu gerçekten tek senin başına gelrn bir şey değil. Çoğu anne eğer deneyimsizse emzirmeyle ilgili baştaa problemler yaşıyor. Mücadeleni et ama güzel günlerin tadını çıkarmayı unutmadan. Sakin yaklaş bebeğine emzirirken. İnan ikinci bebeğim deneyimim var ablalarıma arkadaşlarıma hatta internette çok kişiye destek olmuşumdur. Ama yine de bi ara meme reddi yaptı. Sadece sakin kalabildiğim rahat olduğum için çok kolay atlatabildim.

Böyle elle degil de lappudu luppudu sağım yapan makineler var. Şakir şakır sagiyor valla. Ben de kuzenimden gördüm. Düğmeye basıp sagiyordu eskiden. Önemli olan anne sütü alması nasılsa. O makine ile hem sütü çoğalmisti hem de bebek mama kullanmamisti. İsterseniz arastirin

Hastanede görüştük ama bana bildiğim şeyleri anlattı memeyi tutturmaya çalıştı bebeğim tutmadı bebek şuan tok dedi oysaki karnı açtı o an. Yeni evliyim farklı bı semte gelmiş oldum buralari hiç bilmiyorum tekim danisacak destek olacak kimse yok bide emzirme danışmanlarının ücreti hakkında fikrim yok ücretsiz varsa bile nerden nasıl bulurum bilmiyorm
Bulunduğunuz yerde şehir hastanesi varsa çok ciddi şekilde ilgi gösteren emzirme birimleri oluyor. İlla ücretli bir danışmanlık almak zorunda değilsiniz. Gidip görüşebilirsiniz faydasını goreceksinizdir. Hayırlı olsun bebeğiniz 🥰

Hayır göğsünle alakalı değil. Ama çok gerginse birazını sağ biraz göğsünü yumuşat. Hem göğüs ucunda çıkmış olur. Sonra bebiş henüz sakinken ağlamıyorken soyun onu da soy vücüduna deysin, sakince güzel şeyler düşünerek göğsüne yaklaştır. Sakin bi müzik açabilirsin klasik müzik gibi. Ya da kısık sesle kuran falan. Bebek tutunca da hafif hafif sallan. Yanlış hatırlamıyorsam emzik biberon ve slikon 3ünü de almış. Kafası karışık nasıl emeceğini bilemiyor. Emziği ve biberonu özellikle verme mamayı kaşık biberonla falan ver.
Kahverengi kısmı bazen çok gergin oluyor yapı olarak biraz boyle sanırım daha önce hiç dikkat etmemiştim. Dediğin gibi denicem. Şuan biberon ve silikon olarak gidiyoruz. Emzik bir kere verdim bı daha vermedim iyice kafası karışmasın diye. Kaşık kullandım ilk etapta ama çok fazla hava yutuyordu çok gazı oluyordu o yüzden biberona başladık. Gerçi hala gazlı bı bebek malesef kaç gündür sabahlıyoruz bu yüzden. Birde video izledim kaşık biberon ilk iki hafta kullanılıyormuş hava yuttuklari için sonra onermiyorlarmis

Böyle elle degil de lappudu luppudu sağım yapan makineler var. Şakir şakır sagiyor valla. Ben de kuzenimden gördüm. Düğmeye basıp sagiyordu eskiden. Önemli olan anne sütü alması nasılsa. O makine ile hem sütü çoğalmisti hem de bebek mama kullanmamisti. İsterseniz arastirin
Evet elektronik pompalar onlar daha pratik ve daha iyi bı çözüm sunar araştırıyorum onları zten sütüm çoğalır ve yeterse en kötü biberonla fazla olanı verip mamayı azaltmayı düşünüyorum İnşallah

Şimdi o sağmayı süte göre yap. Mesela süt çok var göğüs çok gergin bebeğin ağzı tam kavrayamaz biraz sağ gerginlik azalsın. Ama süt zaten çok yoksa sağma az gelirse de beğenmez. Sadece göğsünü biraz uyar emzirmeden önce hem sütü indirir bebek kolay ulaşır hem de göğüs ucun çıkar. Emzirdikten hemen sonra kalan sütü sağ. Doymadıysa onu ver. Daha da doymazsa mama.
Evet bu şekilde yapmaya çalışıyorum öyle yapabildiğim zaman içime çok siniyor ama bazen süt hiç gelmiyor gibi oluyor mama ağırlıklı gitmek zorunda kalıyorumm. Bakalm en azından sütü cogaltirsam süt agirlikli gidebilirim o zaman

Kimseyi dinleme. Evet bebek mamayla da gauet sağlıklı büyür ama senin emzirmeyi çok istediğin belli oluyor. Emin ol hep böyle gitmeyecek. Alışacak cuk cuk çekecek. Dönüp memesini sen uyurken kendi bile bulacak. Belki biraz başta uğraşacaksın ama sonra mama yap suyu kaynat soğusun parası ayrı onlarla uğraşmayacaksın. Bu gerçekten tek senin başına gelrn bir şey değil. Çoğu anne eğer deneyimsizse emzirmeyle ilgili baştaa problemler yaşıyor. Mücadeleni et ama güzel günlerin tadını çıkarmayı unutmadan. Sakin yaklaş bebeğine emzirirken. İnan ikinci bebeğim deneyimim var ablalarıma arkadaşlarıma hatta internette çok kişiye destek olmuşumdur. Ama yine de bi ara meme reddi yaptı. Sadece sakin kalabildiğim rahat olduğum için çok kolay atlatabildim.
Zten insanların yorumu yüzünden hep aç mı kaldı sütüm yetmedi sütüm gidecek diye psikolojim bozuldu yeni yeni toparladim kendimi. Ya zaten memeyi acıyor kendi buluyor diye o kadar çok duymuştum ki bende öyle olacak sandım 😄 valla elimden geleni yapicam daha yolumuz uzun belki hiç beklenmedik anda kendi tutacak onun hazirbulunuslugu da çok önemli ben kendmi paralasamda bebeğim açısından şartlar uygun değilse zaten tutamayacak. En kötü sütümü cogaltip ekstra olarak sagarak onu mama niyetine vermek mantıklı geliyor. En kötü ihtimal sütüm bitse bile mama var bazı bebekler hiç anne sütü almıyor annesiz kalanlar var bı şekilde büyüyorlar bunun bilincindeyim sadece emzirme donemim içime sinerek bebeğimde mutlu olarak güzel geçsin istiyorum

Back
X