Salon ve Günlük Oda Dekorasyonu En Sık Yapılan Dekorasyon Hataları

Salon ve günlük odalarınızın dizaynı, dekorasyonu ve tavsiye yorumları

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.815
60
en-sik-yapilan-dekorasyon-hatalari.jpg



Hepimiz evlerimizin dışarıdan bakıldığında güzel görünmesini, kendi tarzımızı yansıtmasını, rahat ve ferah olmasını isteriz. Bu nedenle evimizi dekore ederken olabildiğince ince eleyip sık dokumaya çalışırız. Tüm bu uğraş ve çabaya rağmen, dekorasyon sırasında yaptığımız birkaç küçük hata ve yanılgı sonucu ortaya çıkan şey çoğu zaman bizi tam anlamıyla memnun etmez ve hala bir şeylerin eksik olduğunu düşünmemize yol açar. Peki dekorasyon sırasında hangi noktalarda veya konularda yanlışlar yapıyor olabileceğinizi hiç düşündünüz mü?

Bu sorunun cevabını tam anlamıyla verebildiğiniz zaman, kusursuz bir dekorasyon yapabilmek için ihtiyacınız olan her şeye sahip olacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü nerelerde hata yaptığımızı bilirsek ve yaptığımız bu hataların önüne geçmeyi başarırsak, dekorasyon sonrasında ortaya çıkan şaheser yani evlerimiz hem bizim tarafımızdan hem de dışarıdan bakanlar tarafından çok beğenilecek ve övgüleri üzerine toplamayı başaracaktır.

O zaman gelin hep birlikte en sık yapılan dekorasyon hatalarına göz atalım ve birçok insanın evlerini dekore ederken düştüğü bu hataları yapmayarak çok daha ferah, kendi tarzımızı yansıtan ve dışarıdan bakıldığı zaman hayretler uyandıran bir ev sahibi olmanın haklı gururunu yaşayabilelim. İşte karşınızda en sık yapılan dekorasyon hataları.

Plan Yapmadan Dekorasyona Başlamak

Evinizi eksiksiz bir şekilde yerleştirmek ve dekore etmek istiyorsanız öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey kendinize bir plan hazırlamaktır. Bu planı hazırlarken gerekirse evinizin kaba taslak bir eskizini çizerek, tüm odalarınızın ayrı ayrı boyutlarını not alarak evinizin hangi bölümlerinde hangi mobilyaları, aksesuarları ve eşyaları kullanmak istediğinize karar vermeye çalışın. Hatta hayal gücünüz yardımıyla evinizin her odasını kafanızda yerleştirmeye çalışarak eksikleri görmeyi deneyin.

dekorasyon-plani.jpg


Eğer evinizi dekore etmeye başlamadan önce kendinize bu şekilde bir plan hazırlarsanız, hem büyük bir zaman kazanmış olacak hem de olası eksikliklerin önüne geçeceksiniz. Sonuç olarak sahip olduğunuz evi ve kullanım alanlarını en iyi şekilde analiz eder ve hangi eşyaları nerede kullanacağınızı bilirseniz işler düşündüğünüzden çok daha kolay ve kusursuz bir şekilde tamamlanacaktır. Sonrasında size düşen arkanıza yaslanarak, yarattığınız şaheseri izlemek olacaktır.

Aydınlatmayla İlgili Yapılan Hatalar

Birçok insan evini dekore ederken aydınlatmaya yeteri kadar önem vermese de söz konusu dekorasyon olduğunda en önemli öğelerden birisi aydınlatmadır ve doğal olarak insanların en çok yanılgıya düştüğü ve hata yaptığı noktalardan birisi de budur.

Bu nedenle evinizi dekore ederken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi de en iyi ışıklandırmayı ve aydınlatmayı sağlamaktır. Öyle ki odalarınız içerisinde yer alan aydınlatma sistemleri herhangi bir şekilde görüş problemini ortaya çıkarmamalı ve yeterli ışığı odanıza sağlamalıdır.

isiklandirma.jpg


Aydınlatmayla ilgili en sık yapılan hatalardan bir diğeriyse evlerimiz içerisinde çalışma alanı olarak kullandığımız bölümlerin veya odaların yeteri kadar ışıklandırılmamasıdır. Gerçekten de kişisel işlerimizi yaptığımız veya sadece ayaklarımızı uzatıp kitap okumak için kullandığımız alanların yeteri kadar ışıklandırılmaması büyük bir eksiklik.

Son olarak ışıklandırmayla ilgili sizlere küçük bir de tüyo vermek istiyoruz. Evinizde öne çıkmasını istediğiniz alanlar için küçük spotlardan yardım almak, bu alanların çok daha hoş görünmesini ve göze batmasını sağlayacaktır.

Işık ve Renk Uyumsuzluğu

Yine evleri dekore ederken en sık yapılan hatalardan birisi de ışık ve renk uyumsuzluğundan dolayı ortaya çıkmaktadır. Siz her ne kadar evinizin odaları için katalog üzerinde doğru boya rengini seçtiğinizi düşünseniz de işin aslı tam olarak böyle değildir. Evinizin odalarını boyamak için renk seçimi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey odalarınızın aldığı ışık olmalıdır. Odanızın yeteri kadar ışık alıp almadığına dikkat etmezseniz sonrasında tatsız ve istemediğiniz sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.

isik-ve-renk-uyumu.jpg


Örneğin eviniz kuzey veya doğu yönündeyse muhtemelen çok az ışık alacaktır ve soğuk renkleri tercih etmeniz durumunda odalarınız mat bir havaya bürünecektir ve bu muhtemelen hem sizin hem de misafirlerinizin içini sıkacaktır. Tam tersine eğer eviniz batı veya güney yönündeyse sıcak renkler oldukça baskın görüneceği için soğuk renkleri tercih etmenizde fayda vardır.

Odaların Amaçlarından Farklı Kullanılması

Evinizi dekore ederken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da hangi odayı hangi amaçla kullanacağınıza net bir şekilde karar vermektir. Eğer odalarınızı amacından farklı olarak dekore ederseniz ortaya rahatsız edici görüntüler çıkması oldukça normaldir.

oda-dekorasyonu.jpg


Çocuk odası olarak değerlendirmeyi düşündüğünüz odayı koyu bir renge boyamak, ışıklandırmasının yeterli olup olmadığına dikkat etmemek ve kullandığınız mobilyaları mat renklerde seçmek, odaya olması gerekenden çok daha farklı bir hava katacaktır katmasına ama gelin görün ki o odada büyüyen çocukların nasıl bir ruh haline sahip olacağına kanaat getirmek oldukça güçken, odayı gören bir misafirin neler düşüneceğini tahmin etmek oldukça kolay olacaktır.

Farklı bir örnek olarak salonunuzu dekore ederken kırmızı renge ağırlık verirseniz ortaya çok agresif bir görüntü çıkacağı gibi sizi ziyarete gelen misafirleriniz kendilerini rahatsız ve kasvetli bir ortamda hissedeceklerdir. Bu nedenle evinizin odalarını boyarken ve eşyalarını seçerken renk uyumuna mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

Sahip Olduğunuz Alanı Verimsiz Kullanmak

İnsanların evlerini döşerken düştükleri en büyük hatalardan bir tanesi de sahip oldukları kullanılabilir alanı doğru şekilde analiz edememek ve bunun sonucunda olması gerekenden daha çok yer kaplayan mobilyalar satın almaktır. Küçük bir yemek odanız olmasına rağmen daha gösterişli ve ihtişamlı duracağını düşündüğünüz büyük bir yemek masası satın almak, odanızın olduğundan çok daha küçük görünmesine neden olacağı gibi zaten küçük olan odayı adeta hareket edilemez bir alan haline getirmenize neden olacaktır.

alan-yaratin.jpg


Benzer olarak çok beğendiğiniz bir şömine takımı, evinizin tavanının yüksek olmasından dolayı kaybolup gidebilir veya küçük olan evinizin dekorasyonu sırasında kullanacağınız büyük desenler algıda sorun yaratabilir. Tabii bunun aksine geniş odalarda geniş desenlere sahip aksesuarlar ve mobilyalar kullanmanın sakıncası yoktur.

Farklı Tarzları Karıştırmak

Şu sıralar birden çok dekorasyon tarzını aynı ortamda kullanmak oldukça popüler ve doğru kullanıldığı zaman ortama oldukça şık ve ferah bir görünüm çıksa da bunu yaparken birbiriyle alakası olmayan farklı tarzları karıştırmanız durumunda evinizin dağınık ve düzensiz görünmesine neden olabilirsiniz.

farkli-tarzlar.jpg


Oldukça şık ve sade bir şekilde döşemiş olduğunuz salonunuza minimal tasarıma sahip bir kitaplık koymakta herhangi bir sakınca yoktur ama bunun yanında hem klasik hem de endüstriyel tasarıma sahip mobilya ve aksesuarları aynı ortamda bulundurmanız, salonunuz içerisinde adeta bir kaos ve kargaşa ortamı yaratacaktır.

Bu noktada önemli olan şey evinizi sil baştan farklı bir tarzda döşemek yerine, elinizde olan eşyaları en iyi şekilde harmanlayarak kendi tarzınızı yaratmaktır. Bu sayede evinizi çok daha şık ve ferah bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

Ses Dağılımını Göz Önünde Bulundurun

Evinizde yer alan sert köşeler ve derin noktalar ortamın akustiğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden profesyonel dekoratörler bu tarz köşeleri genellikle oval eşyalar veya göze hoş görünen aksesuarlar kullanarak kapatmaya çalışırlar.

ses-dagilimi.jpg


Bunun aksine evinizde yer alan bu tarz köşeleri boş bırakırsanız, odalarınız içerisinde yankılanmalara yol açabilirsiniz. Odanızın küçük olması durumunda bu tarz bir ayrıntı çok dikkat çekmeyecek olsa da emin olun ki büyük odalarda bu durum hemen dikkat çekecektir.

Renk Karmaşasından Uzak Durun

Evinizi dekore ederken kullanacağınız pastel renkler sayesinde neyi neyle uydursam derdinden biraz olsun kurtulabilirsiniz ama pastel renklerin ağırlıklı olarak kullanılması sonucunda evinizde ve odalarınızda boğucu bir hava hakim olabilir.

farkli-renk-kullanimi.jpg


Bu nedenle evinizi pastel renklerle döşemek gibi bir niyetiniz varsa, bunun yanında canlı renklerden oluşan birkaç dekorasyon malzemesi ve detay kullanmanızda fayda vardır. Kullanacağınız canlı renklerdeki dekorasyon malzemeleri ve detaylar evinizin canlılığını arttıracak ve pastel renklerin ağırlıklı olarak kullanımı sonucu oluşabilecek kasvetli havayı ortadan kaldıracaktır.

Küçük Detayları Atlamayın

Evinizi dekore ederken kullanmış olduğunuz mobilyalar, aksesuarlar ve eşyalar ne kadar kaliteli olursa olsun, dekorasyonu tamamlayan en önemli özellikler mimari ayrıntılarda gizlidir. Şeytan ayrıntılarda gizlidir diye boşuna dememişler. Bu nedenle kapı kollarından, lamba anahtarlarına kadar evinizi süsleyen tüm ayrıntılara dikkat etmenizde fayda vardır.

kucuk-ayrintilar.jpeg


Unutmayın ki üzerinde duracağınız küçük detaylar, eviniz içindeki uyumu yakalamak konusunda en büyük yardımcılarınız olacaktır. Bu yaklaşımdan yola çıkarak evinizde sadeliği ve uyumu bir araya getirebilirsiniz.
 
X