Engelli birini görünce nasıl davranıyorsunuz?

_Zebos_

TEK DİL,TEK BAYRAK...
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2009
15.448
92
206
Diğer

Ahh canııım o bile gelmiş

Star Haber ekibimizin başarılı muhabirlerinden biri, Erol Çalışır...

Bedensel engellidir.

*
Dünya Engelliler Günü vesilesiyle “365 gün yaşadıkları”nı yazdı...
Önerileri var size.
*
Akülü sandalye kullanan bir engelliyi görünce “a-aaa oyuncak gibi kendi kendine gidiyor” deyin mesela!
*
Engelliye ayrılmış park yerine otomobilinizi park edin, engelli itiraz edince, pişmiş kelle gibi sırıtın, “ben de engelliyim, kafadan engelliyim” diye yılışık yılışık, güya espri yapın.
*
Konserde, tiyatroda engelli görürseniz, “bunun burda ne işi var” gibilerinden bakın... Ya da “ahh canııım, baksana ayol o bile gelmiş” filan diye acıyın.
*
Felçli biriyle karşılaşınca, bacağını sıkın “his var mı?” diye sorun. “İğne batırınca da mı yok?” diye sorun. Görme engellinin gözüne, suratına, burnuna elinizi sallayın, test edin.
*
Çocuğunuza gösterin, “yaramazlık yaparsan böyle olursun” deyin.
*
Engelli biriyle herhangi bir fikir üzerine tartışırsanız, baktınız başa çıkamıyorsunuz, “sen adam olsaydın, o sandalyede oturmazdın zaten” deyin, aşağılayın.
*
Zihinsel engelliye “deli” deyin.
Birbirinize şaka yaparken...
“Hadi len spastik” deyin.
*
Kız arkadaşı olan veya evli bir bedensel engelli gördüğünüzde “cinsel hayatını” sorun!
*
Yardım istemese bile, illa yardım edin...
“Lütfen sandalyemi ittirmeyin, ben hallederim” derse, “sana da iyilik yaramıyor be” deyin.
*
“Raporun yüzde kaç?” diye sorun... “Özürlü maaşı alıyor musun?” diye sorun. İş görüşmesinde “mesleğin ne?” diye sormayın, “neleri yapamıyorsun?” diye sorun... Engelli çalıştırmak yerine, onunla mı uğraşacaksınız, boşverin, yasa gereği cezayı ödeyin daha iyi.
*
Spordan anlıyor olamazlar, takım tutamazlar! Futbol muhabbeti yaparken yanınıza gelirse, konuyu değiştirin... “Milli” bile olma hakları yoktur, “milli maçı” bile konuşmayın onlarla.
*
Uçak bileti satarken, tekerlekli sandalyeyle rol yapıyor olabilir, kimliğindeki “engelli” damgası da sahte olabilir, sağlık raporu isteyin. Otele gelirse, “refakatçin var mı?” diye sorun.
Gece kulübüne girmeye kalkarsa, “burası sana göre değil” deyin.
*
Baktınız, işitme engelli...
Bağıra bağıra konuşun.
*
Almaya mecbur ya...
Tekerlekli sandalyeyi, işitme cihazını, bastonu üç katı fiyata satın.
*
“Bedensel engelli olduğuna göre, kafası da çalışmıyordur” diye düşünün, ne yapması gerektiğini söyleyin hep ona, “şurdan geç, burdan gel” diye akıl verin.
*
Çünkü.
Engelsizsiniz ama...
Engel sizsiniz!
*
Türkiye'de 9 milyona yakın engelli vatandaşımız var. Devletin ayırdığı bütçe 9 milyon lira... Yani, engelli başına 1 lira... Çok bu para... 50 kuruş bile ayırmayın!
Üste para isteyin.

YILMAZ ÖZDİL:42:

bende canım:46:
peki sen nasıl davranıyorsun engelli insanlarımıza,ne yapmalıyız:3:

Malum çalıştığım için ve merkezde olduğum için,
öğle tatillerinde karşılaşırım engellilerle,
eğer karşıdan karşıya geçeceklerse mutlaka yardım ederim,
bazen ara yollardan geçerken,maalesef arabalar dikkat edemiyor,
onları durdurup geçmelerine yardım ediyorum...
kısacası tepkisiz kalamam,kalınmamalıda..
çünkü herkes birer engelli adayı...

''her sağlıklı insan geleceğin bir özürlü adayı'' o yüzden en olucağımız hiçbirimizin belli değil bunu düşünerek empati kurulmalı onlara karşı ben elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım ve Allah yardımcıları olsun Rabbimmm...

Yılmaz Özdil süper bu adam yaa kinaye, hiciv ustası

Engeli birini görürsem yardıma ihtiyacı varsa hemen koşarım ama yoksa kafamı çeviririm, dik dik bakmam yanımda birisi varsa ona da bakma derim. Rencide olabilirler çünkü. Yada kuyrukta falansak ve bayansa, yapışkan birisi de değilse laflarım herkesle yaptığım gibi:82:

Son düzenleme:
Engelli insanlar, benim gözümde çok değerli bir yere sahiptir.
Onlara yardım etmek, insanlık görevidir.
Lütfen onları toplumda dışlamayalım, onlarıda aramıza alalım..
Kimin ne olacağı gerçekten belli olmuyor...

Engelsiz birini görünce napıosam aynısını yapıyorum
Onlara acımak vs kimsenin haddi değil

ben o kişi farketmeden başka yöne bakıyorum çünkü uzaylı gibi bakanlara da sinir oluyorum..
ve aklımdan hemen geçiyor "yoksa aşağılıyor muyum ben engelli insanları?" diye sorguluyorum kendimi ve bir gün herkesin o duruma gelebileceğinin kararını verip Rabbim en güzelini bilir başa gelirse de katlanırız sonucuna varıyorum :)

bedensel engelli birini gördüğümde gayet normal davranıyorum içimde bir acıma hissi, yapmacık bir yardım çabası falan asla olmaz, gayet sakin ve doğal tavır gösteririm çünkü benim de engelli olma olasılığım mevcut. hayatımın sonuna kadar bedensel olarak normal olabileceğimin garantisini kimse veremez, aslında normal olan herkes birer engelli, yalnızca o an için değil ancak ilerisi tamamen kapalı bir perde.

engelli insanlara nasıl davranacağını bilmeyen bir toplumuz bence benim gördüğüm bu oğlumun sınıfında bedensel engelli öğrenci var kaç anneyi gördüm işittim şok oldum oğlum,kızım sakın .....onun yanına gitme tamammı uzakta dur dediğini

yardıma ihtiyacı olduğunu hissedersem kibarca yardımcı olurum
eğer her şey yolundaysa normal bir insan gibi davranırım ekstra bişey yapmam üzülür belki diye.

O kadar tatlılar ki... İçim acıdı yazıyı okuduğumda.

Babam özel eğitimci.. Önceden zihinsel engelliler öğretmeniydi uzun seneler...

25-30 yaşında öğrencileri vardı, zihinsel engelli...

Mustafa abi vardı birtane, elinde bir direksiyon hep otobüs kalkıyooor derdi bütün öğrenciler arkasında :)))

Bir öğrencisi ablamı çok beğenip çiçek çikolata istemeye gelmişti babamdan...

Ne yazık ki bahsettiğim öğrenciler yurtta kalıyorlardı, aileleri olmadığı için... O kadar zor bir durum ki.

Müthiş bir merhamet duygusu gelişiyor insanın onlarla birlikte oldukça..

Şimdi işitme engelliler öğretmeni babam, bunlar ilkokul öğrencisi.

Hepsi pırıl pırıl.. Hepsi ana kuzusu...

Hepimiz birer engelli adayıyız, çok zor. Rabbim onların yardımcısı olsun :31:

"dik dik" bakmıyorum

bu ne terbiyesizce bişey yaa:47:

ayrıca onlar için elimden bişey gelsin kanımın son damlasına kadar yaparım.

kimin ne olacağı belli olmaz.şefkat ve merhamet duyuyorum ben engelli vatandaşlarımıza karşı ve asla dik dik bakmıyorumm özellikle bakmamaya çalışıyorum hatta rahatsız olmasınlar diye çünkü biçok insanın uyuz uyuz baktığını biliyorum ve çok sinirleniyorum buna.arkasını dönüp dönüp bakanlar bile var

ne oluyor kardeşim ne gördün de bakıyosun neee:47::47:

engelliler okulunu geçen yıl ziyarete gtmiştik annem bi tanıdığımızı okula yazdırdı... orda 25 yaşında dnya gzeli görme engelli bi kızla arkadas oldum ... kız bankacıymış işten çıkıp arabasıyla evine gderken trafik kazası yapıyo ve sonucunda gözlerini kaybediyo:(

2 senedir bu durumda ve görme sansı hiç yok 3 ameliyat sonucunda sadece yzde 5 grme sansına sahip olmuş oda çok açık havada çok yakınında olan koyu renkleri farketmek o kadar... acımak değil sadece üzüldüm ve her sağlıklı birey bi engelli adayıdır cmlesinin apaçık kanıtı ... eda benm gözlerimi açtı daha çok şükretmemi sağladı hayatı daha çok sevmemi sağladı ...

arada yne gderm yanına annemle hep konuşuolarmış telde... inanlmaz hızlı mesaj çekiyo ve öyle gzl makyaj yapıoki allah onlara sanki ekstra yetenek veriyo

Back
X