Çocuk Hastalıkları Epiglotitit Nasıl Önlenir? Tedavisi Nasıldır?

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.870
29.803
60
Eğer yapılan muayene sonucu epiglottiten şüphelenilirse, öncelikle hastanın hava yolunun açılması ve yeterli oksijen alması sağlanır.

İlk test
Sponsorlu Bağlantılar

“Pulse oksimetre” kandaki oksijen seviyesini tahmin eden bir cihazdır. Bu cihaz:
Bir parmağınızın üzerine tutturulur ve kanınızdaki oksijen doygunluğunun yaklaşık değerini verir. Eğer oksijen doygunluk seviyesi çok düşmüşse, hastanın nefes almasına yardımcı yollara başvurulur.
Solunumun stabilize edilmesinden sonra yapılan testler
Boğaz muayenesi: Esnek ve fiber optik ışık yayan bir cihazla boğaza bakılarak mevcut durum görülmeye çalışılır. Lokal anestezi yapılarak test sırasında oluşacak rahatsızlık giderilir.
Göğüs ya da boyun röntgeni: Hastanın nefes yolu açıldıktan sonra ani solunum problemlerini önlemek için çocuğun yattığı yerden taşınır cihazla göğüs ve boyun röntgeni çekilir. Çekilen röntgen ile epiglottite dair boyun bölgesinde parmak izine benzer işaretler ortaya çıkacaktır.
Sponsorlu Bağlantılar

Boğaz kültürü ve kan testleri: Kültür örneği almak için epiglot pamuklu bir çubukla temizlenir ve alınan doku örneği “Hib” için incelenir. Kan örnekleri çoğunlukla “bakteriyemi” adı verilen ciddi bir kan enfeksiyonunun epiglottite eşlik edip etmediğini öğrenmek için alınır.
TEDAVİ VE İLAÇLAR
Epiglot tedavisi ilk olarak hastanın nefes aldığından emin olmayı daha sonra ise sebep olan enfeksiyonların tespiti ve tedavisini içerir.
Solunum desteği
Epiglottit tedavisinde birincil öncelik sizin veya çocuğunuzun yeterli miktarda hava almasını sağlamaktır. Bunu sağlamak için kullanılan yöntemler şunlardır:
Maske takılması: Takılan maske akciğerlere oksijen gitmesini sağlar.
Burun veya ağız içinden nefes borusuna yerleştirilen solunum cihazı: Bu tüp boğazdaki şişkinlik azalıncaya kadar gerekirse birkaç gün boyunca boğaza takılı kalır.
Soluk borusuna iğne takılması (iğne trakeostomi): Aşırı ciddi durumlarda diğer yöntemler başarılı olmadıysa, hastanın solunum borusundan dışarıya doğrudan bir açıklık oluşturulur. Gırtlağın devre dışı bırakılması ile uygulanan bu yöntem ile akciğerlere hava gidişi sağlanır.
Enfeksiyon tedavisi
Eğer epiglottit bir enfeksiyon kaynaklı ise, hastaya antibiyotik verilecektir. Reçete edilebilecek antibiyotik çeşitleri şunlardır:
Geniş spektrumlu antibiyotikler: Alınan kan ve kültür testlerinin sonuçlarının çıkması beklenmeden hızlı tedavi için geniş spektrumlu antibiyotikler verilir.
Daha spesifik antibiyotikler: Daha önce verilen ilaçlar epiglottitin nedenine bağlı olarak daha sonra değiştirilebilir.
GIRTLAK KAPAĞI İLTİHABI NASIL ÖNLENİR?
Hib aşısı

Hib aşısı ile aşılama Hib’e neden olan epiglottiti önlemek için etkili bir yoldur. Bu tür aşılar genellikle üç veya dört doz şeklinde yapılır:
• 2 aylıkken
• 4 aylıkken
• 6 aylıkken (eğer dört aylıkken aşı yapılmışsa)
• 12 ila 15 aylıkken

Hib aşıları genellikle 5 yaşından büyük çocuklara ve yetişkinlere yapılmaz. Çünkü Hib enfeksiyonunun gelişme riski daha azdır. Ancak bağışıklık sistemi değişik hastalık ve sebeplerden dolayı zayıflamış olan çocuk ve yetişkinlerde yapılması önerilir.
• Orak hücre hastalığı
• HIV / AIDS
• Dalağı çıkarılmış olanlar
• Kemoterapi tedavisi görenler
• Organ veya kemik iliği naklinin ret edilmesini önleyici ilaç alan hastalar gibi bu guruptaki kişilere Hib aşısı yapılabilir.
Aşının yan etkileri

Alerjik reaksiyon: Eğer alerjik bir reaksiyon ile karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım isteyin. Nadiren de olsa, alerjik reaksiyonlar aşı yapıldıktan sonraki birkaç dakika veya birkaç saat içinde nefes darlığı, hırıltı, ürtiker, halsizlik, hızlı kalp atışı ve baş dönmesine gibi sorunlara yol açabilir.
Olası hafif yan etkiler: Kızarıklık, ateş veya enjeksiyon yerinde şişme gibi hafif belirtiler de ortaya çıkabilir.
Etkili önlemler
Hib aşısı tabii ki kesin bir garanti vermez. Aşı olmuş çocuklarda da epiglottit gelişebilir. Aynı zamanda diğer mikroplar da buna yol açabilir. Bu nedenle alınacak önlemler burada önemli olmaktadır:
• Kişisel eşyaları paylaşmayın.
• Ellerinizi sık sık yıkayın.
• Su ve sabun bulunmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
saglikvakti.com
 
X