• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Epilepsi ve ehliyet

Mucize bebek 1201

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
2 Ağustos 2021
134
68
48
25
Merhabalar arkadaşlar bundan 3 yıl önce eşim askerdeyken kızımı ve öncesinde ikiz bebeklerimi kaybettiğim için epilepsi hastası tanısı koydular.3 eeg den sonuncusu biraz sıkıntılı çıktı.ve ilaçlar başlandı.ilaçları 1 yıl kullandıktan sonra kontrolü ve ilaçları bıraktım.ve o sırada ne ilaç kullanımım nede eeg geçmişim var şu an ehliyet almak istiyorum gayet sağlıklıyım 2 yıldır da nöbet geçmişim ve ilaç kullanımım yok.Son ilacımı 23.11.2023 te aldığım için doktorum o güne kadar bekleyelim tekrar eeg çekelim normalse sistem takipte ister sağlıklıda diyebilir dedi.o kadar çok istiyorum ki ehliyet çıkarmayı.sorum şu belirtilen kriterlere uymuyorum 6 aylık kontrolleri yapmadım egg çekilmedim ama ilaç kullanımım ve nöbetim yok.bu durumda olup ehliyet alan arkadaşlar var mı acaba

Merhabalar arkadaşlar bundan 3 yıl önce eşim askerdeyken kızımı ve öncesinde ikiz bebeklerimi kaybettiğim için epilepsi hastası tanısı koydular.3 eeg den sonuncusu biraz sıkıntılı çıktı.ve ilaçlar başlandı.ilaçları 1 yıl kullandıktan sonra kontrolü ve ilaçları bıraktım.ve o sırada ne ilaç kullanımım nede eeg geçmişim var şu an ehliyet almak istiyorum gayet sağlıklıyım 2 yıldır da nöbet geçmişim ve ilaç kullanımım yok.Son ilacımı 23.11.2023 te aldığım için doktorum o güne kadar bekleyelim tekrar eeg çekelim normalse sistem takipte ister sağlıklıda diyebilir dedi.o kadar çok istiyorum ki ehliyet çıkarmayı.sorum şu belirtilen kriterlere uymuyorum 6 aylık kontrolleri yapmadım egg çekilmedim ama ilaç kullanımım ve nöbetim yok.bu durumda olup ehliyet alan arkadaşlar var mı acaba
Muhtemelen heyet raporu istenir sizden.

Kusura bakmayın kırıcı olmak istemem ama çok mu önemli ehliyet anlamadım sonuçta bu rahatsızlığınız var hiç korkmuyor musunuz direksiyon başında nöbet geçirmeye? Hadi kendi canınızı geçmişsiniz de nasıl kazalara sebep olma ihtimaliniz olabilir çok kötü bence

[10:32, 08.10.2025] ChatGPT: Epilepsi tanısı sonrası ehliyet alma konusunda yönetmelikler oldukça net ama her vaka bireysel olarak değerlendirilir. Türkiye’de Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne göre:

Epilepsi hastalarının ehliyet alabilmesi için:
1. Son nöbetin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olmalı.
2. İlaç tedavisi kesildiyse, kesildikten sonra en az 6 ay nöbetsiz dönem istenir.
3. Düzenli nöroloji kontrolü yapılmalı ve son EEG’niz temiz olmalı.
4. Nöroloji uzmanı “ehliyet alabilir” şeklinde resmî sağlık raporu düzenlemeli.

Senin Durumuna Gelirsek:
  • Son nöbetten 2 yıl geçmiş, bu iyi bir durum.
  • İlaç 23.11.2023’te kesilmiş, yani ilaçsız 1 yıl dolmak üzere.
  • Ancak arada 6 aylık kontrol/raporlar ve EEG eksikliği sistemde görünürse sorun olabilir.

Yani en önemli şey, son EEG’nin temiz çıkması ve doktorunun "ehliyet alabilir" şeklinde sağlık raporu yazmasıdır.

Tavsiye:
  • 23.11.2024’te 1 yıl ilaçsız ve nöbetsiz süren dolmuş olacak.
  • O tarihte hemen nöroloji kontrolü ve EEG çektir, sonra da doktoruna ehliyet için rapor yazmasını iste.
  • Eğer rapor olumlu olursa, aile hekiminden sağlık raporu ile birlikte işlemler başlayabilir.

Gerçek Hayat Örneği:
[10:32, 08.10.2025] ChatGPT: Senin gibi olup sonradan EEG’si temiz çıkan, doktor raporu alan birçok kişi ehliyet aldı. Ama sistem otomatik değil, mutlaka raporun ve doktorunun onayı şart.

Ben tehlikelı buluyorum açıkçası şahsi fikrim Allah korusun

Kusura bakmayın kırıcı olmak istemem ama çok mu önemli ehliyet anlamadım sonuçta bu rahatsızlığınız var hiç korkmuyor musunuz direksiyon başında nöbet geçirmeye? Hadi kendi canınızı geçmişsiniz de nasıl kazalara sebep olma ihtimaliniz olabilir çok kötü bence
Ben zaten kendimi ve çocuklarımı tehlikeye atacak bir duruma gelmem.çünkü gayet sağlıklı bir insanım.herhabgi bir sorunum yok ona bakarsanız direksiyon başında kalp rahatsızlığı tansiyonu şekeri olan binlerce sürücü var diyelim ki direksiyonda kalp krizi geçirdi bir anda oldu bu insan neden ehliyet verildi yada tansiyonu fırladı ve bayıldı yada şekeri düştü eli ayağı tutmamaya başladı bunlara neden ehliyet veriliyorda benim gibi yıllardır olmaamış ilaç kullanmayan bir insana böyle bir engel var haksızlık değil mi sizcede.O zaman tansiyonu şekeri kalp rahatsızlığı olandan da ehliyet alınsın

Ben zaten kendimi ve çocuklarımı tehlikeye atacak bir duruma gelmem.çünkü gayet sağlıklı bir insanım.herhabgi bir sorunum yok ona bakarsanız direksiyon başında kalp rahatsızlığı tansiyonu şekeri olan binlerce sürücü var diyelim ki direksiyonda kalp krizi geçirdi bir anda oldu bu insan neden ehliyet verildi yada tansiyonu fırladı ve bayıldı yada şekeri düştü eli ayağı tutmamaya başladı bunlara neden ehliyet veriliyorda benim gibi yıllardır olmaamış ilaç kullanmayan bir insana böyle bir engel var haksızlık değil mi sizcede.O zaman tansiyonu şekeri kalp rahatsızlığı olandan da ehliyet alınsın
Uygun oldugunuzu düşünüyorsanız kontrollerinize girin madem, doktordan onay almanız gerekecek.

Ben seker hastasiyim, tahlil vs yaptirdim yenilerken; ancak bu soylediklerinizin hicbiri epilepsi ile ayni kategoride degil. Epilepsi nobeti ongorulemez bir nobet, digerleri genellikle bastan sinyal verir.

Kaldi ki siz hicbir kontrole gitmemissiniz, kendinizi iyi hissetmeniz iyi oldugunuz anlamina gelmez

E aynı mantıkta hiçbir şey olmasa bile karşıdan gelenin bir anlık manyaklıkla şerit değiştirip size çarpması da olası o zaman hiç kimseye ehliyet vermesinler ? Kıyas yaptığınız şeyler aynı şeyler değil sizin yıllar dediğiniz 2 yıl çocuk sahibi olarak her şeyden önce karşınıza geçip elinize ehliyeti bedava sağlık kontrolsüz verseler sizin acaba diye düşünmeniz gerekiyor

ilaçları 1 yıl kullandıktan sonra kontrolü ve ilaçları bıraktım.ve o sırada ne ilaç kullanımım nede eeg geçmişim var
Epilepsi tedavisini ilacını vs kafanıza göre mi bıraktınız? Neye göre verdiniz bu kararı, siz bitti diyince bitti mi? Kontrol yok takip yok, hastalığın seyri ne durumda bilgi yok ama ehliyeti çok istiyorum. Kalp rahatsızlığı tansiyon şeker vs bunlar epilepsi atağı gibi saniye içinde mi oluyor? Yani diyabeti olan biriyle epilepsi hastasını bir mi tutuyorsunuz?

Ehliyeti alın madem çok istiyorsanız ama sıfırdan tekrar kontrolleri, testleri, tahlilleri yaptırın. Doktor kontrolüne girin. Araba kullanırken asla epilepsi atağı geçirmem diye garanti veriyor musunuz? Ehliyetim 18 senelik ama trafiğin ters tarafta olduğu yerde yaşıyorum. Bazısı kolay adapte oluyor ama ben kendime güvenemediğim için burada araba kullanmıyorum. Sinyal silecek dönüşler giriş çıkışlar hepsi ters. Kendi canımdan çok başkalarının canına kast etmekten korkarım. Belki bana bir şey olmaz ama karşıdakine zarar verirsem vicdan azabı çekerim.

Oncelikle basiniz sagolsun.

Epilepsi hastalarının ehliyet alma durumlarini bilemiyorum ancak daha once nöbet gecirdigi icin kazaya sebebiyet veren epilepsi hastalariyla ilgili okudugum haberler konuya tarafsiz yorum yapmami engelliyor.

Tehlike degil mi sizce de?
Tehlikeli durum olsa kendimi eşimi ve çocuklarımı riske atmam

P
Epilepsi tedavisini ilacını vs kafanıza göre mi bıraktınız? Neye göre verdiniz bu kararı, siz bitti diyince bitti mi? Kontrol yok takip yok, hastalığın seyri ne durumda bilgi yok ama ehliyeti çok istiyorum. Kalp rahatsızlığı tansiyon şeker vs bunlar epilepsi atağı gibi saniye içinde mi oluyor? Yani diyabeti olan biriyle epilepsi hastasını bir mi tutuyorsunuz?

Ehliyeti alın madem çok istiyorsanız ama sıfırdan tekrar kontrolleri, testleri, tahlilleri yaptırın. Doktor kontrolüne girin. Araba kullanırken asla epilepsi atağı geçirmem diye garanti veriyor musunuz? Ehliyetim 18 senelik ama trafiğin ters tarafta olduğu yerde yaşıyorum. Bazısı kolay adapte oluyor ama ben kendime güvenemediğim için burada araba kullanmıyorum. Sinyal silecek dönüşler giriş çıkışlar hepsi ters. Kendi canımdan çok başkalarının canına kast etmekten korkarım. Belki bana bir şey olmaz ama karşıdakine zarar verirsem vicdan azabı çekerim.
Doktorum ilacı bıraktırdı bana ilaçları alınca yan etki yapıyordu ilaçsız 2 3 yıl bekle daha sonra son eeg ile tanıyı noktalarız dedi ama benim ehliyetim girince işin içine hesaplanan gibi olmadı

üzgünüm ehliyet alamazsın ve almamalısın da zaten kontrollü hasta değilsin ve hastalığın gel geç değil, tamamı ile iyileşme göstermez tetikleyen herhangi bir şeyde yeni bir nöbet geçirme ihtimalin var ve direksiyonda kendini geç ama başkalarına zarar verme lüksün yok bile bile lades demezler
şartlara bakacak olur isek
ilaçsız ve nöbetsiz bazı durumlarda 3 yıl - bazı durumlarda 5 yıl geçmiş olması lazım kriterlere göre
6 ayda bir çektirirlen EEG raporlarının eksiksiz ve tam sunulması lazım
ve herşeyin tamam olduğunda da doktorundan sağlık raporu
ehliyeti alman durumunda da 6 ayda bir EEG kayıt ve raporlarını da sunman gerekli

Son düzenleme:
P

Doktorum ilacı bıraktırdı bana ilaçları alınca yan etki yapıyordu ilaçsız 2 3 yıl bekle daha sonra son eeg ile tanıyı noktalarız dedi ama benim ehliyetim girince işin içine hesaplanan gibi olmadı
Düzenli kontrole tekrar başlayın. Yani yasal olarak ne yapılması gerekiyorsa yaptırın. Her epilepsi atağında hastaneye gidilmiyorsa kayıt da edilemiyor. O nedenle durumunuzu kayıt altına aldırın. Üyeler yazmış şartları, düzenli kontrol ve temiz eeg sonuçları. Eşime ve çocuklarıma asla zarar verecek bir şey yapmam diyorsunuz ama trafikte sadece onların canları söz konusu değil. Diğer sürücüler ve onların aracındakileri de düşünün. Tamam trafik facia, maganda dolu ama bizim gibi düzene kurala uyanlar da var.

Arkadaşlar aranıza yeni katıldım 🤗 Ben de epilepsi ilacı kullandığım için ehliyetimi yenilemediler. 90 tane çeşiti var bu hastalığın nerdeyse benim hala tam tanı konulmuş sayılmaz. EEG vs temiz çıkıyor ama adet zamanı oluyor genelde uykuda nöbet geçiriyorum. Aile hekimi epilepsi ilacı kullandığım vermiyor. Doktoruma yönlendiriyor senelerdir tedavi oluyorum; Uyku EEG si bile temiz çıktı psikoloğa yönlendirdi. 1 seneyi geçik onda da tedavi görüyorum o da ‘adet sendromu’ tanısı koydu ve ilaç verdi -ama şimdi nöroloji ne temizsin ne de sorunsuz diyip beni ilaçtan kesmiyor. Özel tabi tedaviye gidip para dökeceğim ya.Ehliyete çok üzüldüm☹️Zaten arada kullanırım işim zoraki şeylerde düştükçe normalde hep eşim kullanır.

Back
X