Erdoğan: Amerika’yı Kristof Kolomb değil Müslümanlar keşfetti

Koptum gülmekten ciddi bir yorum beklerken seyyar Tayyar nerden çıktı:KK70:O gün bugündür patladı gitti diyorsunuz yani:KK70::KK70:

Tarihi bilgilerim yetersiz olabilir o yüzden çokta diretemem yazacaklarımda ama bildiğim kadarıyle Kristof Kolomb 1500'lü yılların başlarında ölmüş, Piri Reis'in haritayı 1512 yılında çizdiği söyleniyor, Kristof Kolomb 1512 yılından önce öldüğüne göre Amerika'nın keşfini Piri Reis yapmış olamaz, gönül isterdi ki hakikaten Piri Reis keşfetmiş olsun, tarihe de o şekilde geçsin, özür dilerim ama bizlerde bir eksiklik var ki bu bizi yüzyıllardır hep geri bıraktı, biz buluşlarımıza, icatlarımıza, tarihimize bile doğru dürüst sahip çıkmadık, hep ya birilerine kaptırdık ya da tozlu rafların gerilerine doğru itip kimsenin ulaşmasına izin vermedik veyahut tarihimizde işimize geleni yüceltirken gelmeyeni tiksinç birşeymiş gibi gördük, yalan mı? Kimine göre tarihin yalnızca Osmanlı kısmı kıymetli, kimine göre sadece Cumhuriyet kısmı, halbuki hepsi bizim.
Bizde gerçekten dehalar varmış ama bugün nasıl bilim adamlarımızın kıymetini bilmiyorsak o zamanda pek kıymet bilinmemiş.

Biz hiç bir zaman kıymet bilmedik ve bilmiyoruz da Mune.
İzledin mi bilmiyorum The Physician diye bir film var İbni Sina ve talebesini anlatır ve bu filmi bile almanlar çekmiştir ve doğal olarak kendi bakış açılarıyla anlatmışlardır.

Biz hiç bir zaman kıymet bilmedik ve bilmiyoruz da Mune.
İzledin mi bilmiyorum The Physician diye bir film var İbni Sina ve talebesini anlatır ve bu filmi bile almanlar çekmiştir ve doğal olarak kendi bakış açılarıyla anlatmışlardır.
Seyretmedim Angry ama filmi tavsiye kabul edip en kısa zamanda mutlaka seyredeceğim, evet maalesef kıymet bilmez bir tarafımız var, belki kırıcı bir tabir olacak ama bizde vefa duygusu da yok, tarihte birçok bilim adamımız, matematik dahilerimiz vs olmuş ama çoğunu bilmiyoruz bile, kızım ortaokula giderken öğretmeninin verdiği bir ödevde kızıma araştırma yapmasında yardım edene kadar bende pek bilmiyordum ve bilmediğim için açıkçası ayıplamıştım kendimi ve tabii bu dehaları bize belgesellerle, filmlerle tanıtmayan devletimizi de ayıplıyorum, tv gibi bir nimet var, 7'den 70'e herkesin başından ayrılmadığı tv de gelin-kayınvalide, evlilik, giyim kuşam programları gibi bize hiçbirşey katmayacak programlarla zaman öldürmemize izin vermek yerine bize İbni Sina'yı, Ali Kuşçu'yu, Cabir Bin Hayyan, Cezeri, Ömer Hayyam gibi insanlar tanıtılsa, öğretilse keşke mesela Ö.Hayyam şair diye bilinir ama matematik ve astronomi de sıradışı bir deha olduğu bilinmez, Dünya'nın ilk rasathanesini kuran kişidir ama çoğunluk o çoğunlukta benim gibi Hayyam rubailerini sevenler yalnızca şair yönünü bilir.

Nasıl istersen öyle olsun.
Is ne sana gider ne bana eğer saygı çerçevesinde konuşur tartisirsak.
Yalnız sende 3. sayfada benim öğretmenligime söz söyledin. Bu hususta da birşey hâlâ yazmadın. 15 yıllık öğretmenim Saraylim. Bizim de hatalarımız olur çünkü robot değiliz. Sen de ben de herkes gibi İnsanız.
Sen tarihciyim dedin, ogretmenim demedin ki... Ben de "ya boyle arastirmadan kulaktan dolma bilgileri ogrencilerine aktaran tarih ogretmenleri de varsa" diye dusunerek yazdim o cumleyi. Tamam, burasi forum, okulda degilsin, sinifta da degilsin, ama tarihciyim deyince buradakiler de bir nevi ogrencilerin oluyor, dediklerin bir uzman sozu niteligi kazaniyor, oyle ise dediklerine sen daha cok dikkat etmelisin. Sen sadece okulda degil, burada da ogretmen kisiliginle yazdigin zaman biz sana inaniriz cunki. Ben de bilmeyebilirim, sen de bilmeyebilirsin... Ben arastirmayabilirim cogu kisinin yaptigi gibi, ama sen arastirmak zorundasin, meslegin geregi. Madem ki ogretmensin, o zaman asla ogretmenligine soz soyletme... Ama boyle "soz soyletmem" demekle degil.. Gercekten bir ogretmen gibi davranarak, iddialarini veya tahminlerini bilimsel bir kaynaga dayandirarak, dogru bilgilerle gelerek.. Olabilir, edebilir, ya da %80 ihtimal vermek kaynak olmaksizin hic bilimsel degil. Yine de seni kirmak istemem, insanlara saygili bir kisiligin var, bu durumda karsindakinde de saygi uyandiriyorsun. Yazdiklarindan oyle anliyorum, iste sadece bu yuzden seni kirdigimdan oturu ozur dilerim.

Siz boyle deyince evvelki yazdiklariniza da bir goz gecirdim. Bir tarihci olarak 1538 yilinda yapilmis Preveze savasi ile Akdenizin Osmanli eline gectigi icin RTEnin dedikleri %80 gercek olabilir demissiniz. Birincisi, Amerika kitasi ile Akdenizin uzaktan yakindan bir alakasi yok, Atlantik okyanusu ile Pasifik okyanusu ortasinda bir kita Amerika... Ikincisi Kristof Kolomb'un Amerikaya varisi, kesfedilisi filan 1498 yilinda, Prevezeden 40 yil once gercklesmis bir olay.. Ucuncusu de Piri Reisin Amerika'nin da icinde bulundugu haritayi cizdigi yil 1513. Amerika'nin bilinen en eski haritasi da Juan de la Cosa tarafindan 1500 yilinda cizilmistir. Dorduncusu de ogrencilerimiz Allaha emanet..:KK43:

Saraylim bravo.

Ben de tarihciyim dedi diye kurcalamadim ama hata etmisim. Ders oldu..

Bakın ben kitayi piri reis buldu demedim.
Bu bir. Dünya haritasını çizdi. demek ki biliniyor Amerika nin keşfi demek istedim.
Akdeniz hakimiyeti Osmanlı elindedir. ama hint okyanusu ve civarında müslüman Denizcilik hakimdir. Okyanus a dayanıklı gemileri de vardı.
Bu iki.
Öğrenciler Allah a emanet demişsin.
ben Netten tarayip yazmıyorum senin gibi.
öğretmenligime laf ettirmem. haddinizi bilin.
Sırf muhalefet olmak için netten bilgilerle filozof takılıyorsunuz. Kişi kendi olmalı.
kopyala yapıştır değil.
Yorumuna saglik..

Lütfen konuya yorum yapalım mı hepimiz, elim açıldı mı sınır yanımıyorum biliyorsunuz, konu üzerinden gidelim, böylesi daha iyi olur;)

Sen tarihciyim dedin, ogretmenim demedin ki... Ben de "ya boyle arastirmadan kulaktan dolma bilgileri ogrencilerine aktaran tarih ogretmenleri de varsa" diye dusunerek yazdim o cumleyi. Tamam, burasi forum, okulda degilsin, sinifta da degilsin, ama tarihciyim deyince buradakiler de bir nevi ogrencilerin oluyor, dediklerin bir uzman sozu niteligi kazaniyor, oyle ise dediklerine sen daha cok dikkat etmelisin. Sen sadece okulda degil, burada da ogretmen kisiliginle yazdigin zaman biz sana inaniriz cunki. Ben de bilmeyebilirim, sen de bilmeyebilirsin... Ben arastirmayabilirim cogu kisinin yaptigi gibi, ama sen arastirmak zorundasin, meslegin geregi. Madem ki ogretmensin, o zaman asla ogretmenligine soz soyletme... Ama boyle "soz soyletmem" demekle degil.. Gercekten bir ogretmen gibi davranarak, iddialarini veya tahminlerini bilimsel bir kaynaga dayandirarak, dogru bilgilerle gelerek.. Olabilir, edebilir, ya da %80 ihtimal vermek kaynak olmaksizin hic bilimsel degil. Yine de seni kirmak istemem, insanlara saygili bir kisiligin var, bu durumda karsindakinde de saygi uyandiriyorsun. Yazdiklarindan oyle anliyorum, iste sadece bu yuzden seni kirdigimdan oturu ozur dilerim.

O zaman şöyle duzelteyim : Tarih Öğretmeniyim. Bunun ilmini tahsilini almadan kulaktan dolma bilgilerle yazmadım Saraylim.

Hâlâ bunun gerçekliğine inanıyorum. Sırf bu ülkenin cumhurbaşkanı dedi diye değil. Üniversite hocalarimda böyle dediği için. Bunun ilmini okuduğum için.

Böyle tarih öğretmenleri de varsa diyorsun bak hâlâ. .. Herkes aynı düşüncede olmayabilir. Biz bu ülkenin geleceğini egitiriz. Tarihini bilmeyen bir kişi de hafızasını yitirmiş bir kişidir. Yıllardır derim yine diyeyim. Tarih bize gösterilen şekilde ogretildi diye bilinen gizlenen bir tarihi anlatmazsak bu ne kadar doğru olur? Yalan söyleyen tarih utansın diyorum. Lozan antlaşması ile Çanakkale de bir avuç toprak diye Ariburnu nu Ingiltere ye verdik?! Ingiltere toprağı. Hangi öğretmen anlatır bunu? Var mı ders kitaplarında. Ariburnu ama onlar Anzac burnu diyorlar bir İngiliz bekçi duruyor. Sadece sehitlikte değil tüm Ariburnu toprakları ingiliz toprağı. Yani ulkemin bir toprağı ingilizlerin. Artık gün gelir de pasaportla da gireriz.

Doğru kaynakları bazen bizlere gostermezler. Yıllardır aynı kitaplar aynı bilgileri öğrendik. Insanin maymundan gelişi vb kim için ne için. .. Büyüdükçe begenmeyiz ana babamızı.. Ama 40 indan sonra ah anam keşke yaşasaydın deriz.

Dediklerimi farklı kaynakları tarayarak yeniden derinlemesine araştır. Öyle böyle değil kendince iyice. Gün gelir bugün ak dediğine yarın kara dersin. Kimse ne oldum demesin yarının nelere gebe olduğunu bilemeyiz.

Şimdi çıkmalıyım. Tanıştığıma memnun oldum Saraylim. Kendine iyi bak.

Seyretmedim Angry ama filmi tavsiye kabul edip en kısa zamanda mutlaka seyredeceğim, evet maalesef kıymet bilmez bir tarafımız var, belki kırıcı bir tabir olacak ama bizde vefa duygusu da yok, tarihte birçok bilim adamımız, matematik dahilerimiz vs olmuş ama çoğunu bilmiyoruz bile, kızım ortaokula giderken öğretmeninin verdiği bir ödevde kızıma araştırma yapmasında yardım edene kadar bende pek bilmiyordum ve bilmediğim için açıkçası ayıplamıştım kendimi ve tabii bu dehaları bize belgesellerle, filmlerle tanıtmayan devletimizi de ayıplıyorum, tv gibi bir nimet var, 7'den 70'e herkesin başından ayrılmadığı tv de gelin-kayınvalide, evlilik, giyim kuşam programları gibi bize hiçbirşey katmayacak programlarla zaman öldürmemize izin vermek yerine bize İbni Sina'yı, Ali Kuşçu'yu, Cabir Bin Hayyan, Cezeri, Ömer Hayyam gibi insanlar tanıtılsa, öğretilse keşke mesela Ö.Hayyam şair diye bilinir ama matematik ve astronomi de sıradışı bir deha olduğu bilinmez, Dünya'nın ilk rasathanesini kuran kişidir ama çoğunluk o çoğunlukta benim gibi Hayyam rubailerini sevenler yalnızca şair yönünü bilir.

Malesef Mune ne destek veriyoruz ne sahip çıkıyoruz . Filmi tavsiye ederim herkese.
İlgisi olan varsa bu konular da dizi olarak da Da Vinci Demons'u tavsiye ederim Da Vinci'nin hayatının uyarlamasıdır ama sadece Da Vinci'nin keşiflerinden bahsetmiyor Osmanlıdan da oldukça bahseder. Amerigo vespucci'nin Amerikayı keşfedişini, Machiavelli den, İbni Sina'nın kitabından kan transfüzyonu nasıl yapıldığı falan da geçer. Biraz fantastik olsa da bana göre şimdilik Osmanlının gücünü Muhteşemden daha iyi anlatan bir dizi.

Angry,
Da Vinci Demons Da Vinci'nin dizisi değil mi? Alışageldik dışında bir Da Vinci portresi çizilmiş hani:KK64:
Ben onu yarım yamalak izledim, tvden seyretmeyeyim pekçok kısmını kaçırdım ama netten başlarım izlemeye.

Saraylim bravo.

Ben de tarihciyim dedi diye kurcalamadim ama hata etmisim. Ders oldu..

Bir yanlış yok.
öyleyim.
Yalnız yorumlara lütfen dikkat edelim.
ben burada kimseyi kırmiyorsam aynı saygıyı da beklerim.

Ergen atarlı yorum yapmıyorum. Burası sanal âlem diye demediğini bırakmayanlardan olmayalım. Nickinizi gören niye yüzünü burusturup cevap yazsın ki...

Neyi paylaşamiyoruz?

Burada bu konuya son mesajimdir. Bu yüzden rica ediyorum alıntı yapmayın yazilarimdan. merak eden okur öğrenir.

Hayırlı akşamlar

yazılanlara şöyle bir göz gezdirdim ve çok üzüldüm. bu kadar kendi coğrafyasını hakir gören,küçümseyen başka bir millet yok. ben batı dilleri okuyan bir insan olarak şunu söyleyebilirim. batı geçmişinde karanlık içinde yaşayıp bir toplulukken doğunun aydınlığıyla tanışmıştır. Bir çok şeyi (banyo yapmayı bile) bizden öğrenmiş insanlar geçtim bilimi kültürü... şimdi sizler gibi torunları olduğunu bilmek kemiklerini sizlatıyodur. hepiniz oturmuş Osmanlının son dönemini örnek veriyosunuz. Yok efendim zevk sefa içinde bilime sanata yermi verilmişmiş. Bunu yapmak nankörlüktür. Cristof Colomb dediğiniz şahıs Amerika'yı hindistan sanıyodu be :) Adam İndians der ordaki yerlilere sürekli. halende İndians diye geçer ingilizcesi. Colomb'dan önce birilerinin keşfettiği şahsen bana daha inandırıcı geliyo. Lütfen oturupda sonradan adam olan Avrupaya özenmeyin. Şu an ortadoğu Batının bir zamanlar yaşadığı karanlıkda boğuluyor olabilir ama. geçmişteki hiç bir şey sizin inkarınızla yok olmuycak :)

Ben bugun haberlerde izledim aslinda.bir sergi vardi muslumanlara ait olan fakat bati tarafindan kabul edilmeyen icatlar.fotograf makinasi ve Dunya haritasiydi sanirm, daha cok sey de vardi pek hatrlamiyorm oyle gecti hemen.aslnda ben de bazen dusunmuyor degildim neden muslumanlara ait icatlar yok diye.gerckten de kamufle olmus olabilir ama anliyorm ki muslumanlarin kayda deger bir icat yapamamalari da normal.baksanza burda bile amann guzelim kubaya cami yapmasnlar diyen zihniyetler var, muslumanlar var...elin adamlarna saygyla egilirken musluman musluma kiymet vermez..

O zaman şöyle duzelteyim : Tarih Öğretmeniyim. Bunun ilmini tahsilini almadan kulaktan dolma bilgilerle yazmadım Saraylim.

Hâlâ bunun gerçekliğine inanıyorum. Sırf bu ülkenin cumhurbaşkanı dedi diye değil. Üniversite hocalarimda böyle dediği için. Bunun ilmini okuduğum için.

Böyle tarih öğretmenleri de varsa diyorsun bak hâlâ. .. Herkes aynı düşüncede olmayabilir. Biz bu ülkenin geleceğini egitiriz. Tarihini bilmeyen bir kişi de hafızasını yitirmiş bir kişidir. Yıllardır derim yine diyeyim. Tarih bize gösterilen şekilde ogretildi diye bilinen gizlenen bir tarihi anlatmazsak bu ne kadar doğru olur? Yalan söyleyen tarih utansın diyorum. Lozan antlaşması ile Çanakkale de bir avuç toprak diye Ariburnu nu Ingiltere ye verdik?! Ingiltere toprağı. Hangi öğretmen anlatır bunu? Var mı ders kitaplarında. Ariburnu ama onlar Anzac burnu diyorlar bir İngiliz bekçi duruyor. Sadece sehitlikte değil tüm Ariburnu toprakları ingiliz toprağı. Yani ulkemin bir toprağı ingilizlerin. Artık gün gelir de pasaportla da gireriz.

Doğru kaynakları bazen bizlere gostermezler. Yıllardır aynı kitaplar aynı bilgileri öğrendik. Insanin maymundan gelişi vb kim için ne için. .. Büyüdükçe begenmeyiz ana babamızı.. Ama 40 indan sonra ah anam keşke yaşasaydın deriz.

Dediklerimi farklı kaynakları tarayarak yeniden derinlemesine araştır. Öyle böyle değil kendince iyice. Gün gelir bugün ak dediğine yarın kara dersin. Kimse ne oldum demesin yarının nelere gebe olduğunu bilemeyiz.

Şimdi çıkmalıyım. Tanıştığıma memnun oldum Saraylim. Kendine iyi bak.

iyi, sen Amerikayi muslumanlarin kesfettigine inanmaya devam et. 1500 lu yillara kadar Ege ve Karadenizi fethetmekle mesgul olmus, Akdenize bile 1500 lu yillardan sonra yavas yavas hakimiyet kurmaya baslayabilmis Osmanlilarin 1492 den once kendilerinin olmayan Akdenizden gecip gene kendilerinin olmayan Atlantik okyanusunu da gecerek Amerika'yi kesfettiklerine, ama butun kaynaklarin da yokedildigine veya saklandigina inanmaya devam et... Sadece sunu merak ediyorum, neden oralari muslumanlar kesfetmis de bir tane musluman yerlesmemis zamaninda? Osmanli her gittigi yere muslumanlik da goturmemis miydi?
Biz Hint Okyanusu fethinde basariya ulasamamis, Bati Akdenizdeki Cezayire kadar ancak 1533 de gidebilmis, burnumuzun dibindeki Kibris'i bile 1574 de fethetmis bir ulkeyiz, yapmayin Allasen..

AngryPenguin, ben onun kitabini okumustum, yazari Noah Gordon ve 11, yüzyilda geciyor olaylar. O zamanlar tip Iran bölgesinde ileri derecedeymis. güzel bir kitapdi, simdide filmi cikti. Fakat filmi kitabin yerini tutmuyormus, zira cok eksik kalan detaylar varmis. Filmine onun icin bakmak istemedim.
Noah Gordon `un bu kitabi türkceye cevrildimi bilmiyorum, ama sene 1987`de cikti, bende 1990 larda okumustum. Tavsiye ederim.

Angry,
Da Vinci Demons Da Vinci'nin dizisi değil mi? Alışageldik dışında bir Da Vinci portresi çizilmiş hani:KK64:
Ben onu yarım yamalak izledim, tvden seyretmeyeyim pekçok kısmını kaçırdım ama netten başlarım izlemeye.

Evet öyle fantastik bir şekilde Leonardo da Vinci'nin 25 li yaşlarını anlatıyor ama nasıl anlatsam bilemedim ama dizide ayrıntılarda pek çok şey saklı. 2. sezonunda II Beyazıt ve Cem Sultanın çekişmesine de yer vermiştir hatta II Beyazıtı bir kıbrıs türkü oynadı türkçe konuştu hatta dizi de ama türkçesi baya kötüydü.

Mesela 2.sezonun son bölümü Fatih Sultan Mehmed'in Otronto kuşatması:
B0x_GQ-CQAAe8GT.webp

yazılanlara şöyle bir göz gezdirdim ve çok üzüldüm. bu kadar kendi coğrafyasını hakir gören,küçümseyen başka bir millet yok. ben batı dilleri okuyan bir insan olarak şunu söyleyebilirim. batı geçmişinde karanlık içinde yaşayıp bir toplulukken doğunun aydınlığıyla tanışmıştır. Bir çok şeyi (banyo yapmayı bile) bizden öğrenmiş insanlar geçtim bilimi kültürü... şimdi sizler gibi torunları olduğunu bilmek kemiklerini sizlatıyodur. hepiniz oturmuş Osmanlının son dönemini örnek veriyosunuz. Yok efendim zevk sefa içinde bilime sanata yermi verilmişmiş. Bunu yapmak nankörlüktür. Cristof Colomb dediğiniz şahıs Amerika'yı hindistan sanıyodu be :) Adam İndians der ordaki yerlilere sürekli. halende İndians diye geçer ingilizcesi. Colomb'dan önce birilerinin keşfettiği şahsen bana daha inandırıcı geliyo. Lütfen oturupda sonradan adam olan Avrupaya özenmeyin. Şu an ortadoğu Batının bir zamanlar yaşadığı karanlıkda boğuluyor olabilir ama. geçmişteki hiç bir şey sizin inkarınızla yok olmuycak :)

Iyi ya,madem Amerika kesfedilmisti neden Colomb orayi Hindistan sanmisti? Senelerin denizcisi bilmez miydi ki nereye geldigini Amerika daha once kesfedilmis olsa idi?

AngryPenguin, ben onun kitabini okumustum, yazari Noah Gordon ve 11, yüzyilda geciyor olaylar. O zamanlar tip Iran bölgesinde ileri derecedeymis. güzel bir kitapdi, simdide filmi cikti. Fakat filmi kitabin yerini tutmuyormus, zira cok eksik kalan detaylar varmis. Filmine onun icin bakmak istemedim.
Noah Gordon `un bu kitabi türkceye cevrildimi bilmiyorum, ama sene 1987`de cikti, bende 1990 larda okumustum. Tavsiye ederim.

Evet kitaptan uyarlanmış ben de filmin içeriğine bakarken görmüştüm ama okumadım.Doğrudur kitaplar her zaman daha ayrıntılı olduğu için okuyanları bu tür filmler genelde tatmin etmiyor.

Ben bugun haberlerde izledim aslinda.bir sergi vardi muslumanlara ait olan fakat bati tarafindan kabul edilmeyen icatlar.fotograf makinasi ve Dunya haritasiydi sanirm, daha cok sey de vardi pek hatrlamiyorm oyle gecti hemen.aslnda ben de bazen dusunmuyor degildim neden muslumanlara ait icatlar yok diye.gerckten de kamufle olmus olabilir ama anliyorm ki muslumanlarin kayda deger bir icat yapamamalari da normal.baksanza burda bile amann guzelim kubaya cami yapmasnlar diyen zihniyetler var, muslumanlar var...elin adamlarna saygyla egilirken musluman musluma kiymet vermez..
farah,
icatlar var evet, hatta bazı hastalıkların keşfi tedavisi de var ama bu konuya yazdığım ilk mesajımdaki bazı şeyleri yineleyeceğim, biz kabahatliyiz, buluşlarımıza sahip çıkmamışız, nasıl desem nasıl bir tabir kullansam saygısızca olmaz, yani kısaca biz yapmışız ama devamında Avrupa'ya kaptırmışız, sonrasında kendi iç hesaplaşmalarımızın, koltuk kavgalarımızın peşine düşüp asıl sahip çıkmamız gerekenlere önem vermemişiz, çok çok sonraları da bilimi, araştırmaları tümden bırakmışız, bazı şeylerin üstüne düşmeyi günah saymışız, çok ileri gidebilirmişiz, bugün olduğumuzdan çok daha farklı durumda olabilirmişiz fakat bizde hassas noktalar var, o noktalara parmak basıldığında birbirimize giriyoruz gözümüz hiçbirşey görmüyor.

Emakinef arkadaş,sonuca bakmak gerek..
sonuçta şu an Avrupa ve abd ileride değilmi,Avrup birliğine girebilme hayalleri vardı TC nin neden sizce?

Fransa Türkiye için' biz asla ab de istemiyoruz,göçmenlerden bıktık' demişti,Türkiye 1.600 bin Suriyeliyi misafir olarak alıp,sonra demeç verildi,'sanırız kalıcılar'.:))

Back
X