Erkek Modası Değişimi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.885
29.988
60
Oldukça bol ve uzun olan gösterişli pelerinlerin yerine daha yalın hatlara sahip mantolar tasarlanmış, birbirinden enteresan ayakkabıların yerini daha fonksiyonel uzun ömürlü olanlar almış.

Bu değişime uğrayan kıyafetlerin neredeyse yüzde doksanı bayanlara ait giysilerden oluşuyor. Çağlar boyunca erkek giysilerine baktığımızda ise otuz-kırk yılda bir baskın radikal değişimler oluştuğunu, bunun da çok zor kabullenildiğini görüyoruz. Klasik erkek giyimi diye adlandırılan takım elbiseler ise senelerdir erkek modasında kendine yer edinmiş giysi formatıdır. Adeta erkeklerin gizli üniforması gibi hayatları boyunca onlara eşlik eder. Kimilerinin iş yaşamında giymeye mecbur kaldığı, kimilerinin ise daha ciddi görünmek için kullandığı takım elbiseler, koyu renk takımlar, çizgili gömlekler ve kırmızı ağırlıklı kravatlar erkekler için en ideal giysi kombinasyonu olarak görülüyor. Giyim anlayışı açısından oldukça tutucu olan beyler, renkli giyimi klasik tarz içinde kabullenemedikleri için daha resmî görünümlü siyah, lacivert gibi renklere sahip takımları tercih ediyorlar.

Beyaz ağırlıklı gömlekler ise tertipli, düzenli ve işadamı imajı verdiği için tercih ediliyor. Özellikle çizgili gömlekler göbekli beyler tarafından olduğu kadar zayıf beyler tarafından da kabul görüyor. Tabii bu kadar resmi ve renksiz giyimi hareketlendirmek adına büyük cesaret gösterdiklerini düşündükleri kırmızı ağırlıklı kravatları ile giyim stillerini tamamlıyorlar. Sokağa çıkıldığında ya da işyerinde bu tarz giyinmiş pek çok erkeğe rastlanabilir. Gizli bir üniforma gibi yaşamlarına sızan bu üçlü birleşim seneler geçtikçe küçük ayrıntılar ile değişikliğe uğrar.

Kruvaze olan ceket daha sonraki senelerde modanın da yön vermesiyle üç düğmeli ya da iki düğmeli hale gelirken kalıplardaki bolluk nispeti değişir. Çizgili gömleklerdeki en büyük değişiklik ise yaka ve manşetlerde gözleniyor. Bu gizli erkek üniformasındaki en büyük değişiklik ise belki de kravatlarda yaşanıyor. Trendlerle birlikte daralıyor, genişliyor, uzuyor, kısalıyor, çizgiler kalınlaşıp inceliyor; ama hep diyagonal kalıyor.


Artık renkler öne çıkmaya başladı

Soğuk ve koyu renklere mahkûm beyleri yakın zamandan beri daha renkli giyim stillerinde görmek mümkün. Siyah, lacivert, kahverengi, beyaz ve kravattaki kırmızı dışında kendini diğer renklere kapayan klasik erkekler, son senelerdeki takım elbise stillerini görerek standart renklerden biraz olsun sıyrılmaya başladı. En azından koyu renk takım elbise için yine koyu renk gömlek ve farklı desenlerde tasarlanmış kravatları da kullanarak ciddi görünümlerinin yanına estetik dokunuşu da ilave ettiler.

İş yaşamında olduğu kadar günlük yaşamda da erkeklerin vazgeçilmezi takım elbiseler, bu sezon yine klasik çizgilerinden taviz vermeden modaya uyarlanmış üç düğmeli ceketlerin yerini mono, iki düğmeli dar kalıp ceketler aldı. Omuzların belirginleştiği modellerde yakalarda zarif hatlar dikkat çekiyor. Her dönem var olan takma kol, bu sezon da kaliteli dikişlerle kendini gösteriyor.

Yıllardır kalite ve şıklık çizgisini bozmayan Scabal, farklı model seçenekleri ve renk alternatifleri ile 35 yaş üstü A, A+, B, B+ segmentlerdeki bürokratlar ve işadamlarına uygun koleksiyon hazırlıyor. Klasik çizgilerin hâkim olduğu koleksiyonda kişiye özel, beğenilen kumaş ve modellerde takım elbise dikimi yapılıyor. Son senelerdeki kişiye özel ve ölçülerine uygun gömlek dikimi, takım elbiselerde de uygulanıyor. Şık, modern, kendine güvenen ve yenilikçi erkeklere kendi tarzlarını oluşturabilecekleri profesyonel hizmeti sunan Scabal, İngiliz kalitesini İtalyan tarzı ile birleştiriyor. Tekdüzelikten sıkılan erkeklere bu tarz hizmet veren profesyonel markalar arasında Sabri Özel, Sarar gibi bakımlı, seçici erkeklerin güvendikleri markalar da var. Koyu renk takım elbiseleri kişinin özel zevkine uygun ve tercih edilen detaylar ile tasarlayan markalar tek tip erkek giyimine son vermeyi hedefliyor. Son dönemlerdeki erkek markalarının atakları her erkeğin kendi tarzını oluşturabileceği ve fabrikasyon görünümden kurtaracak zevkli giyim stillerinin erkekleri de etkisine aldığını kanıtlar nitelikte.


Küçük ayrıntılar zenginlik katıyor

Erkek giyiminin monoton duruşundan sıyrılması gerektiğinin altını çizen özel dikim takımlar, güncellik ve şıklıklarıyla pek çok bakımlı erkeği etkileyecek. Klasik giyimin her ortamda ve her meslek grubunda doğru seçim olduğunu düşünenlerin sayısı yavaş yavaş azalmaya başlasa da bilindik klasik elbiselerde yapılacak küçük ayrıntılar erkekler için büyük farklılıklar yaratıyor. Şık giyinmek isteyen beylerin ait olduğu bölgeye (ülke veya şehir), fiziki özelliklerine, meslek grubuna, içinde bulunduğu statüye, zamana, mekâna, zemine uygun renk ve stildeki kıyafetleri tercih etmeleri gerekiyor.

Şık bir işadamı gibi görünmek kaygısı ile bedene uygun olmayan kesimler ve renkler kullanılmamalıdır. Ya da herkese de üniforma gibi kullanılan aynı tarz, aynı renk kıyafetlerden minik de olsa farklılıklarla uzaklaşılabilir. Erkek giyimi bayan giyimi kadar çeşitli değil. Fakat kullanılacak farklı renk tonu, kumaş cinsi, kesim, diğerlerinden şık ve düzgün giyimli olmanızı sağlayabilir. Provalı giyim hizmeti sunan markaların haricinde de erkek giyiminde klasiği şık ayrıntılarla modern çizgilere kavuşturan koleksiyonlara rastlamak mümkün.

Angelo Nardelli, Sarar, Mithat Selection, Kiğılı, Abbate sezonun moda renklerini klasikleşmiş erkek renkleri ve kesimleriyle kusursuz bir şekilde harmanlayarak klasik giyim ile rahat giyim arasındaki seçkin giyim köprüsünü kuruyor. Siyah, lacivert, kahverengi gibi ana renklerin yanında gri, mor, turuncu, yeşil, bej, saks, açık mavi, pembe kullanılıyor. Pembe gömleklere alışan beyler, bu sezon da mor gömlekleri sıkça görecekler. Takımları görsel anlamda öne çıkaran gömlekler, genellikle takım elbise renklerinden tercih edilirken kullanılacak kravatlarda da canlı renkler yerini yine soluk renklere bıraktı. Kıyafetin bütününde silik desenlerin, tek rengin hâkim olduğu stiller ağırlık kazanırken klasik giyim anlayışını asla bırakmayan beyler kendinden desenli renkli gömlekler ile fit kalıp, bele doğru daralan ceketleri, yüksek belli tek pilili bileklerde hafif daralan pantolonu olan koyu renk kumaş özelliği olan takımları kullanabilirler. Son senelerdeki kravatsızlık modasının çok benimsendiğini görüyoruz. İşadamlarının hatta bürokratların dahi bazı ortamlarda kravatsız kullandıkları takımları kravatsız da şık ve şehirli olunabileceğini kanıtlıyor. Fakat bu tarz elbiselerin daha modern kesimlerde olmasına dikkat ederken kumaş özelliklerinin ve aksesuarlarının (düğme, astar belki kol düğmesi) genel duruş ile uyumlu olmasına özen göstermekte yarar var. Erkek giyiminde yüksek kalitedeki kumaş ve dikimin çok önemli olduğunun altını çizmekte yarar var.

Model farklılıklarının çok belirgin olmadığı erkek koleksiyonlarında kullanılan malzemelerin giysiyi tamamen değiştirebileceği unutulmamalıdır. Yün, ipek, pamuk, keten hatta bambu gibi doğal ürünlerden hazırlanmış kumaşlar erkek giyiminin ana çatısını oluşturuyor. Giyim alışkanlıklarından kolay vazgeçmeyen Türk erkekleri, koyu renkli takımları tercih ederken gömlekte, kravatta daha cesur kararlar verebiliyor. Avrupa’nın en büyük damat giyim fabrikasına sahip Wilvorst markasının Türkiye ortaklarından Sami Hergül, “Türk erkeklerinin arasında giyimde muhafazakârlar da var, giyimde bazı konularda kendini aşmış olanlar da, modern çizgiyi yakalayanlar da.” derken erkeklerin de en az hanımlar kadar farklı zevklere sahip olduğunun altını çiziyor. Her ne kadar Türk erkeği klasik giyimden hoşlanır diyorsak da; dünyadaki erkek trendlerinin bu yönde olduğunu görmezden gelmemek gerekiyor. Kaldı ki Türk beyleri giyimine özen gösteren topluluklar arasında ilk sıralarda yer alıyor.


REYHAN YAZICI




Kaynak: zaman.com.tr
 
X