Erken seçim hangi partiye yarar? En az oy kaybedecek parti

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.044
30.457
61
Milliyet gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, olası erken seçimin hangi partiye yarabileceğini yazdı.

7 Haziran seçimleri sonrası koalisyon görüşmeleri sonuç vermezse erken seçim kapıda. Bu ihtimali yüksek bulanların sayısı hayli fazla. Peki sonbaharda erken seçim olursa kim kazançlı çıkar?

Güneri Civaoğlu, merak edilen soruya bugünkü yazısında yanıt aradı. İpsos'un seçim günü sandık başında yaptığı araştırma sonuçlarına yer veren yazar, en az oy kaybedecek partinin AK Parti olacağını iddia etti. İşte o yazının ilgili bölümü:

EN AZ OY KAYBEDECEK AK PARTİ

"İpsos’un 7 Haziran’dan sonra sıcağı sıcağına yaptığı araştırma sonuçlarına göre seçmenin yüzde 12’si “Sandığa attığım oy asıl oyum değildi” demiş.
Yani...
Önümüzde yüzde 12 emanet oy var.
Bu yüzde 12’nin yüzde 5’i AK Parti, yüzde 10’u CHP, yüzde 19’u HDP, yüzde 22’si MHP seçmeni...
Tabloya göre yenilenecek seçimde en az oy kaybedecek olan parti AK Parti ve ondan biraz fazla CHP olur.
MHP ve HDP ise en fazla oy kaybedecek olanlar.
74981.jpg

HDP'NİN BARAJI GEÇMESİ TEHLİKEYE DÜŞEBİLİR
......................
Diğer bileşenler de elbette dikkate alınmalı ama siyasetin meteorolojisi, yenilenecek seçimde AK Parti’nin en fazla kârlı çıkacağını gösteriyor.
Buna karşılık HDP’nin ise en riskli parti olduğu söylenebilir.
Hatta barajı geçmesi bile tehlikede olabilir.
......................
O halde akıntıların ve rüzgârın kendisinden yana olduğu verileri AK Parti’ye “seçim” rotasını çizdirebilir.
An itibarıyla “içinde AK Parti’nin bulunmadığı bir ortak hükümetin” yaşama geçme imkânı olmadığına göre Türkiye’yi sandığa götürecek kartlar elinde.
Tabii siyasette 24 saat bile uzun süredir.
45 günde köprülerin altından çok sular akacak."
http://www.internethaber.com/erken-secim-hangi-partiye-yarar-en-az-oy-kaybedecek-parti-794023h.htm

Bense eğer MHP AKP'yle koalisyon kurmazsa oy kaybetmeyip aksine oylarının bir tık yukarı olacağını, HDP'nin yine barajı geçeceğini, CHP'nin projeler ve çözüm süreciyle ilgili net bir ifade kullanmazsa oy oranını 1-2 puan düşüreceğini, AKP'nin bu oy oranında veya biraz altında oy alacağını düşünüyorum.
Yani eğer 90 günlük süreçte yeniden erken seçime gidilirse tablo MHP ve HDP leyhine olur ama bir koalisyon kurulursa koalisyondaki partilere ve icraatlerine göre iş değişir.

bence akp daha çok oy kaybeder mhp ve chp daha fazla oy alır :KK66: akp kazanıcak gene diye sandığa gitmeyen çok insan olduğunu düşünüyorum ama işler değişti artık

bence akp daha çok oy kaybeder mhp ve chp daha fazla oy alır :KK66: akp kazanıcak gene diye sandığa gitmeyen çok insan olduğunu düşünüyorum ama işler değişti artık
"Akp kazanıcak gene" diye sandığa gitmeyen çok akpli de var ama... :KK45:

Bence Akp de küçükte olsa bi artış olur. Hdp en fazla %1 kaybeder.

Milliyet gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, olası erken seçimin hangi partiye yarabileceğini yazdı.

7 Haziran seçimleri sonrası koalisyon görüşmeleri sonuç vermezse erken seçim kapıda. Bu ihtimali yüksek bulanların sayısı hayli fazla. Peki sonbaharda erken seçim olursa kim kazançlı çıkar?

Güneri Civaoğlu, merak edilen soruya bugünkü yazısında yanıt aradı. İpsos'un seçim günü sandık başında yaptığı araştırma sonuçlarına yer veren yazar, en az oy kaybedecek partinin AK Parti olacağını iddia etti. İşte o yazının ilgili bölümü:

EN AZ OY KAYBEDECEK AK PARTİ

"İpsos’un 7 Haziran’dan sonra sıcağı sıcağına yaptığı araştırma sonuçlarına göre seçmenin yüzde 12’si “Sandığa attığım oy asıl oyum değildi” demiş.
Yani...
Önümüzde yüzde 12 emanet oy var.
Bu yüzde 12’nin yüzde 5’i AK Parti, yüzde 10’u CHP, yüzde 19’u HDP, yüzde 22’si MHP seçmeni...
Tabloya göre yenilenecek seçimde en az oy kaybedecek olan parti AK Parti ve ondan biraz fazla CHP olur.
MHP ve HDP ise en fazla oy kaybedecek olanlar.
Eki Görüntüle 1555527
HDP'NİN BARAJI GEÇMESİ TEHLİKEYE DÜŞEBİLİR
......................
Diğer bileşenler de elbette dikkate alınmalı ama siyasetin meteorolojisi, yenilenecek seçimde AK Parti’nin en fazla kârlı çıkacağını gösteriyor.
Buna karşılık HDP’nin ise en riskli parti olduğu söylenebilir.
Hatta barajı geçmesi bile tehlikede olabilir.
......................
O halde akıntıların ve rüzgârın kendisinden yana olduğu verileri AK Parti’ye “seçim” rotasını çizdirebilir.
An itibarıyla “içinde AK Parti’nin bulunmadığı bir ortak hükümetin” yaşama geçme imkânı olmadığına göre Türkiye’yi sandığa götürecek kartlar elinde.
Tabii siyasette 24 saat bile uzun süredir.
45 günde köprülerin altından çok sular akacak."
http://www.internethaber.com/erken-secim-hangi-partiye-yarar-en-az-oy-kaybedecek-parti-794023h.htm

mhp seçmeni hdp barajı aşmasın diye akp ye kayabilir

Ben şahsen oyumu 7 haziranda kime attıysam ona atarım. Niye 90 günlük süreçte fikrim değişsinki şu olmadı bu oldu yok o bunu dedi diye bileşenlerle uğraşmam. Zaten erken seçim isteyenler de milletin kafasını böyle şeylerle bulandırıp oylar bana gelir ohh diye düşünüyor bence

Erken seçim olursa AKP iktidar olacak. Çünkü MHPlilerin çoğu pişman. Bahçelinin bi gün önce dediği bugün tutmuyor. Önce erken seçim olsun AKP ile asla koalisyon olmaz dedi şimdi AKP ile ne gibi şartlarda olacağının muhasebesini yapıyor.
Hatta sabah HDP yi yok sayıyordu şimdi en kötü ihtimalle onunla da olur diyor. Adam bunamış resmen daha kendi dediğinden haberi yok. Ayrıca HDP nin barajı geçmemesi için de AKPye oy vermeyi düşünenler var.
O yüzden doğal olarak artış olacaktır. Hatta CHPye oy veren kararsızlar da sırf HDP barajı geçmesin ve koalisyon durumunda yine karışıklık yaşanmasın diye AKPye verecektir oyunu.

Erken seçim olursa AKP iktidar olacak. Çünkü MHPlilerin çoğu pişman. Bahçelinin bi gün önce dediği bugün tutmuyor. Önce erken seçim olsun AKP ile asla koalisyon olmaz dedi şimdi AKP ile ne gibi şartlarda olacağının muhasebesini yapıyor.
Hatta sabah HDP yi yok sayıyordu şimdi en kötü ihtimalle onunla da olur diyor. Adam bunamış resmen daha kendi dediğinden haberi yok. Ayrıca HDP nin barajı geçmemesi için de AKPye oy vermeyi düşünenler var.
O yüzden doğal olarak artış olacaktır. Hatta CHPye oy veren kararsızlar da sırf HDP barajı geçmesin ve koalisyon durumunda yine karışıklık yaşanmasın diye AKPye verecektir oyunu.
Kaç mhpli tanıyorsunuz da çoğu da pişmanlık duyuyor?

Tabiki akp oylarinda bir artis olacaktır. Kimi tanidiysam akp ye vermediği için pişman. Inşallah erken seçim olur inşallah En Büyük TÜRKİYE
en az çevremde yırmı kişi mhpye oy attığına pişman,yanı aslında mhpli olupta,yıllardır ak partıye oy verenler mhpye geri döndü,milliyetçilik yaptı hdp barajı geçmesın dıye,çok saçma,hdl zaten mecliset geçsin demoraktık seçim bu,lakın ak partıye yanlış yaptılar,hem avrupada oyunu kullanmayan 2 milyon seçmen,hemde mhp liler,daha sonuçlar açıklandı,mhp arkdaşım ne ettim endulus bende dıye benı aradı

en az çevremde yırmı kişi mhpye oy attığına pişman,yanı aslında mhpli olupta,yıllardır ak partıye oy verenler mhpye geri döndü,milliyetçilik yaptı hdp barajı geçmesın dıye,çok saçma,hdl zaten mecliset geçsin demoraktık seçim bu,lakın ak partıye yanlış yaptılar,hem avrupada oyunu kullanmayan 2 milyon seçmen,hemde mhp liler,daha sonuçlar açıklandı,mhp arkdaşım ne ettim endulus bende dıye benı aradı
Benim solcu arkadaşlarım bile dizlerini dövüyor. Inşallah erken seçim olacakk

20 mi ? Siz ne diyorsunuz benim çevremde en az 5435093453 kişi dizlerini dövüyor,ağzına lokma koymuyor biz naptık ?ellerimiz kırılsaydı da akparti yerine mhp'ye oy vermeseydik insan içine çıkamıyoruz diyorlar.
Dedim olmuşla ölene çare yok .
Her insan hata yapar.
Millet konusur Ak parti yapar.

Daha bir tane vay şu partiye oy vermedim bu seçim çok pişmanım diyene rastlamadım. Bir an başka yerde mi yaşıyorum acaba diye düşünmedim değil. Demekki benim çevremdekiler sadece bir tane oyunun olduğunun farkında olup ona göre akıllıca seçim yapıp pişmanlık yaşamayanlardan. Çok şükür. He bu arada da bu ak parti seçmenininçoğunun milli iradeye saygısı olduğunu düşünmüyorum

Daha bir tane vay şu partiye oy vermedim bu seçim çok pişmanım diyene rastlamadım. Bir an başka yerde mi yaşıyorum acaba diye düşünmedim değil. Demekki benim çevremdekiler sadece bir tane oyunun olduğunun farkında olup ona göre akıllıca seçim yapıp pişmanlık yaşamayanlardan. Çok şükür. He bu arada da bu ak parti seçmenininçoğunun milli iradeye saygısı olduğunu düşünmüyorum

Sadece akp lilerin cevresinde var o dövünenlerden. İlginç.

Herşey tamam da -Tabi tamam derken Bahçelinin onunla da olur dediği yok aksine Hdp'yi tamamen safdışı bırakıyor ama Akp'yi de gözden çıkarmıyor. Bu dönemler belirsiz dönemler bakarsınız yarın Akp'yle koalisyon yaparlar hepinize çok sempatik gelmeye başlar Bahçeli- Chp'ye oy veren kararsızlar neden hdp barajı geçmesin diye Akp'ye oy versin? Akp'nin oy oranı hdp'nin barajı geçmesini engelleyecek birşey değil ki. Daha burdan belli akplilerin erken seçim beklentilerinin rasyonel olmadığı.

Son düzenleme:
X