Yöresel Tarif Erzurumun demir tatlısı

Yöresel Yemekler

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715

Malzemeler:
4 adet yumurta
2 su bardağı su
1.5 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Bir fiske tuz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbet için:
5 su bardağı su
6 su bardağı şeker
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Önce şerbeti hazırlayıp, soğumaya bırakın.
Tüm malzemeleri bir kaba alıp, boza kıvamına gelene kadar çırpın.
Yağı derin kaba koyup ısıtın, demiri de içinde bekletin.
Daha sonra demiri harca batırıp kızgın yağa batırın.Birkaç saniye sonra demiri hafif sallayarak hamurdan ayırın.
İki tarafını da kızarttığınız hamurları havlu kağıt üzerine alın.
Her 2-3 kızartmadan sonra demiri yağda bir süre bekletip, tekrar devam etmelisiniz.
En son soğuyan şerbete kızarttığınız hamurları batırıp çıkarın.Çıtır çıtır tatlınız hazır, afiyet olsun
Dipnot:KK70:emir ilk kullanımda hamura yapışabiliyor kullandıkça pratikleşiyor.Ayrıca demiri kullanmadan önce yıkayın daha sonra asla yıkanmamalı, yağlı şekilde poşetleyip muhafaza etmelisiniz.

alıntıdır
11084959_676182002528129_1682667258_n.jpg

DEMİR TATLISI-DEMİRLİ

BURSA' nın Orhangazi ilçesine bağlı köylerde bu tatlının nişan ve düğün törenlerinde yapıldığını biliyorum, aslında Erzurum ilimize ait bir tatlıymış ama nasılsa buralara kadar gelmiş ve özel günlerin özel bir tatlısı oluvermiş.
Ben tatlının tarifini ve kalıbını bizim ailede tek yapan NECMİYE Halamdan aldım, artık o kadar usta olmuş ki göz kararı yapıyor ama aşağı yukarı bir tarif oluşturduk..
HAMURU İÇİN:

• 3 YUMURTA
  • 1 BARDAK SU
  • 3 KAŞIK NİŞASTA
  • 1 -1,5 BARDAK UN ( kıvamı ayarlayabilmek için un veye su ilavesi yapabilirsiniz)
  • YARIM ÇAY KAŞIĞI KABARTMA TOZU
  • 1 ÇİMDİK TUZ

ŞERBETİ:

• 3 BARDAK ŞEKER
  • 2 BARDAK SU
  • BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU

YAPILIŞI :
öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım, hamurumuzu çırpıp krep hamurundan daha koyu kıvamına getirelim .
TENCEREMİZE 2 PARMAK KADAR YAĞ KOYUP DEMİRİ DE İÇİNE KOYARAK KIZDIRALIM.
DEMİR KIZDIĞINDA ÜZERİNİ GEÇMEYECEK ŞEKİLDE HAMURA BATIRIP (YARIM) HEMEN YAĞA SOKUN 2-3 DK SONRA HAFİF SALLAYARAK TATLIYI DEMİRDEN KURTARIN..
HER DEFASINDA DEMİRİ KIZDIRIP ÖYLE HAMURA BATIRIN...
KIZARANLARI SERVİS TABAĞINA ÇIKARIN..

ILINMIŞ OLAN ŞERBETİN İÇİNE TATLILARI ATIP 2 DK BEKLETİP HEMEN ÇIKARIN.. ŞERBETLİ İSTEMEZSENİZ DİREK PUDRA ŞEKERİ EKİP YİYEBİLİRSİNİZ...
URU OLARAK BU ŞEKİLDE SAKLAYIP YİYECEĞİNİZ ZAMAN ŞERBETLEYEBİLİRSİNİZ
TATLIMIZ SERVİSE HAZIR...

alıntıdır

bu arada bu aparatı çok aramıştım. sonunda netten buldum. yıldız şeklinde olabnı. bugün geldi
10981822_1590730191169140_741128253347049478_n.jpg

Demir Tatlısı (Erzurum yöresi)
6864417655_8783656fa9_z.jpg

6864415751_55da6a9e0d_z.jpg

DEMİR TATLISI NASIL YAPILIR?

Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 4 tepeli kaşık nişasta
  • 1.5 su bardağı su
  • 2 su bardağı un
  • Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti
  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • yarım limon suyu
  • Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak
  • Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu şekilde de çok güzel oluyor.

6864413929_5e981e328e_z.jpg
6864415137_169b60c101_z.jpg

Demir tatlısı nasıl yapılır?
  • Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamur malzemesinden akıtma(Krep) kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.
  • Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz.
  • Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir.
  • Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4 saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden ayrılmasını sağlıyoruz.
  • Bir seferde en fazla iki hamuru demire yapıştırabiliriz sonra demir soğuyacağı için tekrar yağın içine koymamız lazım bu arada kızaran hamurları iki taraflı pişirip havlu kağıt serili bir kaba alıyoruz.
  • Demir ne çok fazla ısınmalı nede az bu denge önemli. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
  • Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete batırıp çıkarıyoruz.
  • Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor.
  • İlk denemelerde biraz zorlanabilirsiniz ama zamanla insanın eli alışıyor. ilk yapışta demir yeni olduğu için hamur yapışabilir bunu bir çatal yardımıyla demirden ayırabilirsiniz.
  • Bu tatlı şerbetlenmemiş halde dolapta 10-15 gün kalabiliyor. Dolabın alt kısmında dondurucuda denemedim.
  • En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle yıkanmaması yani suya temas etmemesi.
  • İlk kullanımdan önce demiri iyice yıkayın ama kullandıktan sonra soğuması için bir kenara koyup soğuduktan sonrada bir poşete koyup kaldırılması lazım.
  • İlk deneme bence yarım ölçüyle yapılmalı ama şiddetle tavsiye edeceğim bir tatlı.

• Birde bu tarif nette birçok sitede var ben bütün tarifleri denedim ama asıl tarifi geçimini bu işten kazanan Erzurum’lu bir teyzeden aldım tam ölçüleriyle gerçekten başarılı bir tarif. Çok uzun bir anlatım oldu yapanlara kolay gelsin ve afiyet olsun:))
  • alıntıdır.

HAMURU İÇİN:

• 3 YUMURTA
  • 1 BARDAK SU
  • 3 KAŞIK NİŞASTA
  • 1 -1,5 BARDAK UN ( kıvamı ayarlayabilmek için un veye su ilavesi yapabilirsiniz)
  • YARIM ÇAY KAŞIĞI KABARTMA TOZU
  • 1 ÇİMDİK TUZ

ŞERBETİ:

• 3 BARDAK ŞEKER
  • 2 BARDAK SU
  • BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU

YAPILIŞI :
öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım, hamurumuzu çırpıp krep hamurundan daha koyu kıvamına getirelim

X