O mesajınızı sonradan gördüm, ki o çalışmaların %90'ını Türkiye'de yaptım. Siz o halde Türkiye'deki bilim üretmeye çalışan bir kadın olsam -ki yıllarca oldum- beni küçük göreceksiniz. Hayret!
Napayım, mesajı Türkçe yazdınız diye tüm konuyu size Türkçe mi anlatayım? Bir akademisyenin bilime katkısını sorgularken, bunu yapacak İngilizce bilginiz olmalı en azından diye düşündüm, alınmazsınız herhalde.
Ben sizi anladım hocam, alt yapınız nedir diye bakınca gördüm, öğretmenmişsiniz. Siz sanıyorsunuz ki bütün kadınlar sizinle aynı şartlarda çalışıyor, herkes sizinle aynı imkanlara sahip. Milyonlarca kadın güç gerektiren işlerde çalışıyor, başka şansı olmadığı için. Empati kuramadığınız insanların hakkını savunurken bir daha düşünün.
Evet iş ayrımı olacak çünkü doğamız böyle. Saha görevine giden kadın arkadaşlarım da var, vardiya mühendisi olarak çalışanlar da var, nöbete kalan doktorlar da var, ama hiçbiri akşam evini yuvasını bırakıp çalışmak istemiyor. Daha zor geliyor. Bir erkek saha görevi için 5 gün evden ayrılsa, o evin düzeni bozulmaz. Ama kadın gitse, çocuklarla kim ilgilenecek, evin düzeni ne hale gelecek, eşi sonunda isyan edecek. Bu böyle, bu doğal. E şimdi saha görevine gitmeye kadın kötü mühendis mi olacak? O da projelendirmede çalışır. Bu cinsiyetçilik mi oluyor? İlla ortaya atlamamız mı lazım, nolur beni de alın aranıza diye...
Ben sizi anladım, bence siz de beni anlamaya çok yakınsınız. Sadece sizinle aynı şartlarda çalışmayan hemcinslerinizle biraz daha empati!