fshın düşmesi iyi mi kötü mü anlayamıyorum ki. kaan hocada bişey demedi bu iğneleri verirken. ay sonunu bekliyorum. umarım bi açıklmada bulunur. celalettin hocada henüz bir şey söylemedi. o da bi tedavi verecek hangisini uygulamam gerektiğini bilmiyorum kafam karışık :S
Selam,
Vallahi o soru benim de kafamı çok meşgul ediyor. Ama Kaan Hoca'nın sitesinde bununla ilgili bi makale buldum. Bana biraz umut bile verdi, ne yalan söyliyim :) Bakın makalenin bizi ilgilendiren kısmı şöyle:
"Follikül Stimüle edici Hormon (FSH) normal sperm üretimi için gerekli olan bir hormondur. Sperm üretiminin bozulduğu, ama serum FSH düzeyinin de yüksek olduğu olgularda genellikle herhangi bir tedavi verilmeksizin TESE ameliyatı ile testislerde sperm aranması önerilir. Bunlarında ortalama üçte birinde olgun sperm elde edilerek tüp bebekte kullanılır.
Oysa yakın tarihli araştırmalar böyle erkeklerde önceden tedavi verilmesinin, sperm üretimini artırabileceğini göstermiştir. Bunların tedavisinin dayandığı prensip, önce yüksek olan FSH hormonunu düşürmek ve daha sonra dışarıdan verilen FSH ile sperm üretiminin uyarılmasıdır.
İtalya’da Padova Üniversitesi’nden bir grup araştırıcı FSH’sı normalden çok yüksek bulunan erkeklerde önce GnRH analoğu ilaçlarla FSH’yı düşürmeyi denediler. Daha sonra da rekombinan FSH kullanarak, yeniden FSH düzeyini normal sınırlar düzeyine getirdiler. Tedavi toplam 4 ay sürdü. Bu süre içerisinde olguların %7’sinde doğal yolla gebelik görülürken geri kalanlarının %27’isnde
tüp bebek neticesi gebelik elde edildi. Topluca değerlendirildiğinde tedaviye alınan çiftlerin ortalama üçte birinde, yani %32’sinde gebelik sağlanmış oldu (Foresta 2009).
Bu da göstermektedir ki, sperm sayısı azalmış ve FSH hormonu yüksek erkeklerde tedavi ile endojen FSH düşürülerek yerine dışarıdan FSH verilmesi en azından üçte birinde gebelikle sonuçlanabilecektir. Bu sırada testosterondaki düşmeler ve buna bağlı yan etkiler hCG/LH tedavisi ile önlenebilir.
Bu tedavinin spermlerde düzelme yapması, yüksek FSH’nın testislerde FSH reseptörlerinde duyarsızlaşmaya neden olmasına dayandırılmaktadır. Gerçekten de deneysel araştırmalar, aşırı yüksek FSH hormonunun reseptör düzeyinde bozulma yaparak sperm üretimini bozacağını ortaya koymuştur. Dolayısıyla, eğer FSH düşürülürse, reseptörlerdeki baskı ortadan kalkacak ve sperm üretimi de normale dönecektir. İnsanlarda da yüksek FSH’nın testislerde baskılayıcı etkide bulunacağı, bunun giderilmesini takiben dışarıdan FSH verilerek gerek moleküler gerekse klinik düzeyde düzelme olacağı açık olarak gösterilmiştir (Foresta 2004).
Yüksek FSH’ya rağmen sperm üretiminin artmamasının bir diğer teorik nedeni ise, endojen FSH’daki moleküler bir bozukluk olabilir. Bu durumda ne kadar yükselirse yükselsin, vücudun salgıladığı moleküler yapısı bozuk FSH hormonu sperm üretimini uyaramayacaktır. Eğer vücudun salgıladığı FSH’yı baskılayarak sıfıra kadar düşürüp, yerine dışarıdan sağlam FSH hormonu verirsek, sperm üretimi yeniden başlayabilir. Bu olasılık klinik çalışmalarda gösterilmemiş olmakla birlikte, dolaylı çalışmalar bu yönde bir mekanizmayı doğrular niteliktedir. FSH hormonunu kodlayan genlerin mutasyonu ya da polimorfizimi, bu hormonda da moleküler düzeyde bozulma yapabilir. Bozuk hormonunu sperm yapımını uyarıcı etkisi de yetersiz kalırsa, kanda FSH düzeyi yüksek de olsa, sperm üretimi olmayacak ve hastada sperm değerleri düşük çıkacaktır. İşte bu durumda, bozuk FSH’nın baskılanıp yerine dışarıdan sağlam FSH verilmesi sperm üretimini başlatmaya yetebilir. " Kaan Aydos'un sitesinden alıntıdır.
Sevgilerimle...