Ben gerçekten bilmediğim icin soruyorum gerçekten böyle bir yetişme şekli tam olarak ülkemizde var mı ve varsa nerde var?
Bir arkadaşım van/ ercişin bir köyüne öğretmen olarak atanmıştı. Onunla konuşurken "kız çocukları gelmiyor okula pek , erkek çocukları daha fazla" demişti.
Neden demiştim.
Kız çocuklarını okutma konusunda aileler çok istekli değil demişti.
Şoka uğramıştım. Bu düşünce seneler önce öldü sanıyordum.
doğu filan değil gayet anadolunun ortasında yetiştim
-benim köyüm çok eskiden beri okur o ayrı, fakat biz bu nedenle "anarşik" diye yaftalıyız-
ama
civar köylerde okumuş kız yok
dahası
başlık parasına veriyorlar 14-15 yaşında
izinname (evlilik cüzdanı) çıkmıyor tabii o yaşta
imam nikahı oluyor
eşleri genelde büyükşehirde çalışıyor kızlar kayınvalideyle kalıyor
yani zaten düşünürseniz
bu ülkede ortalama yıllık gelirleri.. ayda 4500 lira bile almayan insanlar varken nasıl kira ödeyip 2-3-4 çocuk bakabilirler? matematik bile bize bunu anlatıyor aslında
erkekler büyükşehirde bekar odalarında kalıyor (ya da şantiyede ya da akraba evinde ya da arada yurtdışı şantiyelerde filan çalışarak çok küçük bir azınlık uzun yola giderek, ki bu en iyi para alanı yani)
kadınlar en az 1 gelin belki 2 gelin birlik kalıyor
o paralar birikiyor birikiyor
babasının evin üstüne kat çıkıyor :)
diğer yandan kızları okutulduğu yerlerde bile okumayıp (e çünkü kim uğraşacak) 18 19 yaşında evleneni çok
ben epeyce bir örnek biliyorum mesela
kocasının şehirde yatmadığı ..pu kalmamıştır, adamın sosyal medya hesapları bile boy boy o..pu resimleri. öyle bir abi.
ama kız boşanmıyor
çünkü yani boşanmış kadın hafezanallah ..pu demek.
bu admaın eve maddi katkısı da yok bu arada
evet "normal" ama ha " sakın nikahını verme" diyor çünkü bu normal (!) durum karşısında çok bilen büyükler.
bu arada 90ların sonunda 2000 başında bir aydınlanma olmuştu. kızları filan bi okuttular en azından karışmadılar bir süre..çünkü birşeyler okuyan hemen atanıyordu, mis gibi maaş alıyordu. devlet "sen kadınsın sana daha az maaş vercem" demiyordu. şahane gelmişti bu, (normalde okutmayanlar bile okuttu, bir kısmı yani) ama şu anda 90 öncesinden bin kat beter durumdayız..Allah korusun da yakında başlık bile değil normal satacaklar kızlarını diye korkuyorum.