evlliğ paragrafın özeti:
kır dizini otur, kocana ses çıkarma, her şeyine tamam de
o istediği gibi para pul yedirsin sen karışma
sana ekmeğini suyunu veriyor işte sen daha ne istiyorsun (!)
bak karışırsan itiraz edersen kocan seni boşar ve sen zavallı duruma düşersin
kocan olmazsa asla var olamazsın akrabam boşandı ve mahvoldu öldü bitti pişman oldu
boşanan kadınlar ölüyor bitiyor mahvoluyor akrabam bla bla bla bütün boşanan kadınlar zavallı
işin garip tarafı konu sahibi boşanmanın b'sini anmamışken siz bu kadını hayal dünyanızda boşadınız bi de sefillere çevirdiniz
sizin kadını sürekli boşanma ile korkutan yorumlarınızı hayretle okuyorum
çok şükür ki dünya böyle 30-40 sene eskide kalmış bakış açılarına takılmadan dönüyor ve dönmeye devam edecek
lise mezunu annem babamdan boşandığında kardeşim ve ben küçüktük
babam nafaka vermedi zaten arada bi harçlık dışında katkısı olmadı
annem kendi işini kurdu dükkanını açtı paraya para demiyor
babamdan boşandığında hem maddi hem de manevi anlamda çiçek açtı kadın
biliyorum ki annem gibi bir sürü boşanmış kadın var
erkeksiz var olmak diye bişey var yani, bilin isterim .
Konu sahibinin kocası konu sahibine şiddet uyguluyor mu hayır, aldatıyor mu hayır. Kadın maddi olarak kendi parasının tasarrufu kendisinde mi evet, adam evine bakıyor mu evet. Genel olarak bu konu dışında bir sorun var mı hayır? Burada boşanma gerekçesi ne o zaman? Konu sahibinin eşi annesinin sağlık giderini karşılaması mı? Bunun için çocuğunu babasız büyümesine değer mı? İnsanlar boşanabilir ancak boşanmak için makul mantıklı bir gerekçe gerekir.
Zaten olayda kanunda sayılan hiçbir boşanma nedeni olmadığı gibi Adamın karısını çocuğunun ihtiyaçlarını önemsememesi, ihtiyaçlarını karşılamaması , onlara devlet hastanesi yolu gösterirken annesini onları mağdur ederek özellerde tedavi ettirmesi yok ki konu sahibinin eşi ona ve çocuğuna gayet kendi imkanları ile eşinin parasını almadan geçindiriyormuş, eşi çalışmasına rağmen ki eşin çalışması bir erkek içinde fedakarlık gerektiren bir durum parasına karışmıyormuş, siz neden ısrarla ortada aman aman sorun olmayan evlilikte kadını kocasının nezdinde geri dönülmez şekilde yaftalanması için gazlıyorsunuz. Siz babasız tek başına büyüdünüz acısını da bilirsiniz, bunu sağlam bir gerekçe bile yokken konu sahibinin çocuğu neden yaşasın.
Kaldı ki ben onlarca konuya bence boşanmalısın, resti çekmelisin diye yazdım da yazarım da ama bunun bir gerekçe lazım adam , karısına fiziksel psikolojik ya da ekonomik şiddet uygular, aldatır ya da buna teşebbüs eder, kadının emeğini sömürür, evine evladının ihtiyaçları ile ilgilenmez tamam bunların hiç biri yokken neden git kavga et gerekirse resti çek,kocanı yok say, boşan diye tavsiye vermek ne kadar doğru. Kaldı ki bu verilen akıllar kadının sorununu çözemediği gibi evliliği çıkamaza sokacağı için tek seçenek ayrılık kalacak ya da evlilik daha sorunlu hale gelecek.
Ben kırk yıl önceden yazmıyorum hayatımda yüzlerce boşanma gördüm çoğunda davasına bizzat katıldım. Gerçeklerden yazıyorum. Anneniz çiçek açmış çünkü çiçek açtırmayan bir kocası varmış, konu sahibi yazsın bakalım eşi ile bu konu dışında bir sorunu var mı ? Kadın zaten buradaki bir çok kadının hayali olan ekonomik yönden kendi parasının tasarrufuna sahip, eşi evliliğinin sorumluluğunu almış evini geçindiriyor, yani kadın çiçek açmış zaten.
Daha önce yazdın yine yazıyorum. Eğer aldatma, şiddet yoksa benim müvekkillere sorduğum soru boşandığın zaman evliliğin içindeyken olduğundan daha mutlu ve huzurlu olacak mısın? Evet diyorsa tamamdır ancak bu sorunun cevabı hayırsa ki bu konuda hayır adımları ona göre atmak lazım.
Kimseyi boşanma ile de kurkutmuyorum. Amiyane bir tabir var bekara eş boşamak kolay derler, ben bir hukukçu olmanın yanında bir eş ve bir anneyim. Şükür iyi bir evliliğim de var bunu sırrı da biz mesleğimiz gereği o kadar boşanma gördük ki birbirimizin birey yetişkin olduğunu unutmadık. O benim aile işlerine karışmaz bende onun, kaldı ki eşimin ailesini de çok sever sayarım maddi konularda hele sağlık gibi konularda kesinlikle eşime karışmam. Kayınbiraderim ile para kavgası yapmak aklıma bile gelmez Zira o adam benim eşim ise onlarında evladı. Ben nasıl ki kayınvalidemin eşimin bana yaptığı jestlere harcadığı paraya karışmasını istemiyorsam, eşimin annesinin sağlık harcamasını dilime dolamam. Burada tek kıstas ortak bütçe ortak birikim ve evladımızın geleceği olur ki orada da eşimle evin giderlerini ortak olarak karşılar, ortak birikimlerimizi yapar bir miktarda kendi kişisel ihtiyaçlarımız, giderlerimiz için ayırırız. Kişisel ayrı birikim alanımızda vardır. Kimse de kimsenin bu paradan ailesine ya da kendine yaptığı harcamaya karışmaz. Konu sahibinin bunu bile yapmıyor kendi maaşı kendine kalıyormuş, evin yükü adamda. Şu halde olayları dramatize etmenin , böyle şey olmaz tabiki rest çek git konuş, eşin sana tavır alırsa alttan alma rest çek dediğinizde ne oluyor.
Şu boşanma halinde dağılmaya gelince insanlar ortada gerçekten boşanma nedeni yoksa, boşandığı zaman daha iyi daha mutlu daha huzurlu olmuyor ise boşandığı zaman dağılıyor zaten. Bunun kadını erkeği de yok ama kadınlar duygusal olarak daha ağır. Şimdi bu konuda kadın boşansa alacağı şey ortak kazanımların mahkemece asla gerçek değeri üzerinden hesaplanmayan yarı parası oranında para ve iştirak nafakası en iyi ihtimal çocuk için alabileceği nafaka7-8 bin. Ortada adamın ağır bir kusur da yok öyle maddi manevi bir tazminatta olmaz. Bu kadın bu boşanmadan ne kazanmış olacak. Eşinin yarısından az maaşı ve aldığı iştirak nafakası ile geçinmeye çalışınca şu hayatından daha mutlu mu olacak? Tüm bunları yaşama motivasyonu ne eşinin evin ve ailesinin ihtiyaçlarını kendi geliri ile karşıladıktan sonra annesinin sağlık giderine abisinden fazla katkı sağlaması, üstelik kadının mutsuz olduğu maddi manevi zulüm gördüğü bir evlilik de yok ortada. Sonra etrafına bakacak ona şöyle yap böyle yap diye gazlayanlar aslında kendinden çok daha kötü koşullarda evliliğine devam ediyor ya da daha evli bile değil. Ben bu filmi çok gördüm. Kusura bakmayın.