Bence de düşündüğünüz gibi daha mantıklı duruyorAnnemler bizim bulunduğumuz şehre yakın dönüşte de uğrayabilirim diye düşündüm. Corona süresince çok görüşemedik bir kaç ay önce gittim annemlere ama eşim on ay oldu o baya özledi memleketini diye biraz o hasret gidersin diye düşündüm
Tarlamız var işçiler başladı bugün ilaçlamayaOlay yerinden mi bildiriyorsunuz
Ya kafam çok karışık inanınBu hakkını tepe tepe kullan.
Ben gitmek zorundayim belli günlerde dayanmak mümkün değil.
Boşver kafana göre takil.
Benim artık bir gün bile tahammülüm yok.
Gitme kararı aldım tabi her an değiştirebilirim fındık zamanı gitmemeyi düşündüm o daha uzun süreli olduğu içinBırakın tek gitsin bence. Ayrıca habersiz gelen insandan daha çok sevmediğim bir şey varsa o da habersiz gelip yatıya kalandır
Seninn esinde gec akillananlardan esimin ilk zamanki haline benziyorEşim kafasında çok kurar herşeyi. O yüzden bazı düşünceleri yavaş yavaş anlatıyorum yada kendi öğreniyorkayınvalideme de asla söz söyletmez
Hiçbirini yapmadığımı mı düşünüyorsunuz? Hepsini fazla fazla yaptım en son gittiğimiz de gayet boş zamanı verdı herkesin hiç bir şekilde birlikte vakit geçirelim birlikte yemek hazırlayıp keyif yapalım denmedi ben hazırladım masaya kimse gelmedi ben döndüğüm gün yapılmasına kırıldım ben. Anladığım kadarıyla sizde oraların işini bilen birisiniz. Benden herkes beklenti içerisine girmese bende beklemem tabiki. Sadece şu açıdan da bakmanızı dilerim farklı bir kültürden gelip adapte olmaya çalışan herşeyi deneyen bir gelin olarak bu şekilde bir yorumu hakettiğimi düşünmüyorum.Bu kadar rahatsız oluyorsanız gitmeyin, eşiniz de kırılmayacak madem....
Benim eşimin ailesi de karadenizli o yüzden çay fındık zamanları insanların ne kadar sıkıntı çektiklerini biliyorum. Bende rahatıma aşırı düşkün bir insanım ama bencil bir insan değilim. Görümcenizin lafında bence ters birşey yok. İnsanların canı burnunda o nemde bazen çok sıcak bazen buz gibi havada ıslak ıslak toz toprak içinde kısıtlı bir zamanda iş yetiştirmeye çalışıyorlar, sabah ezanından hava kararana dek....bazen yorgunluktan banyo yapmaya yemek yemeye takatleri kalmıyor....evlerinin düzeni alt üst oluyor....hem bedensel hem psikolojik bir mücadele.....onlar bu haldeyken sizin gidip prenses gibi bir köşede elinizi hiçbirşeye sürmeden bir karış suratla şikayet ede ede oturmanız bir de ayağınıza misafir gibi hizmet beklemeniz ihtimaline karşı iş yapmayacaksanız gelmeyin demiş,haklı demiş.
Ya eşiniz yalnız gidecek ya iş zamanı gitmeyeceksiniz.
Ben olsam gider onlar tarlada bahçede çalışırken bir kap sıcak yemeklerini pişirir döndüklerinde hazır sofraya oturturdum.görümcenizin kuzenleriyle keyif yapmasına hasetleneceğinize siz de bir tatlı yapın demleyin çayınızı yada yapın kahvelerinizi görümcenize çok yoruluyorsun gel şöyle gelin görümce bir keyif yapalım biraz dinlendireyim seni diyin.insanlara biraz anlayışlı olun hallerinden anladığınızı gösterir bir adım atın.karşınızdakinin yerinde olsanız nasıl olurdu biraz düşünün çok zor değil.
Merhametli olmak her zaman kazandırır.
Ahh bilmiyorum olumsuz düşünüp kendimi doldurmak istemiyorum. İnşallah sorunsuz gider döneriz dua edin çokSeninn esinde gec akillananlardan esimin ilk zamanki haline benziyor
Evliliginizi ozumseyememis
Arayi buldugunu dusunmuyorum
Sadece iki tarafa da hak vermis gibi davraniyor
Gideceksen sagsalim git gel insAllah
Tam tersi o yörenin halkını iş zorluğunu ve genel zihniyeti bilen bir gelinim. 3 tanede görümcem var,evlere şenlik bir kayınvalidem var.Hiçbirini yapmadığımı mı düşünüyorsunuz? Hepsini fazla fazla yaptım en son gittiğimiz de gayet boş zamanı verdı herkesin hiç bir şekilde birlikte vakit geçirelim birlikte yemek hazırlayıp keyif yapalım denmedi ben hazırladım masaya kimse gelmedi ben döndüğüm gün yapılmasına kırıldım ben. Anladığım kadarıyla sizde oraların işini bilen bir görümcesiniz. Sadece şu açıdan da bakmanızı dilerim farklı bir kültürden gelip adapte olmaya çalışan herşeyi deneyen bir gelin olarak bu şekilde bir yorumu hakettiğimi düşünmüyorum.
Teşekkür ederim yorumunuz için her ailenin her yörenin kültürü farklıymış evlenince öğrendim ben Karadeniz de bambaşka imiş. Evlilikten ziyade aileye bir amele daha katılıyor gözüyle bakılıyor.Tam tersi o yörenin halkını iş zorluğunu ve genel zihniyeti bilen bir gelinim. 3 tanede görümcem var,evlere şenlik bir kayınvalidem var.
Bana yapılan muameleden söylenen laflardan yola çıkarak sizin yaşadıklarınıza olabildiğince yapıcı bir cevap vermek istedim sadece.
Hiç hoş değil.Teşekkür ederim yorumunuz için her ailenin her yörenin kültürü farklıymış evlenince öğrendim ben Karadeniz de bambaşka imiş. Evlilikten ziyade aileye bir amele daha katılıyor gözüyle bakılıyor.
Kırsalda biraz bu sekilde oluyor.Onlar topluca gidip,calisip gelmekten zevk aliyorlar..Muhtemelen is dediginizde ekili dikili alan oldugu icin tatilleri de yok sizin gibi.Ailesi ise esinizin gidecegi yer bence gitmesine musade edin.Siz denize bakan terasta kahvenizi yudumlayin,oda calissin.Zaten kibarca gelmeyin demis :) Belli ki ne sizi uzmek ne de oradaki duzeni bozmak istiyor.Bence gidebilir,ben olsam gonderiridim.Siz ben ozlemem diyorsaniz sayet.Hanımlar merhaba
Bu hafta açıklamalara göre eşimle memleketine gitmeyi planlıyoruz. Yalnız eşim Karadenizli ben minnoş bir Anadolu kızıyım. Evlendiğimizden beri hep iş vakti yoğunluk olduğu dönemler gittik hiç keyifli geçmedi hep bir sorun stres vs neyse işte görümcemde iş yapmayacaksınız gelmeyin gibi bir cümle kurdu az önce eşim gidersek sürpriz yapacak her zaman ki gibi. Ki ben gelme gitme konularında hiç sevmem sürprizi haber verilsin herkes ona göre hazırlık yapsın pat diye kimseyi karşılamakta istemem, karşılamakta istemem. Hep iş misafir ve yoğunlukla geçen memleket mevzusu yüzünden ufak tefek sorunlar yaşıyoruz eşimle. Ben deniz manzaralı evimizde oturup da bir kahve içemiyorum herkes iş iş diyor. Oturup ne aklı başında yemek yiyebiliyoruz. Nede hani hasret giderebiliyoruz. Ben alışmışım ailemden gittiğim zaman oturup karşılıklı vakit geçirmeye. İş derdinden bende yoruluyorum sürekli yemek temizlik kalabalıktan. Huff anlayacağınız tüm tatilimiz balayımız en güzel zamanlarımızın orada yoğunlukla geçmesi sinirimi bozuyor. Eşimde beni götürmemeyi annemlere bırakmayı teklif etti sırf orada görümceme biraz bişeyler söylerim ortam gerilir diye biliyorum yani sebebini. Neyse sizce eşimi tek göndermeli miyim onunla gitmeli miyim?
Hiç hoş değil.
Ama müsaade ederseniz size birkaç şey anlatayım belki kalbiniz yumuşar katlanmanız daha kolay olur.
Karadeniz de bir ilçe,ilçeye bağlı biiiir sürü köy,ilçenin ve iki günlük mesafedeki köylerin tek bakkalının sahibi kayınbabamın babasıymış. Rahmetli ticaretten çok anlarmış,bir demlik çay için bir kilo Mısır unu alırmış,o Mısır unuyla gider sahildeki gemilerden tuz alırmış. Tuz okadar değerliymiş ki halk tarlasına ekmeye kakmış. Rahmetli dede bölgenin en zenginiymiş,okadar zenginmiş ki haftada bir kere bir su bardağına bir tutam çay koyar üstüne kaynar su koyar kendi arısından aldığı balla tatlandırıp içermiş,bardağın dibinde bir lokma bırakır evin en küçük çocuğu olan kayınbabama verirmiş içsin diye. Naylon poşet şu anki altın gibi kıymetliymiş. Kayınbabam 10 kardeş. Onu da şeker çuvalından elde dikilmiş kıyafetle büyümüş. Varlık nedir bilmedikleri için yokluğu da bilmemişler.
O zamanlar Karadeniz dağlarında böyle fındıklar çaylar yok karalahana fasülye Mısır galdırik pezik zenginse bir tane ineği varsa tereyağ süt peynir tek gıda maddeleriymiş. Şehirlerdeki zenginler beyaz renkli unla ekmek yapıp yiyor diye efsaneler dolaşırmış. Çocukların soğuktan gıdasızlıktan hastalıktan ölmesi çok normalmiş.
Diğer yanda kadınlar daha reşit olmadan çocuk yaşta evlendirilir bir sürü çocuk doğurur çok zor şartlarda Yaşar genellikle de yaşlanmadan ölürlermiş.
Anneler babalar kayınvalide kayınbaba varsa kayın görümce mutlak itaat ve hizmet edeceksin zihniyetiyle büyütürlermiş çocuklarını. Bir kız evlendirildikten sonra bildiğin köle gibi çalıştırılır annesiyle babasıyla kardeşleriyle görüşmesi bile hoş karşılanmaz sorun çıkarmış.
Erkek evlat iş gücü soyun devamı olarak görülür kız evlat artık koca ailesinin hizmetçisi olarak görülürmüş.
Şimdi diyeceksinki yıl olmuş 2021 bunları bana niye anlatıyorsun.kısıtlı bir coğrafya ve çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren insanların çocukları torunları hemen günümüz şartlarına evrilemiyor malesef.
Mesela benim kayınvalidem hep derdiki artık soyadımızı aldın senin tek ailen biz olduk,senin yaptığın ayıptan bizi ayıplayacaklar.üç kızı var hep derki siz artık kocalarınızın ailesindensiniz,kim size ne derse desin ne yaparsa yapsın haklısınız diyeceksiniz,tabiri caizse it gibi çalışıp hizmet edeceksiniz kocanızın sülalesine.bayramda bile kocanızın ailesi izin verirse bize geleceksiniz.
Evlendiğim zamanlar görürdüm bir kaşık yağ ile kilolarca sebze kızartmaya çalışırlardı.kahve fincanı kadar tabaklara iki çeşit yemek konur iki üç kişi bir tabaktan yer neredeyse ekmekle karnını doyururdu.
Aklımı oynatacak gibi olmuştum ilk zamanlar.sonra durdum dedimki bu insanların derdi ne bunlar ne biçim bir zihniyete sahip,bu nasıl bir sofra adabı. Sora sora irdeleye inceleye anladım ki o yıllar önceki zihniyetin öyle yetiştirilmişliğin artıkları devam ediyor,fakirliğin çok çocuğu az ile doyurma çabasının alışkanlığı devam ediyor.
Çok üzüldüm o insanlara biliyormusun.kayınvalidemin kayınvalidesinden kayınbabasından elti ve görümcelerinden çektiklerini dinledim,fakirlikten çektiklerini dinledim.sordum bir gün bana da kendi çektiğin çileleri çektirmeye çalışıyorsun bu hak mı dedim ben normalinin bu olduğu fikriyle yaşadım bu yaşıma kadar dedi.
Öyle ettim böyle ettim başardım.ne benden bir bardak su beklentileri var,ne kendilerini benim sahibim olarak görüyorlar,ne de aynı tabaktan birer lokma yiyorlar.kendi kızlarından daha çok sevip sayıyorlar.11 yıllık evliyim daha bir fındık koparmamışımdır dalından.
Çok üzüldüm hırpalandım sinirlendim ama kazanan ben oldum.onlar bir evlat bende birer aile üyesi kazandım.
Kendime sordum kızım sen bu adamı seviyor musun çok seviyorum,peki geçinmeye gönlün varmı var,hadi dedim uğraş o zaman.
Belki çok uç örnekler verdim ama anladın İnşaallah demek istediğimi.
Sen buraya uyacaksın diyorlarSeninki uç ornek
Senin eş ailesi adapte olmuş sana
Normalde öyle olmazlar.
Eşiniz sonuçta annenize bırakmayı teklif etmiş niye gidip gerilersiniz ki gitmeyinHanımlar merhaba
Bu hafta açıklamalara göre eşimle memleketine gitmeyi planlıyoruz. Yalnız eşim Karadenizli ben minnoş bir Anadolu kızıyım. Evlendiğimizden beri hep iş vakti yoğunluk olduğu dönemler gittik hiç keyifli geçmedi hep bir sorun stres vs neyse işte görümcemde iş yapmayacaksınız gelmeyin gibi bir cümle kurdu az önce eşim gidersek sürpriz yapacak her zaman ki gibi. Ki ben gelme gitme konularında hiç sevmem sürprizi haber verilsin herkes ona göre hazırlık yapsın pat diye kimseyi karşılamakta istemem, karşılamakta istemem. Hep iş misafir ve yoğunlukla geçen memleket mevzusu yüzünden ufak tefek sorunlar yaşıyoruz eşimle. Ben deniz manzaralı evimizde oturup da bir kahve içemiyorum herkes iş iş diyor. Oturup ne aklı başında yemek yiyebiliyoruz. Nede hani hasret giderebiliyoruz. Ben alışmışım ailemden gittiğim zaman oturup karşılıklı vakit geçirmeye. İş derdinden bende yoruluyorum sürekli yemek temizlik kalabalıktan. Huff anlayacağınız tüm tatilimiz balayımız en güzel zamanlarımızın orada yoğunlukla geçmesi sinirimi bozuyor. Eşimde beni götürmemeyi annemlere bırakmayı teklif etti sırf orada görümceme biraz bişeyler söylerim ortam gerilir diye biliyorum yani sebebini. Neyse sizce eşimi tek göndermeli miyim onunla gitmeli miyim?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?