Böyle örnekleri okudukça, evlenmekten ödüm kopuyo.Evlilik kişinin en önemli sınavlarından biriymiş zaten, ya güzel olurmuş, allah şükrediyor mu kulum diye bakarmış, ya da çok kötü olurmuş, sabredebiliyor mu kulum diye sınarmış:44:
Evli ve mutlu bayanlara sormak istiyorum, erkekte hangi özeliklere bakıp evlenmeye karar verelim, bi diyin
Evliliğimden yana belki birçok sorunum olsa da genel olarak mutluyum. Ben evliliğin biraz baht meselesi olduğunu düşünüyorum. Eğer kaderinizde bundan sınav olmak varsa bunu yaşıyorsunuz. Ya eş kötü çıkıyor, ya ailesi fitne fesat oluyor, ya sizin aileniz huysuzluk ediyor. Ama eş seçiminde neye bakılır derseniz şu tavsiyelerde bulunabilirim.
1: Önyargıdan uzak olun. Mutsuz evlilik çoktur ama mutlular da nazar olmasın diye sorunlarını da anlatırlar. kısaca sizin mutsuz sandığınız çiftlerin bir çoğu aslında evliliğinden memnundur. Zaten evlilik kötü bir şey olsa Allah bunu tavsiye etmez, peygamberimizin sünneti olmazdı. Eşler birbirini tamamlar, destek olur, hayatı paylaşır ve en önemlisi aralarındaki bu sevgiden bir can/ canlar gelir dünyaya ki bu paha biçilemez bir şey.
2: Şu söz kulağınıza küpe olsun. Aradan yıllar geçip de yaşlandığınızda iş- güç bitecek , çoluk çocuk gidecek, başbaşa kalacaksınız. Oturup uzun uzun muhabbet edebileceğiniz birini seçin evlenirken. bence de bu doğru. Sıkılmadan vakit geçirebildiğin, gülüp eğlendiğin kısaca iyi arkadaş olduğun kişi eşin olursa varlıkta, yoklukta, hastalıkta, kederde sana yol arkadaşı olur.
3: bir tanıdığım demişti ki "herşeyin abartısından uzak dur" Abartılı neşeli, abartılı sıkılgan, abartılı konuşkan, abartılı kibar gibi. Bu sekilde davranışlarında ve duygularında uçlarda yaşayan insanların ya ruhsal ve veya sosyal sorunu vardır ya da numara yapıyordur. Ya da bıkarsın. Buna yüzde yüz katılıyorum.
4: Bir arkadaşımın annesi dermiş ki "kızım kim senin isteklerini yerini getirip, seni el üstünde tutuyorsa, sevgi de aşk da O' dur" buna da yüzde yüz katılıyorum. Kıymet bilmeli. senin bir yerin ağrıdığında sana merhamet etmeyecekse arkana bakmadan kaçacaksın.
5: adam gibi adam olması. bu en önemlisi bence. Evini geçindirecek, yalan söylemeyecek, sözüne sadık, ahlaksızlık yapmayacak, çalıp çırpmayan, helal harama dikkat eden, ve namusuna sahip çıkacak bir ADAM olmalı.
6: İnançlı olması. bu benim kriterimdi, Sizi bilemem ama bence böyle. Allah ile arasını bozmak istemeyen eşini zaten üzmez (ufak tefek uyumsuzluk olsa da evliliğini yürütür)
7: denklik. Aileleriniz, inançlarınız, mezhepleriniz, gelir durumlarınız, meslekleriniz, eğitimleriniz hatta mümkünse memleketleriniz denk olmalı. Aynı olmalı demiyorum ama denk olmalı bence.
8: beğeni şart. Dünya güzeli olmasa da size tatlı gelmeli. Zor bela yanında sıkıla sıkıla evlenilmez. Bu adam benim olsa keşke dediğinizle evlenmelisiniz. Tabi ilk birkaç görmede bunu demeniz şart değil ama üç görüşmede hala size hiş gelmiyorsa itici geliyorsa o iş olmaz.
9: hayata bakış açısı. Aslında inanç, denklik gibi konularda sıkıntı yoksa bakış aısı yakın olur zaten.
10: aile rızası. Aileler akıl hastası olmadığı müddetçe bu saydıklarımı sağlayan çiftlerin evliliğini onaylar genelde. Yine de onaylamıyorsa ya bir sıkıntı var siz göremiyorsunuzudur, ya da ileride sıkıntı çıkaracaklardır (ileride sıkıntıyı erkek ailesi cıkarıyr genelde. hersey uygun görünüyor ve erkek tarafı pislik yapıyorsa arkanıza bakmadan kaçın....) bazı ailelerin evliliğe bakışı çok çok farklı olabiliyor. mesela kızını illa dr ile evlendirmeye niyetlenmiş bir anne baba damat adayı öğretmen diye daha değerlendirmeden reddediyor. bu tip bir aileyse söyledikleri dikkate alınmayabilir..
bu maddeler artırılabilir. Kısaca eviliilik güzel bir şey, korkmayın. belli prensipleriniz olsun eş seçiminde. İyi yapılan ve yürütülen bir evlilik insana dünyada cennet hayatı yaşatır..