Yazılanları çok detaylı olmasa da okudum, özellikle de konu sahibinin yazdıklarını. Olay basit gibi gözükebilir bakınca ancak 40 yaşındaki bir adamın açısından bakarsan eğer o kadar da basit olmadığını düşünebilirsiniz. Malum ataerkil bir toplumda yaşıyoruz ve erkekler için 'para' oldukça önemli bir mesele, 'erkeklik' meselesi kimilerine göre... 27 yaşındaki bir adamın maddi kayıgısı ile 40 yaşındaki bir adamın maddi kaygısı -yaş dışındaki tüm şartlar aynı olsa bile- aynı olmaması çok yüksek; 27 yaşındaki bir adam üniversite okumuşsa 2-3 senelik falan mezundur ama 40 yaşında biri için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Yani bir nevi 27 yaşındaki daha yolun başında. Bir de tabii gençliğin getirdiği şeyler ile biraz daha ilerlemiş yaşın getirdiği şeyler (cesaret, deneyim vb vb) aynı olmuyor. Yani demek istediğim 27 yaşındaki biri ekonomik sıkıntıları 40 yaşındaki biri kadar takmayabilir (kişiden kişiye değişebilir tabii, sonuçta herkesin kaygı düzeyi, olayları anlayış biçimi vs vs farklı.) Ayrıca 27-40 yaş arasında da jenerasyon farkı var bence. O da ilişkiyi biraz etkiler haliyle. Kişilerin olayları algılayış düzeyleri, alışkanlıkları, konuşma biçimleri vb. aklınıza ne gelirse. Ben de yaklaşık olarak 3 yıllık evliyim. Evlenirken aşırı derece stres yaşadık, hani öyle böyle değil. Evlendikten sonra da yaşadığımız stres ve üzüntüler devam etti ki uzmanlar ilk yılın çok önemli olduğunu söylerler. Biz iki yıldan sonra daha çok alıştık birbirimize ki ikinci yılda ben devlete atandığım için başka bir şehirde çalışıyordum ve git gel yapıyordum -çok da evli çift düzeni yoktu yani. Yani demem o ki evliliğin olgunlaşması için süreye ihtiyacı var, öncesinde ne kadar süre birlikte yaşamış olursan ol evlilik psikolojisi ile birlikte yaşama psikolojisi farklı. Bazı arkadaşlar evliliğin herkeste farklı etki yapabileceğini belirtmiş, haklı olduklarını düşünüyorum. Sonuçta 'evlilik' herkes için aynı anlamı taşımayan bir olgu. Şunu yapın bunu yapın diyemem ama bence ilişkiye ve karşı tarafa biraz süre vermek lazım, aynı şekilde kendimize de. Ha ama nolur şiddet vardır, aldatma vardır, istismar vardr vs o durum daha farklı ele alınmalı.