Estetikte doğru bilinen 10 yanlış

Estetikport

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Ocak 2014
206
14
33
“Burun estetiğinden sonra burun ucu düşer, silikonla meme büyütme kanser yapar, göz kapağı ameliyatı göz sağlığını bozuyor” gibi estetik operasyonlarla ilgili tıbbi dayanağı olmayan yanlış bilgilere dikkat çeken Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, estetikle ilgili artan bilgi kirliliğine neden olan doğru bilinen yanlışları ve doğrularını anlattı.

Yanlış: Estetik operasyonlar yaz mevsiminde değil, kış mevsiminde yaptırılır?

Doğru: Estetik operasyonlar her mevsim yaptırılabilir. Sadece kış mevsiminde estetik yaptırılır inancı yanlıştır. Yaz aylarında da estetik yapıyoruz. Operasyon bölgesi güneşle temas eden bir yerdeyse, yaranın çabuk iyileşmesi için güneşten bir süreliğine korumak gerekiyor. Kış güneşi çok yakıcı değildir ve güneş ışınlarıyla temas yaza göre çok daha düşüktür. Yazın yaptığımız estetik operasyonlarda hastalarımıza geçici olarak güneşe çıkmamaları, güneş kremi kullanmaları, şapka takmaları ya da gölgeyi tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.


Yanlış: Burun estetiğinden sonra burun ucu düşüyor.

Doğru: Tecrübeli bir doktor burun estetiği ameliyatını burun ucunun her zaman güzel ve estetik olacağı şekilde planlar. Bu çerçevede burun ucu düşmesi sözkonusu değildir. Burun ucu düşmesi denilen durum, burun ucunun ameliyattan sonra zamanla aşağı doğru düşmesi, uzaması ve üst dudağa yakınlaşmasıdır. Burun ucu hareket eden, her ağız hareketinizde oynayan burun yapısına sahip olan hastalarımızın burun ucunun yaşla birlikte üst dudağa doğru uzaması ve ona yakınlaşarak düşük bir pozisyona gelmesi sözkonusudur. Burun estetiği ameliyatı sırasında burun ucunu aşağı çeken aşırı hareketli ve kuvvetli mimik kası, burun ucu sabit kalacak şekilde onarılır.

Yanlış: Burundan nefes alma sorunu estetik operasyonla düzelmez.

Doğru: Burun estetiği, burnun kemik, yumuşak doku, kıkırdak ve cilt gibi bütün yapıtaşlarına yönelik bir operasyondur. Burun estetiği vakalarının birçoğu eğri burun görünümünden şikâyetçidir. Burun eğriliğine deviasyon diyoruz. İleri yaşlarda ciddi nefes alma sorunlarına ve buna bağlı hastalıklara yol açan bir sağlık sorunudur. Hastalarımızın nefes alma kanallarındaki eğrilik ve darlıklar estetik burun ameliyatı sırasında düzeltilir. Eğriliğin düzeltilmesi sırasında oluşacak yapısal değişikliğin burnun dış kısmına yansımasının estetik ölçülere uygun olması gerekir. Burunda nefes alma sorunu burun estetiği ameliyatları sırasında tedavi ettiğimiz bir sağlık sorunudur.

BOTOKS CİLDİ BOZMAZ

Yanlış: Botoks yılan zehridir. Botoksun etkisi geçince cilt daha da bozuluyor.

Cevap: Bu yanlış bilgiyi hastalarımız ve etrafımızda sıkça duyuyoruz. Altını çizerek söylüyoruz: Botoks bir yılan zehri değildir. Clostridium botulinum isimli bir bakterinin ürettiği kırışıklıkları 4 ila 6 ay ortadan kaldıran bir maddedir. Yan etkisi yoktur. Botok yapıldığında kırışıklıklar 2. günden itibaren azalmaya başlar. 2 haftadan itibaren etkisi net olarak ortaya çıkar. Kırışıklıklardan arınmış, gençleşmiş bir alan oluşturur uygulandığı bölgede. Bu görüntüye alışan kişi botoksun etkisi geçip de eski haline döndüğünde cildinin daha da bozulduğu hissine kapılır.

Yanlış: Göz kapağı ameliyatı görmeyi olumsuz etkiliyor.

Doğru: Göz kapağı ameliyatı görmeyi olumsuz etkilemez. Aksine göz kapaklarının göz bebeğini kapatmasıyla oluşabilecek göz tembelliği ve buna bağlı görme bozukluğunu ortadan kaldırır.

GÖZ ALTI MORLUKLARI İÇİN KÖK HÜCRE NAKLİ

Yanlış: Göz kapağı ameliyatıyla göz altı morlukları kaybolur.

Doğru: Alt göz kapağındaki torbalanma, gevşeme ve sarkmanın ortadan kaldırılması için göz kapağı ameliyatı yapılır. Göz altı gençleşir ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşur. Göz kapağı ameliyatıyla göz altı morlukları tedavi edilmez. Göz altı morlukların ortadan kaldırılması, kişinin kendi vücudundan alınan ve kök hücre açısından zengin yağ dokusunu göz altına naklederek gerçekleştiriyoruz.

Yanlış: Yağları aldırılan vücut bölgesinde tekrar yağlanma oluşur?

Doğru: Vücuttaki bölgesel yağlar lazer lipoliz yöntemiyle alındığında tekrar oluşmaz. Bunun nedeni, güçlü lazer ışınlarıyla yağ hücrelerinin parçalanarak tekrar oluşmamak üzere yok edilmesidir. Unutulmaması gereken bir konu da lazer lipoliz işlemi zayıflama değil, estetik vücut şekillendirme işlemidir.

MEME ESTETİĞİ KANSERDEN KORUR

Yanlış: Meme büyütmek için kullanılan silikon kanser yapar.

Doğru: Kaliteli tıbbi silikonların kanser yaptığına dair bilimsel hiçbir tespit yoktur. Silikon meme dokusuna zarar vermeden yerleştirilir. Ayrıca meme kanseri tedavisi sırasında göğüs formları bozulan hastaların tekrar estetik ölçülerde göğüslere sahip olması için silikon kullanılmaktadır. Öte yandan meme küçültme ameliyatında meme dokusunun bir kısmı alındığı için olası meme kanseri riski de azaltmış oluyor.

Yanlış: Meme büyütme ya da küçültme ameliyatı olanlar süt veremez.

Doğru: Bu doğru değildir. Meme büyütme ameliyatında silikon protezler meme kasının altına yerleştirilir. Meme küçültme ameliyatında ise meme başının meme dokusuyla olan organik bağına zarar verilmemektedir. Dolayısıyla meme büyütme ve küçültme ameliyatı olanlar bebeklerini rahatlıkla emzirebilir.

Yanlış: Meme büyütme ameliyatından sonra göğüsler sarkmaz, hep dik kalır.

Doğru: Meme büyütme ameliyatı küçük göğüslerin vücutla uyumlu bir hacme, estetik ve doğal görünüme getirilmesi amacıyla akıllı silikonlar kullanılarak yapılır. Doğru ameliyat tekniği ve doğru tip ve ölçülerde silikon protez kullanımı sonrasında göğüslerde zamanla bir sarkma ortaya çıkmaz. Kişi ameliyattan sonra aşırı kilo alırsa ya da fazla büyük silikon kullanılırsa memenin sarkması sözkonusu olabilir.
 
X