Etik bir cikmaz

Yurt disinda yasayan cogu Turk gibi vergi verince enayi olduklarini dusunuyorlar. Ve kendilerince asla yanlis bir sey yapmiyorlar. Cunku oralarda devlet cok vergi aliyor. Vergisini tam gosteren yokmus. Ama sahit oldum paralarini bankaya yatirmayip evde canta canta sakliyorlar. Bir yolunu bulunca da Turkiye’den gayri menkul aliyorlar. Bana gore cok sefil bir hayat bu. Kazandigini korkusundan orada harcayamiyor bile. Orada dokuk bir evde kirada otururken burada evleri dukkanlari var.
Yurtdışında vergi kaçırmak çok zor daha zor. Vergi oranlarını bilmiyorum da Türkiye de de vergi oranları çok yüksek. Kazancın yüksekse yüzde 50ye dayanıyor. Yani karının yarısı devletin. Türkiye’de denetim sıklaşsa da vergi kaçırmayan yok neredeyse. Geçenlerde şarkıcı Berkay bile ayda bin lira kazandığını beyan etmiş bunu neden yaptığını da açık açık söylemişti.

Fransa için nereye şikayet edilir ya da vatandaşlık numarası var mıdır işyeri adresini biliyor musunuz bunlar hakkında bilgim yok maalesef. Siz bunu araştırın isterseniz. Tek bildiğim hapis cezası verilebildiği. Futbolcular vergi kaçırmaktan yargılanıyordu hatta ceza almıştı son zamanlarda haber oldu.

Şimdi okudum biraz. Fransa nın milli gelirinin yüzde 50si vergiymiş ve gerçekten yüksek oranda vergi alınıyormuş. Sarı yelekliler i duymuşsunuzdur vergileri protesto ediyorlardı. Ortalık karışık. Tüm ülke vergi kaçırıyor şu anda sanırım.
Bence siz karışmayın bu işe.
Siz de fazla takıntı yapmışsınız ve durumu kişiselleştirmişsiniz gibi geldi.

Şimdi okudum biraz. Fransa nın milli gelirinin yüzde 50si vergiymiş ve gerçekten yüksek oranda vergi alınıyormuş. Sarı yelekliler i duymuşsunuzdur vergileri protesto ediyorlardı. Ortalık karışık. Tüm ülke vergi kaçırıyor şu anda sanırım.
Bence siz karışmayın bu işe.
Siz de fazla takıntı yapmışsınız gibi geldi.
Evet yaptim. Hic karisacagim bir durum degil zaten. Ama artik planlarina bizi dahil etmeye calismasindan surekli onu savusturmak zorunda kalmaltan yoruldum. Esimse bunu normal karsiliyor. Ona gore normal bir durum. Ama ben biktim. Keske kendi kendine yakalansa diye dua ediyorum.

Evet yaptim. Hic karisacagim bir durum degil zaten. Ama artik planlarina bizi dahil etmeye calismasindan surekli onu savusturmak zorunda kalmaltan yoruldum. Esimse bunu normal karsiliyor. Ona gore normal bir durum. Ama ben biktim. Keske kendi kendine yakalansa diye dua ediyorum.
Planlarına sizi nasıl dahil ediyor anlamadım. Para Türkiye’ye geliyor adam mal mülk alıyor da size mi veriyor? Benim aklıma eşinize şu binaya şu eve şu arsaya teklif ver diyebileceği geliyor. Neyse, vergi uygun oranlarda olduğu sürece kişinin yükümlülüğüdür. Fransa’da şu an işler karışık olduğu için ben karışmazdım.

Durumu eşiniz biliyor ve ses çıkarmıyorsa bence ortada sizin şikayet edeceğiniz bir durum yok.eşinizin bilgisi olmasa ona söyleyin kuzeni olduğu için o şikayet etsin derdim.sizin ise etik bir çıkmazda olduğunuzu zannetmiyorum öyle olsa konuyu eşimin kuzeni vergi kaçırıyor eşim biliyor ama sessiz kalıyor eşime karşı tavrım ne olmalı diye açmanız gerekirdi.yani anlatmaya çalıştığım kuzenin vergi kaçırmasından çok eşinizin buna sessiz kalması sizin probleminiz bana göre.

Planlarına sizi nasıl dahil ediyor anlamadım. Para Türkiye’ye geliyor adam mal mülk alıyor da size mi veriyor? Benim aklıma eşinize şu binaya şu eve şu arsaya teklif ver diyebileceği geliyor. Neyse, vergi uygun oranlarda olduğu sürece kişinin yükümlülüğüdür. Fransa’da şu an işler karışık olduğu için ben karışmazdım.
Mesela evi esimin uzerine yaomak istiyor ya da kendisi turkiye’ye geleemdigi icin esime haftasonu gelsen paralari gotursen diyor. Henuz boyle bir sey olmadi ama eaim akrabam yardim etsem nolur ki kafasinda. Duyan da ac susuz kalmis da yardima muhtac sanir.

Back
X