Ev sahibinin kirayı anormal artırışı

unejeunefille

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2014
114
46
98
31
Merhabalar,

İstanbulda nezih bir semtte kirada oturuyoruz. Evin kirası iki yıl önce taşındığımızda 1350ydi. Bu sene oturduğumuz yerin daha gelişmesi sebebiyle 1500e çıkarıldı kira ev sahibi tarafından. Kabul ettik.
Önümüzdeki sene için ise apartmandaki boş evlerin artık 2200 den veriliyor olması sebebiyle kirayı 2000 çıkarmak istedi ev sahibi. Biz de uzun konuşmalar neticesinde 1700e olur dedik.

Kiranın semtin populerleşmesi sebebiyle bu kadar artırılması mümkün mü sizce? Sizin kiranız ne kadar artıyor yılda?( İstanbul için)

Not: Kanunen kira üfe tüfe oranlarına göre artırılabilir. Bu orana göre kirayı ancak 70 tl artırabilir en fazla.

Merhabalar,

İstanbulda nezih bir semtte kirada oturuyoruz. Evin kirası iki yıl önce taşındığımızda 1350ydi. Bu sene oturduğumuz yerin daha gelişmesi sebebiyle 1500e çıkarıldı kira ev sahibi tarafından. Kabul ettik.
Önümüzdeki sene için ise apartmandaki boş evlerin artık 2200 den veriliyor olması sebebiyle kirayı 2000 çıkarmak istedi ev sahibi. Biz de uzun konuşmalar neticesinde 1700e olur dedik.

Kiranın semtin populerleşmesi sebebiyle bu kadar artırılması mümkün mü sizce?

Not: Kanunen kira üfe tüfe oranlarına göre artırılabilir. Bu orana göre kirayı ancak 70 tl artırabilir en fazla.

Kira sözleşmeniz yok mu? Sözleşmede kira artırma oranını belirlemiş olmalısınız.

Kanunu biliyorsunuz zaten .

Artış oranı kontratta da yazılıdır .

Muhtemelen yeni kiracı alıp , sizi çıkarmak ve evi 2200 den kiralamak isteyecektir .

Yasal haklarınızı koruyun , pes etmeyin

Merhabalar,

Kiranın semtin populerleşmesi sebebiyle bu kadar artırılması mümkün mü sizce? Sizin kiranız ne kadar artıyor yılda?( İstanbul için)

Biz her şubat ayında hesaplarız bu yıl 40 tl hesaplama sonucunda

Konuşma söyle gelisir

Yesa : bu yil subat ayi kira artış oranına göre 40 tl artış olmalıymis Siz de bakın isterseniz

Ev sahibi : evet öyleymis

Yesa: bu aydan itibaren o zaman 40 tl fazla olarak yatıralim biz size.

Ev sahibi: peki Teşekkürler

Kanunu biliyorsunuz zaten .

Artış oranı kontratta da yazılıdır .

Muhtemelen yeni kiracı alıp , sizi çıkarmak ve evi 2200 den kiralamak isteyecektir .

Yasal haklarınızı koruyun , pes etmeyin
Cevap soruda gizli siz sorup siz de cevabı vermişiniz benim fikrim ise adam kibarca çıkın demiş
Merak ettiğimiz şu: çevredeki kiraların çok fazla artması sebebiyle sözleşmedeki orandan fazla artış yapılabilir mi?

Biz her şubat ayında hesaplarız bu yıl 40 tl hesaplama sonucunda

Konuşma söyle gelisir

Yesa : bu yil subat ayi kira artış oranına göre 40 tl artış olmalıymis Siz de bakın isterseniz

Ev sahibi : evet öyleymis

Yesa: bu aydan itibaren o zaman 40 tl fazla olarak yatıralim biz size.

Ev sahibi: peki Teşekkürler
Sanırım bizim ev sahibimiz kötü niyetli o zaman. Bu konudaki tecrübesizliğimizden faydalanmaya çalışıyor.

bu sene o kazığı bende yedim seneye kaça olur bilmem... asgari ücrete zam geldi diye hemen bizim kiralara okkalı bir zam iliştirdiler... gelen gidiyor yani....

Merak ettiğimiz şu: çevredeki kiraların çok fazla artması sebebiyle sözleşmedeki orandan fazla artış yapılabilir mi?

Hayır.

Elbette ev sahiplerinin bu durumda baş vurdukları yol ya yüksek artışı kabul et ya da evi satıyoruz/oğlum oturacak gibi bahanelerle sizi çıkarmak.

Bu yüzden pes etmeyin , hakkınızı arayın dedim .

Tüfe'ye göre olacaksa en son açıklanan TÜFE 8,79% yani sizin ev sahibi bi garip. Yasal haklarınızı korumalısınız. Bu arada kira artışı tüfe'ye göre oluyor sanırım (pek bilmiyorum) peki yıllar önce tüfe'nin %40-50-60 gibi çok yüksek olduğu zamanlarda kiralardaki artış yine buna göre mi oluyordu?
Ve en fazla 70 TL sonucuna nasıl ulaştınız, 8,79'dan hesaplayınca 70'in üzerinde çıkıyor o hesabı nasıl yaptınız? Ben mi yanlış yaptım acaba

Bu kadar kira odemek yerine kendi eviniz için kredi borcu ödemeyi düşünmez misiniz?

Cidden çok acıyorum ben o paraya. Giriş olur bodrum olur iki oda olur ama hiç değilse benim olur..

Konuya cevabım öyle bir zam hakkı yok.. şikayetçi olacağınızı belirtin bence.

Sözleşmede yazanın dışına çıkamaz oturma hakkına sahipsiniz. Dava etse bile sizi çıkarana kadar ohooo

Bu kadar kira odemek yerine kendi eviniz için kredi borcu ödemeyi düşünmez misiniz?

Cidden çok acıyorum ben o paraya. Giriş olur bodrum olur iki oda olur ama hiç değilse benim olur..

Konuya cevabım öyle bir zam hakkı yok.. şikayetçi olacağınızı belirtin bence.
Biz öğrenciyiz henüz. İleride belki

O dediğiniz oran % 5 değil % 10 diye biliyorum ben. Yani 150tl artış olması gerek. Pes etmeyin öyle kafasına göre iş yapamaz

artık kafalarına gore artıs yapamıyorlar. senelık %5,3 muydu neydı. daha fazlasını yapamazlar.
bızım ev dashıbıde 525 ten 600 e cıkarmak istedi esim kabul etmedi en son 680 de anlastılar sanırım. aslında esım onuda vermezdı, 550 den fazla vermem dıyordu ama tasınmayı dusundugumuzden ugrasmıcam dedı yoksa hayatta vermez ugrasırdı ev sahıbıyle cıkaramazda oyle pat dıye.
ne demek 525 ten 600 delımdır nedır. sızde kabul etmeyın. cıkaramaz oyle sızı pat dıye. belırlı bır yuzde oranı var ondan fazla odemenız gerekmıyor

TÜFE değil yurtiçi üfe'ye göre yapılıyormuş arkadaşlar. Borçlar kanununda da öyle geçiyormuş. On iki aylık ÜFE ortalamasına göre ki bu zaten tüfeden de düşük. Temmuz 2016'ya göre %4,77
Bu oranın üzerinde artış yapamaz.

TÜFE değil yurtiçi üfe'ye göre yapılıyormuş arkadaşlar. Borçlar kanununda da öyle geçiyormuş. On iki aylık ÜFE ortalamasına göre ki bu zaten tüfeden de düşük. Temmuz 2016'ya göre %4,77
Bu oranın üzerinde artış yapamaz.

Evet sözleşmede ne yazarsa yazsın ÜFE oranında artış yapılıyor. İsterse sözleşmede her sene %50 artış yapılır yazsın, onun önemi yok.

Benim kiracıma da Mayıs'ta ÜFE oranında zam yaptım, %6 idi o zaman. Daha fazlasını kanunen yapamıyorum zaten.

Ev sahibinize bu şekilde iletin. Oran bu olduğu için zam da bu kadardır. Onu gönderiyorum deyip bankadan gönderin hesabına. Daha da muhatap olmayın. Eğer o ısrarla fazlasını isterse, hukuki yollara başvurun dersiniz. Başvursa da yapacak şeyi yok, cesaret edemez.

Back
X