domateslerin kabuklarını soyup yemeklikten biraz iri doğradım,pişerken nasıl olsa ezilip küçülüyorlar diye.1-2 taşım kaynattım(çok fazla pişirmedim)inmesine yakın tuzunu koydum,tuz sulandırıyor çünkü.bu sırada kavanopz kapaklarını küçük bir tencerede kaynattım.kaynar sudan geçirdiğim kavanozlara neredeyse tepeleme koyup, maşayla aldığım kapakları sıkıca kapayıp ters çevirdim.bu son kısmın hepsi neredeyse aynı anda oluyor,hepsi kaynar kaynar yani,havlu kullanın eliniz yanmasın.orta boy kavanozlarda problem çıkmadı ama 1 L lik kavanozlarımın bazıları tutmayacak gibiydi ,onları da ters çevirip bir tencerede biraz kaynattım(su kapağın 3 parmak falan yukarısında olsa yeter,çok su koymaya gerek yok.)problem çıkmadı tuttular.yalnız ben tutma kontrolünü ertesi gün değil ılınınca yaptım,böylece tutmayan büyükleri hemen kaynattım.
bir de menemenlik konserve yaptım.onda da bir kısmında kıl biber,bir kısmında köy biberi kullandım.biberleri çok az yağda hafifçe çevirip(yarım kg biber için neredeyse 1 yemek kaşığı gibi)domatesleri ekleyip kaynattım.gerisi aynı yukardaki gibi.kolay gelsin.