Sevgili Emelhan,
Öncelikle büyük bir cinse yönelmeyecekseniz işiniz çok çok daha kolay bunu belirtmek isterim:)
Kedi de beslemişseniz zaten, (ki kediler dediğiniz gibi daha başına buyruk ve eyvallahı olmayan hayvanlardır,) bir köpekle birlikte yaşamakta asla zorlanmazsınız.
Kedilerin ev içindeki en büyük avantajı, kedi tuvaletlerine hemen alışmalarıdır. Doğuştan tuvalet eğitimleri vardır resmen... Köpeklerde bana göre en büyük sorun budur yavruluk süreçlerinde...
Bu açıdan, biz kızımıza ugodog diye bir plastik tuvalet aldık, küçük köpekler için bunun can kurtarıcı olacağını düşünüyorum şayet yavruluktan alışırlarsa... Bunu direkt tuvaletinize koyun mesela(yani yerin seramik olacağı ve su giderinin olduğu bir yere, balkon da olabilir), tuvaleti için oraya alıştırmak çişin ayaklarına bulaşmasını, etrafta koku yapmasını, temizlenmesinin zorluğunu vb. birçok sıkıntının önüne geçiyor. Başka markaların da vardır belki, biz 2 ay önce aldık sanırım internetten, ev içindeki küçük kazaların önüne nispeten geçiyoruz. Tavsiye ederim bu ürünü herkese, gazetelere, temizlik malzemelerine, çiş pedlerine hiç gerek yok, hem daha hijyenik, kolayca yıkanıp temizleniyor, hem de etrafı kirletmemiş oluyorsunuz... Aklınızda bulunsun, köpeğiniz gelmeden alın derim böyle bir tuvalet, yeri hazır olsun.. Aşıları bitmeden, çok soğuk ve yağışlı havalarda dışarı çıkması sorun olacağından evde böyle bir tuvaletlerinin olması çok pratik oluyor. Ama ben belki yüz belki bin defa çiş demişimdir.Yemek yedikten sonra, uyandıktan sonra başında beklemişimdir ugodoga çıkarıp:) Sabır sabır sabır... :)
Pekinese ve Charles King Spaniel her iki tür de apartman hayatı için son derece uygundur. Burada artık seçim sizin tabi:) Ben de bu türlere ek olarak, Pomeranian, Maltese Terrier, Jack Russell Terrier leri önerebilirim.
Küçük köpekler yeterince sosyalleştirilmezse ve kuralsız büyütülürse, ürkekliğe(büyüdüğünde de agresifliğe), söz dinlememeye, havlamaya meyilli olabilirler. Bu açıdan, onların boyuna posuna kanmadan, Kangal gibi bir yüreğe sahip olduklarını unutmayın derim:) Küçük köpek sahiplerinin yaptıkları hata, onlara fiziksel olarak müdahaleleri kolay olduğundan, eğitimiyle ilgili vakit harcamamalarıdır. Dolayısıyla, büyük köpeklere nazaran; sürekli havlayan, atlayıp sıçrayan, herşeyden ürken, herşeye kızan minik bebekler çoğunlukta maalesef.. Otur, kalk, hayır, bekle, yat vb. komutları öğrenmesi daha önce dediğim gibi birlikte yaşamanız için gerekli ve yeterli öğretilerdir. Her yaştan insana, her türlü araca da küçüklükten itibaren alıştırmanız, onlarla tanıştırmanız çok iyi olacaktır.
Sevgilerimle