Evde siyah zeytin yapacagım yardım edin

Sema nur

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2014
85
32
103
59
Hanimlar ilkkez Kasım'da yazlıktaydım hep Haziran veya Temmuz'da 20 gün giderdim busene pazarda zeytinleri görünce dayanamadım 5 kilo siyah zeytin aldım ama herkez farklı birşey anlattı kafam karıştı aldığıma pişman oldum nasıl yapacağımı bilemedim lütfen bana yardım edin

Önce üstündeki çöplerini ayıkla, bir su yıka sonra ister kurula istersen de yıkadıktan sonra direkt olarak pet şişelere doldur. Üzerine 1-2 çay bardağı kadar tuz döküp ağzını sıkıca kapat (bu arada şişeleri tam doldurma 1/4 kadarı boş kalsın). Şişeyi güzelce çalkala, yan yatırarak muhafaza et, her gün birkaç kez çalkala. Acı suyunu salacaktır bir hafta sonra da acı suyunu dökmeni tavsiye ederim. Tadar ve ona göre istersen tuz ilavesi yaparsın, içine ister limon tuzu ister limon kabuklarıyla birlikte dilimler koyarsın istersen sirke ile tatlandırabilirsin. 2-3 hafta sonra çıkartıp yiyebilirsin. Afiyet olsun ;)

Hanimlar ilkkez Kasım'da yazlıktaydım hep Haziran veya Temmuz'da 20 gün giderdim busene pazarda zeytinleri görünce dayanamadım 5 kilo siyah zeytin aldım ama herkez farklı birşey anlattı kafam karıştı aldığıma pişman oldum nasıl yapacağımı bilemedim lütfen bana yardım edin
Ayvalıkta mısın?:KK68:

Merhaba ben geçen yıl pet şişeye koydum..Üzerine tuz ekledim.Gidip gelip salladım. 1 yılda ancak acısı gitti.Çok güzel oldu ama biraz uzun sürdü..Acelem yoktu bekledim..:-)
En iyi yöntem zeytinleri tuzlayıp 1 hafta bidona koyun.. Daha sonra bir bez torbaya koyun, altına bir kevgir ve üzerine bir ağırlık.Birkaç hafta içinde acısı gidiyor..
Sonra tatlanan zeytinleri kavanozlara koyabilirsiniz.Afiyet olsun.:kk77:

Merhaba ben geçen yıl pet şişeye koydum..Üzerine tuz ekledim.Gidip gelip salladım. 1 yılda ancak acısı gitti.Çok güzel oldu ama biraz uzun sürdü..Acelem yoktu bekledim..:-)
En iyi yöntem zeytinleri tuzlayıp 1 hafta bidona koyun.. Daha sonra bir bez torbaya koyun, altına bir kevgir ve üzerine bir ağırlık.Birkaç hafta içinde acısı gidiyor..
Sonra tatlanan zeytinleri kavanozlara koyabilirsiniz.Afiyet olsun.:kk77:
Senin yaptığın sele zeytini oluyor Nevreste'm, sele zeytini yapılacaksa her 1 kilo zeytine 1 avuç veya 1 avuç ölçüsünü kaçırırım diyorsanız 1 çay bardağı salamuralık kaya tuzu koyulur, sele zeytini şöyle yapılır, beyaz renkli naylon patates çuvalları var ya, ondan alınır birtane, çuvalın dibine 1 çay bardağı salamuralık tuz konur, üstüne 1 kilo zeytin, yine 1 çay bardağı tuz, 1 kilo zeytin, böyle böyle tüm zeytinler bitince en üste yine 1 çay bardağı tuz konur çuvalın ağzı sımsıkı bağlanır, daha sonra bir leğen olur başka bir kaç olur çuvalın sığacağı ve suyunu akıtacağı bir kap ayarlanır, kabın üstüne düzgün bir taş veya tahta birşey konur ki çıkacak acı zeytin suyuyla zeytin temas etmesin, o taşın tahtanın üstüne çuval oturtulur çuvalın üstüne ağırlık konur, bu ağırlık taş olursa iyi olur. Zeytin durumuna göre 1-2 aya kadar yenecek kıvama gelir, yenecek hale geldiğinde tuzlarından yıkamadan arındırıp cam bir kavanoza koyabilirsiniz ama zeytin çoksa ve uzun sürede tüketilecekse kavanoza koyarken mutlaka aralara salamura tuz serpin ki zeytin bozulmasın.

Hazır yazmışken Salamura zeytini de yazayım, 1 kilo zeytine 1/2 çay bardağı oranında salamuralık tuz, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 kaşık sirke veya limon hangisini tercih ederseniz, zeytinleri güzelce yıkayın, cam kavanoza yerleştirin, her 1 kilo zeytin için yarım çay bardağı tuz, yarım çay bardağı zeytinyağı ve bir kaşık sirke dökelim kavanozun ağzını sıkıca kapatıp şöyle iyice bir çalkalayalım, hergün ya da hergün yapmaya üşenirsek gün aşırı kavanozu şöyle güzelce bir yuvarlayalım, sallayalım, 1 ay kadar bu sallama işini yapalım, 1 ay sonra zeytinler olmuş mu diye bakalım, olmamışsa olana kadar işleme devam, normalde salamura zeytine yağ sirke falan konmaz ama konmazsa zeytinin olması için çok beklemek gerekir, bu şekilde zeytinin hızla feementasyona uğramasını sağlıyoruz, afiyet olsun;)

Hanımlar verdiginiz bilgiler için hepinize çok teşekkür ederim anliyamadıgım bu zeytin 3 haftadamı 1 yıldamı dönüyor acaba zeytinin çeşidine göremi süre değişiyor

Back
X