• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evde tasarruf için yaptıklarımız..

Havalar soğumaya başladı artık neredeyse bir ev kirasına denk gelen yakıt masrafları başlıyor. Bu aydan itibaren yılın 7 ayı boyunca yakıt masrafı olacak. Yapılan zamlarla artan ısınma maliyetlerini düşünecek olursak bizi bu yıl, önceki yıllara oranla daha yüklü faturalar bekliyor. İşte bu noktada alacağımız küçük önlemler bütçemize büyük faydalar sağlayabilir. Bugün size ısınmada nerelerden tasarruf edebilir ısınma faturaları için cebimizde nasıl mucize yaratırız konusunda ip uçları vereceğim.

Kombiniz varsa programlanabilir olmasına dikkat edin.
Birçok kombi çeşidi var ama eğer sizinkinin derecesini canınız her istediğinde değiştiremiyorsanız faturalarınızın kabarık gelmesi çok normal. Sadece işteyken ve tatildeyken kapatabiliyor olmanız yeteri tasarrufu sağlamaz. Isı derecesini çalışırken, uyurken ya da zaten hareket ederken ısınacağınız için yemek ve ütü yaparken kısabiliyorsanız, o zaman gerçek tasarruf yapabiliyorsunuz demektir.

Oda sıcaklığını düşürün.
Oda sıcaklığını 1 derece düşürmek yakıt tüketiminde ciddi tasarruf sağlar. Sıcaklığının çok yükseltilmesi, odadaki havanın kurumasına ve grip olma riskinin artmasına sebep olabilir. Örneğin İstanbul şartlarında oda sıcaklığını 23′ten 22′e indirmek yani 1 derece azaltmak yaklaşık yüzde 10 yakıt tasarrufu anlamına gelir.

Camların ve kapıların kenarlarına pencere bantlarından yapıştırın.
Her ev sahibinin kendi kendine uygulayabileceği bu yöntem sayesinde inanılmaz boyutta ısı ve enerji tasarrufu yapabileceğinizi biliyor musunuz? Çok ucuza bulabileceğiniz pencere bantları evinizin tüm camlarına yapıştırdığınızda yüzde 70’e kadar ısı tasarrufu yapabiliyorsunuz. Aynı şekilde kapı altlarına da uygulanabilecek modelleri olan bu bantlara az bir yatırım yapıyorsunuz, size geri dönüşü büyük oluyor.

Radyatörün ısı yayımının önlenmemesine dikkat edin.
Radyatörlerin etrafı boş olmalıdır, böylece ısı hızla odaya dağılabilir. Kaplamalar, önünde duran mobilyalar veya uzun perdeler uygun değildir, çünkü ısıyı emerler.

Radyatörlerin havasını düzenli olarak boşaltın.
Kalorifer tesisatının en iyi biçimde çalışması için tesisatın havası düzenli olarak boşaltılmalıdır. Hava boşaltma nedenleri arasında çalıştırırken fokurdama sesleri veya düşük performans olabilir. Kapıcı veya ev sahibi bir hava boşaltma anahtarıyla radyatördeki vanadan su damlayıncaya kadar hava boşaltabilir.

Farklı ısıtılmış odalar arasındaki kapıları kapalı tutun.
Serin odalar daha sıcak odalardan gelen havayla ısıtılmamalıdır. Yoksa sadece ısı değil, havadaki nem de serin odaya girer. Böylece nem yükselir ve böylece küfün oluşması kolaylaşır.

özlem denizmen den alıntıdır.

kızlar ya tasarrf demişken bişi sorcam size ... ne kadar elektrk su faturası geliyo bz karı koca çalışıyoruz akşam 7yi braz geçe evde oluyorz yani en fazla 8den 12ye kadar tv açık ışıklar açık falan ayrıca haftasonları genelde evde yokuz söle sölim ayda 2 c.tesi ve pazar evde değilz elektrk 90-95 civ. gelio suda 60-65 falan bana fazla gbi geliyo snçta ewde değilz siz ne kadar ödüyosuzn bn nerde yanlış yapıyorum acaba

Merhaba a sınıfı eşya kullanıyorsanız bu kadar gelmemesi gerekir.

Kullanmadığınız zamanlar da her şeyi fişini çekin kesinlikle fark ediyor.

kışın çoğumuz dondurucudan yiyecek kullanıyoruz.
çıkardığımız yiyecekleri buzdolabının normal gözünde çözünmeye bıraktığımızda dolabımız daha az enerji harcar.
yiyeceğimiz de sağlıklı koşullarda çözünmüş olur.

Aman dikkat. Vitrinlerdeki dev indirim afişlerine yüzde 70 indirdik yazılarının büyüsüne kendinizi kaptırmayın. İndirimli satışlardan alışveriş yapacaksanız planlı hareket edin.

Önce kıyafet kontrolu: Fiyatlar aşağı düştü diye çılgınca alışveriş yapmayın. Önce ihtiyaçlarınızı listeleyin. Kontrol edin. Gelip geçici moda kıyafetleri almayın. Kendi modanızı kendiniz yaratın. Mesela pantolonun üzerine kazak almak istiyorsunuz, başka bir etekle de uyumlu olup olmadığına bakın. Yeni bir paltoya, kabana veya kışlık botlara mı ihtiyacınız var? Bir sonraki yılı da göz önüne alarak ihtiyaç listenizi ona göre yapın.

Bütçe yapın: Kendinize ve ailenize alışveriş yapacaksınız. Alışveriş listeniz tamam. Peki bütçesi var mı? Öyle hemen kredi kartına asılmayı düşünmeyin. Unutmayın indirimli alışverişe bütçe yapmadan çıkarsanız ipin ucunu kaçırırsınız.

Araştırma yapın: İlla belli bir marka veya mağazadan olsun diye tutturmayın. Çıkıp dolaşın aynı ürünü veya benzerini daha ucuza nereden alabileceğinizi araştırın. Evet biraz zamanınızı alacak ama sonuçta cebinizdeki parayı ne kadar idareli kullanırsanız o kadar iyi.

özlem denizmen den alıntıdır.

kesinlikle dogru ben pek dogalgazi yakmam
evim cok.soguk.olmaz. idareliyimdir
burda okuduktan sonra elktrkli herseyn fisini cektim
ocak firin.kombi cmasir mak. bulask mak. akliniza
ne gelirse ve butun gun tv acik tenizlik yyaptim
bi gun.bpyunnca supurge calisti v.s makinami 8-9
defa calisti (camsr makn.) ve gelen faturam 25.30 kurus
fisler baya ffarkedio
ve sarj aletlerinide asla unutmuom artik tlfn
saerjim sifirlanmadan takmam gereksiz hic bisi yok artik
ocagin atesini yaktigim an cekerim fisten
ve normal.faturam.37 temizlk faturam 45 faln.frin falan
calistiysa kesinlikle kizlar cekin fisleri

arkadaşlar bende yazmak istedim birbirimize faydamız olur
evim dubleks banyom yukarıda sıcak su çıkana kadar akan suyu kovaya alır yukarıları silerim sildigim suya çamaşır suyu fln koymam o suyla bahçedeki çiçeklerimi sularım sebze agırlıklı besleniriz dogrusu da budur et kıyma haftada 2.yi geçmez çamaşırları gece atarım yumuşatıcı kullanmıyorum geceleri kombi ayarını düşürüyorum şimdilik bu kdr aklıma geldikçe yazarım

Benim evimde dublex fakat bu kış bazı sebeplerle yukar katı kullanıyorum ve portatif bir kapıyla iki katı ayırdım.buna rağmen doğalgazda hiçbir fark olmadı.yukarda iki büyük ikide küçük pteğim var.bu ay 15 gün evde yoktuk yinede 227 gelmiş.anlamadımki sorun bendemi.çatı kat soğuk olur anlarımda iki çatı var.izolasyonda yaptık üstelik iki çatı arasına

kesinlikle dogru ben pek dogalgazi yakmam
evim cok.soguk.olmaz. idareliyimdir
burda okuduktan sonra elktrkli herseyn fisini cektim
ocak firin.kombi cmasir mak. bulask mak. akliniza
ne gelirse ve butun gun tv acik tenizlik yyaptim
bi gun.bpyunnca supurge calisti v.s makinami 8-9
defa calisti (camsr makn.) ve gelen faturam 25.30 kurus
fisler baya ffarkedio
ve sarj aletlerinide asla unutmuom artik tlfn
saerjim sifirlanmadan takmam gereksiz hic bisi yok artik
ocagin atesini yaktigim an cekerim fisten

Amaan ondan ne olcak derdim hep ama alıştırayım bende kendimi buna.her türlü faturamdan müzdaribim.

Para Biriktirmemek İçin Bahaneler

Para biriktirmemek için bahane çok. Herkesin bahanesi üç aşağı beş yukarı aynı ve hiçbirinin aslında bir geçliliği yok.
Acil bir durum için para biriktiremiyor olmanız hakkında pek çok bahane üretebilirsiniz, fakat bunu yapamıyor olmanız yaşamın getirdiği sürprizlerle size çok acı bir ‘’keşke’’ dedirtebilir. İş kaybı, emeklilik durumlarında ya da acil bir ihtiyaç için para gerektiğinde daha önceden önleminiz yoksa, durumuz gerçekten zora girebilirz. Bu yüzden gelecekte ne olacağından bağımsız olarak kenara küçük küçük de olsa birikim yapmak son derece akıllıca olacaktır…

Bob Morrison, Amerika’da bir finansal planlama şirketinde yöneticilik yapıyor ve “Tasarruf kararla başlar” diyor ve ekliyor: “Biriktirebildiğiniz rakam çok yüksek de olsa, ayda bir kaç dolar da olsa bu durum değişmez, zira gelecekteki hedefleriniz ve durumunuz için para biriktiriyor olmanız, kendinize karşı önemli bir sorumluluğunuzdur.”

Bu tavsiyenin yanlış olduğunu söyleyecek kimse yoktur herhalde, öyleyse para biriktirmemize engel olan 10 mazerete bir göz atalım :

1. Biriktirebilecek kadar kazanmıyorum
Ne kadar kazanıyor olursak olalım yettiremiyoruz. Her zaman daha iyi bir muhitte daha güzel bir ev, sürecek daha iyi bir araba, gidilecek daha güzel bir tatil var. Zor koşullarda kazanılan para ile bunların hepsini hakettiğimizi düşünebiliriz. Bütçede yeri olduğu sürece daha iyiye geçmekte sıkıntı yok. Ama ödemelerinin bizi zorladığı düzenimizi bozduğu para biriktirmemize engel olacak seviyelerde ev ya da araba kredisi ödemek şart mı? Ne kadar kazanıyor olursak olalım bu mazeret ortada duracak. Ta ki biz düşüncemizi değiştirene kadar.

2. Gelecekte daha fazla kazanıyor olacağım, o zaman biriktiririm
Bu fikrin kötü yanı geleceğin daha iyi olacağının bir garantisi olmaması. Ayrıca değişen ihtiyaçlar için daha fazla para gerektirecek durumlar, birikim yapmanıza yine engel olabilir. Küçük bir miktarla şimdi başlamak ve gelir arttığı zaman birikimin de miktarını arttırmakta ne sakınca var?

3. Biriktirmeye başlamak için çok yaşlıyım
Hiç bir yaş birikime başlamak için geç değil. Sizden 10 yaş büyük bir tanıdığınıza şöyle bir bakın, nasıl gözüküyor? Kenarda bir birikimi olmamasından hiç etkilenmiyor diyebilir misiniz? Sizce, 10 yıl önce para biriktirmeye başlamış olmayı istemez miydi? Geçmişle ilgili düşünmeyin, bu yapıcı bir düşünce şekli değil. Davranışınızı değiştirmek istiyorsanız yarın ile ilgili kaygılanın.

4. Büyük bir miras bekliyorum
İyi kazanan bir anne babaya sahip olmak “Nasıl olsa çok param olacak” gibi düşüncelere sebep olabiliyor. İyi ya, pek çok kişinin elinde olmayan bir durum. Bunun üzerine biraz da siz koysanız geleceğinizi garanti altına almaz mı? Teknoloji ve tıbbi gelişmeler sayesinde ömür uzadı, bir çoğumuz daha uzun yaşıyor. Yaşlılıkta da sağlık giderleri çok yükseliyor. Şu anda biriktirmeye engel ne var bu durumda?

5. Çocuk bakıcımı ödemek zorundayım.
Morrison bu konuda şöyle diyor: “İnsanlar iyi bir hayat yaşamayı çok istiyorlar, ama biriktirmek istemiyorlar, ve çocuklarının okula ne lüksle gittiği ya da tatil kampında hangi konfora sahip oldukları gelecekteki birikimden daha önemli,”. Ve devam ediyor “Sanki her kuruşlarını gelecek için biriktirmektense, harcamaya yemin etmişler gibi.”
Aslında doğru olan kulüp üyeliklerini, özel anaokullarını ve pahalı tatilleri iptal edip, emeklilik ve iyi bir üniversite eğitimi için biriktirmeye başlamak. Zaman su gibi akıp gidiyor.

6. Çocuğumun üniversite masraflarını ödemek zorundayım
Aileler genellikle çocuklarının eğitim giderlerinin tüm sorumluluğunu üzerlerine alırlar, belki de kendi eğitimlerinin kendi anne babaları tarafından karşılanmasından. Bu tabiki doğru ve önemli bir yaklaşım. Eğitim bir kişi için en kıymetli yatırım. Ama bir çocuğun ailesinin parasının bitmesi de onu pek iyi etkilemiyor. Denge hayatta çok önemli.

7. Erişikin olan çocuğuma yardım etmem gerekiyor
Morrison, “Artık büyümüş çocuğunuzun kira, araba sigortası, cep telefonu ya da başka bir takım faturaları hakkında destek olmak, bağamsızlığını zedeler ve iki taraf içinde zararlı bir durum oluşturur” diyor. “Ebeveynlere soruyorum, Çocuğunuz size rahat bir emeklilik sağlayacak mı?’ Bunu pek düşünmemiş oluyorlar. Geleceği inkar etme eğiliminde oluyorlar.” diyor.

8. Birikim ve yatırımların geri dönüşümleri çok düşük
İyi de biz birikim dedik, yatırım demedik ki. Daha fazla kazanmak için yapmanız gerekenler ayrı bir konu. Ama düşük geri dönüşler para biriktirmemenin mazereti olamaz. Kabul; mevduat hesaplarına bakıp ne kadar az getirdiklerini görmek hiç de eğlenceli değil. Ama şunu iyi bilmek gerekir ki, para biriktirmekteki amaç para kazanmak değil. İhtiyacınız olduğunda orada bulmak.

9. Son teknoloji benim için olmazsa olmaz
Yeni teknolojinin getirdiği kolaylıklarla insana daha fazla kazandırdığı ya da tasarruf sağladığı düşüncesi hakimdir. Ama bu düşünce aslında hiç de gerçekçi değildir. Morrison gibi bir finansal danışmanlık şirketi çalışanı olan Schmansky “Bu yeni teknolojilerin en efektif olduğu konu ‘Angry Birds’ oynamak” diyor. “Varlıklı insanlar böyle düşünmezler. Bu bir öncelik meselesi”.

10. İşten atılırsam kıdem tazminatı alacağım
Schmansky ‘’Bir kıdem ya da emeklilik tazminatı iyi bir güvencedir. Yine de çalışanlar çalıştıkları firmalarda oluşabilecek değişikliklere hazır olmalılar’’ diyor. Schmansky “İşvereninizin bu hakkınızı ileriki zamanda da sorunsuz olarak karşılayabileceğinden emin olmalısınız. Hali hazırda geliriniz açısından, haklarınız ve emekliliğiniz için firmanıza güveniyorsunuz. Acil durum fonunuz için de aynı seviyede güvenmeli misiniz ?” sorusuna net bir şekilde cevap veriyor:‘’ Hayır’’.

özlem denizmen-para durumu ndan alıntıdır.

Son düzenleme:
kızlar ya tasarrf demişken bişi sorcam size ... ne kadar elektrk su faturası geliyo bz karı koca çalışıyoruz akşam 7yi braz geçe evde oluyorz yani en fazla 8den 12ye kadar tv açık ışıklar açık falan ayrıca haftasonları genelde evde yokuz söle sölim ayda 2 c.tesi ve pazar evde değilz elektrk 90-95 civ. gelio suda 60-65 falan bana fazla gbi geliyo snçta ewde değilz siz ne kadar ödüyosuzn bn nerde yanlış yapıyorum acaba
valla canım bizde aynı durumdayız akşam çalışıo en fazla hatta akşam 10-12 arası yatmadan klima çalıştırıorz biraz 80 -85 gelio su desen her hafta iki koca balkon yıkanır hortumla falan 50 falan gelir sen bi kaç kontrol yap fişlerini prizdemi bırakıosun pc leptop telefon tv mikrodalga onları bi çek prizden bakalım nasıl değişecek ?

ya bide akıllı sayaç benim kafamı karıştırıo sanırım akıllı sayaç için gidip başvurmak gerekiyormuş her akıllı sayaç olan gece 10 dan sonra az elek yakacak die bişey yok die okumuştum nasıl anlaşılır bi bilginiz varmı ?

Havalar ısınmaya başlıyor. Su tüketiminin artacağı günler de yaklaşıyor. Yağmurlar azalacağı ve barajlardaki doluluk oranı da düşeceği için su tüketiminde tasarruflu olmak daha da önem kazanıyor.

Doğal kaynakların hızla tükendiği dünyamızda tüketim alışkanlıklarını değiştirmek önem kazanıyor. Sıcak havaların yaklaşmasıyla birlikte su tüketiminin de artacak olması tasarruf yöntemlerinden haberdar olmayı gerektiriyor.

Su kaynaklarının git gide azalması sonucu, kuraklık önemli bir sorun haline geldi. Bilinçli tüketimle hem tasarruf sağlamak hem de enerji kaynaklarını korumak mümkün.

Beyaz eşya firmaları artık, su tüketimini azaltan ürünler tasarlıyorlar. Siz de su tasarrufu için evinizde küçük önlemler alabilirsiniz.

Alınabilecek önlemler:
  • Meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında yıkamak yerine bir kapta su içinde bekletin. Üstelik daha sonra bu suyu çiçeklerinizi sulamak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken musluğu kapalı tutabilirsiniz.
  • Küvette yıkanmak yerine duş alabilirsiniz.
  • Arabanızı temizlemek için su yerine kuru bir bezle silmeyi tercih edebilirsiniz. Eğer yıkamanız gereken kirler varsa profesyonel araba yıkayan firmalara gidebilirsiniz.
  • Son teknoloji ile üretilen, az su ve elektrik harcayan çamaşır ve bulaşık makinelerini tercih edebilirsiniz.
  • Yoğun kıvamlı, çözücü deterjan ve sabun kullanımını sınırlayabilirsiniz. Böylece durulamak için gereğinden fazla su kullanmamış olursunuz.
  • Bataryanıza debi düşürücü taktırabilirsiniz.
  • Sifon sisteminizi, çift kumandalı bir sistemle değiştirebilirsiniz.
  • Musluklu bir sistem kullanabilirsiniz.
  • Su tesisatınızı düzenli olarak kontrol ettirebilirsiniz. Böylece olası bir sorunda su kaybını önlemiş olursunuz.
Tasarruf bilincinin geliştirilebilmesi için günlük alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir. Basit ama oldukça etkili olan bu yöntemler ile evlerinizde su tüketimi konusunda tasarruf sağlayın, kuraklığın engellenmesine destek verin.
3.webp

Yazdan yiyecek hazırladık karınca misali kış için. ..
Kış mevsiminde neler yapılabilir tasarruf adına acaba.?

Evet..Kışın ısınma büyük bir kalem giderlerde..
Zaten yiyecek pek sorun olmuyor bu mevsimde..sebze ve meyve yoğun kar ve don olayları olmadığı sürece bol ve uygun fiyatlı. .
Yazdan yaptiklarimizla da destekleyince daha iyi oluyor..

Su ısıtıcısını sık kullananlar bir ay kullanmasınlar , en az 15 tl . fark ediyor faturalarda. Deneyin mutlaka.

Bende nelerden arttırıp nelerden kısabilirim diye bakınıyordum.

Gıda da kısılmıyo

Sadece promosyon takip ediyorum daha uygun fiyatlı olanları almaya calısıyorum.

Camasirlar,bulasiklar birikince mak. Calistiriyorum.

Kullanmadigim seylerin fislerini cekiyorum
Mikrodalga,kettel,sarj aleti,fırın vs.

Evdeki ampuller tasarruflu.

Camasir mak. Bulasik mak A++

Telf faturalari kampanyalı sabit ödeme

Giysi alisveriai bayadir yapmiyorum olanla idare ediyorum.
Pazara gidiyorum önce iyice gezip nerde ne daha uygun bakıp öyle alıyorum.

tr_lelli tr_lelli daha ne olsun..Maşallah..
Ben de bunlara dikkat ederim ama arada öyle extralar çıkıyorki artıları silip süpürüyor..Sağlık olsun tabii..

tr_lelli tr_lelli daha ne olsun..Maşallah..
Ben de bunlara dikkat ederim ama arada öyle extralar çıkıyorki artıları silip süpürüyor..Sağlık olsun tabii..
Cikmaz olurmu ya eylul ayinda nasıl sıkısmıstık hersey ust uste gelmisti.
İnsanlar ne birikimler yapiyo neler aliyo hemde tek maasla sasiriyorum.
Arastirim biraz daha :KK66:

Back
X