Evdeki eczadolabım

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.838
49
baaa-500x500.jpg

Evlerde Ecza Dolabının Önemi

Ecza dolabı her evde bulunması gereken,aile için gerekli ilkyardım ve sağlık gereçlerini eksiksiz olarak içerisinde bulunduran, zamanı geldiğinde hayat kurtaran bir ilk yardım noktasıdır. Ecza dolabı, aile sağlığı için en önemli konulardan biridir. Ne zaman gerekli olacağı bilinmez, ama gerekli olduğunda çok önemli yarar sağlar.

Ecza Dolabı İçin Yer Seçimi:

Her aile, ecza dolabı için en uygun yeri belirleyerek, aile sağlığı için evinde mutlaka uygun bir ecza dolabı bulundurmalıdır. Ecza dolabı için uygun yerin belirlenmesinde göz önünde tutulacak önemli noktalar şunlardır:

1 - Ecza dolabı, serin, kuru ve güneş ışığını direkt almayan bir yerde olmalıdır.

2 - Ecza dolabının yerini ailenin bütün bireyleri iyi bilmeli ve ecza dolabının yeri değiştirilmemelidir.

3 - Ecza dolabı, ailedeki en küçük bireyin bile iyice bildiği; soran birine (komşu vb) hemen gösterebileceği; ama kendisinin yetişemeyeceği bir yerde olmalıdır.

4 - Ecza dolabı, aile dışından kişilerin de kolayca bulabileceği, hemen akla gelebilecek mâkul bir yerde olmalıdır.

5 - Ecza dolabı, ebeveyn odası, banyo gibi, belli zamanlarda girilemeyecek yerlerde değil; koridor, antre gibi, herkesin her an ulaşabileceği genel kullanım alanlarında olmalıdır.

Ecza Dolabı Nasıl Olmalı:

Öncelikle, ecza dolabı bir dekorasyon unsuru değildir. Bu nedenle, evin diğer eşyalarıyla uyumu gibi yanlış bakış açılarına saplanmadan, uygun özelliklerde bir ecza dolabı seçilmelidir.Ecza dolabı içerisine zamanla, bu yazıda belirtilen ilkyardım gereçleri dışında, aile bireylerinin hastalıkları ile ilgili çeşitli ilaçlar da konacağından, yeterli büyüklükte bir dolap olması gerekir. Ecza dolabının yerine sağlamca sabitlenmesi de önemlidir.

Ecza dolabı, içindeki malzemeyi koruyacak şekilde, mutlaka kapaklı olmalıdır. İçindeki gereçlerin kolayca görülmesi için, kapağının camlı olması, bir tercih nedeni olabilir. Dolap, mikrop barındırmayan ve temizliği kolay bir malzeme ile yapılmış olmalı, sıkça temizlenmelidir.

Ecza Dolabı İçerisinde Neler Olmalı:

Ecza dolabında öncelikle, temel ilk yardım gereçleri eksiksiz olarak bulunmalıdır. Bir ev kazası sırasında gerekli olabilecek bütün malzeme, dolapta mutlaka yer almalıdır. Zaman zaman eksilen malzeme kontrol edilip, eksikler tamamlanmalıdır. Ayrıca, tarihi geçmiş olan malzeme de kontrol edilerek, yenilenmelidir. Evde bulunan bir ecza dolabında, aile bireylerinin hastalıkları ile ilgili olarak alınan çeşitli ilâçlara da yer verileceği için, yeterli büyüklükte olması gerekir. Ayrıca, aile bireylerinin taşımadığı hastalıklar için de bazı önlemler alınmalıdır. Örneğin, bir misafirin yaşayabileceği astım krizi, şeker krizi, alerji gibi durumlar da göz önüne alınmalıdır.

Ecza dolabında bulunması gereken ilâçlar:

• Sıyrıklar ve kesikler için antibiyotikli merhem,

• Cilt tahrişleri ve yanıklar için merhem,

• Baş ağrısı ve burkulma gibi ağrılar için ağrı kesici ilâçlar,

• Ateş düşürücü ilaç ve şuruplar,

• Hazımsızlık ve mide yanması için antasit şurup veya tabletleri,

• Alerji için antihistaminik ilâçlar,

• Zehirlenmeler için aktif kömür,

• Bulantı kesici ilâçlar,

• Kaşıntılar için losyonlar, kortizonlu merhemler,

• Vazelin,

• Güneş kremi…

Ecza dolabında bulunması gereken ilk yardım malzemesi:

• Steril pamuk paketi,

• Steril gaz bezi (çeşitli büyüklüklerde),

• Steril sargı bezleri,

• Elastik bandaj,

• Yara bandı,

• Flaster,

• Çengelli iğne,

• Küçük bir ayna,

• Cımbız,

• Makas,

• Termometre,

• Alkol,

• Amonyak,

• Tendürdiyot, mersol, betadin gibi antiseptik çözeltiler,

• Oksijenli su…

Ecza dolabında yalnızca ilâçlar ve ilk yardım gereçleri bulunmaz. Bunlar kadar önemli olan diğer bir şey de, aile bireylerinin mutlaka kullanması gereken vitaminler, mineraller ve sağlık destek ürünleridir.

Bunlar dışında, kafelerde sunulanlara benzer şekilde ikili olarak paketlenmiş kesme şeker, ecza dolabının tabanına yerleştirebileceğiniz boyutlarda iki tane sert karton veya ince tahta (atel olarak), elastik bantlar, iki tane 5 cc’lik steril enjektör, turnike yapmak için uygun bir kumaş şerit, vb gibi ek gereçler de bulundurulabilir.

Ecza dolabı yakınında bir “ilkyardım kitabı” bulundurmak da yararlı olur. Ayrıca, en yakın hastanenin, ambulans servisinin ve aile hekiminin telefon numaralarının yazılı olduğu bir kâğıdı, ecza dolabının yan yüzüne veya kapağına yapıştırmak da yararlı bir fikir sayılır.

Son düzenleme:
güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Tabi bunların bulunmasının yanında nasıl kullanılacağı da önemli. Doğru teşhise doğru tedavi uygulamak için ilk yardım bilgisine ihtiyacımız var.ilk yardım kursuna gittim ve ders almama rağmen bu ilaçların nasıl kullanılacağını göstermediler. Büyük eksiklikmiş bu yazıyı okuyunca farkettim. Hemen öğrenmek gerek

X