Evin en byk ocuu olmak

Valla aynısını bende yaşıyorum 2 tane erkek kardeşim var.
Annem sağolsun bize bi sürpriz yaptı en küçügü 5 yaşında.Aramızda 15 yaş olunca,
Küçük annesi oldum resmen:CüvCüv: öbürünün (18 yaşında) de arkadaşı dert ortagı.getirileri de var götürüleride
Herşeye rağmen abla olmak güzel,tecrübeli oluyorsun her konudaa
kaydirigubbakcemile5
 

BENDE EVİN EN BÜYÜYÜM HEPSİNE KATILIYORUM ÇOK ZOR SORUMLULUGU ÇOK ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN :Saruboceq:
 
"en büyük çocuk sorumluluklardan en fazla nasip alandır. genel olarak gösterilen ilgiden en büyük payı alır ve bir süre tek çocuk olduğu için ilgi odağı olması nedeniyle şımartılır. bağımlı olmaya, çok faza çalışmaya ve hep önde olmak için çaba göstermeye eğilimlidir. bununla birlikte sahneye bir kardeş çıktığında kendini ilgi odağının dışında bulur. artık tek veya özel değildir. yeni gelenin, adeta davetsiz misafir olarak, alışık olduğu sevgiyi elinden aldığına inanmaya hazırdır."


bu da benim ders kitabımdan ilk çocukla ilgili kuramsal bilgi. burda da görüyorum ki ilk çocuk olarak gerçekten de benzer yaşantılar geçirmişiz. ben de ilk çocuğum ve bu yazılan özelliklerle oldukça uyuşuyorum bende özellikle çok yoğun sorumluluk alma olayı var a.s
 
(( ben de büyüklerdenim zati iki kardesiz küçügüm erk::))) asker suan canım benimm sarı buzagım:)) babam ben 5 yasında iken vefat etti annem çalısıyordu kardesimin annesi ablası babası herseyi oldum yeri geldi çoçuk bile dövdüm:))) sevgi kırıntısı evet onu yasamadım diyemem annem kardesim küçük diye tüm sevgisini ona vermis gibiydi benide seviyordu ama o küçük derdi bende küçüktüm halbuki(( hayatımdan ödünler verdim kardesim için onun okuması için ben okumadım o okusun biryerlere ulassın dedim olmadı yapamadı yapmadı neyse yazılanlara katılıyorum annede oldum bbada oldum abide oldum.. hatta kardesimin ilk trasını ben yaptım o bilmiyordu bende çat pat bisiler yapmıstım:)))
 
yazılanları şaşkınlık içinde okudum açıkcası:uhm:
çünkü ben de evin en büyük kızıyım ve iki tane kız kardeşim var, biri 4 yaş biri 8 yaş küçük
hiç bir zaman evin en büyüğü olmak gibi ağır bir sorumluluk taşımadım
bizim ailede birey olarak herkes kendiden sorumludur.
ben küçük anne değilim yani evin 1. numaralı kızıyım
hatta bunun avantajlarını bile çok gördüm
ilkgöz ağrısıyım
küçükken bana alınan kıyafetleri giydiler hep kardeşlerim
üstelik evde de hep benim sözüm geçer (sanırım ikna kabiliyetim yüksek:1ninca:) her dediğim muhakkak yapılır-tatlicadiarzu-
 

Ailemin ilk çocuğuyum. Okuma yazması bile olmayan, çocuk yetiştirmenin ne demek olduğunu bilmeyen, bilinçsiz bir anne babanın ilk çocuğuyum. Kimse bana kardeşlerimin yükünü yüklemedi. En fazla sevgiden payı ben aldım çünkü ilk gözağrısıydım.
Anne babadan sonra ben geliyorum, kardeşlerim sever ve sayarlar bende onların her derdiyle ilgilenirim (ama çocukken değil şimdiden bahsediyorum) bundanda büyük zevk alırım. Onları kardeşim değil evladım olarak görürüm. Onların derdi bana yük gelmez asla.
Evin tüm sorumluluğu yükü bana yüklenmedi, annem hepimizin yapabileceği işleri verirdi bize. Evimize gelen misafirle annem ilgilenmiştir hep. Ben büyüdüm bende yapayım dediğim zaman ancak müsade etmiştir. Kızkardeşimin yaşı gelincede (ki kızkardeşim iş yapmayı sevmezdi) "ablan senin hizmetçin değil sende yapacaksın" demişti.
Yani kıssadan hisse ben abla olmaktan da anne olmaktan da hiç yorulmadım.
Ne sevgi kırıntılarıyla yetindim nede ezildim. Çocuk yetiştirmek için bilinçli olmaya gerek yok. Çocuk yetiştirmek gerçek ana baba yüreği taşımakla olur diyenlerdenim.
 
ilk çocuğum...
kardeşim hep benden sonra geldi bizim evde.. babam ilkim diye sever beni halen...
en çok güvenilen, en çok fikri sorulandım...
bu durum hep sorumluluk yükledi sırtıma...
güveni boşa çıkarmayayım, benden istenileni yapayım, anne babama layık olayım...
eller çocukken ben büyüktüm...
yapımda ağırdı...
çocuk olamadan büyük oldum ben ya...
 


ben de doğru olanın bu olduğunu düşünüyorum..bir anda evin çocuğuyken bir sürü sorumluluk yüklenmek adeta evde 2. anne olmak bana pek sağlıklı gelmiyor bir yandan da herkesin hayat şartları ve yaşam tarzı bir değil. burada en büyük sorumluluk anne babalara düşüyor sanırım dengeyi kurmak adına
 
biz iki kardesiz.ben ablayim erkek kardesim 21 yasinda.biz daha kücükken annem calismaya basladigi icin birlikteydik hep.ben evlenesiye kadar hep sorumlu hissettim kendimi kardesime karsi.halada öyle ama simdi ben gurbetteyim yaninda olamiyorum ne maddi ne manevi.tel.den konussakta bir yere kadar oluyor.biz ikimiz cok düskündük birbirimize.ben evlenince baya bocaladim,tabi o da.ilk zamanlar kardesime davrandigim gibi davandim esime.iste biraz daha ye,hava soguk önünü kapat vss..hala daha cocuk benim icin onu düsündükce icim eziliyo..allahim benim ömrümden alsin ona versinn..:Saruboceq:
 
Son düzenleme:

aynen bir fazlası yok bende kardesime yaptıklarımı esime yaptım buda sorun yaratıyor( birde dominant karakterde oldugum için epey epey problem oluyordu
 

evet canım ben de tam bunu demek istiyorum
roller belli olmalı anne annelık gorevını, abla ablalık gorevını yapmalı
hiç bir zaman annem "hadı canım kardesını gıydır", veya "kahvaltısını hazırlıyıver" demedı bana
aynı sey ev işlerinde de geçerli
hiç sevmediğim bir mantık "eee kızların var sen evde iş miş yapma"
evi çekip çevirmekte annenin görevidir
tabiki anneye yardım edilir, bundan bahsetmıyorum
ama evin bütün sorumlulugunu kız cocuguna yuklemek yanlıs
 
Bir ablam var 1 yas büyük benden, diger 3 kardesime herzaman kendimi sorumlu hissediyorum...fakat ablamda sorumlu hissediyorum, ya ben kendimi ailemin her fertine sorumlu hissediyorum nedense??

Cocuk olmadimki hic:çok üzgünüm:
 
ewet kıslar bende öleyım kardesımı cok sewıyorum sımdı uzakta liseyı dısarda okuyo cok özluyorum ama bazen aıleme cok kızıyorum hep bana senın her ıstedıgın alınıyo o bısey görmedı dıyolar benı annem babam hıc sewmezler yada sewgılerını göstermezler ama kardesıme öle degıl onu anem öper sewer ama benı öpmez cok üzüluyorum neyse kardesımı cok sewıyorum ama
 
aynen bir fazlası yok bende kardesime yaptıklarımı esime yaptım buda sorun yaratıyor( birde dominant karakterde oldugum için epey epey problem oluyordu

evet canim malesef buyuk problem oldu bu.bende de cocuklugumdan beri abla olmanin getirdigi olgunluk ve agirlik vardi.hala daha öyle.coklarinin gülüp,kahkaha attigi seylere icten gülemiyorum malesef.acaba bu cocukluktan gelen agirlikmi yoksa bazi problemlerin getirisimi bilinmez..
 
yazının her noktasına şiddetle katılıyorum.bende en büyüğüm ve aynılarını yaşıyorum.daha iyi anlatılamazdı.
 

bende evin büyük çocuğuyum kardeşimle aramızda 7 yaş var. ve sana aynen katılıyorum çok doğru söylemişsin.
 
ben evin en küçüğüydüm. 5 kardeşten nice zaman sonra dünyaya gelmiştim. ben bununda zor olduğunu düşünüyorum. zira başınızda 1 değil 4 anne 1 abi olması zor bence. her hareketin kontrol altında. herşeyine müdahale ediliyor. nefes dahi alamıyorsunuz. bir süre sonra her yapacağınız işi onların nezaretinde yapıyorsunuz. kişiliğinizi bulmakta güçlük çekiyorsunuz. ayaklarınızın üzerinde duramıyorsunuz. bu mu daha kolay. sonra sana hükmetmeleri. hırslarını senden almaları. bu mu iyi. ben işte bu olayı çok zor aştım. bence ne ilk nede en küçük olmayı önermiyorum.
 
ben de büyük çocuğum benden 2 yaş küçük bir erkek kardeşim var..
yazıya katılıyorum hatta eksik olduğunu düşünüyorum..
bu konudaki naçizane fikirlerim şöyle;
büyük çocuk olmanın avantajı,kardeş doğana kadar tek çocuk olması,ailenin ilk olduğu için ona özenerek hazırlık yapması,bütün hevesin ilk çocukta alınması,küçük çocuk doğduğunda daha deneyimli oldukları için ilk çocuktaki kadar harcama yapılmaması,büyük çocuğa yeni kıyafetler alınması küçük çocuğun aynı kıyafetleri giymesi vb.

davranışlar konusundaysa ailenin tavırlarında kardeşlerin farklı cinsiyette olması ve aradaki yaş farkı da etkili olduğunu düşünyorum..
mesela abla eğer kardeşinden 5 yaş ya da daha fazla büyükse 2. anne olma gibi bir misyonu üstleniyor.
ayrıca eğer kardeş erkekse daha çok bu durum ortaya çıkıyor,aynı zamanda kardeşin eşyalarını toplamak,ona su getirmek vs gibi sorumluluklar da yükleniyor..
kardeş,kız ise belirli bir yaşa geldikten sonra anneye yardım etme, oda toplama gibi sorumluluklar paylaştırılabiliyor.abla daha çok özel hayatıyla ilgili sorunlarda anneye anlatılamayan şeyleri dinleme öğüt verme gibi işleri üstleniyor.
eğer büyük çocuk erkekse ve kardeşi kız ise abi kardeşini her zaman korumakla yükümlü oluyor...özellikle erkeklerle ilişkileri,arkadaş ortamı,çevresi,kıyafetleri gibi konularda karışıyor.
abi-erkek kardeş ilişkisindeyse genelde abi koruyucu kollayıcı ve ona hayatın zorluklarıyla baş etme gibi şeyleri öğretmekle yükümlü oluyor...
yaş farkı 5 yaştan azsa aslında çocuklar çok da abi-abla-kardeş ilişkisi yaşamıyorlar..yani küçük olan büyük olana fazla saygı göstermek zorunda hissetmiyor kendini,2.anne/baba gibi görmüyor,başına bişey geldiğinde abi/abladan çok fazla medet ummuyor..
ama bu durumda ilk çocuk zaten kardeşi doğana kadar olan dönemi net hatırlayamadığı için hiç bir zaman evin tek çocuğu olma hissini yaşayamıyor.çünkü aklı ermeye başlamadan hemen 2. bir çocuk geliyor eve.
her ne şekilde olursa olsun büyük çocukların üstünde daha fazla baskı olduğunu düşünüyorum,çünkü anne baba demese bile konu komşu "o senden küçük,o daha bilmez,sen ablasın/abisin o sana bişey yapsa da sen ona bişey yapma" gibi şeyler söylüyorlar oysa ki ilk çocuk da daha çocuk aslında...bir arkadaşın yazdığı gibi ilk çocuklar daha çocuk olmadan büyük oluyorlar...
ayrıca anne baba ilk çocuğun yetişmesinde acemi olduğu için bir çok hata yapabiliyorlar.tabi bir de şu var ailenin kuralları her zaman ilk çocuklara konur.mesela eve geç gelme, ya da erkek arkadaş/kız arkadaş edinme,aileyle tanıştırma,öss gibi sınavlar,başka bir şehre üniversite okumaya gitme,evlilik vb durumlarda hep ilk çocuk aileye karşı mücadele verir,yıpranır vs...2. çocuk aynı aşamlara geldiğinde hem ne yapması gerektiğini bilir hem de ebeveynler ilk çocuğun ne kadar yıprandığını gördükleri için 2. çocukta kuralları daha esnetirler...
küçük çocuk olmanın kötü yanı ise şu olabilir,abla/abi kendini aileye sevdirmek,onların gözüne girmek,öne çıkmaya çalışmak için genelde çok çalışır,başarılı olur..ve doğal olarak aile aynı başarıyı küçük çocuktan da bekler.büyük çocuğun başarısına erişmek için çabalar küçük çocuklar...

çok uzattım biliyorum ama bir de olayın başka bir yönü var o da ailede kaçıncı çocuk olduğumuzun kişiliğimizi nasıl yönlendirdiği...
büyük çocuklar genelde daha sorumluluk sahibi,liderlik özelliği olan,kurallara uyan,başarılı olmak için daha hırslı,daha ciddi çocuklar oluyorlar.
küçükler ise kendine daha güvenen,iletişim yönü daha güçlü,daha girişimci,daha neşeli çocuklar oluyorlar..
hatta işe alımlarda bile pozisyonun gerektirdiği özelliklere göre kaçıncı çocuk olduğunuz bir değerlendirme kriteri olabiliyor...

son olarak ben ailemin küçük çocuğu olmayı kesinlikle tercih ederdim,büyük olmak çok zor çünkü...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…