Tuz, çok eski zamanlardan bu yana mutfaklardan eksik olmayan malzemelerden biridir. Yüzyıllar önce çok kıymetli bir malzeme olarak kabul edilen tuzu, bugün çok uygun fiyatlara alabiliyoruz.
Tuzun Evde Kullanımı
- Çiçeklerinizin daha uzun süre taze kalması için vazodaki suya bir tutam tuz atın.
- Bahçenizde ot çıkmasını engellemek için, otların çıkabileceği yerlerdeki boşluklara ya da köşelere tuz serpin.
- Yağdan dolayı oluşan alevlenmeleri söndürmek için alevin üzerine tuz atın.
- Yol ve kaldırımlardaki buzlanmayı ortadan kaldırmak için, karın veya buzun üzerine tuz serpin. Bu buzun zemine yapışmasını engelleyecektir.
- Karıncaları uzak tutmak için; evinizin girişine, pencerelerin etrafına ve kapı altlarına tuz serpin.
- Kışın çamaşır makinesine, son durulama aşamasında bir avuç tuz ekleyin. Bu, çamaşırlarınızı dışarı astığınızda donmadan kurumalarını sağlayacaktır.
- Hasır mobilyalarınızı korumak ve sararmalarını engellemek için, ıslak bir fırçayla tuz sürün ve güneşte kurumaya bırakın.
- Banyo ve mutfak süngerlerinin ömrünü uzatın. Süngerleri kullandıktan sonra tuzlu suya batırın.
- Evinizin ve arabanızın camlarında don oluşmasını önlemek için, tuzlu suya batırılmış süngerle ovun.
- Ayakkabı kokusunu gidermek için, ayakkabıların içine biraz tuz serpin. Nemin ve kokunun giderilmesini sağlayacaktır.
- Tencere, tava ve ocaktaki yanık ve yemek artığı izlerinden kurtulun: bol miktarda tuz sürüp kağıt havluyla temizleyin.
- Kıyafetlerdeki şarap lekelerini çıkarın: lekeli bölgeye bol miktarda tuz sürüp yukarı doğru ovarak kurutun. Birkaç dakika bekletin ve durulayın. Leke halının üzerindeyse, tuzla ovduktan sonra elektrikli süpürgeyle süpürün.
- Buzdolabını temizleyin ve kokuları giderin: Buzdolabını temizlemeden veya buzunu çözmeden önce kapağını ve içini, tuz ve maden suyuyla birkaç dakika silin.
- Kumaşlardaki pas lekesini çıkartmak için, limonsuyu ile biraz tuzu karıştırıp iyice ıslanacak şekilde kumaşın üzerine dökün. Güneşte kurumaya bırakın. Daha sonra normal şekilde yıkayın.
- Ahşap mobilyalardaki, vazo veya nemli bir şey yüzünden oluşan beyaz izleri çıkartın: Lekenin üzerini yağ ve tuz ile kaplayın ve lekeye yedirin. Bir saat bekletip silin.
- Mutfaktaki çelik eşyalarının üzerindeki yağları çıkarın: Yağın üzerine biraz tuz serpin ve bekletin. Daha sonra silip yıkayın. Aynı yöntemi, kahve ve çay fincanlarındaki koyu lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz.
- Plastik veya cam kavanoz ve şişelerdeki kötü kokuları giderin (daha çok plastik kaplar için geçerli çünkü koku plastikte daha çabuk yerleşir): kabın içine bir yemek kaşığı tuz koyup birkaç dakika bekletin. Deterjan veya başka bir temizlik malzemesi döküp durulayın.
- Terebentin ve tuz karışımıyla küvet ve lavabolardaki lekelerden kurtulun: lekeli yüzeylere uygulayıp 15 dakika bekletin. 15 dakika sonra, o çirkin sarı rengin gittiğini göreceksiniz. Islak bir süngerle silip lekeleri çıkarın. Tertemiz olduğunu göreceksiniz.
- Evinizin zeminini temizleyin. Ilık suyla dolu viledanın içine yarım bardak tuz ekleyin. Normal şekilde silin. Evinizin zemini ahşapsa, daha parlak olacaktır. Fayanssa, çabuk kirlenmesini önlemiş olacaksınız.
- Bronz, kalay, gümüş ve bakır parçaları parlatın: eşit miktarlarda sirke, un ve tuzdan bir karışım hazırlayın. Bu eşyalara sürüp on beş dakika bekletin. Bir fırça yardımıyla nazikçe çıkarın ve kuru bir bez ile kurulayın. Daha sonra parlatın.
- Lavabolardaki yağ ve kötü koku oluşumunu engelleyin: sirke ve tuzdan bir karışım hazırlayın ve lavaboya dökün.
- Ütünün kıyafetlere yapışmasını engellemek için, ütü kolasına biraz tuz ekleyin. Bu aynı zamanda çarşafların ve pamuklu giysilerin yeni gibi görünmesini sağlayacaktır.
- Sararmış piyano tuşlarını temizleyin: Nemden, zamanla veya kullanımdan dolayı oluşan lekeleri çıkarmak için yumuşak bir beze tuz ve limon suyu sürün ve tuşları ovun. Aynı yöntemi mermer veya fildişi eşyalarda da kullanabilirsiniz.
- Süpürgelerin ömrünü uzatın: ilk kez kullanmadan önce sıcak tuzlu suya batırın.
- Perde ve doğal liflerden üretilen halılar gibi eşyaların rengini canlandırmak için, bu eşyaları yıkarken tuz kullanın.
- Kıyafetlerdeki ter lekelerini çıkarın: bir litre sıcak suya dört yemek kaşığı tuz ekleyin. Leke çıkana kadar, kıyafeti bir süngerle ovun.
Kan lekelerini çıkarın: kıyafeti soğuk tuzlu suya batırın ve daha sonra sıcak sabunlu suda yıkayın. Bunu yalnızca pamuklu, keten ve doğal liflerden üretilen giysilere uygulayın.